موسیقی: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۲۵۱ بایت اضافه‌شده ،  ‏۵ شهریور ۱۴۰۲
جز
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۶ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''موسیقی''' [[حکم شرعی]] صدای موزون از ابزارهای خاص.
'''موسیقی''' [[حکم شرعی]] صدای موزون از ابزارهای خاص.
موسیقی؛ به صوت و آوای آهنگینی گفته می‌شود که با ابزار و آلات ویژه تولید می‌شود. برخی از فقها موسیقی را مطلقاً [[حرام]] دانسته‌اند و بعضی دیگر، میان موسیقی مطرب و غیر مطرب فرق گذاشته‌اند. [[امام‌خمینی]]، پیش از [[انقلاب اسلامی ایران|انقلاب]] مطلقاً موسیقی را حرام می‌دانست و پس از انقلاب، موسیقی مطرب را حرام و غیر مطرب را حلال می‌شمارد و تشخیص این دو نوع موسیقی را بر عهده [[عرف]] گذاشته‌است.
به نظر امام‌خمینی، موسیقی مناسب با [[مجلس لهو و لعب]]، مطرب و حرام است و موسیقی غیر مطرب به معنای غیر لهوی آن حرام نیست.
موسیقی در گذشته به سبب شرایط حاکم بر آن، همیشه مصداق لهو بوده‌است؛ اما اکنون بر اثر استفاده‌های متنوّعی که از آن می‌شود، به یک موضوع مشترک میان لهو و غیر لهو تبدیل شده‌است؛ بنابراین نمی‌توان حرمت همه انواع موسیقی را از [[حدیث|روایات]] استنباط کرد.
امام‌خمینی؛ رواج موسیقی در زمان [[پهلوی]] را در راستای [[انحراف]] و سرگرم‌کردن [[جوان|جوانان]] برای جلوگیری از رشد آنان و وابسته‌کردن به [[اجانب|بیگانگان]] ارزیابی می‌کرد. البته ایشان پس از انقلاب اسلامی، در عمل با به‌کارگیری موسیقی به‌طور مطلق در [[صدا و سیمای جمهوری اسلامی]] ایران مخالفت نکرد و حتی در اظهار نظری صریح، بیشتر موارد آن را از نظر شرعی، بی‌اشکال دانسته‌است.


== مفهوم‌شناسی ==
== مفهوم‌شناسی ==
موسیقی در معنایی عام، به صوت و آوای آهنگینی گفته می‌شود که با حنجره انسان یا ابزار و آلات ویژه تولید می‌شود.<ref>مصطفی و دیگران، المعجم الوسیط، ۲/۸۹۱؛ دهخدا، فرهنگ‌لغت دهخدا، ۱۳/۱۹۲۵۷.</ref> در شکل اول به آن موسیقی کلامی، آواز یا غنا گفته می‌شود که ذیل عنوان «غنا» بحث می‌گردد و در شکل دوم به آن موسیقی ابزاری یا آهنگ گفته می‌شود. مراد از موسیقی در کاربردهای رایج عرفی همین معنا است، که گاهی همراه با آواز و گاهی بدون آن اجرا می‌شود.<ref>حسینی، الموسیقی، ۱۷.</ref>
موسیقی در معنایی عام، به صوت و آوای آهنگینی گفته می‌شود که با حنجره انسان یا ابزار و آلات ویژه تولید می‌شود.<ref>مصطفی و دیگران، المعجم الوسیط، ۲/۸۹۱؛ دهخدا، فرهنگ‌لغت دهخدا، ۱۳/۱۹۲۵۷.</ref> در شکل اول به آن موسیقی کلامی، آواز یا غنا گفته می‌شود که ذیل عنوان «غنا» بحث می‌گردد و در شکل دوم به آن موسیقی ابزاری یا آهنگ گفته می‌شود. مراد از موسیقی در کاربردهای رایج عرفی همین معنا است، که گاهی همراه با آواز و گاهی بدون آن اجرا می‌شود.<ref>حسینی، الموسیقی، ۱۷.</ref>{{ببینید|غنا}}
 
{{ببینید|غنا}}


== پیشینه ==
== پیشینه ==
خط ۱۰۳: خط ۱۰۹:
* هادی قشقاوی، [https://books.khomeini.ir/books/10009/624/ موسیقی]، [[دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۹، ص۶۲۴–۶۳۰.
* هادی قشقاوی، [https://books.khomeini.ir/books/10009/624/ موسیقی]، [[دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۹، ص۶۲۴–۶۳۰.


[[رده:مقاله‌های آماده ارزیابی]]
[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های جلد نهم دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های جلد نهم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:هنر و رسانه]]
[[رده:هنر و رسانه]]
[[رده:مقاله‌های بی‌نیاز از جعبه اطلاعات]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
۱۴٬۷۲۱

ویرایش