پاسدار: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۳۶۳ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۱ شهریور ۱۴۰۲
جز
 
(۱۰ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:پاسدار.jpg|بندانگشتی]]
'''پاسدار'''، عضو رسمی [[سپاه پاسداران انقلاب اسلامی]].
'''پاسدار'''، عضو رسمی [[سپاه پاسداران انقلاب اسلامی]].
==مقدمه==
 
پاسدار به معنای [[نگهبان]] و مراقب است <ref>‌دهخدا، لغتنامه دهخدا، ۴/۴۶۶۰</ref> و در اصطلاح کنونی به کسی گفته می‌شود که برای [[جهاد]] در راه خدا و [[دفاع مسلحانه]] از [[انقلاب اسلامی]] و دستاوردهای آن و [[نظام جمهوری اسلامی ایران]] به استخدام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در آمده است <ref>‌قانون مقررات استخدامی سپاه، ماده ۸؛ ستاد مرکزی بسیج مستضعفین، اساسنامه، ماده ۳۵</ref>.
با پیروزی [[انقلاب اسلامی ایران|انقلاب اسلامی]]، نیروهای جوان و انقلابی برای حفظ و تداوم نهضت و دستاوردهای آن، زمینه تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را فراهم کردند. پاسداران کسانی‌اند که برای [[جهاد و دفاع|جهاد]] در راه خدا و دفاع مسلحانه از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن به استخدام سپاه درآمده‌اند.
<br>
 
با پیروزی انقلاب اسلامی، نیروهای جوان و انقلابی برای حفظ و تداوم نهضت و دستاوردهای آن منسجم شدند و با تشکیل هسته و گروه‌های امنیتی‌نظامی، زمینه تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را فراهم کردند <ref>‌مؤسسه تنظیم، مقدمه کتاب سپاه پاسداران، الف</ref>. جرقه شکل‌گیری سپاه را نخستین بار [[محمد منتظری]] با هدف تشکیل نیرویی برای حفاظت از انقلاب زد. وی این موضوع را از طریق [[مرتضی مطهری]] با [[امام‌خمینی]] در میان گذاشت که با استقبال ایشان، حکم تأسیس سپاه پاسداران صادر شد. گفته شده نخستین واحد سپاه پاسداران «پاسا» را نیز خود محمد منتظری بنیان گذاشت <ref>‌صادقی اردستانی، زندگینامه محمد منتظری، ۵۸؛ ایزدی، یادنامه شهید محمد منتظری، ۳۵۳</ref>. در دوم [[اردیبهشت]] ۱۳۵۸ با توافق [[شورای انقلاب]] و نظر مثبت امام‌خمینی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی-با به‌هم‌پیوستن چند سپاه موجود-به شکل نیرویی مستقل از [[دولت]] و [[ارتش]]، رسمیت پیدا کرد <ref>‌نخعی و یکتا، روزشمار جنگ ایران و عراق، ۱/۷۴۱</ref> {{ببینید|متن=ببینید| سپاه پاسداران انقلاب اسلامی}}.
[[امام‌خمینی]] که به پاسداران بسیار علاقمند بود، آنها را نیروهایی مؤمن و برآمده از متن انقلاب می‌شمرد که با از خودگذشتگی، موجب سرافرازی ملت شدند. ایشان برای پاسداری، معنا و ارزش وسیعی قائل بود و وظیفه پاسداران را نه‌تنها پاسداری از مرز، بلکه پاسداری از [[اسلام]] و [[قرآن]] می‌دانست و از این منظر، فقها و [[روحانیت|روحانیان]] را نیز پاسدار اسلام می‌شمرد.
<br>
 
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بر مبنای ماده‌های دوم تا هشتم اساسنامه خود، نیرویی نظامی، انتظامی و امنیتی به شمار می‌آید و با توجه به [[اصل ۱۵۰ قانون اساسی]] جمهوری اسلامی ایران و [[اساسنامه سپاه]]، دو وظیفه مهم را بر عهده دارد:
امام همچنین ارزش کار پاسداران نزد خدا را منوط به الگوبودن آنان در [[اخلاق|اخلاق اسلامی]] می‌دانست. امام‌خمینی پاسداران را به رعایت کامل [[قانون]] و پرهیز از هرگونه گرایش سیاسی فرا می‌خواند و همواره به آنان درباره دفع تجاوز دشمنان هشدار می‌داد.
 
== مقدمه ==
پاسدار به معنای نگهبان و مراقب است<ref>‌دهخدا، لغتنامه دهخدا، ۴/۴۶۶۰</ref> و در اصطلاح کنونی به کسی گفته می‌شود که برای [[جهاد]] در راه خدا و [[مبارزه مسلحانه|دفاع مسلحانه]] از [[انقلاب اسلامی]] و دستاوردهای آن و [[نظام جمهوری اسلامی ایران]] به استخدام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمده است.<ref>‌قانون مقررات استخدامی سپاه، ماده ۸؛ ستاد مرکزی بسیج مستضعفین، اساسنامه، ماده ۳۵</ref>
{{سخ}}
با پیروزی انقلاب اسلامی، نیروهای [[جوان]] و انقلابی برای حفظ و تداوم نهضت و دستاوردهای آن منسجم شدند و با تشکیل هسته و گروه‌های امنیتی‌نظامی، زمینه تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را فراهم کردند.<ref>‌مؤسسه تنظیم، مقدمه کتاب سپاه پاسداران، الف</ref> جرقه شکل‌گیری سپاه را نخستین بار [[محمد منتظری]] با هدف تشکیل نیرویی برای حفاظت از انقلاب زد. وی این موضوع را از طریق [[مرتضی مطهری]] با [[امام‌خمینی]] در میان گذاشت که با استقبال ایشان، حکم تأسیس سپاه پاسداران صادر شد. گفته شده نخستین واحد سپاه پاسداران «پاسا» را نیز خود محمد منتظری بنیان گذاشت.<ref>‌صادقی اردستانی، زندگینامه محمد منتظری، ۵۸؛ ایزدی، یادنامه شهید محمد منتظری، ۳۵۳</ref> در دوم اردیبهشت ۱۳۵۸ با توافق [[شورای انقلاب]] و نظر مثبت امام‌خمینی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی-با به‌هم‌پیوستن چند سپاه موجود-به شکل نیرویی مستقل از دولت و ارتش، رسمیت پیدا کرد<ref>‌نخعی و یکتا، روزشمار جنگ ایران و عراق، ۱/۷۴۱</ref> {{ببینید|متن=ببینید| سپاه پاسداران انقلاب اسلامی}}.
{{سخ}}
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بر مبنای ماده‌های دوم تا هشتم اساسنامه خود، نیرویی نظامی، انتظامی و امنیتی به‌شمار می‌آید و با توجه به اصل ۱۵۰ [[قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران]] و اساسنامه سپاه، دو وظیفه مهم را بر عهده دارد:
# پاسداری از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن؛
# پاسداری از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن؛
# جهاد در راه خدا و تلاش برای حاکمیت قانون خدا و [[دین اسلام]] <ref>‌ستاد مرکزی بسیج مستضعفین، اساسنامه، ماده ۳۵</ref>. امام‌خمینی نیز بر این دو وظیفه تأکید کرده است <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۷۸-۲۷۹ و ۱۰/۱۰۶</ref>.
# [[جهاد و دفاع|جهاد در راه خدا]] و تلاش برای حاکمیت قانون خدا و [[دین اسلام]].<ref>‌ستاد مرکزی بسیج مستضعفین، اساسنامه، ماده ۳۵</ref> امام‌خمینی نیز بر این دو وظیفه تأکید کرده است.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۷۸–۲۷۹ و ۱۰/۱۰۶</ref>
==جایگاه==
 
بر مبنای آموزه‌های اسلامی، مسلمانان همواره باید در برابر دشمنان از آمادگی کافی و همه‌جانبه برخوردار باشند <ref>‌انفال، ۶۰؛ نساء، ۷۱</ref> و یکی از نمودهای این آمادگی، نگهبانی و پاسداری از مرزهای اسلامی است <ref>‌نوری همدانی، آمادگی رزمی، ۹۱</ref>. روایات چندی در منابع اسلامی درباره اهمیت پاسداری و ارزش پاسداری از سرزمین و مرزهای اسلامی وارد شده است <ref>نوری همدانی، آمادگی رزمی، ۱۲۰-۱۲۵</ref>؛ چنان‌که [[پیامبر اکرم(ص)]] یک شب پاسداری و نگهبانی‌دادن در راه خدا را بهتر از هزار شبانه‌روز [[عبادت]] و [[روزه‌داری]] شمرده <ref>‌متقی هندی، کنز العمال، ۴/۲۹۷</ref> و پاداش پاسداری را که در حال نگهبانی از دنیا برود، مانند ثواب جهادکننده در راه خدا دانسته است <ref>‌احسائی، عوالی اللئالی، ۱/۸۷</ref>؛ نیز در میان دعاهای [[امام‌سجاد(ع)]] یک دعای کامل درباره پاسداران مرزهای اسلامی وجود دارد <ref>‌صحیفه سجادیه، دعای ۲۷ و ۱۲۶</ref> {{ببینید|متن=ببینید| مرزنشینان}}.
== جایگاه ==
<br>
بر مبنای آموزه‌های اسلامی، مسلمانان همواره باید در برابر دشمنان از آمادگی کافی و همه‌جانبه برخوردار باشند<ref>‌انفال، ۶۰؛ نساء، ۷۱</ref> و یکی از نمودهای این آمادگی، نگهبانی و پاسداری از مرزهای اسلامی است.<ref>‌نوری همدانی، آمادگی رزمی، ۹۱</ref> روایات چندی در منابع اسلامی دربارهٔ اهمیت پاسداری و ارزش پاسداری از سرزمین و مرزهای اسلامی وارد شده است<ref>نوری همدانی، آمادگی رزمی، ۱۲۰–۱۲۵</ref>؛ چنان‌که [[پیامبر اکرم(ص)]] یک شب پاسداری و نگهبانی‌دادن در راه خدا را بهتر از هزار شبانه‌روز [[عبادت]] و [[روزه‌داری]] شمرده<ref>‌متقی هندی، کنز العمال، ۴/۲۹۷</ref> و پاداش پاسداری را که در حال نگهبانی از دنیا برود، مانند ثواب جهادکننده در راه خدا دانسته است<ref>‌احسائی، عوالی اللئالی، ۱/۸۷</ref>؛ نیز در میان دعاهای [[امام‌سجاد(ع)]] یک دعای کامل دربارهٔ پاسداران مرزهای اسلامی وجود دارد<ref>‌صحیفه سجادیه، دعای ۲۷ و ۱۲۶</ref> {{ببینید|متن=ببینید| مرزنشینان}}.
امام‌خمینی پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای [[کمیته انقلاب اسلامی]] را نیروهایی مردمی، خودجوش <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۱/۲۴۹</ref>، ضروری برای حفظ اسلام <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۸۰</ref> و حفظ نظام اسلامی و اداره کشور <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۰/۴۶۲</ref> و نیروهایی مؤمن، متدین و برآمده از متن انقلاب <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۲/۲۶۹ و ۳۰۷</ref> می‌شمرد که با از خودگذشتگی، پیش‌قدم‌شدن در میدان‌های نبرد حق علیه باطل و خدمت به انقلاب، اسلام و کشور، موجب سرافرازی و افتخار ملت شدند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۷/۱۰۸</ref>. ایشان علاقه زیادی به پاسداران داشت و مشتاق ملاقات با پاسداران بود و دیدار با جوانان برومند و چهره‌های تابناک پاسداران و بسیجیان را موجب خوشحالی خود می‌دانست و کشور و ملت را نیازمند آنان می‌دانست <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۶/۵۳۳</ref>. نیروهای سپاه پاسداران از همان آغاز شکل‌گیری سپاه، نزد امام‌خمینی محبوبیت بسیاری یافتند به‌ گونه‌ای که در جمع آنان بیان داشت: «اى کاش من هم یک پاسدار بودم‏» <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۵/۴۹۶</ref>. ایشان با اعلام حمایت <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۹/۳۱۷ و ۱۲/۲۰۴</ref> و رضایت از عملکرد پاسداران، حفظ کشور را مدیون سپاه می‌دانست <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۹/۳۱۴</ref> و ضعیف‌کردن پاسداران را ضعیف‌کردن [[اسلام]] <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۳/۴۴</ref> و توطئه مخالفان نظام جمهوری اسلامی می‌خواند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۷۱</ref>. ایشان همواره از پاسداران در برابر شایعات و تبلیغات منفیِ ضد انقلاب حمایت می‌کرد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۴۹ و ۲۱/۳۵۷</ref>. ایشان پس از [[قطعنامه ۵۹۸]]، در پیامی به فرماندهان و مسئولان سپاه پاسداران، علاقه و احساس خود به پاسداران را فوق بیان و وصف دانست و اعلام کرد که چون فاصله‌ای میان خود و آنان نمی‌بیند، سخن دل آنان را پیش از آنکه بیان شود، درک می‌کند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۴</ref>.
{{سخ}}
==وظایف و ویژگی‌ها==
امام‌خمینی پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای [[کمیته انقلاب اسلامی]] را نیروهایی مردمی، خودجوش،<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۱/۲۴۹</ref> ضروری برای حفظ [[اسلام]]<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۸۰</ref> و [[حفظ نظام|حفظ نظام اسلامی]] و اداره کشور<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۰/۴۶۲</ref> و نیروهایی مؤمن، متدین و برآمده از متن انقلاب<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۲/۲۶۹ و ۳۰۷</ref> می‌شمرد که با از خودگذشتگی، پیش‌قدم‌شدن در میدان‌های نبرد حق علیه باطل و خدمت به انقلاب، اسلام و کشور، موجب سرافرازی و افتخار ملت شدند.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۷/۱۰۸</ref> ایشان علاقه زیادی به پاسداران داشت و مشتاق ملاقات با پاسداران بود و دیدار با جوانان برومند و چهره‌های تابناک پاسداران و بسیجیان را موجب خوشحالی خود می‌دانست و کشور و ملت را نیازمند آنان می‌دانست.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۶/۵۳۳</ref> نیروهای سپاه پاسداران از همان آغاز شکل‌گیری سپاه، نزد امام‌خمینی محبوبیت بسیاری یافتند به گونه‌ای که در جمع آنان بیان داشت: «ای کاش من هم یک پاسدار بودم‏».<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۵/۴۹۶</ref> ایشان با اعلام حمایت<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۹/۳۱۷ و ۱۲/۲۰۴</ref> و رضایت از عملکرد پاسداران، حفظ کشور را مدیون سپاه می‌دانست<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۹/۳۱۴</ref> و ضعیف‌کردن پاسداران را ضعیف‌کردن [[اسلام]]<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۳/۴۴</ref> و توطئه مخالفان [[نظام جمهوری اسلامی ایران|نظام جمهوری اسلامی]] می‌خواند.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۷۱</ref> ایشان همواره از پاسداران در برابر [[شایعات]] و تبلیغات منفیِ [[ضدانقلاب]] حمایت می‌کرد.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۴۹ و ۲۱/۳۵۷</ref> ایشان پس از [[قطعنامه ۵۹۸]]، در پیامی به فرماندهان و مسئولان سپاه پاسداران، علاقه و احساس خود به پاسداران را فوق بیان و وصف دانست و اعلام کرد که چون فاصله‌ای میان خود و آنان نمی‌بیند، سخن دل آنان را پیش از آنکه بیان شود، درک می‌کند.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۴</ref>
التزام عملی به [[احکام اسلام]] و رعایت موازین اخلاقی ازجمله شرایط عضویت در سپاه پاسداران قرار داده شده و پاسدار کسی دانسته شده که جهاد همه‌جانبه در راه خدا را وظیفه شرعی خود می‌داند <ref>‌ستاد مرکزی بسیج مستضعفین، اساسنامه، ماده ۳۴</ref>؛ اما امام‌خمینی برای پاسداری، معنا و ارزش وسیعی قائل بود و وظیفه پاسداران را تنها در پاسداری از [[مرز]] نمی‌دید <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۰۱ و ۱۰/۱۰۶</ref> و پاسداری از اسلام و [[قرآن]] را نیز [[تکلیف]] آنان به شمار می‌آورد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۶۰</ref>. از این منظر، ایشان فقها و روحانیان را نیز پاسدار اسلام می‌دانست <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۶/۲۸۹؛ ۸/۲۷۹، ۳۱۸ و ۱۰/۱۴۰</ref>.
 
<br>
== وظایف و ویژگی‌ها ==
از سوی دیگر، امام‌خمینی از پاسداران انتظار داشت ضمن رعایت موازین اسلامی، [[ایمان]] و اعتقاد خود را همواره حفظ کنند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۴۷۸ و ۱۳/۳۹۷-۳۹۸</ref>؛ زیرا ادای وظیفه پاسداری، نیازمند برخورداری از ایمان عمیق دینی و اعتقاد و باور به درستی و حقانیت راه انقلاب اسلامی از روی یقین و تا حد جانفشانی است <ref>‌رفیعی و الهامی‌نیا، تربیت اسلامی، ۱۰۵</ref>. امام‌خمینی پاسداران انقلاب اسلامی را آراسته به ویژگی ایمان می‌دید و از آنان می‌خواست که در حفظ آن بکوشند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۰۵ و ۹/۲۲۲</ref>. ایشان بر تحقق این ویژگی در پاسداران انقلاب اسلامی تأکید می‌کرد و به توجه بیش از پیش پاسداران به اخلاق اسلامی برای مظهر کامل سرباز اسلام‌شدن، تذکر می‌داد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۹/۵۴۸</ref>. امام‌خمینی از آنجاکه پاسداری از «خود» را مقدم بر پاسداری از کشور و انقلاب می‌دانست <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۴۹</ref>، پاسداران را به [[خودسازی]] و آراسته‌شدن به [[فضایل اخلاقی]] فرا می‌خواند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۱۲۲ و ۲۸۰ و ۹/۲۲۰، ۵۴۸</ref>، تا در [[اخلاق اسلامی]] [[الگو]] و نمونه باشند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۷/۳۳۳</ref> و با رفتار اسلامی خود، دیگران را نیز جذب اسلام کنند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۲/۴۵۴</ref>. ایشان معتقد بود در این صورت است که خدمت خطیر پاسداری، نزد خداوند ارزش می‌یابد<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۷۲-۳۷۳</ref>.
التزام عملی به [[احکام اسلام]] و رعایت موازین اخلاقی ازجمله شرایط عضویت در سپاه پاسداران قرار داده شده و پاسدار کسی دانسته شده که جهاد همه‌جانبه در راه خدا را وظیفه شرعی خود می‌داند<ref>‌ستاد مرکزی بسیج مستضعفین، اساسنامه، ماده ۳۴</ref>؛ اما امام‌خمینی برای پاسداری، معنا و ارزش وسیعی قائل بود و وظیفه پاسداران را تنها در پاسداری از [[مرز]] نمی‌دید<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۰۱ و ۱۰/۱۰۶</ref> و پاسداری از اسلام و [[قرآن]] را نیز [[تکلیف]] آنان به‌شمار می‌آورد.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۶۰</ref> از این منظر، ایشان فقها و [[روحانیت|روحانیان]] را نیز پاسدار اسلام می‌دانست.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۶/۲۸۹؛ ۸/۲۷۹، ۳۱۸ و ۱۰/۱۴۰</ref>
<br>
{{سخ}}
امام‌خمینی که پاسداران را دارای شور و شوق وصف‌ناشدنی برای [[شهادت]] می‌دانست و چهره‌های شادمان و نورانی و گریه‌های شوق و قلوب متوجه خدای آنان را مایه [[حسرت]] خود می‌شمرد و عزم راسخ و شجاعت بی‌نظیر سپاهیان اسلام، به‌ویژه پاسداران را غیر قابل ستایش می‌دانست <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۳/۳۹۱</ref> و بر آن بود که همه ذرات وجود آنان با [[شجاعت]] آمیخته شده است <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۴</ref>، در بیان آسیب‌هایی که می‌تواند نیروهای سپاه را تهدید کند، سپاهیان را از دچارشدن به [[غرور]] که از آفت‌های پیروزی است، برحذر می‌داشت <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۶/۲۶۷</ref> و از آنان می‌خواست که مراقب [[نفس]] خود باشند تا تحت تأثیر برخی از خصلت‌های شیطانیِ پنهان در نهاد آدمی، مرتکب اعمال ناشایست نشوند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۶/۴۶۲</ref> و در همین زمینه درباره سوء استفاده از توان و قدرت نظامی هشدار می‌داد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۶۰</ref>.
از سوی دیگر، امام‌خمینی از پاسداران انتظار داشت ضمن رعایت موازین اسلامی، [[ایمان]] و اعتقاد خود را همواره حفظ کنند<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۴۷۸ و ۱۳/۳۹۷–۳۹۸</ref>؛ زیرا ادای وظیفه پاسداری، نیازمند برخورداری از ایمان عمیق دینی و اعتقاد و باور به درستی و حقانیت راه انقلاب اسلامی از روی یقین و تا حد جانفشانی است.<ref>‌رفیعی و الهامی‌نیا، تربیت اسلامی، ۱۰۵</ref> امام‌خمینی پاسداران انقلاب اسلامی را آراسته به ویژگی ایمان می‌دید و از آنان می‌خواست که در حفظ آن بکوشند.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۰۵ و ۹/۲۲۲</ref> ایشان بر تحقق این ویژگی در پاسداران انقلاب اسلامی تأکید می‌کرد و به توجه بیش از پیش پاسداران به [[اخلاق اسلامی]] برای مظهر کامل سرباز اسلام‌شدن، تذکر می‌داد.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۹/۵۴۸</ref> امام‌خمینی از آنجاکه پاسداری از «خود» را مقدم بر پاسداری از کشور و انقلاب می‌دانست،<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۴۹</ref> پاسداران را به [[خودسازی]] و آراسته‌شدن به فضایل اخلاقی فرا می‌خواند،<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۱۲۲ و ۲۸۰ و ۹/۲۲۰، ۵۴۸</ref> تا در [[اخلاق اسلامی]] الگو و نمونه باشند<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۷/۳۳۳</ref> و با رفتار اسلامی خود، دیگران را نیز جذب اسلام کنند.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۲/۴۵۴</ref> ایشان معتقد بود در این صورت است که خدمت خطیر پاسداری، نزد خداوند ارزش می‌یابد.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۷۲–۳۷۳</ref>
==نقش پاسداران در ماندگاری انقلاب اسلامی==
{{سخ}}
به اعتقاد امام‌خمینی از آنجاکه جمهوری اسلامی امانتی در دست پاسداران است <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۲/۳۵۹-۳۶۰</ref> و دفاع از انقلاب اسلامی و مقابله با توطئه‌های دشمنان اسلام، وظیفه آنان به شمار می‌آید <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۳۰</ref>، پاسداران مایه عزت مسلمانان و سپر حوادث کشور به شمار می‌روند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۳</ref>؛ از این‌رو ایشان همواره نقش سازنده و حمایت شجاعانه پاسداران از نظام و انقلاب را ستوده است <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۰۱، ۲۰۸ و ۲۱/۱۳۴</ref>.
امام‌خمینی که پاسداران را دارای شور و شوق وصف‌ناشدنی برای [[شهادت]] می‌دانست و چهره‌های شادمان و نورانی و گریه‌های شوق و قلوب متوجه خدای آنان را مایه [[حسرت]] خود می‌شمرد و عزم راسخ و [[شجاعت]] بی‌نظیر سپاهیان اسلام، به‌ویژه پاسداران را غیرقابل ستایش می‌دانست<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۳/۳۹۱</ref> و بر آن بود که همه ذرات وجود آنان با [[شجاعت]] آمیخته شده است،<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۴</ref> در بیان آسیب‌هایی که می‌تواند نیروهای سپاه را تهدید کند، سپاهیان را از دچارشدن به [[غرور]] که از آفت‌های [[پیروزی]] است، برحذر می‌داشت<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۶/۲۶۷</ref> و از آنان می‌خواست که مراقب [[نفس]] خود باشند تا تحت تأثیر برخی از خصلت‌های شیطانیِ پنهان در نهاد آدمی، مرتکب اعمال ناشایست نشوند<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۶/۴۶۲</ref> و در همین زمینه دربارهٔ سوء استفاده از توان و قدرت نظامی هشدار می‌داد.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۶۰</ref>
<br>
 
مبارزه با عوامل و جریان‌های خرابکار و برانداز و ضد انقلاب یکی دیگر از وظایف مهم پاسداران است <ref>‌ستاد مرکزی بسیج مستضعفین، اساسنامه، ماده ۲</ref> که به باور امام‌خمینی در سال‌های نخستین پیروزی انقلاب اسلامی به‌خوبی انجام داده‌اند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۷۸-۲۷۹</ref>؛ چنان‌که به اذعان ایشان زمانی که کشور نیاز شدید به امور امنیتی داشت و فاقد [[سازمان اطلاعاتی و امنیتی]] بود، پاسداران انقلاب اسلامی در کشف و انهدام خانه‌های تیمی منافقان و گروه‌های محارب، تلاش فراوان از خود نشان دادند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۷/۱۶۰</ref> {{ببینید|متن=ببینید| امنیت}}.
== نقش پاسداران در ماندگاری انقلاب اسلامی ==
<br>
به اعتقاد امام‌خمینی از آنجاکه جمهوری اسلامی امانتی در دست پاسداران است<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۲/۳۵۹–۳۶۰</ref> و دفاع از انقلاب اسلامی و مقابله با توطئه‌های دشمنان اسلام، وظیفه آنان به‌شمار می‌آید،<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۳۰</ref> پاسداران مایه عزت مسلمانان و سپر حوادث کشور به‌شمار می‌روند<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۳</ref>؛ از این‌رو ایشان همواره نقش سازنده و حمایت شجاعانه پاسداران از نظام و انقلاب را ستوده است.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۰۱، ۲۰۸ و ۲۱/۱۳۴</ref>
با پیروزی انقلاب اسلامی، برخی گروه‌ها و سازمان‌ها با سوء استفاده از مسائل قومیتی، زمینه شورش و درگیری را در مناطق مختلف کشور پدید آوردند <ref>‌نخعی و یکتا، روزشمار جنگ ایران و عراق، ۱/۹۴</ref>، ولی پاسداران با تقدیم شهدای بسیار، این مناطق را از وجود [[ضد انقلاب]]، پاک و امنیت را در آن مناطق برقرار کردند <ref>‌معاونت روابط عمومی، سپاه در گذرگاه انقلاب، ۲۸۵؛ خلیلی، گام‌به‌گام با انقلاب، ۲/۲۹۲-۲۹۵</ref>؛ که موجب رضایت بیش از پیش امام‌خمینی از پاسداران گردید <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۹/۳۱۴ و ۱۳/۱۰۸</ref> {{ببینید|متن=ببینید| کردستان}}؛ ازجمله، عناصر ضد انقلاب، در برخی از این وقایع سرهای تعدادی از پاسداران را در [[ماه رمضان]] از تن جدا کردند که امام‌خمینی با تقدیر از شهدا، اعلام کرد نیروهای نظامی و انتظامی ازجمله پاسداران از شهادت ترسی ندارند و پاسدارانی را که در پاوه و مانند آن سر بریدند به زندگی جاودان رسیدند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۹/۳۴۱</ref>. همچنین دوران دفاع مقدس سرشار از صحنه‌های فداکاری، شهادت‌طلبی و رشادت پاسداران بود و امام‌خمینی نیز این روحیه آنان را می‌ستود <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۲/۲۶۷</ref>. ایشان در واپسین روزهای عمر خویش نیز از تلاش و جانفشانی پاسداران انقلاب اسلامی در هشت سال [[دفاع مقدس]] تشکر کرد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۳</ref> {{ببینید|متن=ببینید| جنگ تحمیلی}}.
{{سخ}}
==هشدارها و توصیه‌ها==
مبارزه با عوامل و جریان‌های خرابکار و برانداز و ضدانقلاب یکی دیگر از وظایف مهم پاسداران است<ref>‌ستاد مرکزی بسیج مستضعفین، اساسنامه، ماده ۲</ref> که به باور امام‌خمینی در سال‌های نخستین پیروزی انقلاب اسلامی به‌خوبی انجام داده‌اند<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۷۸–۲۷۹</ref>؛ چنان‌که به اذعان ایشان زمانی که کشور نیاز شدید به امور امنیتی داشت و فاقد سازمان اطلاعاتی و امنیتی بود، پاسداران انقلاب اسلامی در کشف و انهدام خانه‌های تیمی منافقان و گروه‌های محارب، تلاش فراوان از خود نشان دادند<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۷/۱۶۰</ref> {{ببینید|متن=ببینید| امنیت}}.
امام‌خمینی در عین [[رضایت]] از عملکرد پاسداران، به آنان هشدار می‌داد و تکلیف آنان را در جایگاه مدافعان انقلاب گوشزد می‌کرد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۴</ref>. ایشان پاسداری را مسئولیتی بسیار سنگین <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۷۲</ref> و خدمتگزاری به اسلام <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۹/۴۵، ۲۲۰ و ۱۰/۱۰۶</ref> می‌دانست و پاسداران را به حفظ موقعیت ممتاز و حیثیت اجتماعی خود فرا می‌خواند و به آنان سفارش می‌کرد همواره مواظب رفتار و کردار خود باشند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۷۹، ۳۲۰، ۳۸۸؛ ۹/۴۵-۴۶ و ۱۵/۳۲۱</ref>. ایشان به همه پاسداران توصیه می‌کرد، جایگاه واقعی خود و شئون پاسداری را بشناسند؛ زیرا از دیدگاه ایشان، پاسدار مظهر سرباز اسلام است و هر خطای او به پای [[اسلام]] نوشته می‌شود <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۰۶، ۳۶۹-۳۷۰؛ ۹/۲۲۰ و ۱۰/۱۰۸</ref>. ایشان پاسداران را جزو لشکر اسلام می‌دانست و ضمن سفارش به رعایت موازین و اصول اسلامی <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۷۸-۲۷۹ و ۱۱/۲۴۹</ref> و حفظ روحیه نظامی، از آنان می‌خواست پاسدارِ روحیه جهاد و شهادت و مقاومت و [[ایثار]] در همه ارکان کشور نیز باشند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۴</ref>. ایشان همه نیروهای مسلح ازجمله پاسداران را به حفظ اتحاد و برادری فرا می‌خواند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۸۷ و ۱۴/۲۱۹، ۴۰۵-۴۰۶</ref> و تأکید می‌کرد پاسداران باید با حفظ [[وحدت]]، از نفوذ دشمنان و ایجاد اختلاف و تفرقه در میان خود جلوگیری کنند؛ زیرا [[تفرقه]] عامل شکست است <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۱/۴۲۰؛ ۱۳/۴۰۰ و ۲۰/۷۸</ref>.
{{سخ}}
<br>
با پیروزی انقلاب اسلامی، برخی گروه‌ها و سازمان‌ها با سوء استفاده از مسائل قومیتی، زمینه شورش و درگیری را در مناطق مختلف کشور پدیدآوردند،<ref>‌نخعی و یکتا، روزشمار جنگ ایران و عراق، ۱/۹۴</ref> ولی پاسداران با تقدیم شهدای بسیار، این مناطق را از وجود [[ضدانقلاب]]، پاک و [[امنیت]] را در آن مناطق برقرار کردند<ref>‌معاونت روابط عمومی، سپاه در گذرگاه انقلاب، ۲۸۵؛ خلیلی، گام‌به‌گام با انقلاب، ۲/۲۹۲–۲۹۵</ref>؛ که موجب رضایت بیش از پیش امام‌خمینی از پاسداران گردید<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۹/۳۱۴ و ۱۳/۱۰۸</ref> {{ببینید|متن=ببینید| کردستان}}؛ ازجمله، عناصر ضدانقلاب، در برخی از این وقایع سرهای تعدادی از پاسداران را در [[ماه رمضان]] از تن جدا کردند که امام‌خمینی با تقدیر از شهدا، اعلام کرد نیروهای نظامی و انتظامی ازجمله پاسداران از شهادت ترسی ندارند و پاسدارانی را که در [[پاوه]] و مانند آن سر بریدند به زندگی جاودان رسیدند.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۹/۳۴۱</ref> همچنین دوران [[جنگ عراق علیه ایران|دفاع مقدس]] سرشار از صحنه‌های فداکاری، شهادت‌طلبی و رشادت پاسداران بود و امام‌خمینی نیز این روحیه آنان را می‌ستود.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۲/۲۶۷</ref> ایشان در واپسین روزهای عمر خویش نیز از تلاش و جانفشانی پاسداران انقلاب اسلامی در هشت سال دفاع مقدس تشکر کرد<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۳</ref> {{ببینید|متن=ببینید| جنگ تحمیلی}}.
از سوی دیگر، امام‌خمینی، [[حفظ اسلام]] و انتقال آن به نسل‌های بعد را وظیفه پاسداران می‌شمرد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۳/۴۰۱</ref> و از آنان می‌خواست در [[صدور انقلاب]]، تبلیغات صحیح برای اسلام و نشر دین و ارزش‌های الهی نیز نقش فعالی بر عهده بگیرند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۵/۳۲۱</ref>؛ البته وظیفه اصلی پاسداران برقرارکردن امنیت و دفاع از انقلاب اسلامی و کشور است <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۵/۱۰۸</ref> و پاسداران باید برای انجام این مأموریت، افزون بر عوامل معنوی، به آگاهی و دانش نظامی نیز مجهز باشند؛ بر همین اساس ایشان بر تقویت آمادگی‌دفاعی، آموزش و تعلیمات نظامی پاسداران تأکید می‌کرد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۱/۱۲۱</ref> و همواره به آنان درباره دفع تجاوز دشمنان هشدار می‌داد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۴</ref>؛ چنان‌که ایشان رعایت نظم و انضباط را وظیفه سازمانی و شرعی نیروهای مسلح ازجمله پاسداران می‌شمرد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۷/۱۵ و ۵۱۱</ref> و به بی‌نظمی و بی‌انضباطی بسیار حساس بود و آن را موجب ضعیف‌شدن نیروهای مسلح می‌دانست <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۴۷۸-۴۷۹؛ ۱۲/۴۴۲ و ۱۳/۴۱، ۱۵۰</ref>.
 
<br>
== هشدارها و توصیه‌ها ==
امام‌خمینی پاسداران را به رعایت کامل قانون فرا می‌خواند و کوچک‌ترین سرپیچی از قانون را برای آنان جایز نمی‌دید <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۳۱۳</ref>. در آغاز انقلاب که برخی نابسامانی‌ها بر امور غلبه داشت و کشور از نظم و انضباط مطلوب بی‌بهره بود، افرادی معدود از روی ناآگاهی، بیرون از چارچوب وظایف و ضوابط عمل می‌کردند و حتی گاه برخی پاسداران به گمان دلسوزی و خیرخواهی برای انقلاب، در هر کاری دخالت می‌کردند که امام‌خمینی تذکر می‌داد و آنان را از دخالت ناروا در برخی امور برحذر می‌داشت و تأکید می‌کرد کارهای برخلاف مشی پاسداری انجام ندهند <ref>← امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۴۷۹؛ ۱۲/۴۴۲؛ ۱۳/۴۲ و ۱۵/۳۲۲</ref>.
امام‌خمینی در عین رضایت از عملکرد پاسداران، به آنان هشدار می‌داد و تکلیف آنان را در جایگاه مدافعان انقلاب گوشزد می‌کرد.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۴</ref> ایشان پاسداری را مسئولیتی بسیار سنگین<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۷۲</ref> و خدمتگزاری به اسلام<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۹/۴۵، ۲۲۰ و ۱۰/۱۰۶</ref> می‌دانست و پاسداران را به حفظ موقعیت ممتاز و حیثیت اجتماعی خود فرا می‌خواند و به آنان سفارش می‌کرد همواره مواظب رفتار و کردار خود باشند.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۷۹، ۳۲۰، ۳۸۸؛ ۹/۴۵–۴۶ و ۱۵/۳۲۱</ref> ایشان به همه پاسداران توصیه می‌کرد، جایگاه واقعی خود و شئون پاسداری را بشناسند؛ زیرا از دیدگاه ایشان، پاسدار مظهر سرباز اسلام است و هر خطای او به پای [[اسلام]] نوشته می‌شود.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۰۶، ۳۶۹–۳۷۰؛ ۹/۲۲۰ و ۱۰/۱۰۸</ref> ایشان پاسداران را جزو لشکر اسلام می‌دانست و ضمن سفارش به رعایت موازین و اصول اسلامی<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۲۷۸–۲۷۹ و ۱۱/۲۴۹</ref> و حفظ روحیه نظامی، از آنان می‌خواست پاسدارِ روحیه [[جهاد و دفاع|جهاد]] و شهادت و [[استقامت|مقاومت]] و [[ایثار]] در همه ارکان کشور نیز باشند.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۴</ref> ایشان همه [[قوای مسلح|نیروهای مسلح]] ازجمله پاسداران را به حفظ اتحاد و برادری فرا می‌خواند<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۸۷ و ۱۴/۲۱۹، ۴۰۵–۴۰۶</ref> و تأکید می‌کرد پاسداران باید با حفظ [[وحدت]]، از نفوذ دشمنان و ایجاد اختلاف و تفرقه در میان خود جلوگیری کنند؛ زیرا [[تفرقه]] عامل شکست است.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۱/۴۲۰؛ ۱۳/۴۰۰ و ۲۰/۷۸</ref>
==پرهیز از گرایش‌های سیاسی و حزبی==
{{سخ}}
از صریح‌ترین رهنمودهای [[امام‌خمینی]] خطاب به نیروهای مسلح ازجمله پاسداران، دوری از گروه‌گرایی و عضویت و فعالیت در [[احزاب‌ سیاسی]] است <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۴/۱۴۳-۱۴۴ و ۱۶/۱۱۰-۱۱۱</ref>. امام‌خمینی چنین چیزی را آفت نظامی‌گری می‌دانست و معتقد بود ورود پاسداران به دسته‌بندی‌های سیاسی و طرفداری برخی از سپاهیان از یک گروه و پشتیبانی بعضی از آنان از گروهی دیگر، باعث اختلاف در درون سپاه و ناکارآمدی و بازماندن از انجام وظیفه اصلی آنان می‌شود <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۹/۱۲</ref>. از دیدگاه ایشان، اگر نظامیان وارد بازی‌های سیاسی شوند، ورزیدگان در عرصه [[سیاست]]، انسجام کامل نیروهای مسلح را که لازمه خدمت به کشور است، از آنان می‌گیرند و آنان را به شرق یا غرب می‌کشانند و با ایجاد اختلاف و بدبینی به اقشاری از مردم، ضربه خود را وارد می‌سازند و کشور را به اسارت بیگانه در می‌آورند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۴/۷۴</ref>؛ از این‌رو ایشان نظامیان ازجمله پاسداران را به‌شدت از واردشدن در امور سیاسی، گروه‌گرایی و حزب‌بازی، منع می‌کرد و بارها نگرانی خود را از این موضوع ابراز ‌کرد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۶/۱۱۰؛ ۱۷/۳۳۳ و ۱۹/۲۹۵</ref>. ایشان در [[وصیت‌نامه سیاسی‌الهی]] خود نیز درباره این موضوع تذکر و هشدار داده است <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۴۳۲</ref>.
از سوی دیگر، امام‌خمینی، حفظ اسلام و انتقال آن به نسل‌های بعد را وظیفه پاسداران می‌شمرد<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۳/۴۰۱</ref> و از آنان می‌خواست در [[صدور انقلاب]]، تبلیغات صحیح برای اسلام و نشر دین و ارزش‌های الهی نیز نقش فعالی بر عهده بگیرند<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۵/۳۲۱</ref>؛ البته وظیفه اصلی پاسداران برقرارکردن [[امنیت]] و دفاع از [[انقلاب اسلامی ایران|انقلاب اسلامی]] و کشور است<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۵/۱۰۸</ref> و پاسداران باید برای انجام این مأموریت، افزون بر عوامل معنوی، به آگاهی و دانش نظامی نیز مجهز باشند؛ بر همین اساس ایشان بر تقویت آمادگی‌دفاعی، آموزش و تعلیمات نظامی پاسداران تأکید می‌کرد<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۱/۱۲۱</ref> و همواره به آنان دربارهٔ دفع تجاوز [[دشمنان]] هشدار می‌داد<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۱۳۴</ref>؛ چنان‌که ایشان رعایت نظم و انضباط را وظیفه سازمانی و شرعی نیروهای مسلح ازجمله پاسداران می‌شمرد<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۷/۱۵ و ۵۱۱</ref> و به بی‌نظمی و بی‌انضباطی بسیار حساس بود و آن را موجب ضعیف‌شدن نیروهای مسلح می‌دانست.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۴۷۸–۴۷۹؛ ۱۲/۴۴۲ و ۱۳/۴۱، ۱۵۰</ref>
<br>
{{سخ}}
امام‌خمینی در عین حال که توجه می‌داد نظامیان باید آگاه، هوشیار و دارای [[دید سیاسی]] لازم باشند و کورکورانه عمل نکنند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۴/۷۴</ref> به صراحت و تأکید فراوان ورود نیروهای نظامی و انتظامی ازجمله پاسداران را به عضویت احزاب و گروه‌های سیاسی ممنوع می‌کرد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۶/۱۱۰</ref>. با توجه به اینکه مقصود امام‌خمینی از کلمه «حزب» حزب خاصی نبوده و پاسداران نباید تابع هیچ باند یا حزبی شوند و عملکرد آنان نیز باید طوری باشد که این را نشان ندهد <ref>‌مرکز تحقیقات اسلامی، انتظارات حضرت امام، ۶۵</ref>؛ بنابراین هواداری و پشتیبانی آشکار از حزب یا گروه سیاسی و نیز هواداری و پشتیبانی پنهانی و نامحسوس از حزب، گروه یا جریان سیاسی نیز ممنوع است؛ از همین‌رو عضو و هوادارنبودن در احزاب و گروه‌ها و سازمان‌های سیاسی در شمار شرایط عمومی استخدام پاسداران قرار گرفته است <ref>‌قانون مقررات استخدامی سپاه، بند ده، ماده ۱۶</ref>.
امام‌خمینی پاسداران را به رعایت کامل قانون فرا می‌خواند و کوچک‌ترین سرپیچی از قانون را برای آنان جایز نمی‌دید.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۳۱۳</ref> در آغاز انقلاب که برخی نابسامانی‌ها بر امور غلبه داشت و کشور از نظم و انضباط مطلوب بی‌بهره بود، افرادی معدود از روی ناآگاهی، بیرون از چارچوب وظایف و ضوابط عمل می‌کردند و حتی گاه برخی پاسداران به گمان دلسوزی و خیرخواهی برای انقلاب، در هر کاری دخالت می‌کردند که امام‌خمینی تذکر می‌داد و آنان را از دخالت ناروا در برخی امور برحذر می‌داشت و تأکید می‌کرد کارهای برخلاف مشی پاسداری انجام ندهند.<ref>← امام‌خمینی، صحیفه، ۷/۴۷۹؛ ۱۲/۴۴۲؛ ۱۳/۴۲ و ۱۵/۳۲۲</ref>
==روز پاسدار==
 
[[امام‌خمینی]] در ۶ تیر ۱۳۵۸ و به مناسبت [[میلاد حضرت سیدالشهدا(ع)]] در پیامی به پاسداران انقلاب اسلامی، سوم [[شعبان]]، سالروز تولد [[امام‌حسین(ع)]] را روز پاسدار نام‌گذاری کرد <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۰۵</ref> و امام‌حسین(ع) را بزرگ‌پاسدار [[قرآن کریم]] و اسلام عزیز شمرد و پاسداران را به پیروی از سیره ایشان فرا خواند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۰۵؛ ۱۶/۲۶۳ و ۱۷/۴۳۹</ref>. ایشان انتخاب این روز به نام روز پاسدار را بیانگر رسالت بزرگ پاسداران می‌دانست و معتقد بود همان‌ گونه که امام‌حسین‌(ع) از انقلاب الهی پیامبر(ص) پاسداری کرد و اسلام را نجات داد، پاسداران نیز از انقلاب اسلامی، حراست و حمایت می‌کنند <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۰۵-۳۰۶ و ۴۸۳</ref> و باید در صدد پاسداری از اسلام و حکومتِ حق و عدل باشند که خود نیازمند متصف‌شدن پاسداران به صفت [[عدالت]] است <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۱۷</ref>. ایشان حفاظت و پاسداری از اسلام را در برخورد خوب و برادرانه با مردم و رعایت تعادل در رفتارها می‌دانست <ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۷۱-۳۷۲</ref>.
== پرهیز از گرایش‌های سیاسی و حزبی ==
از صریح‌ترین رهنمودهای [[امام‌خمینی]] خطاب به [[نیروهای مسلح]] ازجمله پاسداران، دوری از گروه‌گرایی و عضویت و فعالیت در احزاب سیاسی است.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۴/۱۴۳–۱۴۴ و ۱۶/۱۱۰–۱۱۱</ref> امام‌خمینی چنین چیزی را آفت نظامی‌گری می‌دانست و معتقد بود ورود پاسداران به دسته‌بندی‌های سیاسی و طرفداری برخی از سپاهیان از یک گروه و پشتیبانی بعضی از آنان از گروهی دیگر، باعث اختلاف در درون سپاه و ناکارآمدی و بازماندن از انجام وظیفه اصلی آنان می‌شود.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۹/۱۲</ref> از دیدگاه ایشان، اگر نظامیان وارد بازی‌های سیاسی شوند، ورزیدگان در عرصه [[سیاست]]، انسجام کامل نیروهای مسلح را که لازمه خدمت به کشور است، از آنان می‌گیرند و آنان را به شرق یا غرب می‌کشانند و با ایجاد اختلاف و بدبینی به اقشاری از مردم، ضربه خود را وارد می‌سازند و کشور را به اسارت بیگانه درمی‌آورند<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۴/۷۴</ref>؛ از این‌رو ایشان نظامیان ازجمله پاسداران را به‌شدت از واردشدن در امور سیاسی، گروه‌گرایی و حزب‌بازی، منع می‌کرد و بارها نگرانی خود را از این موضوع ابراز کرد.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۶/۱۱۰؛ ۱۷/۳۳۳ و ۱۹/۲۹۵</ref> ایشان در [[وصیت‌نامه سیاسی‌الهی]] خود نیز دربارهٔ این موضوع تذکر و هشدار داده است.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۲۱/۴۳۲</ref>
{{سخ}}
امام‌خمینی در عین حال که توجه می‌داد نظامیان باید آگاه، هوشیار و دارای دید سیاسی لازم باشند و کورکورانه عمل نکنند<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۴/۷۴</ref> به صراحت و تأکید فراوان ورود نیروهای نظامی و انتظامی ازجمله پاسداران را به عضویت احزاب و گروه‌های سیاسی ممنوع می‌کرد.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۱۶/۱۱۰</ref> با توجه به اینکه مقصود امام‌خمینی از کلمه «حزب» حزب خاصی نبوده و پاسداران نباید تابع هیچ باند یا حزبی شوند و عملکرد آنان نیز باید طوری باشد که این را نشان ندهد<ref>‌مرکز تحقیقات اسلامی، انتظارات حضرت امام، ۶۵</ref>؛ بنابراین هواداری و پشتیبانی آشکار از حزب یا گروه سیاسی و نیز هواداری و پشتیبانی پنهانی و نامحسوس از حزب، گروه یا جریان سیاسی نیز ممنوع است؛ از همین‌رو عضو و هوادارنبودن در [[احزاب]] و گروه‌ها و سازمان‌های سیاسی در شمار شرایط عمومی استخدام پاسداران قرار گرفته است.<ref>‌قانون مقررات استخدامی سپاه، بند ده، ماده ۱۶</ref>
 
== روز پاسدار ==
[[امام‌خمینی]] در ۶ تیر ۱۳۵۸ و به مناسبت میلاد حضرت سیدالشهدا(ع) در پیامی به پاسداران انقلاب اسلامی، سوم شعبان، سالروز تولد [[امام‌حسین(ع)]] را روز پاسدار نام‌گذاری کرد<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۰۵</ref> و امام‌حسین(ع) را بزرگ‌پاسدار [[قرآن کریم]] و اسلام عزیز شمرد و پاسداران را به پیروی از سیره ایشان فرا خواند.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۰۵؛ ۱۶/۲۶۳ و ۱۷/۴۳۹</ref> ایشان انتخاب این روز به نام روز پاسدار را بیانگر رسالت بزرگ پاسداران می‌دانست و معتقد بود همان گونه که امام‌حسین(ع) از انقلاب الهی [[پیامبر اکرم(ص)|پیامبر(ص)]] پاسداری کرد و اسلام را نجات داد، پاسداران نیز از انقلاب اسلامی، حراست و حمایت می‌کنند<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۰۵–۳۰۶ و ۴۸۳</ref> و باید در صدد پاسداری از اسلام و حکومتِ حق و عدل باشند که خود نیازمند متصف‌شدن پاسداران به صفت [[عدالت]] است.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۱۷</ref> ایشان حفاظت و پاسداری از اسلام را در برخورد خوب و برادرانه با [[مردم]] و رعایت تعادل در رفتارها می‌دانست.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۸/۳۷۱–۳۷۲</ref>


==پانویس==
== پانویس ==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
==منابع==
 
== منابع ==
{{منابع}}
{{منابع}}
* قرآن کریم.
* قرآن کریم.
خط ۵۰: خط ۶۵:
* ستاد مرکزی واحد بسیج مستضعفین، اساسنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تهران، ۱۳۶۱ش.
* ستاد مرکزی واحد بسیج مستضعفین، اساسنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تهران، ۱۳۶۱ش.
* صادقی اردستانی، احمد، زندگینامه محمد منتظری، قم، محمد، چاپ اول، ۱۳۶۱ش.
* صادقی اردستانی، احمد، زندگینامه محمد منتظری، قم، محمد، چاپ اول، ۱۳۶۱ش.
* صحیفه سجادیه، امام‌­علی‌بن‌الحسین(ع)، قم، الهادی، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.
* صحیفه سجادیه، امام‌علی‌بن‌الحسین(ع)، قم، الهادی، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.
* قانون مقررات استخدامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تهران، معاونت نیروی انسانی ستاد نمایندگی ولی فقیه در سپاه، ۱۳۸۰ش.
* قانون مقررات استخدامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تهران، معاونت نیروی انسانی ستاد نمایندگی ولی فقیه در سپاه، ۱۳۸۰ش.
* متقی هندی، علاءالدین، کنز العمال فی سنن الاقوال و الافعال، تصحیح بکری حیانی و صفوة السقاء، بیروت، الرساله، چاپ پنجم، ۱۴۰۹ق.
* متقی هندی، علاءالدین، کنز العمال فی سنن الاقوال و الافعال، تصحیح بکری حیانی و صفوة السقاء، بیروت، الرساله، چاپ پنجم، ۱۴۰۹ق.
خط ۵۹: خط ۷۴:
* نوری همدانی، حسین، آمادگی رزمی و مرزداری در اسلام، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، ۱۳۶۷ش.
* نوری همدانی، حسین، آمادگی رزمی و مرزداری در اسلام، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، ۱۳۶۷ش.
{{پایان}}
{{پایان}}
==پیوند به بیرون==
 
* حبیب زمانی محجوب، [https://books.khomeini.ir/books/10003/59/ «پاسدار»]، [[دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۳، ص۵۹-۶۴.
== پیوند به بیرون ==
[[رده:مقاله‌های آماده ارزیابی]]
* حبیب زمانی محجوب، [https://books.khomeini.ir/books/10003/59/ «پاسدار»]، [[دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۳، ص۵۹–۶۴.
[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های جلد سوم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های بی‌نیاز از جعبه اطلاعات]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های دارای تصویر]]
[[رده:نیروهای نظامی]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
۱۵٬۶۵۰

ویرایش