پرش به محتوا

تأویل: تفاوت میان نسخه‌ها

۳۹ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۲ اسفند ۱۴۰۱
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''تأویل'''، برگرداندن صورت و الفاظ [[قرآن]] به حقایق باطنی آن.
'''تأویل'''، برگرداندن صورت و الفاظ [[قرآن]] به حقایق باطنی آن.


به‌کارگیری تأویل به‌ معنای عام آن پیشینه‌ طولانی در مکتب‌های بشری و ادیان الهی دارد. فیثاغورثیان و نوافلاطونی‌­ها در افکار، عقاید و متونی که گمان می‌رفت با مقتضای عقل و ذوق قلبی موافق نیست، همین روش را دنبال می‌کردند.


به‌کارگیری تأویل به‌ معنای عام آن پیشینه‌ طولانی در مکتب‌های بشری و [[ادیان الهی]] دارد. فیثاغورثیان و نوافلاطونی­ها در افکار، عقاید و متونی که گمان می‌رفت با مقتضای عقل و ذوق قلبی موافق نیست، همین روش را دنبال می‌کردند.
تأویل به ‌معنای حقایق باطنی، ریشه در آیات قرآن دارد که در سه معنا به ‌کار رفته است ۱- تأویل کلام ۲- تأویل عمل ۳- تأویل رؤیا. روایات نیز ضمن تأکید بر لایه‌های باطنی قرآن، ظاهر قرآن را تنزیل و باطن آن را تاویل شمرده‌اند.


تأویل به ‌معنای حقایق باطنی، ریشه در آیات [[قرآن]] دارد که در سه معنا به ‌کار رفته است ۱- تأویل کلام ۲- تأویل عمل ۳- تأویل رؤیا. روایات نیز ضمن تأکید بر لایه‌های باطنی قرآن، ظاهر قرآن را تنزیل و باطن آن را تاویل شمرده‌اند.
[[امام‌خمینی|امام‌‌خمینی]] حقیقت تاویل را برگرداندن صورت به معنا و ظاهر به باطن آن می‌داند. امام‌خمینی برای تأویلات خویش مبانی چندی بیان کرده‌ است: ۱- اعتقاد به لایه‌های بطونی قرآن ۲- تطابق میان عالم تکوین و عالم تدوین ۳- اعتقاد به وضع الفاظ برای ارواح معانی.


[[امام‌خمینی|امام‌‌خمینی]] حقیقت تاویل را برگرداندن صورت به معنا و ظاهر به باطن آن می‌داند. امام‌ خمینی برای تأویلات خویش مبانی چندی بیان کرده‌ است: ۱- اعتقاد به لایه‌های بطونی قرآن ۲- تطابق میان عالم تکوین و عالم تدوین ۳- اعتقاد به وضع الفاظ برای ارواح معانی.
امام‌خمینی با استفاده از روش تطبیق بر منطبق کردن دستورهای عرفانی قرآن با حالات و شرایط روحی قاری سالک تأکید کرده و معتقد است سالک الی‌الله لازم است قرآن را میزان درستی و نادرستی اندیشه و عمل قرار دهد و ظاهر و باطن و خلق خود را با کتاب خداوند هماهنگ سازد. ایشان دستیابی به تأویل را از دو راه دانسته است: یکی ریاضت علمی و دیگری ریاضت عملی، تطهیر [[نفس]] و تنزیه [[روح]] و [[قلب]]. با این دو راه شخص می‌تواند به درجاتی از تأویل دست یابد.
 
امام‌ خمینی با استفاده از روش تطبیق بر منطبق کردن دستورهای عرفانی قرآن با حالات و شرایط روحی قاری [[سالک]] تأکید کرده و معتقد است سالک الی‌الله لازم است قرآن را میزان درستی و نادرستی اندیشه و عمل قرار دهد و ظاهر و باطن و خلق خود را با کتاب خداوند هماهنگ سازد. ایشان دستیابی به تأویل را از دو راه دانسته است: یکی ریاضت علمی و دیگری ریاضت عملی، تطهیر نفس و تنزیه روح و قلب. با این دو راه شخص می‌تواند به درجاتی از تأویل دست یابد.


== مفهوم‌شناسی ==
== مفهوم‌شناسی ==
خط ۲۱۰: خط ۲۰۹:


== پیوند به بیرون ==
== پیوند به بیرون ==
* سیدعلی احمدی امیری، [https://books.khomeini.ir/books/10003/200/ تأویل]، [[دانشنامه امام خمینی]]، ج۳، ص۲۰۰–۲۱۰.
* سیدعلی احمدی امیری، [https://books.khomeini.ir/books/10003/200/ تأویل]، [[دانشنامه امام خمینی|دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۳، ص۲۰۰–۲۱۰.
[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
۲۱٬۱۸۸

ویرایش