حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

(اصلاح ارقام)
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۳۰: خط ۳۰:
| مشخصات نشر =  
| مشخصات نشر =  
}}
}}
'''حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی''' کتابی به قلم حوریه عظیمی است که به یک دوره مبانی فلسفی امام‌خمینی از مبدأ تا معاد اشاره دارد. این کتاب در سال ۱۳۹۳ش توسط [[مؤسسه چاپ و نشر عروج]] وابسته به [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]]، منتشر شده است.
'''حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی''' کتابی به قلم حوریه عظیمی است که به یک دوره مبانی فلسفی [[امام‌خمینی]] از مبدأ تا معاد اشاره دارد. این کتاب در سال ۱۳۹۳ش توسط [[مؤسسه چاپ و نشر عروج]] وابسته به [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]]، منتشر شده است.
==مؤلف==
==مؤلف==
حوریه عظیمی، متولد ۱۳۵۵ش، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی شبستر می‌باشد. کتب و مقالات زیادی به قلم او منتشر شده است.
حوریه عظیمی، متولد ۱۳۵۵ش، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی شبستر می‌باشد. کتب و مقالات زیادی به قلم او منتشر شده است.
==محتوا ==
==محتوا ==
اهمیت این کتاب در بیان رویکرد تلفیقی امام‌خمینی با دیگر رویکردها می‌باشد. این پژوهش در بیان دیدگاه امام‌خمینی درباره حکمت متعالیه است. به باور ایشان عمق و باطن حکمت متعالیه همان عرفان نظری است.<ref>عظیمی، حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی، مقدمه.</ref> وی مدت‌ها در حوزه علمیه قم به تدریس شرح منظومه و اسفار پرداخته و اثر به جا مانده از ایشان، سه جلد تقریرات فلسفه است. نویسنده با استخراج اندیشه‌های فلسفی امام از آثار ایشان، بدون داوری و نقد و بررسی و صرفاً با تحلیلی کوتاه، کتاب حاضر را سامان بخشیده است.<ref>عظیمی، حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی، مقدمه.</ref> در این اثر حاضر آمده که امام‌خمینی متبحر در رشته معقول و منقول بوده، مقام علمی این فیلسوف کامل برجسته بوده و بسیاری از صاحب نظران امام را یکه تاز میدان فلسفه و حکمت می‌دانند.
اهمیت کتاب حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی، در بیان رویکرد تلفیقی امام‌خمینی با دیگر رویکردها می‌باشد. این پژوهش در بیان دیدگاه امام‌خمینی درباره [[حکمت متعالیه]] است. به باور ایشان عمق و باطن حکمت متعالیه همان عرفان نظری است.<ref>عظیمی، حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی، مقدمه.</ref> وی مدت‌ها در حوزه علمیه قم به تدریس شرح منظومه و اسفار پرداخته و اثر به جا مانده از ایشان، سه جلد تقریرات فلسفه است. نویسنده با استخراج اندیشه‌های فلسفی امام از آثار ایشان، بدون داوری و نقد و بررسی و صرفاً با تحلیلی کوتاه، کتاب حاضر را سامان بخشیده است.<ref>عظیمی، حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی، مقدمه.</ref> در این اثر حاضر آمده که امام‌خمینی متبحر در رشته معقول و منقول بوده، مقام علمی این فیلسوف کامل برجسته بوده و بسیاری از صاحب‌نظران امام را یکه‌تاز میدان [[فلسفه]] و حکمت می‌دانند.


از مطالب قابل توجه این پژوهش، بیان تفاوت‌های رویکرد کلامی «اثر و مؤثر» با رویکرد فلسفی «علیت و معلولیت» و رویکرد عرفانی «تجلی و متجلی» می‌باشد. امام‌خمینی با ایجاد الفت و هماهنگی بین این سه رویکرد، مسئله علیت را مرتبه عالی بحث اثر و مؤثر می‌داند و در نهایت علیت و معلول را به تشأن و تجلی باز می‌گرداند و این روش را فلسفه عالی می‌نامد.<ref>عظیمی، حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی، مقدمه و ص ۸۴-۸۵.</ref>
از مطالب قابل توجه این پژوهش، بیان تفاوت‌های رویکرد کلامی «اثر و مؤثر» با رویکرد فلسفی «علیت و معلولیت» و رویکرد عرفانی «تجلی و متجلی» می‌باشد. امام‌خمینی با ایجاد الفت و هماهنگی بین این سه رویکرد، مسئله [[علیت]] را مرتبه عالی بحث اثر و مؤثر می‌داند و در نهایت علیت و معلول را به تشأن و [[تجلی]] باز می‌گرداند و این روش را فلسفه عالی می‌نامد.<ref>عظیمی، حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی، مقدمه و ص ۸۴-۸۵.</ref>


در این پژوهش، امام‌خمینی درباره عینیت صفات، اقوال و آراء متعددی را مورد بررسی قرار می‌دهد.<ref>امام‌خمینی، الطب و الاراده، ص۱۳؛ امام‌خمینی، چهل حدیث، ص۶۰۹.</ref> و براهینی را که قاضی سعید قمی برای اثبات مدعای خود می‌آورد ذکر و نقد می‌کند (امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ص۱۹ و ۲۳). همچنین در این کتاب آماده که امام معتقد است حل نشدن معاد جسمانی به این سبب است که وی نتوانسته معاد نفس را تنقیح کند.<ref>امام‌خمینی، تقریرات فلسفه، ج۳، ص۴۲۷-۴۲۸؛ عظیمی، حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی، ص۲۹۵.</ref>
در این پژوهش، امام‌خمینی درباره عینیت صفات، اقوال و آرای متعددی را مورد بررسی قرار می‌دهد.<ref>امام‌خمینی، الطب و الاراده، ص۱۳؛ امام‌خمینی، چهل حدیث، ص۶۰۹.</ref> و براهینی را که [[قاضی‌سعید قمی]] برای اثبات مدعای خود می‌آورد ذکر و نقد می‌کند.<ref>امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ص۱۹ و ۲۳.</ref> همچنین در این کتاب آماده که امام‌خمینی معتقد است حل نشدن [[معاد جسمانی]] به این سبب است که وی نتوانسته معاد نفس را تنقیح کند.<ref>امام‌خمینی، تقریرات فلسفه، ج۳، ص۴۲۷-۴۲۸؛ عظیمی، حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی، ص۲۹۵.</ref>
== ساختار==
== ساختار==
ساختار این کتاب از یک مقدمه و دو بخش تشکیل یافته است.
کتاب حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی، از یک مقدمه و دو بخش تشکیل یافته است. بخش اول دارای هفت فصل می‌باشد؛ فصل اول؛ کلیات مباحث [[وجود]]، فصل دوم؛ [[ماهیت]]، فصل سوم؛ [[مقولات عشر]]، فصل چهارم؛ علیت، فصل پنجم؛ سبق و لحوق و [[حدوث و قدم]]، فصل ششم؛ [[حرکت]] و زمان و فصل هفتم؛ عقل عاقل و معقول.  
بخش اول دارای هفت فصل می‌باشد؛ فصل اول؛ کلیات مباحث وجود، فصل دوم؛ ماهیت، فصل سوم؛ مقولات عشر، فصل چهارم؛ علیت، فصل پنجم؛ سبق و لحوق و حدوث و قدم، فصل ششم؛ حرکت و زمان و فصل هفتم؛ عقل عاقل و معقول.
 
بخش دوم نیز دارای هشت فصل است؛ فصل اول؛ اثبات واجب الوجود از راه دل و عقل، فصل دوم؛ واجب بالذات ماهیت ندارد، فصل سوم؛ واجب الوجود بسیط الحقیقه است، فصل چهارم؛ توحید واجب تعالی، فصل پنجم؛ صفات حق تعالی، فصل ششم؛ خیر و شر، فصل هفتم؛ صادر اول و فصل هشتم؛ معاد و ضرورت آن و معاد جسمانی.
بخش دوم نیز دارای هشت فصل است؛ فصل اول؛ اثبات [[واجب‌الوجود]] از راه دل و عقل، فصل دوم؛ واجب بالذات ماهیت ندارد، فصل سوم؛ واجب‌الوجود [[بسیط الحقیقه]] است، فصل چهارم؛ [[توحید (فلسفه و کلام)|توحید واجب تعالی]]، فصل پنجم؛ [[اسما و صفات|صفات حق تعالی]]، فصل ششم؛ [[خیر و شر]]، فصل هفتم؛ [[صادر اول]] و فصل هشتم؛ معاد و ضرورت آن و معاد جسمانی.
==وضعیت نشر==
==وضعیت نشر==
چاپ اول این کتاب در سال ۱۳۹۳ توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، منتشر شده است.
چاپ اول کتاب حکمت متعالیه از دیدگاه امام‌خمینی، در سال ۱۳۹۳ توسط [[مؤسسه چاپ و نشر عروج]] وابسته به [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]]، منتشر شده است.
== پانویس==
== پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
خط ۵۶: خط ۵۶:
{{پایان}}
{{پایان}}


[[رده:پروژه کتاب‌]]
[[رده:مقاله‌های ارزیابی‌شده/پروژه کتاب]]
[[رده:منشورات مؤسسه چاپ و نشر عروج]]
[[رده:منشورات مؤسسه چاپ و نشر عروج]]
[[رده:مقاله‌های دارای جعبه اطلاعات]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
[[رده:مقاله‌های دارای تصویر]]
[[رده:مقاله‌های بدون ناوبری]]
۱۶٬۳۰۹

ویرایش