امیرعباس هویدا: تفاوت میان نسخه‌ها

۳٬۱۶۵ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۵ شهریور ۱۴۰۲
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۷ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۳۱: خط ۳۱:
}}
}}
'''امیرعباس هویدا'''، نخست‌وزیر، وزیر دربار [[محمدرضا پهلوی]] و دبیرکل [[حزب رستاخیز]].
'''امیرعباس هویدا'''، نخست‌وزیر، وزیر دربار [[محمدرضا پهلوی]] و دبیرکل [[حزب رستاخیز]].
امیرعباس هویدا در سال ۱۲۹۸ در تهران به دنیا آمد. پدر بزرگ او میرزارضا قناد از حواریون عباس افندی، پسر بزرگ حسینعلی نوری، بنیانگذار [[بهائیت]] بود. هویدا تحصیلات ابتدائی و متوسطه خود را در مدارس فرانسوی سوریه و [[لبنان]] سپری کرد و برای ادامه تحصیلات به فرانسه و [[انگلیس|انگلستان]] و بلژیک رفت. او با اتمام تحصیلات در رشته سیاسی به [[ایران]] برگشت و در وزارت خارجه استخدام شد و در سال ۱۳۳۷ رسماً به عضویت لژ فراماسونری  در آمد و به اتفاق حسنعلی منصور جمعیت کانون مترقی را تأسیس کردند و پس از ترور منصور، از سال ۱۳۴۳ تا ۱۳۵۶ نخست‌وزیر بود.
[[امام‌خمینی|امام‌­خمینی]] در سال ۱۳۴۶ در نامه‌­ای سرگشاده خطاب به هویدا ضمن اعتراض به تبعید غیرشرعی و غیر قانونی خود، از عملکرد دولت انتقاد و حکومت او و گذشتگان او را حکومت قرون وسطائی توصیف کرد.
پس از تأسیس [[حزب رستاخیز ملت ایران|حزب رستاخیز]] در سال ۱۳۵۳، هویدا به دبیر کل آن منصوب شد و در سال ۱۳۵۶ به درخواست پهلوی و با هدف تغییر در فضای سیاسی از نخست‌وزیری استعفا کرد و به وزارت دربار منصوب شد. او در جایگاه وزارت دربار در تهیه و انتشار مقاله توهین‌آمیز «[[مقاله ایران و استعمار سرخ و سیاه|ایران و استعمار سرخ و سیاه]]» نقش داشت که منجر به قیام نوزده دی شد.
با اوج‌­گیری مبارزات رژیم شاه با هدف آرام کردن مردم، برخی افراد مؤثر رژیم از جمله هویدا را دستگیر و زندانی کرد. پس از پیروزی [[انقلاب اسلامی ایران|انقلاب اسلامی]] هویدا از مهمان‌سرای [[ساواک]] به زندان قصر منتقل شد و در دو جلسه محاکمه و به اعدام محکوم شد و در شامگاه هجدهم فروردین ۱۳۵۸ اعدام شد. امام­‌خمینی در برابر اظهار تأسف [[امریکا|آمریکا]] و دولت­‌های خارجی از اعدام هویدا، معتقد بود خون‌­هایی که در رژیم پهلوی ریخته و خیانت‌­هایی که شد به امر پهلوی و هویدا صورت گرفت.


== معرفی اجمالی ==
== معرفی اجمالی ==
خط ۹۹: خط ۱۰۷:
== پیوند به بیرون ==
== پیوند به بیرون ==
* نرگس‌سادات توسلی، مقاله «[https://books.khomeini.ir/books/10010/482/ هویدا، امیرعباس]»، [[دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۱۰، ص۴۸۲–۴۸۶.
* نرگس‌سادات توسلی، مقاله «[https://books.khomeini.ir/books/10010/482/ هویدا، امیرعباس]»، [[دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۱۰، ص۴۸۲–۴۸۶.
[[رده:مقاله‌های آماده ارزیابی]]
{{انقلاب اسلامی ایران}}
[[رده:مقاله‌های جلد دهم دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های جلد دهم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های دارای تصویر]]
[[رده:مقاله‌های دارای جعبه اطلاعات]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:شخصیت‌های حکومت پهلوی]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
۲۱٬۳۱۹

ویرایش