احمد ابوطالبی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
(اصلاح ارقام، اصلاح نویسه‌های عربی)
 
 
(۶ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
ابوطالبی، احمد؛ از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام خمینی. احمد ابوطالبی اراکی در سال ۱۲۸۳ ش در اراک به دنیا آمد. پدرش علامه شیخ محمد صالح ازجمله فضلای اراک بود که در جوانی درگذشت. پدربزرگش ملا ابوطالب عراقی، از روحانیان برجسته اراک به شمار می‌رفت که پس از تحصیل در عراق و نزد میرزا محمدحسن شیرازی معروف به میرزای بزرگ شیرازی، به اراک بازگشته و در دوره قاجار، از نفوذی وافر در اراک برخوردار بود. به همین سبب بود که خاندان او به ابوطالبی مشهور شدند. احمد ابوطالبی کتب مقدمات و سطح را در اراک و نزد برادر ارشدش شیخ یحیی ابوطالبی به انجام رساند. سپس برای ادامه تحصیل رهسپار قم شد و در حوزه علمیه آن شهر به تحصیلات حوزوی ادامه داد (جواهرکلام، ج ۱، ۲۹۸). او در آنجا، در درس خارج فقه و اصول آیات سید حسین طباطبایی بروجردی (شریف رازی، ج ۲، ۴۷۲)، امام خمینی، سید محمدرضا موسوی گلپایگانی و سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی شرکت کرد (جواهرکلام، ج ۱، ۲۹۸). شریف رازی از امام خمینی به‌عنوان یکی از استادان او نامی نبرده و صرفاً بر «آیاتی دیگر» اشاره کرده است، ولی جواهرکلام که در آخرین سال‌های حیات ابوطالبی، به او دیدار داشت، نام امام خمینی را در فهرست استادان او آورده است (همان) و به نظر می‌رسد اطلاعات جواهرکلام دقیق‌تر باشد. باوجوداین، درباره سال‌های حضور او در درس‌های خارج فقه و اصول امام خمینی گزارش دقیقی در دست نیست. ابوطالبی در ضمن تحصیل، به تدریس کتب مقدمات و سطوح اشتغال داشت (همان).
{{جعبه اطلاعات عالمان شیعه
ابوطالبی ازجمله روحانیانی بود که در سال‌های ۱۳۴۱-۱۳۴۲ ش به حمایت از امام خمینی می‌پرداخت. ازجمله پس از طرح اتهاماتی علیه امام خمینی و انتشار اعلامیه و ابلاغیه‌هایی به نام حوزه علمیه قم در این زمینه، در نامه‌ای به آیت‌الله سید محمدرضا موسوی گلپایگانی، با اشاره به اینکه «مطالب ناروایی را به آقایان و مخصوصاً به حضرت آیت‌الله‌العظمی آقای خمینی مدظله نسبت داده و تهمت‌های کثیف و ناروایی را به مقام شامخ روحانیت و حضرت معظم‌له روا داشته و می‌خواهند انظار عالیه را نسبت به ایشان بدبین نمایند»، همراه با جمعی از روحانیان اراک و در قالب حوزه علمیه اراک «اظهار نفرت و انزجار شدید خود را نسبت به اتهامات و اکاذیب مزبور اظهار» کردند و «نویسندگان آنها را خارج از ربقه اسلام و مفسده‌جو» معرفی و از محضر آیت‌الله گلپایگانی و سایر آیات عظام تقاضا کردند «نظریات خود را در این خصوص و تنزیه مقام شامخ حضرت آیت‌الله‌العظمی خمینی مدظله به اطلاع عموم برساند» (آیت‌الله‌العظمی سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی، ج ۱، ۷۶).
| عنوان            = احمد ابوطالبی
او در سال‌های آخر عمر خود دچار بیماری شد و خانه‌نشین گردید. تصحیح کتاب مجمع الفرائد در علم اصول، اثر شیخ علی فریده الاسلام، از آثار علمی اوست. احمد ابوطالبی در ۲۷ اسفند ماه ۱۳۶۹ در قم درگذشت و پیکرش پس از تشییع، در قبرستان باغ بهشت به خاک سپرده شد (جواهرکلام، ج ۱، ۲۹۹).
| تصویر            =
منابع: آیت‌الله‌العظمی سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی (۱۳۸۸)، ج ۱، تهران، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات؛ جواهرکلام، عبدالحسین (۱۳۸۲)، تربت پاکان قم، قم، انصاریان؛ شریف رازی، محمد (۱۳۵۲)، گنجینه دانشمندان، ج ۷، تهران، اسلامیه.
| توضیح تصویر      =
| اندازه تصویر      =
| سرشناسی          = از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی
| نام کامل          = احمد ابوطالبی اراکی
| لقب              =
| نسب              = خاندان ابوطالبی
| تاریخ تولد        = ۱۲۸۳ش
| زادگاه            = اراک، ایران
| تاریخ وفات        = ۲۷ اسفند ۱۳۶۹ش
| شهر وفات          = قم، ایران
| تاریخ شهادت      =
| محل شهادت        =
| محل دفن          = قبرستان باغ بهشت، قم
| خویشاوندان سرشناس =  محمدصالح (پدر)، ملا ابوطالب عراقی (پدربزرگ)، یحیی ابوطالبی (برادر)
| استادان          = [[سیدحسین بروجردی]]، [[امام‌خمینی]]، [[سیدمحمدرضا گلپایگانی]]، [[سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی]]
| شاگردان          =
| محل تحصیل        = اراک، [[قم]]
| اجازه روایت از    =
| اجازه اجتهاد از  =
| اجازه روایت به    =
| اجازه اجتهاد به  =
| تالیفات          = تصحیح کتاب مجمع الفرائد
| سایر              =
| سیاسی            = مبارزه با [[رژیم پهلوی]] و حمایت از [[انقلاب اسلامی ایران|نهضت امام‌خمینی]]
| اجتماعی          =
| امضا              =
| وبگاه رسمی        =
}}
'''احمد ابوطالبی'''، از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی.  
 
== زادگاه و خاندان ==
احمد ابوطالبی اراکی در سال ۱۲۸۳ش در اراک به دنیا آمد. پدرش علامه شیخ محمدصالح ازجمله فضلای اراک بود که در جوانی درگذشت. پدربزرگش ملا ابوطالب عراقی، از روحانیان برجسته اراک به شمار می‌رفت که پس از تحصیل در [[عراق]] و نزد [[میرزامحمدحسن شیرازی|میرزا محمدحسن شیرازی]] معروف به میرزای بزرگ شیرازی، به اراک بازگشته و در [[قاجاریه|دوره قاجار]]، از نفوذی وافر در اراک برخوردار بود. به همین سبب بود که خاندان او به ابوطالبی مشهور شدند.  
 
== تحصیل ==
احمد ابوطالبی کتب مقدمات و سطح را در اراک و نزد برادر ارشدش شیخ یحیی ابوطالبی به انجام رساند. سپس برای ادامه تحصیل رهسپار [[قم]] شد و در حوزه علمیه آن شهر به تحصیلات حوزوی ادامه داد.<ref>جواهرکلام، تربت پاکان قم، ج۱، ص۲۹۸.</ref> او در آنجا، در درس خارج فقه و اصول آیات [[سیدحسین طباطبایی بروجردی]]،<ref>شریف‌رازی، گنجینه دانشمندان، ج۲، ص۴۷۲.</ref> امام‌خمینی، سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی و سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی شرکت کرد.<ref>جواهرکلام، تربت پاکان قم، ج۱، ص۲۹۸.</ref> شریف‌رازی از امام‌خمینی به‌عنوان یکی از استادان او نامی نبرده و صرفاً بر «آیاتی دیگر» اشاره کرده است، ولی جواهرکلام که در آخرین سال‌های حیات ابوطالبی، به او دیدار داشت، نام امام‌خمینی را در فهرست استادان او آورده است<ref>جواهرکلام، تربت پاکان قم، ج۱، ص۲۹۸.</ref> و به نظر می‌رسد اطلاعات جواهرکلام دقیق‌تر باشد. باوجوداین، درباره سال‌های حضور او در درس‌های خارج فقه و اصول امام‌خمینی گزارش دقیقی در دست نیست. ابوطالبی در ضمن تحصیل، به تدریس کتب مقدمات و سطوح اشتغال داشت.<ref>جواهرکلام، تربت پاکان قم، ج۱، ص۲۹۸.</ref>
 
== فعالیت سیاسی و اجتماعی ==
ابوطالبی ازجمله روحانیانی بود که در سال‌های ۱۳۴۱-۱۳۴۲ش به حمایت از امام‌خمینی می‌پرداخت. ازجمله پس از طرح اتهاماتی علیه امام‌خمینی و انتشار اعلامیه و ابلاغیه‌هایی به نام [[حوزه علمیه قم]] در این زمینه، در نامه‌ای به آیت‌الله [[سیدمحمدرضا گلپایگانی|سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی]]، با اشاره به اینکه «مطالب ناروایی را به آقایان و مخصوصاً به حضرت آیت‌الله‌العظمی آقای خمینی مدظله نسبت داده و تهمت‌های کثیف و ناروایی را به مقام شامخ [[روحانیت]] و حضرت معظم‌له روا داشته و می‌خواهند انظار عالیه را نسبت به ایشان بدبین نمایند»، همراه با جمعی از روحانیان اراک و در قالب حوزه علمیه اراک «اظهار نفرت و انزجار شدید خود را نسبت به اتهامات و اکاذیب مزبور اظهار» کردند و «نویسندگان آنها را خارج از ربقه اسلام و مفسده‌جو» معرفی و از محضر آیت‌الله گلپایگانی و سایر آیات عظام تقاضا کردند «نظریات خود را در این خصوص و تنزیه مقام شامخ حضرت آیت‌الله‌العظمی خمینی مدظله به اطلاع عموم برساند».<ref>آیت‌الله‌العظمی سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی، ج۱، ص۷۶.</ref>
 
او در سال‌های آخر عمر خود دچار بیماری شد و خانه‌نشین گردید. تصحیح کتاب مجمع الفرائد در علم اصول، اثر شیخ علی فریده الاسلام، از آثار علمی اوست.  
 
== درگذشت ==
احمد ابوطالبی در ۲۷ اسفند ماه ۱۳۶۹ در قم درگذشت و پیکرش پس از تشییع، در قبرستان باغ بهشت به خاک سپرده شد.<ref>جواهرکلام، تربت پاکان قم، ج۱، ص۲۹۹.</ref>
==پانویس==
{{پانویس}}
== منابع ==
{{منابع}}
* آیت‌الله‌العظمی سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی (۱۳۸۸)، ج۱، تهران، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات.
* جواهرکلام، عبدالحسین (۱۳۸۲)، تربت پاکان قم، قم، انصاریان.
* شریف‌رازی، محمد (۱۳۵۲)، گنجینه دانشمندان، ج۷، تهران، اسلامیه.
{{پایان}}
[[رده:شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی]]
[[رده:شاگردان درس خارج اصول امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های ارزیابی‌شده/پروژه شاگردان]]
[[رده:مقاله‌های نیازمند تصویر]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ دی ۱۴۰۳، ساعت ۱۹:۱۶

احمد ابوطالبی
اطلاعات فردی
نام کاملاحمد ابوطالبی اراکی
نسبخاندان ابوطالبی
تاریخ تولد۱۲۸۳ش
زادگاهاراک، ایران
تاریخ وفات۲۷ اسفند ۱۳۶۹ش
محل دفنقبرستان باغ بهشت، قم
شهر وفاتقم، ایران
خویشاوندان
سرشناس
محمدصالح (پدر)، ملا ابوطالب عراقی (پدربزرگ)، یحیی ابوطالبی (برادر)
اطلاعات علمی
استادانسیدحسین بروجردی، امام‌خمینی، سیدمحمدرضا گلپایگانی، سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی
محل تحصیلاراک، قم
تألیفاتتصحیح کتاب مجمع الفرائد
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسیمبارزه با رژیم پهلوی و حمایت از نهضت امام‌خمینی


احمد ابوطالبی، از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی.

زادگاه و خاندان

احمد ابوطالبی اراکی در سال ۱۲۸۳ش در اراک به دنیا آمد. پدرش علامه شیخ محمدصالح ازجمله فضلای اراک بود که در جوانی درگذشت. پدربزرگش ملا ابوطالب عراقی، از روحانیان برجسته اراک به شمار می‌رفت که پس از تحصیل در عراق و نزد میرزا محمدحسن شیرازی معروف به میرزای بزرگ شیرازی، به اراک بازگشته و در دوره قاجار، از نفوذی وافر در اراک برخوردار بود. به همین سبب بود که خاندان او به ابوطالبی مشهور شدند.

تحصیل

احمد ابوطالبی کتب مقدمات و سطح را در اراک و نزد برادر ارشدش شیخ یحیی ابوطالبی به انجام رساند. سپس برای ادامه تحصیل رهسپار قم شد و در حوزه علمیه آن شهر به تحصیلات حوزوی ادامه داد.[۱] او در آنجا، در درس خارج فقه و اصول آیات سیدحسین طباطبایی بروجردی،[۲] امام‌خمینی، سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی و سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی شرکت کرد.[۳] شریف‌رازی از امام‌خمینی به‌عنوان یکی از استادان او نامی نبرده و صرفاً بر «آیاتی دیگر» اشاره کرده است، ولی جواهرکلام که در آخرین سال‌های حیات ابوطالبی، به او دیدار داشت، نام امام‌خمینی را در فهرست استادان او آورده است[۴] و به نظر می‌رسد اطلاعات جواهرکلام دقیق‌تر باشد. باوجوداین، درباره سال‌های حضور او در درس‌های خارج فقه و اصول امام‌خمینی گزارش دقیقی در دست نیست. ابوطالبی در ضمن تحصیل، به تدریس کتب مقدمات و سطوح اشتغال داشت.[۵]

فعالیت سیاسی و اجتماعی

ابوطالبی ازجمله روحانیانی بود که در سال‌های ۱۳۴۱-۱۳۴۲ش به حمایت از امام‌خمینی می‌پرداخت. ازجمله پس از طرح اتهاماتی علیه امام‌خمینی و انتشار اعلامیه و ابلاغیه‌هایی به نام حوزه علمیه قم در این زمینه، در نامه‌ای به آیت‌الله سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی، با اشاره به اینکه «مطالب ناروایی را به آقایان و مخصوصاً به حضرت آیت‌الله‌العظمی آقای خمینی مدظله نسبت داده و تهمت‌های کثیف و ناروایی را به مقام شامخ روحانیت و حضرت معظم‌له روا داشته و می‌خواهند انظار عالیه را نسبت به ایشان بدبین نمایند»، همراه با جمعی از روحانیان اراک و در قالب حوزه علمیه اراک «اظهار نفرت و انزجار شدید خود را نسبت به اتهامات و اکاذیب مزبور اظهار» کردند و «نویسندگان آنها را خارج از ربقه اسلام و مفسده‌جو» معرفی و از محضر آیت‌الله گلپایگانی و سایر آیات عظام تقاضا کردند «نظریات خود را در این خصوص و تنزیه مقام شامخ حضرت آیت‌الله‌العظمی خمینی مدظله به اطلاع عموم برساند».[۶]

او در سال‌های آخر عمر خود دچار بیماری شد و خانه‌نشین گردید. تصحیح کتاب مجمع الفرائد در علم اصول، اثر شیخ علی فریده الاسلام، از آثار علمی اوست.

درگذشت

احمد ابوطالبی در ۲۷ اسفند ماه ۱۳۶۹ در قم درگذشت و پیکرش پس از تشییع، در قبرستان باغ بهشت به خاک سپرده شد.[۷]

پانویس

  1. جواهرکلام، تربت پاکان قم، ج۱، ص۲۹۸.
  2. شریف‌رازی، گنجینه دانشمندان، ج۲، ص۴۷۲.
  3. جواهرکلام، تربت پاکان قم، ج۱، ص۲۹۸.
  4. جواهرکلام، تربت پاکان قم، ج۱، ص۲۹۸.
  5. جواهرکلام، تربت پاکان قم، ج۱، ص۲۹۸.
  6. آیت‌الله‌العظمی سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی، ج۱، ص۷۶.
  7. جواهرکلام، تربت پاکان قم، ج۱، ص۲۹۹.

منابع

  • آیت‌الله‌العظمی سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی (۱۳۸۸)، ج۱، تهران، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات.
  • جواهرکلام، عبدالحسین (۱۳۸۲)، تربت پاکان قم، قم، انصاریان.
  • شریف‌رازی، محمد (۱۳۵۲)، گنجینه دانشمندان، ج۷، تهران، اسلامیه.