فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
 
(۵ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام از نگاه امام خمینی(س) و علامه طباطبایی(ره)''' کتابی به قلم محمدامین صادقی ارزگانی است که به تبیین و توضیح انسان شناسی با توجه به مبانی و آراء دو حکیم معاصر، امام خمینی و علامه طباطبائی می‌پردازد. این کتاب در سال ۱۳۹۵ توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، منتشر شده است.
{{جعبه اطلاعات کتاب
| تصویر = کتاب فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام.jpg
| نام عنوان = کتاب فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام
| نام‌های دیگر =
| نام‌کتاب‌به‌فارسی =
| نویسنده = محمدامین صادقی ارزگانی
| مترجم =
| ترجمه‌به‌دیگرزبان‌ها =
| تاریخ نگارش = ۱۳۹۵ش
| موضوع =
| سبک =
| زبان = فارسی
| ویراستار =
| به تصحیح =
| به کوشش =
| طراح جلد =
| تعداد جلد =
| تعداد صفحات =
| قطع =
| مجموعه =
| نسخه‌الکترونیکی =
| ناشر = [[مؤسسه چاپ و نشر عروج]]
| محل نشر = تهران
| تاریخ نشر = ۱۳۹۵ش
| نوبت چاپ =
| شمارگان =
| شابک =
| نوع رسانه =
| وبسایت ناشر =
| مشخصات نشر =
}}
'''فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام از نگاه امام‌خمینی و علامه طباطبایی''' کتابی به قلم محمدامین صادقی ارزگانی است که به تبیین و توضیح [[انسان‌شناسی]] با توجه به مبانی و آرای دو حکیم معاصر، [[امام‌خمینی]] و [[علامه طباطبایی]] می‌پردازد. این کتاب در سال ۱۳۹۵ش توسط [[مؤسسه چاپ و نشر عروج]] وابسته به [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]]، منتشر شده است.
==مؤلف==
==مؤلف==
محمدامین صادقی ارزگانی، متولد ۱۳۴۱ش، محقق و پژوهشگر حوزه علمیه، مؤسسات و مراکز مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگی و دفتر تبلیغات اسلامی از جمله فعالیت‌های وی است. علاوه بر تدریس دروس حوزوی، کتب و مقالات زیادی به قلم او منتشر شده است.
محمدامین صادقی ارزگانی، متولد ۱۳۴۱ش، محقق و پژوهشگر حوزه علمیه، مؤسسات و مراکز مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگی و دفتر تبلیغات اسلامی از جمله فعالیت‌های وی است. علاوه بر تدریس دروس حوزوی، کتب و مقالات زیادی به قلم او منتشر شده است.
==محتوا==
==محتوا==
اهمیت شناخت سرآغاز و سرانجام انسان و آنچه آدمی در میانه آغاز و انجام طی می‌کند از مهم‌ترین مباحث انسان شناختی است.
اهمیت شناخت سرآغاز و سرانجام انسان و آنچه آدمی در میانه آغاز و انجام طی می‌کند از مهم‌ترین مباحث انسان‌شناختی است. در کتاب فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، مهمترین و بنیادی‌ترین مسائل انسان شناختی مورد بررسی قرار گرفته و تلاش شده که با تکیه بر دیدگاه دو حکیم معاصر -امام‌خمینی و علامه طباطبایی- کار نو و بایسته‌ای صورت بگیرد تا از این رهگذر از یک سو، آموزه‌های وحیانی و فلسفی در باب شناخت انسان بازخوانی و بازشناسی گردد و از سوی دیگر ره‌آورد فکری و معرفتی این دو حکیم معاصر که نقش بی‌بدیل در معارف انسان‌شناسی دارند، مورد دقت و تبیین قرار بگیرد <ref>صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، مقدمه.</ref>  
در کتاب فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، مهمترین و بنیادی‌ترین مسائل انسان شناختی مورد بررسی قرار گرفته و تلاش شده که با تکیه بر دیدگاه دو حکیم معاصر -امام خمینی و علامه طباطبایی- کار نو و بایسته‌ای صورت بگیرد تا از این رهگذر از یک سو، آموزه‌های وحیانی و فلسفی در باب شناخت انسان بازخوانی و بازشناسی گردد و از سوی دیگر ره‌آورد فکری و معرفتی این دو حکیم معاصر که نقش بی‌بدیل در معارف انسان شناسی دارند، مورد دقت و تبیین قرار بگیرد <ref>صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، مقدمه.</ref> نویسنده این پژوهش مدعی است که تحلیل تطبیقی گفته‌ها و نقطه نظرهای امام خمینی در این مسئله، نخستین بار است که در این کتاب طرح و تبیین می‌گردد <ref>صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۷.</ref>


در این کتاب آمده که نگاه امام خمینی به بحث نفس با تکیه به مبانی فلسفی و عرفانی است؛ وجود پیشین نفس انسان را از دیدگاه افلاطونی مورد نقد قرار داده است.<ref>امام خمینی، تقریرات فلسفه امام خمینی، ج۳، ص۸۶؛ صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۲۵.</ref> ایشان در مسئله حدوث و قدم نفس به حسب ظاهر گرایش به دیدگاه حادث بودن نفس دارد؛ از این رو نظریه افلاطونی را در این باب مورد نقد قرارداده است؛ ولی دیدگاه ارسطو را تقریر و تبیین می‌کند و در ادامه با اشاره به استدلال شیخ اشراق، نقد ملاصدرا را مطرح می‌کند و معتقد است همانطور که خود شیخ اشراق معتقد است انوار اسپهبدیه در مرتبه قبل از خلقت همانند انوار قاهره بدون ماهیت و جنس و فصل است و تغایرشان به هویت ذاتی و وجودی‌شان است.<ref>امام خمینی، تقریرات فلسفه، ج۳، ص۱۱۰؛ صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۳۱-۳۳.</ref>
نویسنده این پژوهش مدعی است که تحلیل تطبیقی گفته‌ها و نقطه‌نظرهای امام‌خمینی در این مسئله، نخستین بار است که در این کتاب طرح و تبیین می‌گردد.<ref>صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۷.</ref>


در فرازی از کتاب حاضر آمده است که امام خمینی با استناد به برخی آیات الهی به صراحت فلسفه خلقت انسان را عبادت دانسته است و معتقد است سالک باید به خود بفهماند که دار طبیعت، مسجد عبادت است و او برای همین مقصد در این نشئه آمده است<ref>امام خمینی، آداب الصلاة، ص۱۰۲؛ صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۱۰۶.</ref> طبق کلام امام، عبادت عبودیت، انسان را به مقامی می‌رساند که خود و همه جهان و جهانیان را آیت و نشانه‌ای از وجود متعالی حق می‌بیند؛ از این رو عبادت عبودیت، یک فرایند تکاملی برای انسان است.<ref>صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۱۲۱.</ref>
در این کتاب آمده که نگاه امام‌خمینی به بحث نفس با تکیه به مبانی فلسفی و عرفانی است؛ وجود پیشین نفس انسان را از دیدگاه افلاطونی مورد نقد قرار داده است.<ref>امام‌خمینی، تقریرات فلسفه امام‌خمینی، ج۳، ص۸۶؛ صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۲۵.</ref> ایشان در مسئله حدوث و قدم نفس به حسب ظاهر گرایش به دیدگاه حادث بودن نفس دارد؛ ازاین‌رو نظریه افلاطونی را در این باب مورد نقد قرارداده است؛ ولی دیدگاه ارسطو را تقریر و تبیین می‌کند و در ادامه با اشاره به استدلال شیخ اشراق، نقد [[ملاصدرا]] را مطرح می‌کند و معتقد است همانطور که خود [[شهاب‌الدین سهروردی|شیخ اشراق]] معتقد است انوار اسپهبدیه در مرتبه قبل از خلقت همانند انوار قاهره بدون ماهیت و جنس و فصل است و تغایرشان به هویت ذاتی و وجودی‌شان است.<ref>امام‌خمینی، تقریرات فلسفه، ج۳، ص۱۱۰؛ صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۳۱-۳۳.</ref>
 
در فرازی از کتاب حاضر آمده است که امام‌خمینی با استناد به برخی آیات الهی به صراحت فلسفه خلقت انسان را [[عبادت]] دانسته است و معتقد است سالک باید به خود بفهماند که دار طبیعت، مسجد عبادت است و او برای همین مقصد در این نشئه آمده است<ref>امام‌خمینی، آداب الصلاة، ص۱۰۲؛ صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۱۰۶.</ref> طبق کلام امام، عبادت عبودیت، انسان را به مقامی می‌رساند که خود و همه جهان و جهانیان را آیت و نشانه‌ای از وجود متعالی حق می‌بیند؛ ازاین‌رو عبادت عبودیت، یک فرایند تکاملی برای انسان است.<ref>صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۱۲۱.</ref>
==ساختار==
==ساختار==
ساختار این کتاب مشتمل بر یک مقدمه و سه فصل می‌باشد:
کتاب فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، مشتمل بر یک مقدمه و سه فصل می‌باشد:
فصل اول درباره از کجا آمده‌ایم؟ عوالم کلی خلقت، انسان در عوالم پیشین، نگاه قرآنی و روایی به مسئله، نقد امام خمینی بر نظریه افلاطونی و تحلیل آن، تقریر امام خمینی از دیدگاه ارسطویی، تقریر امام خمینی از رویکرد صدرایی و حیات پیشین انسان کامل، سخن به میان آمده است.
* فصل اول درباره از کجا آمده‌ایم؟ عوالم کلی خلقت، انسان در عوالم پیشین، نگاه قرآنی و روایی به مسئله، نقد امام‌خمینی بر نظریه افلاطونی و تحلیل آن، تقریر امام‌خمینی از دیدگاه ارسطویی، تقریر امام‌خمینی از رویکرد صدرایی و حیات پیشین [[انسان کامل]]، سخن به میان آمده است.
فصل دوم درباره به کجا و برای چه آمده‌ایم؟ شناخت فرودگاه روح و زادگاه تن، فلسفه آمدن انسان در عالم دنیا، بازخوانی نظریه افلاطون، دیدگاه سینوی، واسطه فیض بودن انسان در عالم، انسان و معرفت الهی، تحلیل نقش عبادت در فلسفه خلقت، سخن به میان آمده است.
* فصل دوم درباره به کجا و برای چه آمده‌ایم؟ شناخت فرودگاه روح و زادگاه تن، فلسفه آمدن انسان در عالم دنیا، بازخوانی نظریه افلاطون، دیدگاه سینوی، واسطه فیض بودن انسان در عالم، انسان و معرفت الهی، تحلیل نقش عبادت در فلسفه خلقت، سخن به میان آمده است.
فصل سوم درباره به کجا می‌رویم و چگونه خواهیم بود؟ مرگ یا سرآغاز زندگی نوین، فرایند حیات برزخی انسان، آشنایی با عالم برزخ و شناخت قیامت و معاد می‌باشد.
* فصل سوم درباره به کجا می‌رویم و چگونه خواهیم بود؟ مرگ یا سرآغاز زندگی نوین، فرایند حیات برزخی انسان، آشنایی با [[برزخ|عالم برزخ]] و شناخت [[قیامت]] و [[معاد]] می‌باشد.
==نقدها بر نظریات مؤلف==
==نقدها بر نظریات مؤلف==
برخی مطالب نفس شناسی و حدوث و قدم نفس و دیدگاه امام خمینی در این باره جای تأمل و دقت دارد.
برخی مطالب نفس‌شناسی و حدوث و قدم نفس و دیدگاه امام‌خمینی در این باره جای تأمل و دقت دارد.
==وضعیت نشر==
==وضعیت نشر==
چاپ اول این کتاب در سال ۱۳۹۵ توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج (وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س))، منتشر شده است.
چاپ اول کتاب فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، در سال ۱۳۹۵ش توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، منتشر شده است.
==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
==منابع==
==منابع==
{{منابع}}
{{منابع}}
صادقی ارزگانی، محمدامین، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، تهران، مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، چاپ اول، ۱۳۹۵ش.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، آداب الصلاة، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ دهم، ۱۳۸۰ش.
امام خمینی، سید روح‌الله، تقریرات فلسفه امام خمینی، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، چاپ اول، ۱۳۸۵ش.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، تقریرات فلسفه امام‌خمینی، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ اول، ۱۳۸۵ش.
امام خمینی، سید روح‌الله، آداب الصلاة، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، چاپ دهم، ۱۳۸۰ش.
* صادقی ارزگانی، محمدامین، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، تهران، مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ اول، ۱۳۹۵ش.
{{پایان}}
{{پایان}}


[[رده:پروژه کتاب‌]]
[[رده:مقاله‌های ارزیابی‌شده/پروژه کتاب]]
[[رده:منشورات مؤسسه چاپ و نشر عروج]]
[[رده:مقاله‌های دارای جعبه اطلاعات]]
[[رده:مقاله‌های بدون ناوبری]]
[[رده:مقاله‌های دارای تصویر]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
[[رده:کتاب‌های محمدامین صادقی ارزگانی درباره امام‌خمینی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۹ اسفند ۱۴۰۲، ساعت ۱۰:۲۳

فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام (کتاب)
کتاب فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام.jpg
اطلاعات کتاب
عنوانکتاب فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام
نویسندهمحمدامین صادقی ارزگانی
تاریخ نگارش۱۳۹۵ش
زبانفارسی
اطلاعات نشر
ناشرمؤسسه چاپ و نشر عروج
محل نشرتهران
تاریخ نشر۱۳۹۵ش


فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام از نگاه امام‌خمینی و علامه طباطبایی کتابی به قلم محمدامین صادقی ارزگانی است که به تبیین و توضیح انسان‌شناسی با توجه به مبانی و آرای دو حکیم معاصر، امام‌خمینی و علامه طباطبایی می‌پردازد. این کتاب در سال ۱۳۹۵ش توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، منتشر شده است.

مؤلف

محمدامین صادقی ارزگانی، متولد ۱۳۴۱ش، محقق و پژوهشگر حوزه علمیه، مؤسسات و مراکز مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگی و دفتر تبلیغات اسلامی از جمله فعالیت‌های وی است. علاوه بر تدریس دروس حوزوی، کتب و مقالات زیادی به قلم او منتشر شده است.

محتوا

اهمیت شناخت سرآغاز و سرانجام انسان و آنچه آدمی در میانه آغاز و انجام طی می‌کند از مهم‌ترین مباحث انسان‌شناختی است. در کتاب فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، مهمترین و بنیادی‌ترین مسائل انسان شناختی مورد بررسی قرار گرفته و تلاش شده که با تکیه بر دیدگاه دو حکیم معاصر -امام‌خمینی و علامه طباطبایی- کار نو و بایسته‌ای صورت بگیرد تا از این رهگذر از یک سو، آموزه‌های وحیانی و فلسفی در باب شناخت انسان بازخوانی و بازشناسی گردد و از سوی دیگر ره‌آورد فکری و معرفتی این دو حکیم معاصر که نقش بی‌بدیل در معارف انسان‌شناسی دارند، مورد دقت و تبیین قرار بگیرد [۱]

نویسنده این پژوهش مدعی است که تحلیل تطبیقی گفته‌ها و نقطه‌نظرهای امام‌خمینی در این مسئله، نخستین بار است که در این کتاب طرح و تبیین می‌گردد.[۲]

در این کتاب آمده که نگاه امام‌خمینی به بحث نفس با تکیه به مبانی فلسفی و عرفانی است؛ وجود پیشین نفس انسان را از دیدگاه افلاطونی مورد نقد قرار داده است.[۳] ایشان در مسئله حدوث و قدم نفس به حسب ظاهر گرایش به دیدگاه حادث بودن نفس دارد؛ ازاین‌رو نظریه افلاطونی را در این باب مورد نقد قرارداده است؛ ولی دیدگاه ارسطو را تقریر و تبیین می‌کند و در ادامه با اشاره به استدلال شیخ اشراق، نقد ملاصدرا را مطرح می‌کند و معتقد است همانطور که خود شیخ اشراق معتقد است انوار اسپهبدیه در مرتبه قبل از خلقت همانند انوار قاهره بدون ماهیت و جنس و فصل است و تغایرشان به هویت ذاتی و وجودی‌شان است.[۴]

در فرازی از کتاب حاضر آمده است که امام‌خمینی با استناد به برخی آیات الهی به صراحت فلسفه خلقت انسان را عبادت دانسته است و معتقد است سالک باید به خود بفهماند که دار طبیعت، مسجد عبادت است و او برای همین مقصد در این نشئه آمده است[۵] طبق کلام امام، عبادت عبودیت، انسان را به مقامی می‌رساند که خود و همه جهان و جهانیان را آیت و نشانه‌ای از وجود متعالی حق می‌بیند؛ ازاین‌رو عبادت عبودیت، یک فرایند تکاملی برای انسان است.[۶]

ساختار

کتاب فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، مشتمل بر یک مقدمه و سه فصل می‌باشد:

  • فصل اول درباره از کجا آمده‌ایم؟ عوالم کلی خلقت، انسان در عوالم پیشین، نگاه قرآنی و روایی به مسئله، نقد امام‌خمینی بر نظریه افلاطونی و تحلیل آن، تقریر امام‌خمینی از دیدگاه ارسطویی، تقریر امام‌خمینی از رویکرد صدرایی و حیات پیشین انسان کامل، سخن به میان آمده است.
  • فصل دوم درباره به کجا و برای چه آمده‌ایم؟ شناخت فرودگاه روح و زادگاه تن، فلسفه آمدن انسان در عالم دنیا، بازخوانی نظریه افلاطون، دیدگاه سینوی، واسطه فیض بودن انسان در عالم، انسان و معرفت الهی، تحلیل نقش عبادت در فلسفه خلقت، سخن به میان آمده است.
  • فصل سوم درباره به کجا می‌رویم و چگونه خواهیم بود؟ مرگ یا سرآغاز زندگی نوین، فرایند حیات برزخی انسان، آشنایی با عالم برزخ و شناخت قیامت و معاد می‌باشد.

نقدها بر نظریات مؤلف

برخی مطالب نفس‌شناسی و حدوث و قدم نفس و دیدگاه امام‌خمینی در این باره جای تأمل و دقت دارد.

وضعیت نشر

چاپ اول کتاب فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، در سال ۱۳۹۵ش توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، منتشر شده است.

پانویس

  1. صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، مقدمه.
  2. صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۷.
  3. امام‌خمینی، تقریرات فلسفه امام‌خمینی، ج۳، ص۸۶؛ صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۲۵.
  4. امام‌خمینی، تقریرات فلسفه، ج۳، ص۱۱۰؛ صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۳۱-۳۳.
  5. امام‌خمینی، آداب الصلاة، ص۱۰۲؛ صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۱۰۶.
  6. صادقی ارزگانی، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، ص۱۲۱.

منابع

  • امام‌خمینی، سیدروح‌الله، آداب الصلاة، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ دهم، ۱۳۸۰ش.
  • امام‌خمینی، سیدروح‌الله، تقریرات فلسفه امام‌خمینی، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ اول، ۱۳۸۵ش.
  • صادقی ارزگانی، محمدامین، فرایند وجودی انسان از آغاز تا انجام، تهران، مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ اول، ۱۳۹۵ش.