پرش به محتوا

عبدالکریم حائری یزدی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(اصلاح ارقام، اصلاح نویسه‌های عربی)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۲: خط ۳۲:
'''عبدالکریم حائری یزدی'''، مؤسس [[حوزه علمیه قم]]، استاد [[امام‌خمینی]] و [[مرجعیت|مرجع تقلید]].
'''عبدالکریم حائری یزدی'''، مؤسس [[حوزه علمیه قم]]، استاد [[امام‌خمینی]] و [[مرجعیت|مرجع تقلید]].


عبدالکریم حائری یزدی در سال ۱۲۳۹ش در روستا در مهرجرد از توابع میبد یزد متولد شد. او در هفت سالگی برای تحصیل به اردکان و سپس به یزد راهی شد و مقدمات و مبادی [[فقه]] و [[اصول فقه|اصول]] را در این دو شهر فراگرفت. وی در هجده سالگی راهی کربلا شد و طی دو سال شرح لمعه و قوانین را نزد فاضل اردکانی فراگرفت و با سفارش او، با مادرش رهسپار سامرا شد و مورد توجه [[میرزامحمدحسن شیرازی|میرزای شیرازی]] قرار گرفت و از دروس ایشان، سیدمحمد فشارکی و سیدمحمدتقی شیرازی استفاده کرد.


عبدالکریم حائری یزدی در سال ۱۲۳۹ش در روستا در مهرجرد از توابع میبد یزد متولد شد. او در هفت سالگی برای تحصیل به اردکان و سپس به یزد راهی شد و مقدمات و مبادی [[فقه]] و [[اصول فقه|اصول]] را در این دو شهر فراگرفت. وی در هجده سالگی راهی کربلا شد و طی دو سال شرح لمعه و قوانین را نزد فاض ل­اردکانی فراگرفت و با سفارش او، با مادرش رهسپار سامرا شد و مورد توجه [[میرزامحمدحسن شیرازی|میرزای شیرازی]] قرار گرفت و از دروس ایشان، سیدمحمد فشارکی و سیدمحمدتقی شیرازی استفاده کرد.
حائری پیش از مهاجرت به قم و احیاء حوزه علمیه آن، در دو مقطع بنا به دعوت، به اراک هجرت کرد و موجب رونق حوزه علمیه آن گردید. وی از سال ۱۳۰۱ش بنا به دعوت علمای قم در آن زمان از اراک به قم هجرت کرد و تا سال ۱۳۱۵ زعامت حوزه علمیه آن را برعهده داشت. با درگذشت سیدمحمدکاظم طباطبائی و شیخ­ الشریعه ­اصفهانی، از سال‌­های ۱۲۹۸-۱۳۰۰ [[مرجعیت]] حائری مطرح شد و با استقرار در قم بر شمار مقلدان او افزوده شد.
 
حائری پیش از مهاجرت به قم و احیاء حوزه علمیه آن، در دو مقطع بنا به دعوت، به اراک هجرت کرد و موجب رونق حوزه علمیه آن گردید. وی از سال ۱۳۰۱ش بنا به دعوت علمای قم در آن زمان از اراک به قم هجرت کرد و تا سال ۱۳۱۵ زعامت حوزه علمیه آن را برعهده داشت. با درگذشت سیدمحمدکاظم طباطبائی و شیخ­ الشریعه ­اصفهانی، از سال­های ۱۲۹۸-۱۳۰۰ [[مرجعیت]] حائری مطرح شد و با استقرار در قم بر شمار مقلدان او افزوده شد.


او در پانزده  سال زعامت خود در قم با اقدامات حکومت [[رضا پهلوی|رضاشاه پهلوی]] از جمله کشف حجاب مواجهه بود و سیاست او تربیت [[طلاب]] و اجتناب از برخورد مستقیم با رژیم پهلوی بوده است.
او در پانزده  سال زعامت خود در قم با اقدامات حکومت [[رضا پهلوی|رضاشاه پهلوی]] از جمله کشف حجاب مواجهه بود و سیاست او تربیت [[طلاب]] و اجتناب از برخورد مستقیم با رژیم پهلوی بوده است.


[[امام‌خمینی]] که یک سال آخر اقامت حائری به حوزه علمیه اراک رفته بود، با هجرت او به قم، به قم مهاجرت کرد و ده سال آخر عمر حائری، در درس­های فقه و اصول او شرکت داشت و از شاگردان برجسته او محسوب می­شد. ایشان احترام زیادی برای استاد خود قائل بود و [[زهد]] و [[ساده‌زیستی|ساده ­زیستی]] او برایش ارزش زیادی داشت.
[[امام‌خمینی]] که یک سال آخر اقامت حائری به حوزه علمیه اراک رفته بود، با هجرت او به قم، به قم مهاجرت کرد و ده سال آخر عمر حائری، در درس­‌های فقه و اصول او شرکت داشت و از شاگردان برجسته او محسوب می­شد. ایشان احترام زیادی برای استاد خود قائل بود و [[زهد]] و [[ساده‌زیستی|ساده‌­زیستی]] او برایش ارزش زیادی داشت.


حائری در اقامت پانزده ساله در قم خدمات زیادی برای حوزه و حوزویان و شهر قم و محرومان و نیازمندان انجام داد و سرانجام در بهمن ماه ۱۳۱۵ درگذشت و در مسجد بالاسر حرم [[حضرت فاطمه معصومه(س)|حضرت معصومه(س)]] به خاک سپرده شد.
حائری در اقامت پانزده‌ساله در قم خدمات زیادی برای حوزه و حوزویان و شهر قم و محرومان و نیازمندان انجام داد و سرانجام در بهمن ماه ۱۳۱۵ درگذشت و در مسجد بالاسر حرم [[حضرت فاطمه معصومه(س)|حضرت معصومه(س)]] به خاک سپرده شد.


== زندگی‌نامه ==
== زندگی‌نامه ==
۲۱٬۳۳۶

ویرایش