الطلب و الاراده (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۱: خط ۳۱:
}}
}}
'''الطلب و الاراده'''، کتابی اصولی با رویکردی کلامی ـ فلسفی در تبیین حقیقت طلب و اراده از [[امام‌خمینی]]؛ عربی.
'''الطلب و الاراده'''، کتابی اصولی با رویکردی کلامی ـ فلسفی در تبیین حقیقت طلب و اراده از [[امام‌خمینی]]؛ عربی.
بحث «اراده» یکی از سخت‌ترین و مهم‌ترین مباحث کلامی و فلسفی است.. این بحث در بیشتر کتاب‌های اصولی متأخر نیز ذیل بحث «اوامر» با عنوان «الطلب و الاراده» بررسی شده است.
امام‌خمینی در دوره دوم [[تدریس امام‌خمینی|تدریس]] خارج [[اصول فقه]] ذیل مبحث اوامر به مناسبت، به تدریس مبحث طلب و اراده پرداخته و سپس همان مباحث را در رساله‌ای با عنوان الطلب و الاراده تألیف کرده‌است. نگارش این رساله را در تابستان ۱۳۳۱ش در شهر همدان به پایان رسیده است.
کتاب الطلب و الاراده دربردارنده یک مقدمه، سه مطلب کلی و یک خاتمه است. در مقدمه، وجود آرا مختلف در بحث طلب و اراده به دلیل اختلاف در کلام نفسی دانسته شده است.
مطلب نخست، به نقل و نقد دو دلیل [[کلام|اشاعره]] درباره کلام نفسی اختصاص یافته و امام‌خمینی در پایان به سه شبهه پاسخ می‌دهد: ارادی یا غیرارادی‌بودن اراده انسان، منافات میان قاعده وجوب با مختار بودنِ فاعل مختار و جمع میان اراده و علم پیشین الهی با اراده انسان.
مطلب دوم به تبیین حقیقت [[سعادت و شقاوت]] اختصاص دارد، و امام‌خمینی با بیان مقدماتی نتیجه می‌گیرد سعادت و شقاوت ذاتی نیستند، بلکه به اختیار و اراده انسان وابسته‌اند.
مطلب سوم در بیان اختلاف سرشت‌ها و طینت‌های انسان‌هاست، و امام‌خمینی این نظریه را که اختلاف سرشت و طینت موجب سلب اختیار می‌شود را رد می‌کند.
خاتمه کتاب به مبحث [[فطرت]] عشق به کمال مطلق و انزجار از نقص در وجود انسان اختصاص یافته است.
چاپ نخست این کتاب بر اساس نسخه [[سیداحمد فهری]] است که علاوه بر متن عربی شامل ترجمه و شرح است. این نسخه را انتشارات علمی و فرهنگی در سال ۱۳۶۲ منتشر کرد.  [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]] در سال ۱۳۷۹ متن این کتاب را در صد صفحه منتشر کرده است.
این کتاب در جلد ۲ «[[موسوعة الامام‌الخمینی]]» در سال ۱۳۹۲ منتشر شده است.


== معرفی ==
== معرفی ==
خط ۱۰۴: خط ۱۲۳:
[[رده:مقاله‌های دارای ناوبری]]
[[رده:مقاله‌های دارای ناوبری]]
{{آثار امام‌خمینی}}
{{آثار امام‌خمینی}}
[[رده:مقاله های نیازمند ارزیابی]]