نگاهی به اندیشه عرفانی امام‌خمینی (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
(اصلاح ارقام، اصلاح نویسه‌های عربی)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۱۸ اسفند ۱۴۰۲، ساعت ۱۵:۱۱

نگاهی به اندیشه عرفانی امام‌خمینی، کتابی به قلم دکتر رضا حسینی‌فر است که به تبیین خاستگاه و جایگاه عرفان امام‌خمینی و معرفی اندیشه‌های عرفانی سلوکی امام‌خمینی پرداخته است همچنین اشاره به برخی نوآوری‌ها و ابتکارات ایشان می‌باشد.. این کتاب در سال ۱۳۹۲ توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی (س)، منتشر شده است.

مؤلف

رضا حسینی‌فر، متولد ۱۳۵۶ش، عضو هیئت علمی و استادیار دانشگاه شهید چمران اهواز می‌باشد. کتب و مقالات زیادی به قلم او منتشر شده است.

محتوا

در کتاب نگاهی به اندیشه عرفانی امام‌خمینی آمده، امام‌خمینی اگرچه فقیه، ادیب و فیلسوف است؛ اما بنیادی‌ترین وجهه که سنگ بنای نافذ هستی شناسی او را رقم می‌زند، عرفان ایشان است.[۱] در این پژوهش پس از بررسی اجمالی درباره مقام بی‌مقامی ذات باری تعالی از نگاه امام‌خمینی، زمینه اولیه را برای ورود به مباحث اسماء و صفات الهی فراهم کرده و به تعریف اسم عرفانی در نگاه امام می‌پردازد.[۲]

امام‌خمینی برخلاف قاضی‌سعید قمی بر این باور است که کثرت صفات را نباید و نمی‌توان انکار کرد؛ لکن این تکثر، بازگشتی ویژه به وحدت متعالی ذات دارد.[۳] در این اثر آمده است که امام‌خمینی با بهره‌گیری از مقام احدیت جمعی و هویت اندماجی کثرات در آن مقام، به بررسی وجه جمع بین آیات و احادیث مربوط به صفات الهی می‌پردازد و معتقد است نباید چنین پنداشت که در حضرت اسماء و اعیان، تکثری واقعی یا تحول و تغییری و تمایزی مستقل از ذات حق، تحقق دارد [۴] در بخشی از این کتاب آمده که امام‌خمینی به برخی از حجاب‌های ظلمانی اشاره کرده و خروج سالک را از این حجاب‌ها و گذر از این موانع را توجیه می‌کند؛ زیرا خطر گرفتار آمدن یا گرفتار ماندن در چنین حجاب‌هایی موجب می‌شود که نخستین گام مسیر انسانیت محقق نشود [۵] ایشان در آثار خود درباره چهار سفر کلی برای سالک تحت عنوان «اسفار اربعه» مطالب دقیق و قابل توجهی دارد و در این زمینه نوآوری‌های نیز دارند [۶] حضرت امام با توجه به اعتبارهای مختلفی که درباره تعداد منازل دارد، مباحث سلوکی را پیش کشیده است. با این وجود به نظر می‌رسد مباحث مربوط به منازل و مقامات، آنگونه که دل مشغولی برخی عارفانه است، دل مشغولی جدی ایشان نبوده است. ایشان حتی پس از اشاره به اقوال مختلف در تعداد منازل و مقامات، بی‌آنکه قولی را برگزیند و مبنای خود قرار دهند، تفاوت‌ها را اعتبار می‌دانند و از هر یک از اقوال، به مناسبت بهره می‌گیرد [۷]

این عدم اهتمام دو گونه تفسیر دارد؛ نخست آنکه امام وارد مباحث تخصصی نشده و تنها فقط اشاره‌ای به مباحث کرده است. دوم آنکه عدم ورود امام به این مباحث بر اساس نگاه خاص و بدیع ایشان به مباحث سلوکی است؛ از این رو از بحث پیرامون تعداد مقامات و نحوه چینش و تقدم و تأخر آنها صرف نظر کرده است.[۸]

ساختار

کتاب نگاهی به اندیشه عرفانی امام‌خمینی، از یک مقدمه و پنج فصل سامان یافته است:

  • فصل اول درباره کلیات و نگاهی گذرا به انسان و سیر عرفانی او و تقسیم عرفان نظری و عملی می‌باشد.
  • فصل دوم درباره خاستگاه عرفان اسلامی و رابطه آن با سایر علوم دینی، رابطه عرفان با شریعت و تحلیل مسئله سقوط تکالیف، سخن به میان آمده است.
  • فصل سوم درباره حقیقت هستی و هستی حقیقی، وحدت شخصی وجود، نظام تشکیک در عرفان و تقسیم فیوضات الهی به فیض اقدس و فیض مقدس می‌باشد.
  • فصل چهارم درباره اسماء و صفات الهی، سلسله مراتب طولی اسماء، رابطه اسماء و اعیان ثابته، عوالم پنج‌گانه یا حضرات خَمس می‌باشد.
  • فصل پنجم درباره پیش‌درآمدی بر سلوک عرفانی و سیر روحانی و سلوک معنوی انسان، ضرورت توجه به منازل و مقامات، سخن به میان آمده است.

وضعیت نشر

چاپ اول کتاب نگاهی به اندیشه عرفانی امام‌خمینی، در سال ۱۳۹۲ توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، منتشر شده است.

پانویس

  1. حسینی‌فر، نگاهی به اندیشه عرفانی امام‌خمینی، مقدمه.
  2. امام‌خمینی، شرح دعاء السحر، ص۷۲-۷۳.
  3. امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ص۲۳-۲۴.
  4. (امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ص۲۵؛ حسینی‌فر، نگاهی به اندیشه عرفانی امام‌خمینی، ص۹۰-۹۱.
  5. حسینی‌فر، نگاهی به اندیشه عرفانی امام‌خمینی، ص۱۳۷.
  6. امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ص۸۸.
  7. امام‌خمینی، سر الصلاة، ص۵ و ۶۵.
  8. حسینی‌فر، نگاهی به اندیشه عرفانی امام‌خمینی، ص۱۵۵-۱۵۷.

منابع

  • امام‌خمینی، سیدروح‌الله، سرّ الصلاة، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ ششم، ۱۳۷۸ش.
  • امام‌خمینی، سیدروح‌الله، شرح دعاء السحر، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ سوم، ۱۳۸۳ش.
  • امام‌خمینی، سیدروح‌الله، مصباح الهدایه إلی الولایة و الخلافه، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ سوم، ۱۳۷۶ش.
  • حسینی‌فر، رضا، نگاهی به اندیشه عرفانی امام‌خمینی، تهران، مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ اول، ۱۳۹۲ش.