پژوهشی در تدوین فلسفه تربیتی امام‌خمینی (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''پژوهشی در تدوین فلسفه تربیت امام‌خمینی''' کتابی به قلم حسنعلی بختیار نصرآبادی است که به بیان دیدگاه انسان شناختی امام‌خمینی همراه با طرح نگارش‌های فلسفی-عرفانی ایشان در سه حوزه هستی‌شناسی، معرفت‌شناسی و ارزش‌شناسی پرداخته است. این کت...» ایجاد کرد)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۳ اسفند ۱۴۰۲، ساعت ۲۲:۵۰

پژوهشی در تدوین فلسفه تربیت امام‌خمینی کتابی به قلم حسنعلی بختیار نصرآبادی است که به بیان دیدگاه انسان شناختی امام‌خمینی همراه با طرح نگارش‌های فلسفی-عرفانی ایشان در سه حوزه هستی‌شناسی، معرفت‌شناسی و ارزش‌شناسی پرداخته است. این کتاب در سال ۱۳۹۱ توسط پژوهشکده امام‌خمینی و انقلاب اسلامی، معاونت پژوهشی، منتشر شده است.

مؤلف

حسنعلی بختیار نصرآبادی، متولد ۱۳۳۴ش، دانشیار گروه فلسفه تعلیم و تربیت دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان می‌باشد. کتب و مقالات زیادی به قلم او منتشر شده است.

محتوا و ساختار

تعلیم و تربیت و ایجاد تحول آن بدون پرداختن به جنبه‌ها و مبانی فلسفی آن ممکن نیست؛ لذا فلسفه تربیتی امام‌خمینی می‌تواند راهگشای مهمی در عرصه اجتماعی و اخلاقی باشد.[۱]

در این کتاب حاضر، به مسائل و مبانی فلسفه پرداخته شده و به باور نویسنده این کتاب، از نظر امام‌خمینی، هنر فلسفه این است که معارف را عقلی، استنباطی و استدلالی کند و انسان را به کمال برساند. در دیدگاه امام‌خمینی فلسفه، عرفان و وحی، منطبق بر یکدیگرند به گونه‌ای که فهم هر یک بر غنای فهم دیگری می‌افزاید.[۲]

امام‌خمینی در سیر عقلانی و فلسفی خود، متأثر از فلسفه اسلامی اصالت وجودی بوده و بر اساس یک درک حضوری و همه جانبه از وحدت حقیقی عالم هستی، اندیشه‌های فلسفی، تربیتی خود را مطرح می‌نماید به طوری که هم در سلوک تربیتی و هم در مکتوبات اخلاقی خود با الهام از آیات و روایات مبتنی بر نوع نگرش آیه‌ای به جهان و انسان همه ثنویت را به وحدت حقیقی وجود باز می‌گرداند.[۳]

در این پژوهش حاضر، نویسنده بعد از بیان مبانی فلسفی و معرفت شناسی امام‌خمینی و اینکه واقعیت هستی چگونه است به مبانی ارزش شناسی پرداخته تا بتواند به مبانی خاص تعلیم و تربیت از نگاه امام‌خمینی دست یابد. البته به اعتقاد امام‌خمینی علوم فلسفه مشائی و استدلال‌های فلسفی و کلامی به تنهایی برای رسیدن به این حقیقت کافی نیست و باید به مشکات نبوت و مصباح ولایت تمسک نموده و از طریق مجاهدات و عبادت‌های شرعی به آنها رسید.[۴] در این کتاب آمده که اصول تعلیم و تربیت امام تحت قاعده عامی بیان شده که می‌توان آن را به منزله دستورالعمل کلی در نظر گرفت.[۵]

ساختار کتاب در چهار فصل سامان یافته است.

فصل اول درباره کلیات تحقیق، می‌باشد.

فصل دوم درباره تبیین اندیشه‌های فلسفی، عرفانی امام‌خمینی می‌باشد و به مبانی فلسفی امام و مباحث معرفت شناسی پرداخته است.

فصل سوم درباره اصول موضوعه انسان شناسی و دلالت‌های تربیتی سخن به میان آمده است که به خلقت، کرامت، آزادی، اختیار و کمال انسانی اشاره شده است.

فصل چهارم درباره نتیجه‌گیری و خلاصه مطالب سخن به میان آمده است.

وضعیت نشر

چاپ اول این کتاب در سال ۱۳۹۱ توسط پژوهشکده امام‌خمینی و انقلاب اسلامی، معاونت پژوهشی، منتشر شده است.

پانویس

  1. بختیار نصرآبادی، پژوهشی در تدوین فلسفه تربیتی امام‌خمینی، ص۹-۱۱.
  2. بختیار نصرآبادی، پژوهشی در تدوین فلسفه تربیتی امام‌خمینی، ص۱۸-۲۱.
  3. امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ص۱۵؛ امام‌خمینی، شرح چهل حدیث، ص۳۴۶-۴۴۵ و ۴۸۲.
  4. بختیار نصرآبادی، پژوهشی در تدوین فلسفه تربیتی امام‌خمینی، ص۵۶-۵۹؛ امام‌خمینی، شرح دعای سحر، ص۲۲۹.
  5. بختیار نصرآبادی، پژوهشی در تدوین فلسفه تربیتی امام‌خمینی، ص۳۹۳.

منابع

  • بختیار نصرآبادی، حسنعلی، پژوهشی در تدوین فلسفه تربیت امام‌خمینی، تهران، پژوهشکده امام‌خمینی (ره) و انقلاب اسلامی، معاونت پژوهشی، چاپ اول، ۱۳۹۱ش.
  •  امام‌خمینی، سیدروح‌الله، مصباح الهدایه إلی الولایة و الخلافه، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ سوم، ۱۳۷۶ش.
  • امام‌خمینی، سیدروح‌الله، شرح چهل حدیث، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ بیست و سوم، ۱۳۸۰ش.