سخن عشق (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۰: خط ۳۰:
| مشخصات نشر =  
| مشخصات نشر =  
}}
}}
'''سخن عشق، دیدگاه‌های امام‌خمینی و ابن‌عربی''' کتابی به قلم [[سیده‌فاطمه طباطبایی|فاطمه طباطبایی]] است که به تبیین و توزیع نگاه عارفانه این دو شخصیت در قوس نزول و صعود عرفان نظری و عملی می‌پردازد. این کتاب در سال ۱۳۸۸ش توسط انتشارات پژوهشکده امام‌خمینی انقلاب و اسلامی، منتشر شده است.
'''سخن عشق، دیدگاه‌های امام‌خمینی و ابن‌عربی''' کتابی به قلم [[سیده‌فاطمه طباطبایی|فاطمه طباطبایی]] است که به تبیین و توزیع نگاه عارفانه این دو شخصیت در قوس نزول و صعود عرفان نظری و عملی می‌پردازد. این کتاب در سال ۱۳۸۸ش توسط انتشارات [[پژوهشکده امام‌خمینی انقلاب و اسلامی]]، منتشر شده است.
==مؤلف==  
==مؤلف==  
  {{اصلی|فاطمه طباطبایی}}
  {{اصلی|فاطمه طباطبایی}}
فاطمه طباطبایی، متولد ۱۳۳۲ش، دکترای [[عرفان|عرفان اسلامی]] و استاد و مدیر گروه عرفان اسلامی پژوهشکده امام‌خمینی می‌باشد.  
فاطمه طباطبایی، متولد ۱۳۳۲ش، دکترای [[عرفان|عرفان اسلامی]] و استاد و مدیر گروه عرفان اسلامی پژوهشکده امام‌خمینی می‌باشد.  
==محتوا==
==محتوا==
کتاب سخن عشق، به بررسی دیدگاه‌های ابن‌عربی و امام‌خمینی پرداخته و واژه عرفانی عشق را از دیدگاه این دو متفکر مورد بررسی قرار داده است.<ref>طباطبایی، سخن عشق، ص۷-۸.</ref> در این پژوهش با استناد به حدیث قدسی «کنت کنزاً مخفیاً فأحببت أن أعرف فخلفتُ الخلق لکی أُعرف» به تبیین پیدایش جهان هستی از منظر امام و ابن عربی پرداخته و محبت را خمیر مایه عالم می‌داند؛<ref>طباطبایی، سخن عشق، ص۸-۹.</ref> چنانکه ابن‌عربی چرخش عالم را بر مدار حب تبیین می‌کند.<ref>امام‌خمینی، تعلیقات علی شرح فصوص الحکم، ص۲۰۳.</ref>و امام زمین و آسمان را بر عشق استوار می‌بیند.<ref>امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ص۷۱.</ref>
کتاب سخن عشق، به بررسی دیدگاه‌های [[ابن‌عربی]] و امام‌خمینی پرداخته و واژه عرفانی عشق را از دیدگاه این دو متفکر مورد بررسی قرار داده است.<ref>طباطبایی، سخن عشق، ص۷-۸.</ref> در این پژوهش با استناد به حدیث قدسی «کنت کنزاً مخفیاً فأحببت أن أعرف فخلفتُ الخلق لکی أُعرف» به تبیین پیدایش جهان هستی از منظر امام و ابن‌عربی پرداخته و محبت را خمیر مایه عالم می‌داند؛<ref>طباطبایی، سخن عشق، ص۸-۹.</ref> چنانکه ابن‌عربی چرخش عالم را بر مدار حب تبیین می‌کند.<ref>امام‌خمینی، تعلیقات علی شرح فصوص الحکم، ص۲۰۳.</ref>و امام زمین و آسمان را بر [[محبت و عشق|عشق]] استوار می‌بیند.<ref>امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ص۷۱.</ref>
در این کتاب حاضر، معنای حبّ، عشق و انواع درجات آن و محبت به عنوان راز آفرینش و عوامل ایجاد آن در آثار امام‌خمینی مورد بررسی قرار گرفته است.<ref>طباطبایی، سخن عشق، ص۱۷.</ref>


نویسنده این کتاب بر آن بوده است که با نظام بخشیدن به موضوع محبت و ذکر شواهد شعری از دیوان امام به پژوهندگان یاری رسانده و با فصل‌بندی مطالب کتاب به تفصیل دقیق مباحث محبت و عشق بپردازد. در این پژوهش سعی شده بسیاری از مباحث پیچیده و در هم تنیده با نثری ساده و روان بیان شود، همچنین در بخش نسبتاً مفصلی به ذکر بیش از چهل ویژگی محبان الهی اشاره شده است.<ref>طباطبایی، سخن عشق، ص۱۹.</ref>
در کتاب حاضر، معنای حبّ، عشق و انواع درجات آن و محبت به عنوان راز آفرینش و عوامل ایجاد آن در آثار امام‌خمینی مورد بررسی قرار گرفته است.<ref>طباطبایی، سخن عشق، ص۱۷.</ref> نویسنده این کتاب بر آن بوده است که با نظام بخشیدن به موضوع محبت و ذکر شواهد شعری از [[دیوان امام خمینی|دیوان امام]] به پژوهندگان یاری رسانده و با فصل‌بندی مطالب کتاب به تفصیل دقیق مباحث محبت و عشق بپردازد. در این پژوهش سعی شده بسیاری از مباحث پیچیده و در هم تنیده با نثری ساده و روان بیان شود، همچنین در بخش نسبتاً مفصلی به ذکر بیش از چهل ویژگی محبان الهی اشاره شده است.<ref>طباطبایی، سخن عشق، ص۱۹.</ref>


امام‌خمینی یکی از مهمترین و برجسته‌ترین آثار مترتب بر محبت را وجهه توحیدی می‌داند و معتقد است مهرورزی به موجودات و هدایت آنان از لوازم محبت الهی است؛ زیرا صفات و افعال و آثار محبوب، محبوب است و امام سخت بر این باور است که هدایت بدون محبت و عنایت خاص تمام نیست؛<ref>امام‌خمینی، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۳۰۲.</ref> همچنین امام درباره فطری بودن عشق می‌گوید؛ عشق حقیقی که به طور فطری در وجود انسان نهاده شده، عشق به محبوب مطلق است و انسان مجبول این عشق ورزی است.<ref> طباطبایی، سخن عشق، ص۸۲.</ref>
[[امام‌خمینی]] یکی از مهمترین و برجسته‌ترین آثار مترتب بر محبت را وجهه توحیدی می‌داند و معتقد است مهرورزی به موجودات و هدایت آنان از لوازم محبت الهی است؛ زیرا صفات و افعال و آثار محبوب، محبوب است و امام سخت بر این باور است که هدایت بدون محبت و عنایت خاص تمام نیست؛<ref>امام‌خمینی، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۳۰۲.</ref> همچنین امام درباره فطری بودن عشق می‌گوید؛ عشق حقیقی که به طور فطری در وجود انسان نهاده شده، عشق به محبوب مطلق است و انسان مجبول این عشق‌ورزی است.<ref> طباطبایی، سخن عشق، ص۸۲.</ref>
==ساختار==
==ساختار==
کتاب سخن عشق، از یک دیباچه و سه فصل سامان یافته است:
کتاب سخن عشق، از یک دیباچه و سه فصل سامان یافته است:
* فصل اول درباره عشق و محبت، سیر تحول کاربردی واژه حُب و عشق، انواع درجات محبت و عشق، عشق راز آفرینش و عوامل ایجاد عشق سخن به میان آمده است.
* فصل اول درباره عشق و محبت، سیر تحول کاربردی واژه حُب و عشق، انواع درجات محبت و عشق، عشق راز آفرینش و عوامل ایجاد عشق سخن به میان آمده است.
* فصل دوم درباره عشق و محبت از دیدگاه امام، فطری بودن عشق، عشق در سیر و سلوک، عشق و هدایت، عشق و عبادت و انواع محبت و محبوب، می‌باشد.
* فصل دوم درباره عشق و محبت از دیدگاه امام، فطری بودن عشق، عشق در [[سیر و سلوک]]، عشق و هدایت، عشق و عبادت و انواع محبت و محبوب، می‌باشد.
* فصل سوم درباره عشق و محبت از دیدگاه محیی الدین بن عربی، القاب عشق و محبت، مراتب عشق و محبت، اوصاف عشق و محبت، انگیزه‌های عشق آفرین، فایده عشق و محبت، اوصاف محبان الهی و عاشقانه‌های شهود، سخن به میان آمده است.
* فصل سوم درباره عشق و محبت از دیدگاه [[ابن‌عربی|محیی‌الدین بن عربی]]، القاب عشق و محبت، مراتب عشق و محبت، اوصاف عشق و محبت، انگیزه‌های عشق آفرین، فایده عشق و محبت، اوصاف محبان الهی و عاشقانه‌های شهود، سخن به میان آمده است.
==نقدها بر نظریات مؤلف==
==نقدها بر نظریات مؤلف==
در این کتاب به حرکت حبّی به عنوان اصل و اساس مباحث عشق و محبت و چگونگی ایجاد عالم توسط حرکت حبّی، اشاره‌ای نشده است.
در کتاب سخن عشق، به حرکت حبّی به عنوان اصل و اساس مباحث عشق و محبت و چگونگی ایجاد عالم توسط حرکت حبّی، اشاره‌ای نشده است.
==وضعیت نشر==
==وضعیت نشر==
چاپ دوم کتاب سخن عشق، در سال ۱۳۸۸ش توسط انتشارات پژوهشکده امام‌خمینی و انقلاب اسلامی، منتشر شده است.
چاپ دوم کتاب سخن عشق، در سال ۱۳۸۸ش توسط انتشارات [[پژوهشکده امام‌خمینی و انقلاب اسلامی]] منتشر شده است.
==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}

نسخهٔ ‏۲۸ اسفند ۱۴۰۲، ساعت ۱۹:۳۹

سخن عشق (کتاب)
کتاب سخن عشق.jpg
اطلاعات کتاب
عنوانسخن عشق، دیدگاه‌های امام‌خمینی
نویسندهفاطمه طباطبایی
زبانفارسی
اطلاعات نشر
ناشرپژوهشکده امام‌خمینی انقلاب و اسلامی
محل نشرتهران
تاریخ نشر۱۳۸۸ش
نوبت چاپدوم


سخن عشق، دیدگاه‌های امام‌خمینی و ابن‌عربی کتابی به قلم فاطمه طباطبایی است که به تبیین و توزیع نگاه عارفانه این دو شخصیت در قوس نزول و صعود عرفان نظری و عملی می‌پردازد. این کتاب در سال ۱۳۸۸ش توسط انتشارات پژوهشکده امام‌خمینی انقلاب و اسلامی، منتشر شده است.

مؤلف

فاطمه طباطبایی، متولد ۱۳۳۲ش، دکترای عرفان اسلامی و استاد و مدیر گروه عرفان اسلامی پژوهشکده امام‌خمینی می‌باشد.

محتوا

کتاب سخن عشق، به بررسی دیدگاه‌های ابن‌عربی و امام‌خمینی پرداخته و واژه عرفانی عشق را از دیدگاه این دو متفکر مورد بررسی قرار داده است.[۱] در این پژوهش با استناد به حدیث قدسی «کنت کنزاً مخفیاً فأحببت أن أعرف فخلفتُ الخلق لکی أُعرف» به تبیین پیدایش جهان هستی از منظر امام و ابن‌عربی پرداخته و محبت را خمیر مایه عالم می‌داند؛[۲] چنانکه ابن‌عربی چرخش عالم را بر مدار حب تبیین می‌کند.[۳]و امام زمین و آسمان را بر عشق استوار می‌بیند.[۴]

در کتاب حاضر، معنای حبّ، عشق و انواع درجات آن و محبت به عنوان راز آفرینش و عوامل ایجاد آن در آثار امام‌خمینی مورد بررسی قرار گرفته است.[۵] نویسنده این کتاب بر آن بوده است که با نظام بخشیدن به موضوع محبت و ذکر شواهد شعری از دیوان امام به پژوهندگان یاری رسانده و با فصل‌بندی مطالب کتاب به تفصیل دقیق مباحث محبت و عشق بپردازد. در این پژوهش سعی شده بسیاری از مباحث پیچیده و در هم تنیده با نثری ساده و روان بیان شود، همچنین در بخش نسبتاً مفصلی به ذکر بیش از چهل ویژگی محبان الهی اشاره شده است.[۶]

امام‌خمینی یکی از مهمترین و برجسته‌ترین آثار مترتب بر محبت را وجهه توحیدی می‌داند و معتقد است مهرورزی به موجودات و هدایت آنان از لوازم محبت الهی است؛ زیرا صفات و افعال و آثار محبوب، محبوب است و امام سخت بر این باور است که هدایت بدون محبت و عنایت خاص تمام نیست؛[۷] همچنین امام درباره فطری بودن عشق می‌گوید؛ عشق حقیقی که به طور فطری در وجود انسان نهاده شده، عشق به محبوب مطلق است و انسان مجبول این عشق‌ورزی است.[۸]

ساختار

کتاب سخن عشق، از یک دیباچه و سه فصل سامان یافته است:

  • فصل اول درباره عشق و محبت، سیر تحول کاربردی واژه حُب و عشق، انواع درجات محبت و عشق، عشق راز آفرینش و عوامل ایجاد عشق سخن به میان آمده است.
  • فصل دوم درباره عشق و محبت از دیدگاه امام، فطری بودن عشق، عشق در سیر و سلوک، عشق و هدایت، عشق و عبادت و انواع محبت و محبوب، می‌باشد.
  • فصل سوم درباره عشق و محبت از دیدگاه محیی‌الدین بن عربی، القاب عشق و محبت، مراتب عشق و محبت، اوصاف عشق و محبت، انگیزه‌های عشق آفرین، فایده عشق و محبت، اوصاف محبان الهی و عاشقانه‌های شهود، سخن به میان آمده است.

نقدها بر نظریات مؤلف

در کتاب سخن عشق، به حرکت حبّی به عنوان اصل و اساس مباحث عشق و محبت و چگونگی ایجاد عالم توسط حرکت حبّی، اشاره‌ای نشده است.

وضعیت نشر

چاپ دوم کتاب سخن عشق، در سال ۱۳۸۸ش توسط انتشارات پژوهشکده امام‌خمینی و انقلاب اسلامی منتشر شده است.

پانویس

  1. طباطبایی، سخن عشق، ص۷-۸.
  2. طباطبایی، سخن عشق، ص۸-۹.
  3. امام‌خمینی، تعلیقات علی شرح فصوص الحکم، ص۲۰۳.
  4. امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ص۷۱.
  5. طباطبایی، سخن عشق، ص۱۷.
  6. طباطبایی، سخن عشق، ص۱۹.
  7. امام‌خمینی، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۳۰۲.
  8. طباطبایی، سخن عشق، ص۸۲.

منابع

  • امام‌خمینی، سیدروح‌الله، تعلیقات علی شرح فصوص الحکم و مصباح الانس، قم، نشر مؤسسه پاسدار اسلام، چاپ اول، ۱۴۱۰ق.
  • امام‌خمینی، سیدروح‌الله، شرح حدیث جنود عقل و جهل، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ دوازدهم، ۱۳۸۷ش.
  • امام‌خمینی، سیدروح‌الله، مصباح الهدایه إلی الولایة و الخلافه، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ سوم، ۱۳۷۶ش.
  • طباطبایی، فاطمه، سخن عشق، دیدگاه‌های امام‌خمینی و ابن‌عربی، تهران، انتشارات پژوهشکده امام‌خمینی و انقلاب اسلامی ، چاپ دوم، ۱۳۸۸ش.