پرش به محتوا

نهضت مشروطه: تفاوت میان نسخه‌ها

۱۵۶ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۶ دی ۱۴۰۱
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۰۷: خط ۱۰۷:
===تضعیف روند اسلامی===
===تضعیف روند اسلامی===


امام‌خمینی که هدف ملت ایران از نهضت مشروطه را دستیابی به استقلال و آزادی در پناه اسلام می‌دانست، یکی از عوامل انحراف مسیر ملت در صدر مشروطه را پیگیری‌نکردن، سکوت و بی‌طرفی روحانیت و مردم در دوران نهضت ارزیابی می‌کرد<ref> امام‌خمینی، صحیفه، 15/328 و 366.</ref>. از نظر ایشان ترور و حذف روحانیان و رهبران نهضت که بر اسلامی‌بودن آن اصرار می‌کردند<ref> امام‌خمینی، صحیفه، 7/459 و 14/464 ـ 465.</ref>، همچنین غفلت علما از حمایت از علمای مشروعه‌خواه مانند شیخ‌فضل‌الله نوری که منجر به اعدام وی گردید، عامل شکست اسلام در آن دوره و انحراف مشروطه از آنچه هدف علما بود، شد<ref> همان، 18/248.</ref>. تهی‌شدن ماهیت نظام سیاسی از مبانی مورد نظر نیروهای مذهبی، به‌تدریج سکوت و بی‌توجهی مردم را نیز به همراه داشت<ref> شیرمحمدی، درآمدی، 188.</ref>.
امام‌خمینی که هدف ملت ایران از نهضت مشروطه را دستیابی به استقلال و آزادی در پناه اسلام می‌دانست، یکی از عوامل انحراف مسیر ملت در صدر مشروطه را پیگیری‌نکردن، سکوت و بی‌طرفی روحانیت و مردم در دوران نهضت ارزیابی می‌کرد<ref> امام‌خمینی، صحیفه، 15/328 و 366.</ref>. از نظر ایشان ترور و حذف روحانیان و رهبران نهضت که بر اسلامی‌بودن آن اصرار می‌کردند<ref> امام‌خمینی، صحیفه، 7/459 و 14/464 ـ 465.</ref>، همچنین غفلت علما از حمایت از علمای مشروعه‌خواه مانند شیخ‌فضل‌الله نوری که منجر به اعدام وی گردید، عامل شکست اسلام در آن دوره و انحراف مشروطه از آنچه هدف علما بود، شد<ref> امام‌خمینی، صحیفه، 18/248.</ref>. تهی‌شدن ماهیت نظام سیاسی از مبانی مورد نظر نیروهای مذهبی، به‌تدریج سکوت و بی‌توجهی مردم را نیز به همراه داشت<ref> شیرمحمدی، درآمدی، 188.</ref>.


امام‌خمینی ضمن انتقاد از مجلس‌های پس از مشروطه و وصف آنها به مجلس فرمایشی که در راستای اهداف خان‌ها عمل می‌کردند<ref> امام‌خمینی، صحیفه، 12/180، 335 ـ 336 و ‏17/159 ـ 160.</ref>، در عین حال مجلس اول مشروطه را که به دست محمدعلی‌شاه به توپ بسته شد، مجلسی خوب شمرده<ref> همان، ‏18/243.</ref> که در دوره‌های بعدی با تهی‌شدن از روح دینی و مردمی، به‌تدریج منشأ اصلی همه انحراف‌های دوره مشروطه شد<ref> همان، ‏17/469.</ref>.
امام‌خمینی ضمن انتقاد از مجلس‌های پس از مشروطه و وصف آنها به مجلس فرمایشی که در راستای اهداف خان‌ها عمل می‌کردند<ref> امام‌خمینی، صحیفه، 12/180، 335 ـ 336 و ‏17/159 ـ 160.</ref>، در عین حال مجلس اول مشروطه را که به دست محمدعلی‌شاه به توپ بسته شد، مجلسی خوب شمرده<ref> امام‌خمینی، صحیفه، ‏18/243.</ref> که در دوره‌های بعدی با تهی‌شدن از روح دینی و مردمی، به‌تدریج منشأ اصلی همه انحراف‌های دوره مشروطه شد<ref> امام‌خمینی، صحیفه، ‏17/469.</ref>.


=== بروز تفرقه میان رهبران نهضت===
=== بروز تفرقه میان رهبران نهضت===


اختلاف نظر میان رهبران روحانی و روشنفکران از یک‌سو، و بروز تفرقه میان علمای روحانی از سوی دیگر، موجب شد حرکت مردمی مشروطه‌خواه، به دلیل نبود رهبری واحد آسیب‌پذیر گردد<ref> شرق، 1/5.</ref>. امام‌خمینی تفرقه و تقسیم‌شدن به مخالف و موافق<ref> حتی در میان علمای نجف.</ref> را از عوامل مهم انحراف نهضت شمرده<ref> امام‌خمینی، صحیفه، 18/170 ـ 171.</ref> و فرقه‌گرایی، ایجاد احزاب مختلف و اختلاف‌افکنی در میان این احزاب را نه نشانه رشد سیاسی، بلکه ابزار استعمار برای رخنه در صفوف انقلابیان ارزیابی کرده است که از به‌ثمررسیدن مشروطه جلوگیری کرد<ref> همان، 4/235؛‏6/337؛ 7/133؛ 12/25 و 18/411.</ref>.
اختلاف نظر میان رهبران روحانی و روشنفکران از یک‌سو، و بروز تفرقه میان علمای روحانی از سوی دیگر، موجب شد حرکت مردمی مشروطه‌خواه، به دلیل نبود رهبری واحد آسیب‌پذیر گردد<ref> شرق، روزنامه، 1/5.</ref>. امام‌خمینی تفرقه و تقسیم‌شدن به مخالف و موافق<ref> حتی در میان علمای نجف.</ref> را از عوامل مهم انحراف نهضت شمرده<ref> امام‌خمینی، صحیفه، 18/170 ـ 171.</ref> و فرقه‌گرایی، ایجاد احزاب مختلف و اختلاف‌افکنی در میان این احزاب را نه نشانه رشد سیاسی، بلکه ابزار استعمار برای رخنه در صفوف انقلابیان ارزیابی کرده است که از به‌ثمررسیدن مشروطه جلوگیری کرد<ref> امام‌خمینی، صحیفه، 4/235؛‏6/337؛ 7/133؛ 12/25 و 18/411.</ref>.


=== دخالت بیگانگان===
=== دخالت بیگانگان===


یکی دیگر از آسیب‌های اساسی انقلاب مشروطه، نفوذ بیگانگان به‌ویژه روس و انگلیس بود. امام‌خمینی نقش این دولت‌ها را در انحراف انقلاب مشروطه کاملا آشکار دانسته و معتقد است این کشورها پس از پیروزی نهضت مشروطه، سعی کردند باآوردن قوانین غربی در تدوین نظامنامه و قانون اساسی، احکام اسلامی را از میدان عمل خارج کنند. روشنفکران غرب‌گرا نیز هماهنگ با بیگانگان و به بهانه ناقص‌بودن احکام اسلامی، برای تدوین قانون از مجموعه حقوق بلژیکی‌ها کمک گرفتند و تنها برای فریب ملت، بعضی از احکام اسلام را ضمیمه کردند<ref> امام‌خمینی، ولایت فقیه،  13.</ref> و تحمیل این قوانین بیگانه بر جامعه اسلامى، منشأ گرفتاری‌ها و مشکلات بسیار شد<ref> همان، 15.</ref>.
یکی دیگر از آسیب‌های اساسی انقلاب مشروطه، نفوذ بیگانگان به‌ویژه روس و انگلیس بود. امام‌خمینی نقش این دولت‌ها را در انحراف انقلاب مشروطه کاملا آشکار دانسته و معتقد است این کشورها پس از پیروزی نهضت مشروطه، سعی کردند باآوردن قوانین غربی در تدوین نظامنامه و قانون اساسی، احکام اسلامی را از میدان عمل خارج کنند. روشنفکران غرب‌گرا نیز هماهنگ با بیگانگان و به بهانه ناقص‌بودن احکام اسلامی، برای تدوین قانون از مجموعه حقوق بلژیکی‌ها کمک گرفتند و تنها برای فریب ملت، بعضی از احکام اسلام را ضمیمه کردند<ref> امام‌خمینی، ولایت فقیه،  13.</ref> و تحمیل این قوانین بیگانه بر جامعه اسلامى، منشأ گرفتاری‌ها و مشکلات بسیار شد<ref> امام‌خمینی، ولایت فقیه، 15.</ref>.


==پانویس==
==پانویس==
۵۷۲

ویرایش