تفسیر: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۳۰۴ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۵ مرداد ۱۴۰۲
جز
 
(۲ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''تفسیر'''، دانش کشف مقاصد و مدلول‌های آیات [[قرآن کریم]].
'''تفسیر'''، دانش کشف مقاصد و مدلول‌های آیات [[قرآن کریم]].
تفسیر قرآن در [[اسلام]]، از اهمیت فراوانی برخوردار است، زیرا به بیان و فهم بهتر از کتاب الهی و شناخت ساختار متن قرآن می‌پردازد. با بررسی کتب تفسیری می‌توان تفسیر را در طول تاریخ به ۴ دوره تقسیم کرد: ۱- دوره تفاسیر روایی اولیه ۲-دوره تفاسیر اجتهادی ۳-دوره تفاسیر روایی ثانویه ۴-دوره تفاسیر جدید. در این قسم اخیر تفاسیر جدیدی با گرایش‌های متنوع فقهی، ادبی، علمی، اجتماعی، کلامی، فلسفی و عرفانی نگاشته شد.
مبنای مباحثی که [[امام‌خمینی]] در تفسیر آیات الهی دارد [[عرفان|عرفانی]] است. از دیدگاه ایشان تفسیر حقیقی، بیان مراد خداوند و شرح مقاصد قرآن است که همان هدایت به کمال انسان و ارائه طریق سلوک به مرتبه [[لقاءالله]] است. با وجود فراوانی تفسیر نوشته‌ شده، امام خمینی قائل است تا کنون تفسیری جامع و واقعی از قرآن نوشته نشده است.
امام در ضمن آثار خود به تفسیر عرفانی برخی آیات الهی که بیشتر تحت تأثیر آموزه‌های عرفانی استاد خود، [[محمدعلی شاه‌آبادی|شاه‌آبادی]] است، پرداخته و در مواردی به تفسیر ارشادی و انفسی نیز اشاره کرده ‌است. یکی از مبانی خاص تفسیری ایشان، مراتب داشتن آیات قرآن است. به اعتقاد ایشان قرآن کریم در تنزل خود از مرحله غیبی تا مرحله شهادت مراحل را گذرانده و در هر مرحله‌ای، مشتمل بر حقایقی است. امام‌ خمینی برای فهم تفسیر قرآن شرایط و موانعی را برمی‌شمارد که از جمله آنها عبارت است از: اطلاع از علوم ادبی، دوری از غرور، و دوری از دنیاطلبی.


== مفهوم‌شناسی ==
== مفهوم‌شناسی ==
خط ۱۵۷: خط ۱۶۳:
[[رده:مقاله‌های جلد سوم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های جلد سوم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
۱۴٬۷۴۱

ویرایش