سیدفخرالدین موسوی ننه‌کران: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
(اصلاح ارقام، اصلاح نویسه‌های عربی)
 
 
(۶ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
موسوی ننه‌کران، سید فخرالدین؛ از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام خمینی. سید فخرالدین موسوی نجفی معرف به موسوی ننه‌کران در سال ۱۳۰۹ ش در روستای ننه‌کران از توابع شهرستان نمین در استان اردبیل به دنیا آمد. پدرش آیت‌الله سید محمد موسوی ننه‌کرانی بود که نسبش به ابراهیم اصغر، فرزند امام موسی کاظم (ع) می‌رسد. سید فخرالدین موسوی تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش گذراند. سپس به تحصیل دروس حوزوی روی آورد و بخشی از دروس مقدماتی ازجمله ادبیات را نزد پدرش فراگرفت. او در سال ۱۳۲۳ ش برای تکمیل تحصیلات حوزوی راهی اردبیل شد و مقدمات را در مدرسه علمیه ملا ابراهیم آنجا، االنموذج، عوامل و صمدیه را نزد سید مسلم خلخالی، سیوطی و جامی را پیش سید مسلم خلخالی و شیخ محمدصادق متشکری، معالم، حاشیه را نزد شیخ ابراهیم کلانتر و لمعتین را نزد آقایان متشکری و برادرش سید احمد موسوی نجفی و مطول را در محضر شیخ حسن مدرس خواند.
{{جعبه اطلاعات عالمان شیعه
موسوی ننه‌کران در سال ۱۳۲۶ ش راهی قم شد و در حوزه علمیه آن شهر مدت یک سال به تحصیل پرداخت. آنگاه رهسپار عراق شد و در حوزه علمیه نجف اشرف، به تحصیل در مدارس بادکوبه و بزرگ آخوند ادامه داد. وی در آن مدارس رسایل را نزد شیخ مجتبی لنکرانی آموخت و در درس مکاسب و همچنین شرح تجرید، از شاگردان آیت‌الله سید عبدالاعلی سبزواری و شیخ مجتبی لنکرانی بود. جلد اول کفایه‌الاصول را پیش شیخ صدرا بادکوبه‌ای و شیخ مجتبی لنکرانی فراگرفت و در جلد دوم آن، از درس شیخ حسن یزدی و میرزا احمد اهری بهره برد. هم‌زمان در درس شرح منظومه شیخ محمد بصراوی شرکت می‌کرد. سپس راهی قم شد، ولی درباره تحصیلات او در آن شهر گزارشی در دست نیست. به نظر می‌رسد خیلی زود رهسپار عراق شد و در حوزه علمیه نجف اشرف تحصیلات حوزوی خود را پی گرفت. وی در آنجا ادامه دروس را نزد آقایان سطح شیخ مجتبی لنکرانی، سید عبدالاعلی سبزواری و برادرش سید احمد نجفی خواند. فلسفه و حکمت و کلام را هم پیش شیخ صدرا بادکوبه‌ای و شیخ محمد بصراوی خواند. هم‌زمان در درس زبان انگلیسی آقایان سید حیدر هندی و سید حسین ناجی شوشتری شرکت می‌جست و در درس تفسیر میرزا محمد سرابی هم حاضر می‌شد. همچنین از شاگردان درس رجال و تراجم شیخ آقابزرگ تهرانی هم بود. آنگاه به فراگیری دروس خارج فقه و اصول پرداخت و در درس‌های آیات امام خمینی، سید ابوالقاسم موسوی خویی (دو دوره اصول، فقه و تفسیر)، سید محمود حسینی شاهرودی (اصول و فقه)، سید محسن طباطبایی حکیم (خارج فقه: ارث و نکاح)، شیخ حسین حلی (عروه و مکاسب)، میرزا باقر زنجانی و سید عبدالهادی شیرازی شرکت کرد. او به احتمال زیاد پس از آغاز درس خارج فقه امام خمینی (بیع مکاسب) در مسجد شیخ انصاری نجف اشرف، در آن درس شرکت می‌کرده است. در مدت حضور در عراق، برای تبلیغ دین به شهرهایی چون موصل و کرکوک هم سفر می‌کرد.
| عنوان            =سیدفخرالدین موسوی ننه‌کران
او از آیات خویی، شاهرودی و سید عبدالهادی شیرازی، اجازاتی در امور حسبیه و از شیخ آقابزرگ تهرانی و آیت‌الله سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی، اجازه نقل اخبار و حدیث دریافت کرد. فخرالدین موسوی در نجف اشرف به تدریس در حوزه علمیه آنجا می‌پرداخت و درس‌هایی چون رسایل، مکاسب و کفایه‌الاصول را تدریس می‌کرد. وی در سال ۱۳۴۹ ش به کشور بازگشت و در مشهد مقیم شد و به تدریس در مدرسه نواب و مدرسه عالی حسینی (مدرسه آیت‌الله میلانی) پرداخت. موسوی ننه‌کران در سال ۱۳۵۸ ش به تهران رفت و به تدریس در دانشکده علوم قضایی و دانشگاه تهران پرداخت. او در نخستین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی با رأی مردم شهرستان اردبیل، به نمایندگی برگزیده شد. در دوره سوم و پنجم مجلس هم نمایندگی مردم اردبیل را بر عهده داشت. ریاست کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی و امامت جماعت مسجد مجلس شورای اسلامی، از دیگر فعالیت‌های او در دوران نمایندگی بود. وی در کنار مسئولیت‌های فوق، به تبلیغ دین و همچنین تدریس در دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و علوم قضایی هم ادامه می‌داد. پس از پایان دوران نمایندگی، به دیوان عالی کشور رفت و ریاست شعبه دوم دیوان عالی کشور را بر عهده گرفت.
| تصویر            =سیدفخرالدین موسوی ننه کرانی.jpg
وی در زمینه تألیف و نویسندگی کتب تاریخی و دینی نیز دارای آثار قابل‌تأملی می‌باشد که برخی از آنان عبارت‌اند از: تقریرات دو دوره درس خارج اصول آیت‌الله خویی، تقریرات درس خارج فقه آیت‌الله خویی، تقریرات مکاسب، بیع، عروه و خیارات آیت‌الله حلی، تقریرات درس حج و مقداری از اصول آیت‌الله شاهرودی، تقریرات فقه آیت‌الله زنجانی، تقریرات درس وصیت و بخشی از نکاح آیت‌الله حکیم، تاریخ اردبیل و دانشمندان، تاریخ جامع اردبیل، مغان، مشکین‌شهر، خلخال، آستارا در ۲ مجلد، تاریخ تشیع که در مدرسه العظمی میلانی تدریس می‌شود، تاریخ شهر اسفراین، تاریخ شهر گلپایگان، تاریخ شهر لاهیجان، کتاب ۳۱۳ شاعر (معرفی ۳۱۳ تن از یاران امام زمان (عج) در قالب مضامین شعری)، شرح کشکول شیخ بهایی، حدیق الافراح در ۵ مجلد که به تأیید نظر حاج‌آقا بزرگ تهرانی رسیده است، الاحتجاجات که در دانشگاه عالی حسینی تدریس می‌شود، مجموعه خاطرات تحقیقاتی از سفر به کشورهای مصر، روسیه، سوئیس، مجارستان، آلمان، ویتنام، هند، بحرین، کویت، عمان، سوریه، جمهوری آذربایجان و...، تفسیر سوره احزاب و نباء در دو مجلد، آداب بحث، کتابی در اخلاق، ترجمه کتاب الاذکیاء، سایر سخنرانی‌ها، مقالات علمی و تحقیقاتی (الوانساز خویی، ج ۳، ۲۴۱-۲۴۳؛ مجموعه مقالات همایش بزرگداشت آیت‌الله مشکینی، ج ۲، ۳۳۰-۳۳۱).
| توضیح تصویر      =
از فعالیت‌های اجتماعی او هم می‌توان به تأسیس حوزه علمیه کاظمیه در تهران، کانون تحقیقاتی ـ ـحقوقی نسیم حکمت در قم (http://mosavinonakaran.blogfa.com/post/5)، ساخت مسجد روستای دگرماندرق در حومه اردبیل، ساخت پل در روستاهای دگرماندرق و ننه‌کران، ساخت سیل‌بند در روستای دگرماندرق، لوله‌کشی آب آشامیدنی از دره مقصود به روستای دگرماندرق و تأسیس مدرسه علمیه در آن روستا اشاره کرد (الوانساز خویی، ج ۳، ۲۴۱-۲۴۳؛ http://mosavinonakaran.blogfa.com/post/5).
| اندازه تصویر      =
سید فخرالدین موسوی ننه‌کران در ۲۷ شهریور ۱۴۰۰ در قم درگذشت و پس از اقامه نماز توسط سید هاشم حسینی بوشهری در یکی بقعه‌های صحن (مقبره آقای داماد) حرم حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد (انصاری، ۳۵۵).
| سرشناسی          =
منابع: الوانساز خویی، جعفر (۱۳۹۴)، گلشن ابرار آذربایجان، به کوشش عبدالصمد جودتی استیار، ج ۲، تهران، پژوهشکده باقرالعلوم؛ انصاری، ناصرالدین (۱۴۰۰)، «درگذشتگان: آیت‌الله موسوی ننه‌کران»، دوماهنامه آینه پژوهش، سال سی و دوم، شماره ۱۹۱، آذر و دی؛ مجموعه مقالات همایش بزرگداشت آیت‌الله مشکینی (۱۳۹۲)، ج ۲، قم، سازمان چاپ و نشر؛ http://mosavinonakaran.blogfa.com/post/5.
| نام کامل          =
| لقب              =
| نسب              =[[امام‌کاظم(ع)]]
| تاریخ تولد        =۱۳۰۹ش
| زادگاه            =روستای ننه‌کران از توابع شهرستان نمین اردبیل
| تاریخ وفات        =۲۷ شهریور ۱۴۰۰
| شهر وفات          =[[قم]]
| تاریخ شهادت      =
| محل شهادت        =
| محل دفن          =[[حرم حضرت معصومه(س)]]
| خویشاوندان سرشناس =
| استادان          =مجتبی لنکرانی، سیدعبدالاعلی سبزواری، صدرا بادکوبه‌ای، سیداحمد نجفی، محمد بصراوی، سیدحیدر هندی،  سیدحسین ناجی شوشتری، میرزا محمد سرابی، آقابزرگ تهرانی، [[امام‌خمینی]]، [[سیدابوالقاسم خویی]]، [[سیدمحمود حسینی شاهرودی]]، [[سیدمحسن حکیم]]، حسین حلی، میرزا باقر زنجانی، سیدعبدالهادی شیرازی و...
| شاگردان          =
| محل تحصیل        =اردبیل، قم و نجف
| اجازه روایت از    =آقابزرگ تهرانی و [[سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی]]
| اجازه اجتهاد از  =
| اجازه روایت به    =
| اجازه اجتهاد به  =
| تالیفات          =تقریرات دروس استادان درس خارج، تاریخ اردبیل و دانشمندان،  تاریخ تشیع، شرح کشکول شیخ بهایی، حدیق الافراح، ترجمه کتاب الاذکیاء، و....
| سایر              =تدریس در دانشگاه‌های مختلف
| سیاسی            =نماینده [[مجلس شورای اسلامی]]
| اجتماعی          =تأسیس حوزه علمیه کاظمیه در تهران، کانون تحقیقاتی-حقوقی نسیم حکمت در قم، ساخت مسجد، پل و سیل‌بند در روستاهای دگرماندرق و ننه‌کران و...
| امضا              =
| وبگاه رسمی        =
}}
'''سیدفخرالدین موسوی ننه‌کران'''، از شاگردان [[درس خارج فقه امام‌خمینی|درس خارج فقه]] و [[درس خارج اصول امام‌خمینی|اصول امام‌خمینی]].  
 
== تولد ==
سیدفخرالدین موسوی نجفی معروف به موسوی ننه‌کران در سال ۱۳۰۹ش در روستای ننه‌کران از توابع شهرستان نمین در استان اردبیل به دنیا آمد. پدرش سیدمحمد موسوی ننه‌کرانی بود که نسبش به ابراهیم اصغر، فرزند [[امام‌کاظم(ع)|امام موسی کاظم(ع)]] می‌رسد.  
 
== تحصیل ==
سیدفخرالدین موسوی تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش گذراند. سپس به تحصیل دروس حوزوی روی آورد و بخشی از دروس مقدماتی ازجمله ادبیات را نزد پدرش فراگرفت. او در سال ۱۳۲۳ش برای تکمیل تحصیلات حوزوی راهی اردبیل شد و مقدمات را در مدرسه علمیه ملاابراهیم آنجا، االنموذج، عوامل و صمدیه را نزد سیدمسلم خلخالی، سیوطی و جامی را پیش سیدمسلم خلخالی و شیخ محمدصادق متشکری، معالم، حاشیه را نزد شیخ ابراهیم کلانتر و لمعتین را نزد آقایان متشکری و برادرش سیداحمد موسوی نجفی و مطول را در محضر شیخ حسن مدرس خواند.
 
موسوی ننه‌کران در سال ۱۳۲۶ش راهی [[قم]] شد و در [[حوزه علمیه قم|حوزه علمیه آن شهر]] مدت یک سال به تحصیل پرداخت. آنگاه رهسپار عراق شد و در [[حوزه علمیه نجف|حوزه علمیه نجف اشرف]]، به تحصیل در مدارس بادکوبه و بزرگ آخوند ادامه داد. وی در آن مدارس رسایل را نزد شیخ مجتبی لنکرانی آموخت و در درس مکاسب و همچنین شرح تجرید، از شاگردان سیدعبدالاعلی سبزواری و شیخ مجتبی لنکرانی بود. جلد اول کفایه‌الاصول را پیش شیخ صدرا بادکوبه‌ای و شیخ مجتبی لنکرانی فراگرفت و در جلد دوم آن، از درس شیخ حسن یزدی و میرزا احمد اهری بهره برد. هم‌زمان در درس شرح منظومه شیخ محمد بصراوی شرکت می‌کرد. سپس راهی قم شد، ولی درباره تحصیلات او در آن شهر گزارشی در دست نیست. به نظر می‌رسد خیلی زود رهسپار [[عراق]] شد و در [[حوزه علمیه نجف|حوزه علمیه نجف اشرف]] تحصیلات حوزوی خود را پی گرفت. وی در آنجا ادامه دروس را نزد آقایان سطح شیخ مجتبی لنکرانی، سیدعبدالاعلی سبزواری و برادرش سیداحمد نجفی خواند. فلسفه و حکمت و کلام را هم پیش شیخ صدرا بادکوبه‌ای و شیخ محمد بصراوی خواند. هم‌زمان در درس زبان انگلیسی سیدحیدر هندی و سیدحسین ناجی شوشتری شرکت می‌جست و در درس تفسیر میرزا محمد سرابی هم حاضر می‌شد. همچنین از شاگردان درس رجال و تراجم شیخ آقابزرگ تهرانی هم بود. آنگاه به فراگیری دروس خارج فقه و اصول پرداخت و در درس‌های [[امام‌خمینی]]، [[سیدابوالقاسم خویی]] (دو دوره اصول، فقه و تفسیر)، [[سیدمحمود حسینی شاهرودی]] (اصول و فقه)، [[سیدمحسن حکیم]] (خارج فقه: ارث و نکاح)، شیخ حسین حلی (عروه و مکاسب)، میرزا باقر زنجانی و سیدعبدالهادی شیرازی شرکت کرد. او به احتمال زیاد پس از آغاز [[درس خارج فقه امام‌خمینی]] (بیع مکاسب) در [[مسجد شیخ انصاری نجف اشرف]]، در آن درس شرکت می‌کرده است. در مدت حضور در عراق، برای تبلیغ دین به شهرهایی چون موصل و کرکوک هم سفر می‌کرد.
 
او از آیات خویی، شاهرودی و سیدعبدالهادی شیرازی، اجازاتی در امور حسبیه و از آقابزرگ تهرانی و [[سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی]]، اجازه نقل اخبار و حدیث دریافت کرد. فخرالدین موسوی در نجف اشرف به تدریس در حوزه علمیه آنجا می‌پرداخت و درس‌هایی چون رسایل، مکاسب و کفایه‌الاصول را تدریس می‌کرد. وی در سال ۱۳۴۹ش به کشور بازگشت و در مشهد مقیم شد و به تدریس در مدرسه نواب و مدرسه عالی حسینی (مدرسه آیت‌الله میلانی) پرداخت.  
 
== فعالیت‌ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی ==
موسوی ننه‌کران در سال ۱۳۵۸ش به تهران رفت و به تدریس در دانشکده علوم قضایی و دانشگاه تهران پرداخت. او در نخستین دوره انتخابات [[مجلس شورای اسلامی]] با رأی مردم شهرستان اردبیل، به نمایندگی برگزیده شد. در دوره سوم و پنجم مجلس هم نمایندگی مردم اردبیل را بر عهده داشت. ریاست کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی و امامت جماعت مسجد مجلس شورای اسلامی، از دیگر فعالیت‌های او در دوران نمایندگی بود. وی در کنار مسئولیت‌های فوق، به تبلیغ دین و همچنین تدریس در دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و علوم قضایی هم ادامه می‌داد. پس از پایان دوران نمایندگی، به دیوان عالی کشور رفت و ریاست شعبه دوم دیوان عالی کشور را بر عهده گرفت.
 
از فعالیت‌های اجتماعی او هم می‌توان به تأسیس حوزه علمیه کاظمیه در تهران، کانون تحقیقاتی-حقوقی نسیم حکمت در قم، ساخت مسجد روستای دگرماندرق در حومه اردبیل، ساخت پل در روستاهای دگرماندرق و ننه‌کران، ساخت سیل‌بند در روستای دگرماندرق، لوله‌کشی آب آشامیدنی از دره مقصود به روستای دگرماندرق و تأسیس مدرسه علمیه در آن روستا اشاره کرد.<ref>الوانساز خویی، گلشن ابرار آذربایجان، ج۳، ص۲۴۱-۲۴۳.</ref>
 
== تألیفات ==
سیدفخرالدین موسوی در زمینه تألیف و نویسندگی کتب تاریخی و دینی نیز دارای آثار قابل‌تأملی می‌باشد که برخی از آنان عبارت‌اند از:  
 
تقریرات دو دوره درس خارج اصول آیت‌الله خویی، تقریرات درس خارج فقه آیت‌الله خویی، تقریرات مکاسب، بیع، عروه و خیارات آیت‌الله حلی، تقریرات درس حج و مقداری از اصول آیت‌الله شاهرودی، تقریرات فقه آیت‌الله زنجانی، تقریرات درس وصیت و بخشی از نکاح آیت‌الله حکیم، تاریخ اردبیل و دانشمندان، تاریخ جامع اردبیل، مغان، مشکین‌شهر، خلخال، آستارا در دو مجلد، تاریخ تشیع که در مدرسه العظمی میلانی تدریس می‌شود، تاریخ شهر اسفراین، تاریخ شهر گلپایگان، تاریخ شهر لاهیجان، کتاب ۳۱۳ شاعر (معرفی ۳۱۳ تن از یاران امام زمان(عج) در قالب مضامین شعری)، شرح کشکول شیخ بهایی، حدیق الافراح در پنج مجلد که به تأیید نظر حاج‌آقا بزرگ تهرانی رسیده است، الاحتجاجات که در دانشگاه عالی حسینی تدریس می‌شود، مجموعه خاطرات تحقیقاتی از سفر به کشورهای مصر، روسیه، سوئیس، مجارستان، آلمان، ویتنام، هند، بحرین، کویت، عمان، سوریه، جمهوری آذربایجان و...، تفسیر سوره احزاب و نباء در دو مجلد، آداب بحث، کتابی در اخلاق، ترجمه کتاب الاذکیاء، سایر سخنرانی‌ها، مقالات علمی و تحقیقاتی.<ref>الوانساز خویی، گلشن ابرار آذربایجان، ج۳، ص۲۴۱-۲۴۳؛ مجموعه مقالات همایش بزرگداشت آیت‌الله مشکینی، ج۲، ص۳۳۰-۳۳۱.</ref>
 
== درگذشت ==
سیدفخرالدین موسوی ننه‌کران در ۲۷ شهریور ۱۴۰۰ در قم درگذشت و پس از اقامه نماز توسط سیدهاشم حسینی بوشهری در یکی بقعه‌های صحن (مقبره آقای داماد) [[حرم حضرت معصومه(س)]] به خاک سپرده شد.<ref>انصاری، «درگذشتگان: آیت‌الله موسوی ننه‌کران»، ص۳۵۵.</ref>
==پانویس==
{{پانویس}}
== منابع ==
{{منابع}}
* الوانساز خویی، جعفر (۱۳۹۴)، گلشن ابرار آذربایجان، به کوشش عبدالصمد جودتی استیار، ج۲، تهران، پژوهشکده باقرالعلوم.
* انصاری، ناصرالدین (۱۴۰۰)، «درگذشتگان: آیت‌الله موسوی ننه‌کران»، دوماهنامه آینه پژوهش، سال سی و دوم، شماره ۱۹۱، آذر و دی.
* مجموعه مقالات همایش بزرگداشت آیت‌الله مشکینی (۱۳۹۲)، ج۲، قم، سازمان چاپ و نشر
{{پایان}}
[[رده:مقاله‌های ارزیابی‌شده/پروژه شاگردان]]
[[رده:شاگردان درس خارج اصول امام‌خمینی]]
[[رده:شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ مرداد ۱۴۰۳، ساعت ۱۹:۱۷

سیدفخرالدین موسوی ننه‌کران
سیدفخرالدین موسوی ننه کرانی.jpg
اطلاعات فردی
نسبامام‌کاظم(ع)
تاریخ تولد۱۳۰۹ش
زادگاهروستای ننه‌کران از توابع شهرستان نمین اردبیل
تاریخ وفات۲۷ شهریور ۱۴۰۰
محل دفنحرم حضرت معصومه(س)
شهر وفاتقم
اطلاعات علمی
استادانمجتبی لنکرانی، سیدعبدالاعلی سبزواری، صدرا بادکوبه‌ای، سیداحمد نجفی، محمد بصراوی، سیدحیدر هندی، سیدحسین ناجی شوشتری، میرزا محمد سرابی، آقابزرگ تهرانی، امام‌خمینی، سیدابوالقاسم خویی، سیدمحمود حسینی شاهرودی، سیدمحسن حکیم، حسین حلی، میرزا باقر زنجانی، سیدعبدالهادی شیرازی و...
محل تحصیلاردبیل، قم و نجف
اجازه روایت ازآقابزرگ تهرانی و سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی
تألیفاتتقریرات دروس استادان درس خارج، تاریخ اردبیل و دانشمندان، تاریخ تشیع، شرح کشکول شیخ بهایی، حدیق الافراح، ترجمه کتاب الاذکیاء، و....
سایرتدریس در دانشگاه‌های مختلف
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسینماینده مجلس شورای اسلامی
اجتماعیتأسیس حوزه علمیه کاظمیه در تهران، کانون تحقیقاتی-حقوقی نسیم حکمت در قم، ساخت مسجد، پل و سیل‌بند در روستاهای دگرماندرق و ننه‌کران و...


سیدفخرالدین موسوی ننه‌کران، از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی.

تولد

سیدفخرالدین موسوی نجفی معروف به موسوی ننه‌کران در سال ۱۳۰۹ش در روستای ننه‌کران از توابع شهرستان نمین در استان اردبیل به دنیا آمد. پدرش سیدمحمد موسوی ننه‌کرانی بود که نسبش به ابراهیم اصغر، فرزند امام موسی کاظم(ع) می‌رسد.

تحصیل

سیدفخرالدین موسوی تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش گذراند. سپس به تحصیل دروس حوزوی روی آورد و بخشی از دروس مقدماتی ازجمله ادبیات را نزد پدرش فراگرفت. او در سال ۱۳۲۳ش برای تکمیل تحصیلات حوزوی راهی اردبیل شد و مقدمات را در مدرسه علمیه ملاابراهیم آنجا، االنموذج، عوامل و صمدیه را نزد سیدمسلم خلخالی، سیوطی و جامی را پیش سیدمسلم خلخالی و شیخ محمدصادق متشکری، معالم، حاشیه را نزد شیخ ابراهیم کلانتر و لمعتین را نزد آقایان متشکری و برادرش سیداحمد موسوی نجفی و مطول را در محضر شیخ حسن مدرس خواند.

موسوی ننه‌کران در سال ۱۳۲۶ش راهی قم شد و در حوزه علمیه آن شهر مدت یک سال به تحصیل پرداخت. آنگاه رهسپار عراق شد و در حوزه علمیه نجف اشرف، به تحصیل در مدارس بادکوبه و بزرگ آخوند ادامه داد. وی در آن مدارس رسایل را نزد شیخ مجتبی لنکرانی آموخت و در درس مکاسب و همچنین شرح تجرید، از شاگردان سیدعبدالاعلی سبزواری و شیخ مجتبی لنکرانی بود. جلد اول کفایه‌الاصول را پیش شیخ صدرا بادکوبه‌ای و شیخ مجتبی لنکرانی فراگرفت و در جلد دوم آن، از درس شیخ حسن یزدی و میرزا احمد اهری بهره برد. هم‌زمان در درس شرح منظومه شیخ محمد بصراوی شرکت می‌کرد. سپس راهی قم شد، ولی درباره تحصیلات او در آن شهر گزارشی در دست نیست. به نظر می‌رسد خیلی زود رهسپار عراق شد و در حوزه علمیه نجف اشرف تحصیلات حوزوی خود را پی گرفت. وی در آنجا ادامه دروس را نزد آقایان سطح شیخ مجتبی لنکرانی، سیدعبدالاعلی سبزواری و برادرش سیداحمد نجفی خواند. فلسفه و حکمت و کلام را هم پیش شیخ صدرا بادکوبه‌ای و شیخ محمد بصراوی خواند. هم‌زمان در درس زبان انگلیسی سیدحیدر هندی و سیدحسین ناجی شوشتری شرکت می‌جست و در درس تفسیر میرزا محمد سرابی هم حاضر می‌شد. همچنین از شاگردان درس رجال و تراجم شیخ آقابزرگ تهرانی هم بود. آنگاه به فراگیری دروس خارج فقه و اصول پرداخت و در درس‌های امام‌خمینی، سیدابوالقاسم خویی (دو دوره اصول، فقه و تفسیر)، سیدمحمود حسینی شاهرودی (اصول و فقه)، سیدمحسن حکیم (خارج فقه: ارث و نکاح)، شیخ حسین حلی (عروه و مکاسب)، میرزا باقر زنجانی و سیدعبدالهادی شیرازی شرکت کرد. او به احتمال زیاد پس از آغاز درس خارج فقه امام‌خمینی (بیع مکاسب) در مسجد شیخ انصاری نجف اشرف، در آن درس شرکت می‌کرده است. در مدت حضور در عراق، برای تبلیغ دین به شهرهایی چون موصل و کرکوک هم سفر می‌کرد.

او از آیات خویی، شاهرودی و سیدعبدالهادی شیرازی، اجازاتی در امور حسبیه و از آقابزرگ تهرانی و سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی، اجازه نقل اخبار و حدیث دریافت کرد. فخرالدین موسوی در نجف اشرف به تدریس در حوزه علمیه آنجا می‌پرداخت و درس‌هایی چون رسایل، مکاسب و کفایه‌الاصول را تدریس می‌کرد. وی در سال ۱۳۴۹ش به کشور بازگشت و در مشهد مقیم شد و به تدریس در مدرسه نواب و مدرسه عالی حسینی (مدرسه آیت‌الله میلانی) پرداخت.

فعالیت‌ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی

موسوی ننه‌کران در سال ۱۳۵۸ش به تهران رفت و به تدریس در دانشکده علوم قضایی و دانشگاه تهران پرداخت. او در نخستین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی با رأی مردم شهرستان اردبیل، به نمایندگی برگزیده شد. در دوره سوم و پنجم مجلس هم نمایندگی مردم اردبیل را بر عهده داشت. ریاست کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی و امامت جماعت مسجد مجلس شورای اسلامی، از دیگر فعالیت‌های او در دوران نمایندگی بود. وی در کنار مسئولیت‌های فوق، به تبلیغ دین و همچنین تدریس در دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و علوم قضایی هم ادامه می‌داد. پس از پایان دوران نمایندگی، به دیوان عالی کشور رفت و ریاست شعبه دوم دیوان عالی کشور را بر عهده گرفت.

از فعالیت‌های اجتماعی او هم می‌توان به تأسیس حوزه علمیه کاظمیه در تهران، کانون تحقیقاتی-حقوقی نسیم حکمت در قم، ساخت مسجد روستای دگرماندرق در حومه اردبیل، ساخت پل در روستاهای دگرماندرق و ننه‌کران، ساخت سیل‌بند در روستای دگرماندرق، لوله‌کشی آب آشامیدنی از دره مقصود به روستای دگرماندرق و تأسیس مدرسه علمیه در آن روستا اشاره کرد.[۱]

تألیفات

سیدفخرالدین موسوی در زمینه تألیف و نویسندگی کتب تاریخی و دینی نیز دارای آثار قابل‌تأملی می‌باشد که برخی از آنان عبارت‌اند از:

تقریرات دو دوره درس خارج اصول آیت‌الله خویی، تقریرات درس خارج فقه آیت‌الله خویی، تقریرات مکاسب، بیع، عروه و خیارات آیت‌الله حلی، تقریرات درس حج و مقداری از اصول آیت‌الله شاهرودی، تقریرات فقه آیت‌الله زنجانی، تقریرات درس وصیت و بخشی از نکاح آیت‌الله حکیم، تاریخ اردبیل و دانشمندان، تاریخ جامع اردبیل، مغان، مشکین‌شهر، خلخال، آستارا در دو مجلد، تاریخ تشیع که در مدرسه العظمی میلانی تدریس می‌شود، تاریخ شهر اسفراین، تاریخ شهر گلپایگان، تاریخ شهر لاهیجان، کتاب ۳۱۳ شاعر (معرفی ۳۱۳ تن از یاران امام زمان(عج) در قالب مضامین شعری)، شرح کشکول شیخ بهایی، حدیق الافراح در پنج مجلد که به تأیید نظر حاج‌آقا بزرگ تهرانی رسیده است، الاحتجاجات که در دانشگاه عالی حسینی تدریس می‌شود، مجموعه خاطرات تحقیقاتی از سفر به کشورهای مصر، روسیه، سوئیس، مجارستان، آلمان، ویتنام، هند، بحرین، کویت، عمان، سوریه، جمهوری آذربایجان و...، تفسیر سوره احزاب و نباء در دو مجلد، آداب بحث، کتابی در اخلاق، ترجمه کتاب الاذکیاء، سایر سخنرانی‌ها، مقالات علمی و تحقیقاتی.[۲]

درگذشت

سیدفخرالدین موسوی ننه‌کران در ۲۷ شهریور ۱۴۰۰ در قم درگذشت و پس از اقامه نماز توسط سیدهاشم حسینی بوشهری در یکی بقعه‌های صحن (مقبره آقای داماد) حرم حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.[۳]

پانویس

  1. الوانساز خویی، گلشن ابرار آذربایجان، ج۳، ص۲۴۱-۲۴۳.
  2. الوانساز خویی، گلشن ابرار آذربایجان، ج۳، ص۲۴۱-۲۴۳؛ مجموعه مقالات همایش بزرگداشت آیت‌الله مشکینی، ج۲، ص۳۳۰-۳۳۱.
  3. انصاری، «درگذشتگان: آیت‌الله موسوی ننه‌کران»، ص۳۵۵.

منابع

  • الوانساز خویی، جعفر (۱۳۹۴)، گلشن ابرار آذربایجان، به کوشش عبدالصمد جودتی استیار، ج۲، تهران، پژوهشکده باقرالعلوم.
  • انصاری، ناصرالدین (۱۴۰۰)، «درگذشتگان: آیت‌الله موسوی ننه‌کران»، دوماهنامه آینه پژوهش، سال سی و دوم، شماره ۱۹۱، آذر و دی.
  • مجموعه مقالات همایش بزرگداشت آیت‌الله مشکینی (۱۳۹۲)، ج۲، قم، سازمان چاپ و نشر