سیدعبدالحمید مروج: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
مروج، سید عبدالحمید؛ از شاگردان درس خارج فقه امام خمینی. سید عبدالحمید مروج در سال ۱۳۱۷ در دره سنگلاخ واقع در ۷۰ کیلومتری شهر کابل در یک خانواده روحانی به دنیا آمد. پدرش سید شاه حسین از روحانیان آن منطقه بود. مروج دروس ابتدایی را در سنگلاخ به پایان رساند و سپس برای تحصیل دروس حوزوی راهی بهسود شد و در حوزه علمیه بهسود مقدمات دروس حوزوی را نزد حاج‌آقا شاه عبدالعظیم آغاز کرد. او پس از اتمام دروس مقدماتی به کابل رفت و در آن شهر نزد استادانی چون آیت‌الله سید میر علی‌احمد حجت و شیخ محمدامین افشار دروس سطح را به پایان رساند. وی آنگاه برای ادامه تحصیل راهی عراق شد و در نجف اشرف نیز از محضر علمایی چون امام خمینی و آیات سید محسن طباطبایی حکیم، سید محمدباقر صدر، سید ابوالقاسم موسوی خویی و سید محمود حسینی شاهرودی به مدت ده سال بهره‌مند شد.
'''سیدعبدالحمید مروج'''، از شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی.  
وی پس از اخذ مدارک اجتهادی و اخذ وکالت‌نامه از امام خمینی به افغانستان برگشت. مروج به خاطر آشنایی با فن خطابه و سخنرانی و همچنین تسلط بر منابع فقه شیعه و اسلامی از طرف آیت‌الله حجت (کابلی) به مأموریت‌های مختلف از جمله مناظره‌های پی‌درپی با مولویان و بزرگان اهل سنت اعزام شد. یکی از فعالیت‌های او در روستای «ده مسکین»، منجر به طنین‌انداز شدن اذان به سبک مذهب شیعه از مناره‌های مسجدی در این روستا و «ده هزاره‌ها» گردید. او همچنین مدت‌ها در شهر پل خمری به ارشاد دینی مردم می‌پرداخت تا اینکه کودتای ۷ ثور ۱۳۵۷ به وقوع پیوست. او در یک سخنرانی تاریخی در زمان ریاست جمهوری حفیظالله امین و در حضور فرماندار پل خمری و رئیس حزب دموکراتیک خلق شاخه بغلان در حسینیه (تکیهخانه) قشلاق، حکم جهاد علیه حکومت کمونیستی را صادر کرد، ولی براثر تهدیدات جانی مکرر، از افغانستان خارج شد و به ایران آمد و دو سال در مشهد مقیم شد. او سپس عازم یاسوج شد («مرحوم حجت‌الاسلام‌والمسلمین حاج سید عبدالحمید مروّج»، https://ofoghandisha.com؛ «سید عبدالحمید مروج»، https://www.payamـaftab.com) ) و از سال ۱۳۵۹ به‌عنوان مبلغ به تبلیغ در آن شهر پرداخت. سپس به‌عنوان امام جمعه موقت شهر یاسوج منصوب شد («روحانی مهاجر افغانستانی که سال‌ها در کهکیلویه و بویراحمد خدمت کرد»، https://www.yjc.news) ) و در کنار آن مسئولیت حوزه‌های علمیه آن شهر را برعهده گرفت و در همان‌جا به تدریس دروس حوزوی پرداخت. همچنین امام جماعت مسجد جامع نیز بود.
==تولد در کابل ==
مروج در یاسوج مبارزه علیه فرقه‌های انحرافی درویش‌مآبی و صوفی‌گرایی را آغاز کرد که منجر به جلوگیری از اشاعه بیشتر و بازگشت تعدادی از آنان به صراط مستقیم شد. به همین علت محبوبیت زیادی در میان مردم آن شهر و روستاهای اطراف داشت. سید عبدالحمید مروج در دوم اسفند ماه ۱۳۷۲ از دنیا رفت و در پی آن سه روز در استان کهکیلویه و بویراحمد عزای عمومی اعلام شد و پیکرش در حسینیه گلزار شهدای یاسوج به خاک سپرده شد («مرحوم حجت‌الاسلام‌والمسلمین حاج سید عبدالحمید مروّج»، https://ofoghandisha.com).).
سیدعبدالحمید مروج در سال ۱۳۱۷ در دره سنگلاخ واقع در ۷۰ کیلومتری شهر کابل در یک خانواده روحانی به دنیا آمد. پدرش سیدشاه حسین از روحانیان آن منطقه بود.  
منابع: «روحانی مهاجر افغانستانی که سال‌ها در کهکیلویه و بویراحمد خدمت کرد»، https://www.yjc.news؛ «سید عبدالحمید مروج»، https://www.payamـaftab.com؛ «مرحوم حجت‌الاسلام‌والمسلمین حاج سید عبدالحمید مروّج»، https://ofoghandisha.com.
==تحصیل در کابل و نجف==
مروج دروس ابتدایی را در سنگلاخ به پایان رساند و سپس برای تحصیل دروس حوزوی راهی بهسود شد و در حوزه علمیه بهسود مقدمات دروس حوزوی را نزد حاج‌آقا شاه عبدالعظیم آغاز کرد. او پس از اتمام دروس مقدماتی به کابل رفت و در آن شهر نزد استادانی چون سیدمیر علی‌احمد حجت و محمدامین افشار دروس سطح را به پایان رساند. وی آنگاه برای ادامه تحصیل راهی عراق شد و در نجف اشرف نیز از محضر علمایی چون امام‌خمینی، سیدمحسن طباطبایی حکیم، سیدمحمدباقر صدر، سیدابوالقاسم خویی و سیدمحمود حسینی شاهرودی به مدت ده سال بهره‌مند شد.
==تبلیغ در افغانستان==
وی پس از اخذ مدارک اجتهادی و اخذ وکالت‌نامه از امام‌خمینی به افغانستان برگشت. مروج به خاطر آشنایی با فن خطابه و سخنرانی و همچنین تسلط بر منابع فقه شیعه و اسلامی از طرف آیت‌الله حجت (کابلی) به مأموریت‌های مختلف از جمله مناظره‌های پی‌درپی با مولویان و بزرگان اهل‌سنت اعزام شد. یکی از فعالیت‌های او در روستای «ده مسکین»، منجر به طنین‌انداز شدن اذان به سبک مذهب شیعه از مناره‌های مسجدی در این روستا و «ده هزاره‌ها» گردید. او همچنین مدت‌ها در شهر پل خمری به ارشاد دینی مردم می‌پرداخت تا اینکه کودتای ۷ ثور ۱۳۵۷ به وقوع پیوست. او در یک سخنرانی تاریخی در زمان ریاست جمهوری حفیظ‌الله امین و در حضور فرماندار پل خمری و رئیس حزب دموکراتیک خلق شاخه بغلان در حسینیه (تکیه‌خانه) قشلاق، حکم جهاد علیه حکومت کمونیستی را صادر کرد.<ref>«[https://ofoghandisha.com/%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%81%DB%8C/%D8%B4%D8%AE%D8%B5%DB%8C%D8%AA-%D9%87%D8%A7/%D9%85%D8%B1%D8%AD%D9%88%D9%85-%D8%AD%D8%AC%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B3%D9%84%D9%85%D9%8A%D9%86-%D8%AD% مرحوم حجت‌الاسلام‌والمسلمین حاج سیدعبدالحمید مروّج]»، سایت افق اندیشه.</ref>
 
==مهاجرت به ایران==
مروج بر اثر تهدیدات جانی مکرر، از افغانستان خارج شد و به ایران آمد و دو سال در مشهد مقیم شد. او سپس عازم یاسوج شد <ref>«[https://ofoghandisha.com/%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%81%DB%8C/%D8%B4%D8%AE%D8%B5%DB%8C%D8%AA-%D9%87%D8%A7/%D9%85%D8%B1%D8%AD%D9%88%D9%85-%D8%AD%D8%AC%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B3%D9%84%D9%85%D9%8A%D9%86-%D8%AD% مرحوم حجت‌الاسلام‌والمسلمین حاج سیدعبدالحمید مروّج]»، سایت افق اندیشه.</ref> و از سال ۱۳۵۹ به‌عنوان مبلغ به تبلیغ در آن شهر پرداخت. سپس به‌عنوان امام جمعه موقت شهر یاسوج منصوب شد<ref>«[https://www.yjc.ir/fa/news/8227012 روحانی مهاجر افغانستانی که سال‌ها در کهکیلویه و بویراحمد خدمت کرد]»، باشگاه خبرنگاران جوان.</ref> و در کنار آن مسئولیت حوزه‌های علمیه آن شهر را برعهده گرفت و در همان‌جا به تدریس دروس حوزوی پرداخت. همچنین امام جماعت مسجد جامع نیز بود.
 
مروج در یاسوج مبارزه علیه فرقه‌های انحرافی درویش‌مآبی و صوفی‌گرایی را آغاز کرد که منجر به جلوگیری از اشاعه بیشتر و بازگشت تعدادی از آنان به صراط مستقیم شد. به همین علت محبوبیت زیادی در میان مردم آن شهر و روستاهای اطراف داشت.  
==درگذشت==
سیدعبدالحمید مروج در دوم اسفند ماه ۱۳۷۲ از دنیا رفت و در پی آن سه روز در استان کهکیلویه و بویراحمد عزای عمومی اعلام شد و پیکرش در حسینیه گلزار شهدای یاسوج به خاک سپرده شد<ref>«[https://ofoghandisha.com/%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%81%DB%8C/%D8%B4%D8%AE%D8%B5%DB%8C%D8%AA-%D9%87%D8%A7/%D9%85%D8%B1%D8%AD%D9%88%D9%85-%D8%AD%D8%AC%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B3%D9%84%D9%85%D9%8A%D9%86-%D8%AD% مرحوم حجت‌الاسلام‌والمسلمین حاج سیدعبدالحمید مروّج]»، سایت افق اندیشه.</ref>
==پانویس==
{{پانویس}}
==منابع==
*«[https://www.yjc.ir/fa/news/8227012 روحانی مهاجر افغانستانی که سال‌ها در کهکیلویه و بویراحمد خدمت کرد]»، باشگاه خبرنگاران جوان،
* «[https://ofoghandisha.com/%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%81%DB%8C/%D8%B4%D8%AE%D8%B5%DB%8C%D8%AA-%D9%87%D8%A7/%D9%85%D8%B1%D8%AD%D9%88%D9%85-%D8%AD%D8%AC%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B3%D9%84%D9%85%D9%8A%D9%86-%D8%AD% مرحوم حجت‌الاسلام‌والمسلمین حاج سیدعبدالحمید مروّج]»، سایت افق اندیشه.


[[رده:پروژه شاگردان]]
[[رده:پروژه شاگردان]]

نسخهٔ ‏۳ مرداد ۱۴۰۳، ساعت ۱۸:۵۰

سیدعبدالحمید مروج، از شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی.

تولد در کابل

سیدعبدالحمید مروج در سال ۱۳۱۷ در دره سنگلاخ واقع در ۷۰ کیلومتری شهر کابل در یک خانواده روحانی به دنیا آمد. پدرش سیدشاه حسین از روحانیان آن منطقه بود.

تحصیل در کابل و نجف

مروج دروس ابتدایی را در سنگلاخ به پایان رساند و سپس برای تحصیل دروس حوزوی راهی بهسود شد و در حوزه علمیه بهسود مقدمات دروس حوزوی را نزد حاج‌آقا شاه عبدالعظیم آغاز کرد. او پس از اتمام دروس مقدماتی به کابل رفت و در آن شهر نزد استادانی چون سیدمیر علی‌احمد حجت و محمدامین افشار دروس سطح را به پایان رساند. وی آنگاه برای ادامه تحصیل راهی عراق شد و در نجف اشرف نیز از محضر علمایی چون امام‌خمینی، سیدمحسن طباطبایی حکیم، سیدمحمدباقر صدر، سیدابوالقاسم خویی و سیدمحمود حسینی شاهرودی به مدت ده سال بهره‌مند شد.

تبلیغ در افغانستان

وی پس از اخذ مدارک اجتهادی و اخذ وکالت‌نامه از امام‌خمینی به افغانستان برگشت. مروج به خاطر آشنایی با فن خطابه و سخنرانی و همچنین تسلط بر منابع فقه شیعه و اسلامی از طرف آیت‌الله حجت (کابلی) به مأموریت‌های مختلف از جمله مناظره‌های پی‌درپی با مولویان و بزرگان اهل‌سنت اعزام شد. یکی از فعالیت‌های او در روستای «ده مسکین»، منجر به طنین‌انداز شدن اذان به سبک مذهب شیعه از مناره‌های مسجدی در این روستا و «ده هزاره‌ها» گردید. او همچنین مدت‌ها در شهر پل خمری به ارشاد دینی مردم می‌پرداخت تا اینکه کودتای ۷ ثور ۱۳۵۷ به وقوع پیوست. او در یک سخنرانی تاریخی در زمان ریاست جمهوری حفیظ‌الله امین و در حضور فرماندار پل خمری و رئیس حزب دموکراتیک خلق شاخه بغلان در حسینیه (تکیه‌خانه) قشلاق، حکم جهاد علیه حکومت کمونیستی را صادر کرد.[۱]

مهاجرت به ایران

مروج بر اثر تهدیدات جانی مکرر، از افغانستان خارج شد و به ایران آمد و دو سال در مشهد مقیم شد. او سپس عازم یاسوج شد [۲] و از سال ۱۳۵۹ به‌عنوان مبلغ به تبلیغ در آن شهر پرداخت. سپس به‌عنوان امام جمعه موقت شهر یاسوج منصوب شد[۳] و در کنار آن مسئولیت حوزه‌های علمیه آن شهر را برعهده گرفت و در همان‌جا به تدریس دروس حوزوی پرداخت. همچنین امام جماعت مسجد جامع نیز بود.

مروج در یاسوج مبارزه علیه فرقه‌های انحرافی درویش‌مآبی و صوفی‌گرایی را آغاز کرد که منجر به جلوگیری از اشاعه بیشتر و بازگشت تعدادی از آنان به صراط مستقیم شد. به همین علت محبوبیت زیادی در میان مردم آن شهر و روستاهای اطراف داشت.

درگذشت

سیدعبدالحمید مروج در دوم اسفند ماه ۱۳۷۲ از دنیا رفت و در پی آن سه روز در استان کهکیلویه و بویراحمد عزای عمومی اعلام شد و پیکرش در حسینیه گلزار شهدای یاسوج به خاک سپرده شد[۴]

پانویس

منابع