وحدت وجود: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۰۴۹ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۱ شهریور ۱۴۰۲
جز
 
(۳ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''وحدت وجود'''، وجود واحد و فراگیر [[حق‌تعالی]] نسبت به موجودات در دانش [[عرفان]].
'''وحدت وجود'''، وجود واحد و فراگیر [[حق‌تعالی]] نسبت به موجودات در [[عرفان|دانش عرفان]].
 
مسأله وحدت وجود از بنیادی‌ترین مسائل است که در نظام هستی‌شناختی [[عرفا|عارفان]] نقش مهمی دارد و به تمام بحث‌های عرفانی، جلوه‌ای تازه بخشیده است. پیش از [[ابن‌عربی]] این نظریه به گونه کامل مورد توجه نبود و او نخستین عارفی است که در عالم [[اسلام]] به این نظریه پرداخت.
 
[[ملاصدرا]] نیز توانست در پرتو برهان و با نفی اسناد حقیقی وجود معلول بساط هرگونه کثرت حقیقی را برچیند و وحدت شخصیه وجود را که مدعای اهل معرفت است، اثبات کند. [[امام‌خمینی]] با تأکید بر دقیق بودن مسأله وحدت وجود و تحصیل مقدمات لازم در این نظریه، بر این باور است کسانی که مسئله وحدت وجود را به صورت دقیق و بنابر روش [[حکما]] و عرفا درک نکرده‌اند و مقدمات آن را درنیافته‌اند نباید معتقدان به این نظریه را [[تکفیر]] کنند.
 
امام با ارجاع [[علیت]] به تشأن و ظهور و تجلی و با نفی استناد حقیقی وجود معلول بر وجود شخصیه وجود و وحدت وجود تأکید می‌کند و به پیروی از عارفان برای بیان مدعای خود از مثال‌های متعددی بهره می‌گیرد و می‌کوشد با تحلیل دقیق وجود فقری و امکانی در فضای [[حکمت متعالیه]] بر اثبات ادعای عرفانی وحدت وجود تأکید کند.
 
امام‌خمینی در تأیید این اصل مهم عرفان به برخی آیات الهی استناد می‌کند. و در این زمینه شبهه اتحاد و حلول را پاسخ می­‌دهد.


== معنای لغوی و اصطلاحی ==
== معنای لغوی و اصطلاحی ==
خط ۱۱۷: خط ۱۲۵:
[[رده:مقاله‌های بی‌نیاز از جعبه اطلاعات]]
[[رده:مقاله‌های بی‌نیاز از جعبه اطلاعات]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
۱۵٬۷۶۹

ویرایش