سیمای اهل‌بیت(ع) در عرفان امام‌خمینی (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
بدون خلاصۀ ویرایش
جز (Shams صفحهٔ سیمای اهل بیت (ع) در عرفان امام‌خمینی (کتاب) را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به سیمای اهل‌بیت(ع) در عرفان امام‌خمینی (کتاب) منتقل کرد)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۲۸ اسفند ۱۴۰۲، ساعت ۲۱:۲۶

سیمای اهل‌بیت(ع) در عرفان امام‌خمینی (کتاب)
اطلاعات کتاب
عنوانسیمای اهل بیت (ع) در عرفان امام‌خمینی
نویسندهمحمدامین صادقی ارزگانی
تاریخ نگارش۱۳۸۷ش
اطلاعات نشر
ناشرمؤسسه نشر و چاپ عروج
محل نشرتهران


سیمای اهل بیت (ع) در عرفان امام‌خمینی کتابی به قلم محمدامین صادقی ارزگانی است که به تبیین عرفان امام‌خمینی از منظر أهل بیت (ع) می‌پردازد. این کتاب در سال ۱۳۸۷ توسط مؤسسه نشر و چاپ عروج منتشر شده است.

مؤلف

محمدامین صادقی ارزگانی، متولد ۱۳۴۱ش، پژوهشگر حوزوی است که علاوه بر تدریس دروس دینی، کتب و مقالات زیادی به قلم او منتشر شده که «سیمای اهل بیت (ع) در عرفان امام‌خمینی (ره)» از آن جمله است. اهمیت این کتاب در آن است که عرفان امام‌خمینی را برخاسته از معارف اهل بیت (ع) می‌شمارد و آن را مدلل می‌سازد.

محتوا

کتاب حاضر با رویکرد عرفانی به شناخت سیمای نورانی اهل بیت (ع) پرداخته و با نگاهی نو به مسئله امامت که بیانگر جایگاه عرفانی ایشان در میان جامعه می‌باشد، شناخت ویژه‌ای به خواننده ارائه می‌دهد.[۱] به باور امام‌خمینی ریشه بسیاری از حقایق عرفانی در معارف و آموزه‌های دینی نهفته است.[۲] در عرفان امام، بحث رحمت و رحیمیت حق‌تعالی دارای نکات عمیق است؛ رحمت رحمانی مقام بسط وجود و رحمت رحیمی مقام بسط کمال وجود است، به باور ایشان اهل بیت (ع) میان حق و خلق و ربط دهنده حضرت وحدت محض با کثرت تفصیلی می‌باشند. اهل بیت (ع) به حسب مقام ولایت، خود رحمت رحمانیه بلکه اسم اعظم می‌باشند که رحمان و رحیم تابع آن است.[۳] امام‌خمینی با استناد به روایت «یا علی، لولا نحن ما خلق الله آدم».[۴] تفسیر عرفانی مبسوط و دقیقی درباره واسطه اهل بیت (ع) بین حق و خلق بیان نموده است.[۵] ایشان با الهام از معارف وحیانی، ماه شعبان را تداوم معنویت ماه مبارک رمضان دانسته و سرّ مسئلهٔ تداوم ولایت ختمی مرتبت را در کسوت معرفت امامت می‌داند.[۶] از جمله مسائلی که در عرفان امام درباره ولایت و امامت مطرح شده، امانت الهی است که دارای مصادیق متعددی می‌باشد؛ به اعتقاد امام‌خمینی امانت به حسب باطن، حقیقت ولایت و به حسب ظاهر، شریعت دین اسلام، قرآن یا نماز است.[۷]

ساختار

این کتاب از یک مقدمه و شش فصل سامان یافته است. فصل اول درباره ساحت وجودی اهل بیت (ع) در نگاه عرفانی، پیوند اهل بیت (ع) با صراط مستقیم و اهل بیت (ع) حاملان عرش الهی می‌باشد. در فصل دوم، نقش جایگاه اهل بیت (ع) در نظام هستی، فضیلت اهل بیت (ع) بر فرشته‌ها، سرّ خضوع پدیده‌های عالم در پیشگاه اهل بیت (ع) و اهل بیت (ع) عصاره خلقت، سخن به میان آمده است. فصل سوم درباره جلوه‌ای از اسرار و مسائل ولایت، امامت و مهدویت، چگونگی مظهریت اهل بیت (ع) از ولایت ختمی و تجلی وحیانی امامت و ولایت، می‌باشد. فصل چهارم درباره عبادت و نیایش اهل بیت (ع) می‌باشد. فصل پنجم درباره جلوه‌ای از اسرار وجودی امیرمؤمنان علی علیه‌السّلام می‌باشد. در فصل ششم، جلوه‌ای از اسرار وجودی حضرت فاطمه زهرا (س) و الگوی برتر آن حضرت، سخن به میان آمده است.

وضعیت نشر

چاپ اول این کتاب در سال ۱۳۸۷ توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج.[۸]، منتشر شده است.

پانویس

  1. صادقی ارزگانی، سیمای اهل بیت در عرفان امام‌خمینی، ص۱۳-۱۴.
  2. امام‌خمینی، سرّ الصلاة، ص۳۸-۴۰؛ تفسیر سوره حمد، ص۱۸۷-۱۹۳.
  3. امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ص۷۸؛ تفسیر سوره حمد، ص۲۲-۲۳.
  4. عیون اخبار الرضا، ج۱، ص۲۳۷
  5. امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ص۷۸؛ صادقی ارزگانی، سیمای اهل بیت در عرفان امام‌خمینی، ص۸۶.
  6. امام‌خمینی، صحیفه امام، ج۲۰، ص۲۴۸-۲۴۹.
  7. امام‌خمینی، آداب الصلاة، ص۳۲۱؛ صادقی ارزگانی، سیمای اهل بیت در عرفان امام‌خمینی، ص۱۶۴.
  8. وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی (س)

منابع

  • امام‌خمینی، سید روح‌الله، آداب الصلاة، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ دهم، ۱۳۸۰ش.
  • امام‌خمینی، سید روح‌الله، تفسیر سوره حمد، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ یازدهم، ۱۳۸۸ش.
  • امام‌خمینی، سید روح‌الله، سرّ الصلاة، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ ششم، ۱۳۷۸ش.
  • امام‌خمینی، سید روح‌الله، صحیفه امام، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ دوم، ۱۳۷۹ش.
  • امام‌خمینی، سید روح‌الله، مصباح الهدایه إلی الولایة و الخلافه، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ سوم، ۱۳۷۶ش.
  • صادقی ارزگانی، محمدامین، سیمای اهل بیت (ع) در عرفان امام‌خمینی، تهران، مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ اول، ۱۳۸۷ش.