خمین: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۸۵۳ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۶: خط ۳۶:
}}
}}
'''خمین'''، زادگاه و محل سکونت [[امام‌خمینی]] تا نوزده‌سالگی.
'''خمین'''، زادگاه و محل سکونت [[امام‌خمینی]] تا نوزده‌سالگی.
شهرستان خمین در جنوب شرقی استان مرکزی ایران واقع است و از شمال به اراک، از شرق به محلات، از جنوب غربی به الیگودرز و از جنوب به گلپایگان منتهی می‌شود. این شهر از سال ۱۳۵۵ تا به امروز تابع استان مرکزی بوده‌است. زبان مردم خمین فارسی با گویش محلی است.
خمین از شهرهای پرسابقه و باستانی ایران است و به هنگام لشکرکشی اسکندر مقدونی به ایران ویران شد؛ با وجود این نقش اقتصادی خود را تا مدتی طولانی حفظ کرد.
[[اجداد امام‌خمینی|اجداد]] امام‌خمینی پیش از مهاجرت به کشمیر، در نیشابور زندگی می‌کرده‌اند. سیداحمد جد پدری امام‌خمینی پس از آشنایی با یوسف‌خان کمره‌ای در عتبات به خمین دعوت شد و همراه او به خمین رفت. سیداحمد با سکینه‌خانم ازدواج کرد و از او دارای فرزندانی ازجمله سیدمصطفی پدر امام‌خمینی شد.
امام‌خمینی در خمین متولد شد و در کودکی به مکتبخانه رفت و درس‌های اولیه طلبگی را در زادگاه خود فرا گرفت و در نوزده‌سالگی برای ادامه تحصیل راهی حوزه علمیه اراک شد؛ اما پس از هجرت نیز با زادگاه خود در ارتباط بود.
در سال‌های آغازین سلطنت [[محمدرضا پهلوی]]، خمین شاهد فعالیت‌های محدود سیاسی مردم در انتخابات و حمایت برخی رجال آن از [[محمد مصدق]] و [[سید ابوالقاسم کاشانی|سیدابوالقاسم کاشانی]] بود. بیشتر مردم خمین پس از رحلت مرجع تقلید وقت [[سیدحسین بروجردی]] با حضور در قم، حمایت خود را از مرجعیت امام‌خمینی اعلام کردند.
نخستین تجمع اعتراض‌آمیز مردم خمین علیه رژیم پهلوی (پس از تظاهرات ۱۵ خرداد ۱۳۴۲) به مناسبت مجلس ترحیم علی شریعتی بود؛ اما پس از درگذشت مشکوک [[سیدمصطفی خمینی|سیدمصطفی]] فرزند امام‌خمینی هواداری از انقلاب در این شهر شتاب بیشتری یافت.
خانه پدری امام‌خمینی در خمین یکی از آثار ملیِ ثبت‌شده‌است و به یک مرکز زیارتی و گردشگری تبدیل شده‌است.


== موقعیت ==
== موقعیت ==
خط ۱۲۸: خط ۱۴۳:
[[رده:اقامتگاه‌های امام‌خمینی]]
[[رده:اقامتگاه‌های امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های دارای ناوبری]]
[[رده:مقاله‌های دارای ناوبری]]
[[رده:مقاله های نیازمند ارزیابی]]