احمد احمدی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
 
(۵ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
احمدی، احمد؛ از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام خمینی. احمد احمدی در ۱۵ شهریور ۱۳۱۲ در یکی از روستاهای ملایر در خانواده‌ای کشاورز و مذهبی به دنیا آمد. در شش‌سالگی قرآن و کتاب‌های فارسی را به‌خوبی آموخت. در ۱۷ سالگی بدون استاد تمام صرف و نیمی از نحو را خواند.
{{جعبه اطلاعات عالمان شیعه
در سال ۱۳۳۱ وارد حوزه بروجرد شد و دروس مقدمات و فلسفه و کلام را نزد شیخ غلامرضا مولانا آموخت. سپس در طول پنج سال تا نیمه دوم سطح را خواند و از درس‌های شیخ رحمةالله صاحب‌الزمانی و شیخ احمد فیضی بهره‌مند شد. آنگاه از درس خارج فقه و اصول شیخ علی‌محمد بروجردی استفاده کرد. در سال ۱۳۳۶ ش به قم رفت و تا سال ۱۳۴۵ ش به تحصیل دروس خارج فقه و اصول و فلسفه و تفسیر در حوزه علمیه قم پرداخت. او دروس سطح را نزد آقایان سید محمدباقر سلطانی طباطبایی، حسین نوری همدانی و میرزا علی‌اکبر مشکینی تکمیل کرد. آنگاه از درس خارج فقه و اصول آیات سید حسین طباطبایی بروجردی، امام خمینی، سید محمد محقق داماد و سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی بهره برد. هم‌زمان در جلسات تفسیر قرآن و همچنین فلسفه علامه سید محمدحسین طباطبایی حضور می‌یافت و مدت بیست سال در جلسات تدریس و بحث ایشان حاضر بود (دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ۱۸-۱۹؛ انصاری، ۱۷۳). درباره سال‌های حضور او در درس امام خمینی گزارش دقیقی در دست نیست، ولی با استناد به خاطرات او، می‌توان احتمال داد که از سال ۱۳۳۹ ش که امام خمینی به تدریس در مسجد سلماسی قم پرداخت، در درس‌های خارج فقه و اصول امام خمینی شرکت می‌کرده (صحیفه دل، ج ۱، ۱۹) و تا تبعید ایشان از درس‌های ایشان در مسجد اعظم قم بهره‌مند می‌شده است.
| عنوان            = احمد احمدی
احمد احمدی در کنار تحصیل در حوزه علمیه قم، به تحصیلات دانشگاهی نیز ادامه داد و در سال ۱۳۴۵ ش موفق به دریافت لیسانس فلسفه غرب از دانشگاه تهران شد. آنگاه به‌عنوان دبیر به تدریس در دبیرستان‌های تهران پرداخت. هم‌زمان به تحصیلات دانشگاهی ادامه داد و در سال ۱۳۴۸ ش موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد در رشته فلسفه غرب شد. سپس تحصیلات خود را در مقطع دکتری در همان رشته ادامه داد و در سال ۱۳۵۸ ش در همان رشته فارغ‌التحصیل شد. او از سال ۱۳۵۳ ش به دعوت گروه فلسفه غرب دانشگاه تهران عضو هیئت علمی آن گروه شد و از همان سال به تدریس در دانشگاه تهران پرداخت.
| تصویر            = احمد احمدی.jpg
او از سال ۱۳۳۷ ش تا چند سال پس از ۱۳۵۰ ش با مجله مکتب اسلام همکاری می‌کرد؛ از نگاشتن مقاله تا پاسخ به سؤالات دینی و ویرایش و... . از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۶۱ ش هم با مؤسسه «در راه حق» همکاری علمی ـ آموزشی داشت. در این مدت از میان طلاب چهار دوره دانشجو پذیرش شد و تحت آموزش قرار گرفتند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در شهرهای مختلف ازجمله کرمانشاه (حدود ۴۰ روز)، قم، تهران و اصفهان (هر کدام چندین روز) برای استادان، دبیران و دانشجویان دوره آموزشی داشت (دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ۱۸-۱۹). او از پنجم دی‌ماه ۱۳۶۰ به‌فرمان امام خمینی به عضویت ستاد انقلاب فرهنگی درآمد (صحیفه امام، ج ۱۵، ۴۴۵) و ۲۱ ماه، به‌جز روزهای پایان هفته که به قم می‌رفت، شب و روز در دبیرخانه ستاد حضور می‌یافت و مشغول تهیه و تکثیر و ارسال برنامه‌ها به دانشگاه‌ها بود. ستاد انقلاب فرهنگی برای دانشگاه‌ها چهار برنامه داشت: تربیت استاد فراخور انقلاب اسلامی، تدوین کتاب درسی و مبنایی، تدوین برنامه و تربیت دانشجو. احمد احمدی در تدوین دو برنامه اخیر با سایر اعضا همکاری می‌کرد، اما دو برنامه نخست یعنی تربیت استاد و تدوین کتاب در بخش علوم انسانی که دشوارتر و پایدارتر بود عملاً بر دوش او نهاده شد. او همراه با جمعی دیگر، برای تربیت استاد، دانشگاه تربیت مدرس را دایر کردند و از اوایل ۱۳۶۱ ش ریاست دانشکده علوم انسانی را بر عهده گرفت و تا تیرماه ۱۳۷۴ رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس بود. هم‌زمان مدیریت چند گروه یا تدریس پاره‌ای از دروس را بر عهده گرفت (دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ۲۲-۲۵). با ارتقای ستاد شورای فرهنگی به شورای عالی انقلاب فرهنگی، با حکم امام خمینی به عضویت آن شورا درآمد (صحیفه امام، ج ۱۸، ۸۳ ـ ۸۴) و تا پایان عمر در آن شورا عضویت داشت (انصاری، ۱۷۵).
| توضیح تصویر      =
احمد احمدی در ۷ اسفند ۱۳۶۳ به لحاظ اهمیت علوم انسانی، مرکز تدوین کتاب‌های درسی و مبنایی برای دانشگاه‌ها را تصویب کرد و مسئولیت این مرکز را بر عهده گرفت. در تابستان ۱۳۶۴ ش با کمک یک میلیون تومانی امام خمینی، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت) را بنیان نهاد و از آن زمان مسئولیت آن مرکز را به عهده گرفت. این مرکز صدها عنوان کتاب در حوزه متون دانشگاهی تدوین و منتشر کرده است. در ۱۳۶۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی تغییر نظام آموزش‌وپرورش را تصویب کرد و مسئولیت این کار به احمد احمدی واگذار شد. او طی دو سال با تشکیل دو هم‌اندیشی سراسری از استادان، دبیران و صاحب‌نظران تعلیم و تربیت و سفر به شوروی و هند، طرحی را در این زمینه تدوین کرد. در همان سال برای تربیت استادان معارف در دانشگاه‌ها، مرکزی به نام مرکز تربیت مدرس دایر کرد و سال‌ها مدیر و استاد آن بود. از سال ۱۳۶۲ ش تا ۱۳۷۵ ش هم مسئولیت دفتر همکاری حوزه و دانشگاه را که اکنون به نام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه موسوم است، بر عهده داشت. همچنین در سال ۱۳۶۲ ش دفتر جذب نخبگان را برای تربیت استادان علوم اسلامی در دانشگاه‌ها بنیان نهاد. او در هفتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه تهران به نمایندگی برگزیده شد و در آن دوره در کمیسیون فرهنگی عضویت داشت.
| اندازه تصویر      =
احمدی هم‌زمان به تدریس در دانشگاه‌های تربیت مدرس و دانشگاه تهران ادامه داد و صدها پایان‌نامه و رساله زیر نظر او در مراکز آموزش عالی دفاع شده است. آثار علمی احمد احمدی عبارت است از: ترجمه تأملات در فلسفه اولی اثر رنه دکارت، ترجمه نقد تفکر فلسفی غرب اثر اتین ژیلسون، ترجمه بنیاد مابعدالطبیعه اخلاق اثر امانوئل کانت، پادزهر در دفع انکار نزول وحی. او همچنین کتابی در دست تألیف داشت که حاوی آرای خاص او در فلسفه و نقد بنیادی بر فلسفه کانت و برخی فلسفه‌های غربی بود. مقالات وی عبارت است از: «تجربه حسی و رابطه آن با کلیت و استقراء»، خردنامه صدرا، «تفسیر قرائتی دیگر از آیات اول سوره روم»، بینات، «ریشه‌یابی تعارض علم و دین»، پیام حوزه، «عقل و رابطه آن با دین و عرفان»، دانشگاه باقرالعلوم (ع)، «اعتبار و روایی قرائت‌های مختلف از دین»، کیهان فرهنگی، «اتحاد عالم و معلوم و تأثیر آن در بحث علیّت»، «قضیه شرطی همان حملی است»، دانشگاه تبریز، «ماهیت تجربه حسی»، مجله علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز، «ضرورت»، فصلنامه فلسفه دانشکده علوم انسانی دانشگاه تهران گروه فلسفه، «می‌اندیشم دکارت و انسان معلق ابن‌سینا»، ارائه‌شده در جشنواره ابن‌سینا در دهلی نو، «مقدمه بر کتاب تغییر نظام آموزش‌وپرورش»، وزارت آموزش‌وپرورش، «علم تصور است یا تصدیق؟»، «نقدی بر نظریه هیوم در باب علیت»، یادنامه آیت‌الله حسن‌زاده آملی، پژوهشگاه علوم انسانی، «پیوند هست و باید»، مؤسسه توسعه دانش و پژوهش، «ماهیت حمل»، «رابطه صفات با ذات»، مقدمه جلد ۶ اسفار، بنیاد صدرا، «گامی در جهت حل نزاع میان اصالت وجود و اصالت ماهیت»، یادنامه حکیم سبزواری، «لاهیجی و اصالت ماهیت»، یادنامه لاهیجی، «ماهیت و جعل از دیدگاه میرداماد»، یادنامه میرداماد و میرفندرسکی، «خلط شناخت‌شناسی و هستی‌شناسی در نزاع اصالت وجود و اصالت ماهیت»، مجله پژوهش و حوزه، «مغالطه کنه و وجه در نظریه تکثر قرائت دین»، نشر ظفر؛ «اصل علیت و رابطه آن با تشکیک وجود»، یادنامه مرحوم شهید قدوسی، «ایزوتسو و زبان وحی»، «مربی خاموش (= عاشورا)»، «آثار تربیتی اصول عملیه و قواعد فقهیه»، «اسلام و محیط‌زیست با تأکید بر حمایت از حیوانات»، «سهروردی و حکمت عملی»، کنگره سهروردی، «ادراک حسی از دیدگاه ابن‌سینا و کانت»، «حقوق حیوان در اسلام»، «ترجمه مصدر و تمییز در عربی»، مجله دانشکده علوم انسانی دانشگاه تبریز، «بررسی نظر شیخ مفید پیرامون حیات برزخی»، مجموعه مقالات کنگره شیخ مفید، «مناجات نظامی زخمه روح»، دانشگاه تبریز، «استغراق در مولانا و ابن فارض»، «سعدی و حسن و قبح افعال»، «اساس اخلاق نزد غزالی»، «نیت و تأثیر آن در مسائل دینی و اخلاق و قانون»، «بلای تقلید در ترجمه قرآن کریم»، «دریا و سبو یا اخلاق توحیدی و معیار حدّ وسط»، «کانت و کان تامّه یا تبیین قضیه وجودی با دیدگاهی ابداعی»، «تبیین ماهیّت حق»، «نقدی بر اعلامیه حقوق بشر»، «ارتباط فیزیک و متافیزیک»، «امکان ترجمه ـ نقدی بر نظر کواین که می‌گوید: ترجمه ممکن نیست»، «ازدواج و پیشگیری در اسلام در کتاب دانش خانواده» (دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ۲۰-۲۵؛ «نیم‌نگاهی به زندگی دکتر احمد احمدی»، ۳-۴؛ انصاری، ۱۷۵).
| سرشناسی          = از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی، استاد فلسفه و عضو [[شورای عالی انقلاب فرهنگی]]
در سال ۱۳۹۴ در ششمین مراسم اهدای جایزه علمی دکتر علی‌محمد کاردان، از مقام علمی احمد احمدی به‌عنوان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و استاد برجسته فلسفه در فرهنگسرای ارسباران تجلیل به عمل آمد. او در ۱۹ خرداد ۱۳۹۷ در قم درگذشت و پیکرش پس از اقامه نماز توسط سید موسی شبیری زنجانی، در مسجد مطهری در حرم مطهر حضرت معصومه (س) به خاک سرده شد (انصاری، ۱۷۵).
| نام کامل          = احمد احمدی
منابع: انصاری، ناصرالدین (۱۳۹۷)، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، دوماهنامه آینه پژوهش، دوره ۲۹، شماره ۱۷۴، زمستان؛ دکتر احمد احمدی و علوم انسانی (۱۳۹۷)، به کوشش سید طه مرقاتی خویی، تهران، خانه اندیشمندان علوم انسانی؛ صحیفه امام خمینی (۱۳۷۸)، ج ۱۵، ۱۸ و ۲۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی؛ صحیفه دل ‏(‏مطالب و خاطرات مکتوب از شاگردان امام خمینی‏(س)‏)‏ (۱۳۸۵)، ج ۲، به کوشش: ‏ ‏حمید بصیرت‏منش‏،‏ مرتضی طاهری‏، ‏اصغر میرشکاری‏، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی‏(س)؛ «نیم‌نگاهی به زندگی دکتر احمد احمدی» (۱۳۹۲)، کتاب ماه فلسفه، شماره ۷۴، آبان.
| لقب              =
| نسب              =
| تاریخ تولد        = ۱۵ شهریور ۱۳۱۲ش
| زادگاه            = روستایی در ملایر، ایران
| تاریخ وفات        = ۱۹ خرداد ۱۳۹۷ش
| شهر وفات          = قم، ایران
| تاریخ شهادت      =
| محل شهادت        =
| محل دفن          = [[حرم حضرت معصومه(س)]]، [[قم]]
| خویشاوندان سرشناس =
| استادان          = [[سیدحسین بروجردی]]، [[امام‌خمینی]]، سیدمحمد محقق داماد، [[سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی]]، سیدمحمدحسین طباطبایی
| شاگردان          =
| محل تحصیل         = حوزه علمیه بروجرد، حوزه علمیه قم، دانشگاه تهران
| اجازه روایت از   =
| اجازه اجتهاد از   =
| اجازه روایت به   =
| اجازه اجتهاد به   =
| تالیفات          = ترجمه «تأملات در فلسفه اولی» اثر رنه دکارت، ترجمه «نقد تفکر فلسفی غرب» اثر اتین ژیلسون، ترجمه «بنیاد مابعدالطبیعه اخلاق» اثر امانوئل کانت، «پادزهر در دفع انکار نزول وحی»
| سایر              =
| سیاسی            = عضو ستاد انقلاب فرهنگی، نماینده [[مجلس شورای اسلامی]]
| اجتماعی          = بنیان‌گذار سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت)، عضو [[شورای عالی انقلاب فرهنگی]]، رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس
| امضا              =
| وبگاه رسمی        =
}}
'''احمد احمدی'''، از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی.  


[[رده:پروژه شاگردان3]]
== زادگاه و تحصیل ==
احمد احمدی در ۱۵ شهریور ۱۳۱۲ در یکی از روستاهای ملایر در خانواده‌ای کشاورز و مذهبی به دنیا آمد. در شش‌سالگی قرآن و کتاب‌های فارسی را به‌خوبی آموخت. در ۱۷ سالگی بدون استاد تمام صرف و نیمی از نحو را خواند.<ref>دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۱۸-۱۹؛ انصاری، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، ص۱۷۳.</ref>
 
در سال ۱۳۳۱ وارد حوزه بروجرد شد و دروس مقدمات و فلسفه و کلام را نزد شیخ غلامرضا مولانا آموخت. سپس در طول پنج سال تا نیمه دوم سطح را خواند و از درس‌های شیخ رحمةالله صاحب‌الزمانی و شیخ احمد فیضی بهره‌مند شد. آنگاه از درس خارج فقه و اصول شیخ علی‌محمد بروجردی استفاده کرد. در سال ۱۳۳۶ش به [[قم]] رفت و تا سال ۱۳۴۵ش به تحصیل دروس خارج فقه و اصول و فلسفه و تفسیر در [[حوزه علمیه قم]] پرداخت. او دروس سطح را نزد آقایان [[سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی]]، [[حسین نوری همدانی]] و [[علی‌اکبر مشکینی|میرزا علی‌اکبر مشکینی]] تکمیل کرد. آنگاه از درس خارج فقه و اصول آیات [[سیدحسین بروجردی|سیدحسین طباطبایی بروجردی]]، [[امام‌خمینی]]، سیدمحمد محقق داماد و [[سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی]] بهره برد. هم‌زمان در جلسات تفسیر قرآن و همچنین فلسفه علامه سیدمحمدحسین طباطبایی حضور می‌یافت و مدت بیست سال در جلسات تدریس و بحث ایشان حاضر بود.<ref>دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۱۸-۱۹؛ انصاری، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، ص۱۷۳.</ref> درباره سال‌های حضور او در درس امام‌خمینی گزارش دقیقی در دست نیست، ولی با استناد به خاطرات او، می‌توان احتمال داد که از سال ۱۳۳۹ش که [[امام‌خمینی]] به تدریس در [[مسجد سلماسی قم]] پرداخت، در درس‌های خارج فقه و اصول امام‌خمینی شرکت می‌کرده<ref>صحیفه دل، ج۱، ص۱۹.</ref> و تا تبعید ایشان از درس‌های ایشان در [[مسجد اعظم قم]] بهره‌مند می‌شده است.
 
احمد احمدی در کنار تحصیل در [[حوزه علمیه قم]]، به تحصیلات دانشگاهی نیز ادامه داد و در سال ۱۳۴۵ش موفق به دریافت لیسانس فلسفه غرب از دانشگاه تهران شد. آنگاه به‌عنوان دبیر به تدریس در دبیرستان‌های تهران پرداخت. هم‌زمان به تحصیلات دانشگاهی ادامه داد و در سال ۱۳۴۸ش موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد در رشته فلسفه غرب شد. سپس تحصیلات خود را در مقطع دکتری در همان رشته ادامه داد و در سال ۱۳۵۸ش در همان رشته فارغ‌التحصیل شد. او از سال ۱۳۵۳ش به دعوت گروه فلسفه غرب دانشگاه تهران عضو هیئت علمی آن گروه شد و از همان سال به تدریس در دانشگاه تهران پرداخت.<ref>دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۱۸-۱۹.</ref>
 
== فعالیت سیاسی و اجتماعی ==
احمدی از سال ۱۳۳۷ش تا چند سال پس از ۱۳۵۰ش با مجله مکتب اسلام همکاری می‌کرد؛ از نگاشتن مقاله تا پاسخ به سؤالات دینی و ویرایش و... . از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۶۱ش هم با مؤسسه «در راه حق» همکاری علمی ـ آموزشی داشت. در این مدت از میان طلاب چهار دوره دانشجو پذیرش شد و تحت آموزش قرار گرفتند.
 
پس از [[پیروزی انقلاب اسلامی]] در شهرهای مختلف ازجمله کرمانشاه (حدود ۴۰ روز)، قم، تهران و اصفهان (هر کدام چندین روز) برای استادان، دبیران و دانشجویان دوره آموزشی داشت.<ref>دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۱۸-۱۹.</ref> او از پنجم دی‌ماه ۱۳۶۰ به‌فرمان امام‌خمینی به عضویت [[ستاد انقلاب فرهنگی]] درآمد<ref>صحیفه امام، ج۱۵، ص۴۴۵.</ref> و ۲۱ ماه، به‌جز روزهای پایان هفته که به [[قم]] می‌رفت، شب و روز در دبیرخانه ستاد حضور می‌یافت و مشغول تهیه و تکثیر و ارسال برنامه‌ها به دانشگاه‌ها بود. ستاد انقلاب فرهنگی برای دانشگاه‌ها چهار برنامه داشت: تربیت استاد فراخور انقلاب اسلامی، تدوین کتاب درسی و مبنایی، تدوین برنامه و تربیت دانشجو. احمد احمدی در تدوین دو برنامه اخیر با سایر اعضا همکاری می‌کرد، اما دو برنامه نخست یعنی تربیت استاد و تدوین کتاب در بخش علوم انسانی که دشوارتر و پایدارتر بود عملاً بر دوش او نهاده شد. او همراه با جمعی دیگر، برای تربیت استاد، دانشگاه تربیت مدرس را دایر کردند و از اوایل ۱۳۶۱ش ریاست دانشکده علوم انسانی را بر عهده گرفت و تا تیرماه ۱۳۷۴ رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس بود. هم‌زمان مدیریت چند گروه یا تدریس پاره‌ای از دروس را بر عهده گرفت.<ref>دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۲۲-۲۵.</ref> با ارتقای ستاد شورای فرهنگی به شورای عالی انقلاب فرهنگی، با حکم امام‌خمینی به عضویت آن شورا درآمد<ref>صحیفه امام، ج۱۸، ص۸۳-۸۴.</ref> و تا پایان عمر در آن شورا عضویت داشت.<ref>انصاری، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، ص۱۷۵.</ref>
 
احمد احمدی در ۷ اسفند ۱۳۶۳ به لحاظ اهمیت علوم انسانی، مرکز تدوین کتاب‌های درسی و مبنایی برای دانشگاه‌ها را تصویب کرد و مسئولیت این مرکز را بر عهده گرفت. در تابستان ۱۳۶۴ش با کمک یک میلیون تومانی امام‌خمینی، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت) را بنیان نهاد و از آن زمان مسئولیت آن مرکز را به عهده گرفت. این مرکز صدها عنوان کتاب در حوزه متون دانشگاهی تدوین و منتشر کرده است.
 
در ۱۳۶۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی تغییر نظام آموزش‌وپرورش را تصویب کرد و مسئولیت این کار به احمد احمدی واگذار شد. او طی دو سال با تشکیل دو هم‌اندیشی سراسری از استادان، دبیران و صاحب‌نظران تعلیم و تربیت و سفر به شوروی و هند، طرحی را در این زمینه تدوین کرد. در همان سال برای تربیت استادان معارف در دانشگاه‌ها، مرکزی به نام مرکز تربیت مدرس دایر کرد و سال‌ها مدیر و استاد آن بود. از سال ۱۳۶۲ ش تا ۱۳۷۵ ش هم مسئولیت دفتر همکاری حوزه و دانشگاه را که اکنون به نام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه موسوم است، بر عهده داشت. همچنین در سال ۱۳۶۲ ش دفتر جذب نخبگان را برای تربیت استادان علوم اسلامی در دانشگاه‌ها بنیان نهاد. او در هفتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه تهران به نمایندگی برگزیده شد و در آن دوره در کمیسیون فرهنگی عضویت داشت.<ref>دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۲۰-۲۵؛ «نیم‌نگاهی به زندگی دکتر احمد احمدی»، ص۳-۴؛ انصاری، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، ص۱۷۵.</ref>
 
== تألیفات ==
احمدی هم‌زمان به تدریس در دانشگاه‌های تربیت مدرس و دانشگاه تهران ادامه داد و صدها پایان‌نامه و رساله زیر نظر او در مراکز آموزش عالی دفاع شده است. آثار علمی احمد احمدی عبارت است از: ترجمه تأملات در فلسفه اولی اثر رنه دکارت، ترجمه نقد تفکر فلسفی غرب اثر اتین ژیلسون، ترجمه بنیاد مابعدالطبیعه اخلاق اثر امانوئل کانت، پادزهر در دفع انکار نزول وحی. او همچنین کتابی در دست تألیف داشت که حاوی آرای خاص او در فلسفه و نقد بنیادی بر فلسفه کانت و برخی فلسفه‌های غربی بود. مقالات وی عبارت است از: «تجربه حسی و رابطه آن با کلیت و استقراء»، خردنامه صدرا، «تفسیر قرائتی دیگر از آیات اول سوره روم»، بینات، «ریشه‌یابی تعارض علم و دین»، پیام حوزه، «عقل و رابطه آن با دین و عرفان»، دانشگاه باقرالعلوم (ع)، «اعتبار و روایی قرائت‌های مختلف از دین»، کیهان فرهنگی، «اتحاد عالم و معلوم و تأثیر آن در بحث علیّت»، «قضیه شرطی همان حملی است»، دانشگاه تبریز، «ماهیت تجربه حسی»، مجله علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز، «ضرورت»، فصلنامه فلسفه دانشکده علوم انسانی دانشگاه تهران گروه فلسفه، «می‌اندیشم دکارت و انسان معلق ابن‌سینا»، ارائه‌شده در جشنواره ابن‌سینا در دهلی نو، «مقدمه بر کتاب تغییر نظام آموزش‌وپرورش»، وزارت آموزش‌وپرورش، «علم تصور است یا تصدیق؟»، «نقدی بر نظریه هیوم در باب علیت»، یادنامه آیت‌الله حسن‌زاده آملی، پژوهشگاه علوم انسانی، «پیوند هست و باید»، مؤسسه توسعه دانش و پژوهش، «ماهیت حمل»، «رابطه صفات با ذات»، مقدمه جلد ۶ اسفار، بنیاد صدرا، «گامی در جهت حل نزاع میان اصالت وجود و اصالت ماهیت»، یادنامه حکیم سبزواری، «لاهیجی و اصالت ماهیت»، یادنامه لاهیجی، «ماهیت و جعل از دیدگاه میرداماد»، یادنامه میرداماد و میرفندرسکی، «خلط شناخت‌شناسی و هستی‌شناسی در نزاع اصالت وجود و اصالت ماهیت»، مجله پژوهش و حوزه، «مغالطه کنه و وجه در نظریه تکثر قرائت دین»، نشر ظفر؛ «اصل علیت و رابطه آن با تشکیک وجود»، یادنامه مرحوم شهید قدوسی، «ایزوتسو و زبان وحی»، «مربی خاموش (= عاشورا)»، «آثار تربیتی اصول عملیه و قواعد فقهیه»، «اسلام و محیط‌زیست با تأکید بر حمایت از حیوانات»، «سهروردی و حکمت عملی»، کنگره سهروردی، «ادراک حسی از دیدگاه ابن‌سینا و کانت»، «حقوق حیوان در اسلام»، «ترجمه مصدر و تمییز در عربی»، مجله دانشکده علوم انسانی دانشگاه تبریز، «بررسی نظر شیخ مفید پیرامون حیات برزخی»، مجموعه مقالات کنگره شیخ مفید، «مناجات نظامی زخمه روح»، دانشگاه تبریز، «استغراق در مولانا و ابن فارض»، «سعدی و حسن و قبح افعال»، «اساس اخلاق نزد غزالی»، «نیت و تأثیر آن در مسائل دینی و اخلاق و قانون»، «بلای تقلید در ترجمه قرآن کریم»، «دریا و سبو یا اخلاق توحیدی و معیار حدّ وسط»، «کانت و کان تامّه یا تبیین قضیه وجودی با دیدگاهی ابداعی»، «تبیین ماهیّت حق»، «نقدی بر اعلامیه حقوق بشر»، «ارتباط فیزیک و متافیزیک»، «امکان ترجمه ـ نقدی بر نظر کواین که می‌گوید: ترجمه ممکن نیست»، «ازدواج و پیشگیری در اسلام در کتاب دانش خانواده».<ref>دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۲۰-۲۵؛ «نیم‌نگاهی به زندگی دکتر احمد احمدی»، ص۳-۴؛ انصاری، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، ص۱۷۵.</ref>
 
در سال ۱۳۹۴ در ششمین مراسم اهدای جایزه علمی دکتر علی‌محمد کاردان، از مقام علمی احمد احمدی به‌عنوان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و استاد برجسته فلسفه در فرهنگسرای ارسباران تجلیل به عمل آمد.
 
== درگذشت ==
احمدی در ۱۹ خرداد ۱۳۹۷ در قم درگذشت و پیکرش پس از اقامه نماز توسط [[سیدموسی شبیری زنجانی]]، در مسجد مطهری در حرم مطهر حضرت معصومه(س) به خاک سرده شد.<nowiki><ref>انصاری، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، ص۱۷۵.</ref</nowiki>
 
==پانویس==
{{پانویس}}
==منابع==
{{منابع}}
* انصاری، ناصرالدین (۱۳۹۷)، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، دوماهنامه آینه پژوهش، دوره ۲۹، شماره ۱۷۴، زمستان.
* دکتر احمد احمدی و علوم انسانی (۱۳۹۷)، به کوشش سیدطه مرقاتی خویی، تهران، خانه اندیشمندان علوم انسانی.
* صحیفه امام‌خمینی (۱۳۷۸)، ج۱۵، ۱۸ و ۲۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی.
* صحیفه دل ‏(‏مطالب و خاطرات مکتوب از شاگردان امام‌خمینی‏(س)‏)‏ (۱۳۸۵)، ج۲، به کوشش: حمید بصیرت‏منش‏،‏ مرتضی طاهری‏، ‏اصغر میرشکاری‏، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی‏(س).
* «نیم‌نگاهی به زندگی دکتر احمد احمدی» (۱۳۹۲)، کتاب ماه فلسفه، شماره ۷۴، آبان.
{{پایان}}
 
[[رده:شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی]]
[[رده:شاگردان درس خارج اصول امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های ارزیابی‌شده/پروژه شاگردان]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ دی ۱۴۰۳، ساعت ۱۹:۴۱

احمد احمدی
احمد احمدی.jpg
اطلاعات فردی
نام کاملاحمد احمدی
تاریخ تولد۱۵ شهریور ۱۳۱۲ش
زادگاهروستایی در ملایر، ایران
تاریخ وفات۱۹ خرداد ۱۳۹۷ش
محل دفنحرم حضرت معصومه(س)، قم
شهر وفاتقم، ایران
اطلاعات علمی
استادانسیدحسین بروجردی، امام‌خمینی، سیدمحمد محقق داماد، سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی، سیدمحمدحسین طباطبایی
محل تحصیلحوزه علمیه بروجرد، حوزه علمیه قم، دانشگاه تهران
تألیفاتترجمه «تأملات در فلسفه اولی» اثر رنه دکارت، ترجمه «نقد تفکر فلسفی غرب» اثر اتین ژیلسون، ترجمه «بنیاد مابعدالطبیعه اخلاق» اثر امانوئل کانت، «پادزهر در دفع انکار نزول وحی»
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسیعضو ستاد انقلاب فرهنگی، نماینده مجلس شورای اسلامی
اجتماعیبنیان‌گذار سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت)، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس


احمد احمدی، از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی.

زادگاه و تحصیل

احمد احمدی در ۱۵ شهریور ۱۳۱۲ در یکی از روستاهای ملایر در خانواده‌ای کشاورز و مذهبی به دنیا آمد. در شش‌سالگی قرآن و کتاب‌های فارسی را به‌خوبی آموخت. در ۱۷ سالگی بدون استاد تمام صرف و نیمی از نحو را خواند.[۱]

در سال ۱۳۳۱ وارد حوزه بروجرد شد و دروس مقدمات و فلسفه و کلام را نزد شیخ غلامرضا مولانا آموخت. سپس در طول پنج سال تا نیمه دوم سطح را خواند و از درس‌های شیخ رحمةالله صاحب‌الزمانی و شیخ احمد فیضی بهره‌مند شد. آنگاه از درس خارج فقه و اصول شیخ علی‌محمد بروجردی استفاده کرد. در سال ۱۳۳۶ش به قم رفت و تا سال ۱۳۴۵ش به تحصیل دروس خارج فقه و اصول و فلسفه و تفسیر در حوزه علمیه قم پرداخت. او دروس سطح را نزد آقایان سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی، حسین نوری همدانی و میرزا علی‌اکبر مشکینی تکمیل کرد. آنگاه از درس خارج فقه و اصول آیات سیدحسین طباطبایی بروجردی، امام‌خمینی، سیدمحمد محقق داماد و سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی بهره برد. هم‌زمان در جلسات تفسیر قرآن و همچنین فلسفه علامه سیدمحمدحسین طباطبایی حضور می‌یافت و مدت بیست سال در جلسات تدریس و بحث ایشان حاضر بود.[۲] درباره سال‌های حضور او در درس امام‌خمینی گزارش دقیقی در دست نیست، ولی با استناد به خاطرات او، می‌توان احتمال داد که از سال ۱۳۳۹ش که امام‌خمینی به تدریس در مسجد سلماسی قم پرداخت، در درس‌های خارج فقه و اصول امام‌خمینی شرکت می‌کرده[۳] و تا تبعید ایشان از درس‌های ایشان در مسجد اعظم قم بهره‌مند می‌شده است.

احمد احمدی در کنار تحصیل در حوزه علمیه قم، به تحصیلات دانشگاهی نیز ادامه داد و در سال ۱۳۴۵ش موفق به دریافت لیسانس فلسفه غرب از دانشگاه تهران شد. آنگاه به‌عنوان دبیر به تدریس در دبیرستان‌های تهران پرداخت. هم‌زمان به تحصیلات دانشگاهی ادامه داد و در سال ۱۳۴۸ش موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد در رشته فلسفه غرب شد. سپس تحصیلات خود را در مقطع دکتری در همان رشته ادامه داد و در سال ۱۳۵۸ش در همان رشته فارغ‌التحصیل شد. او از سال ۱۳۵۳ش به دعوت گروه فلسفه غرب دانشگاه تهران عضو هیئت علمی آن گروه شد و از همان سال به تدریس در دانشگاه تهران پرداخت.[۴]

فعالیت سیاسی و اجتماعی

احمدی از سال ۱۳۳۷ش تا چند سال پس از ۱۳۵۰ش با مجله مکتب اسلام همکاری می‌کرد؛ از نگاشتن مقاله تا پاسخ به سؤالات دینی و ویرایش و... . از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۶۱ش هم با مؤسسه «در راه حق» همکاری علمی ـ آموزشی داشت. در این مدت از میان طلاب چهار دوره دانشجو پذیرش شد و تحت آموزش قرار گرفتند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی در شهرهای مختلف ازجمله کرمانشاه (حدود ۴۰ روز)، قم، تهران و اصفهان (هر کدام چندین روز) برای استادان، دبیران و دانشجویان دوره آموزشی داشت.[۵] او از پنجم دی‌ماه ۱۳۶۰ به‌فرمان امام‌خمینی به عضویت ستاد انقلاب فرهنگی درآمد[۶] و ۲۱ ماه، به‌جز روزهای پایان هفته که به قم می‌رفت، شب و روز در دبیرخانه ستاد حضور می‌یافت و مشغول تهیه و تکثیر و ارسال برنامه‌ها به دانشگاه‌ها بود. ستاد انقلاب فرهنگی برای دانشگاه‌ها چهار برنامه داشت: تربیت استاد فراخور انقلاب اسلامی، تدوین کتاب درسی و مبنایی، تدوین برنامه و تربیت دانشجو. احمد احمدی در تدوین دو برنامه اخیر با سایر اعضا همکاری می‌کرد، اما دو برنامه نخست یعنی تربیت استاد و تدوین کتاب در بخش علوم انسانی که دشوارتر و پایدارتر بود عملاً بر دوش او نهاده شد. او همراه با جمعی دیگر، برای تربیت استاد، دانشگاه تربیت مدرس را دایر کردند و از اوایل ۱۳۶۱ش ریاست دانشکده علوم انسانی را بر عهده گرفت و تا تیرماه ۱۳۷۴ رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس بود. هم‌زمان مدیریت چند گروه یا تدریس پاره‌ای از دروس را بر عهده گرفت.[۷] با ارتقای ستاد شورای فرهنگی به شورای عالی انقلاب فرهنگی، با حکم امام‌خمینی به عضویت آن شورا درآمد[۸] و تا پایان عمر در آن شورا عضویت داشت.[۹]

احمد احمدی در ۷ اسفند ۱۳۶۳ به لحاظ اهمیت علوم انسانی، مرکز تدوین کتاب‌های درسی و مبنایی برای دانشگاه‌ها را تصویب کرد و مسئولیت این مرکز را بر عهده گرفت. در تابستان ۱۳۶۴ش با کمک یک میلیون تومانی امام‌خمینی، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت) را بنیان نهاد و از آن زمان مسئولیت آن مرکز را به عهده گرفت. این مرکز صدها عنوان کتاب در حوزه متون دانشگاهی تدوین و منتشر کرده است.

در ۱۳۶۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی تغییر نظام آموزش‌وپرورش را تصویب کرد و مسئولیت این کار به احمد احمدی واگذار شد. او طی دو سال با تشکیل دو هم‌اندیشی سراسری از استادان، دبیران و صاحب‌نظران تعلیم و تربیت و سفر به شوروی و هند، طرحی را در این زمینه تدوین کرد. در همان سال برای تربیت استادان معارف در دانشگاه‌ها، مرکزی به نام مرکز تربیت مدرس دایر کرد و سال‌ها مدیر و استاد آن بود. از سال ۱۳۶۲ ش تا ۱۳۷۵ ش هم مسئولیت دفتر همکاری حوزه و دانشگاه را که اکنون به نام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه موسوم است، بر عهده داشت. همچنین در سال ۱۳۶۲ ش دفتر جذب نخبگان را برای تربیت استادان علوم اسلامی در دانشگاه‌ها بنیان نهاد. او در هفتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه تهران به نمایندگی برگزیده شد و در آن دوره در کمیسیون فرهنگی عضویت داشت.[۱۰]

تألیفات

احمدی هم‌زمان به تدریس در دانشگاه‌های تربیت مدرس و دانشگاه تهران ادامه داد و صدها پایان‌نامه و رساله زیر نظر او در مراکز آموزش عالی دفاع شده است. آثار علمی احمد احمدی عبارت است از: ترجمه تأملات در فلسفه اولی اثر رنه دکارت، ترجمه نقد تفکر فلسفی غرب اثر اتین ژیلسون، ترجمه بنیاد مابعدالطبیعه اخلاق اثر امانوئل کانت، پادزهر در دفع انکار نزول وحی. او همچنین کتابی در دست تألیف داشت که حاوی آرای خاص او در فلسفه و نقد بنیادی بر فلسفه کانت و برخی فلسفه‌های غربی بود. مقالات وی عبارت است از: «تجربه حسی و رابطه آن با کلیت و استقراء»، خردنامه صدرا، «تفسیر قرائتی دیگر از آیات اول سوره روم»، بینات، «ریشه‌یابی تعارض علم و دین»، پیام حوزه، «عقل و رابطه آن با دین و عرفان»، دانشگاه باقرالعلوم (ع)، «اعتبار و روایی قرائت‌های مختلف از دین»، کیهان فرهنگی، «اتحاد عالم و معلوم و تأثیر آن در بحث علیّت»، «قضیه شرطی همان حملی است»، دانشگاه تبریز، «ماهیت تجربه حسی»، مجله علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز، «ضرورت»، فصلنامه فلسفه دانشکده علوم انسانی دانشگاه تهران گروه فلسفه، «می‌اندیشم دکارت و انسان معلق ابن‌سینا»، ارائه‌شده در جشنواره ابن‌سینا در دهلی نو، «مقدمه بر کتاب تغییر نظام آموزش‌وپرورش»، وزارت آموزش‌وپرورش، «علم تصور است یا تصدیق؟»، «نقدی بر نظریه هیوم در باب علیت»، یادنامه آیت‌الله حسن‌زاده آملی، پژوهشگاه علوم انسانی، «پیوند هست و باید»، مؤسسه توسعه دانش و پژوهش، «ماهیت حمل»، «رابطه صفات با ذات»، مقدمه جلد ۶ اسفار، بنیاد صدرا، «گامی در جهت حل نزاع میان اصالت وجود و اصالت ماهیت»، یادنامه حکیم سبزواری، «لاهیجی و اصالت ماهیت»، یادنامه لاهیجی، «ماهیت و جعل از دیدگاه میرداماد»، یادنامه میرداماد و میرفندرسکی، «خلط شناخت‌شناسی و هستی‌شناسی در نزاع اصالت وجود و اصالت ماهیت»، مجله پژوهش و حوزه، «مغالطه کنه و وجه در نظریه تکثر قرائت دین»، نشر ظفر؛ «اصل علیت و رابطه آن با تشکیک وجود»، یادنامه مرحوم شهید قدوسی، «ایزوتسو و زبان وحی»، «مربی خاموش (= عاشورا)»، «آثار تربیتی اصول عملیه و قواعد فقهیه»، «اسلام و محیط‌زیست با تأکید بر حمایت از حیوانات»، «سهروردی و حکمت عملی»، کنگره سهروردی، «ادراک حسی از دیدگاه ابن‌سینا و کانت»، «حقوق حیوان در اسلام»، «ترجمه مصدر و تمییز در عربی»، مجله دانشکده علوم انسانی دانشگاه تبریز، «بررسی نظر شیخ مفید پیرامون حیات برزخی»، مجموعه مقالات کنگره شیخ مفید، «مناجات نظامی زخمه روح»، دانشگاه تبریز، «استغراق در مولانا و ابن فارض»، «سعدی و حسن و قبح افعال»، «اساس اخلاق نزد غزالی»، «نیت و تأثیر آن در مسائل دینی و اخلاق و قانون»، «بلای تقلید در ترجمه قرآن کریم»، «دریا و سبو یا اخلاق توحیدی و معیار حدّ وسط»، «کانت و کان تامّه یا تبیین قضیه وجودی با دیدگاهی ابداعی»، «تبیین ماهیّت حق»، «نقدی بر اعلامیه حقوق بشر»، «ارتباط فیزیک و متافیزیک»، «امکان ترجمه ـ نقدی بر نظر کواین که می‌گوید: ترجمه ممکن نیست»، «ازدواج و پیشگیری در اسلام در کتاب دانش خانواده».[۱۱]

در سال ۱۳۹۴ در ششمین مراسم اهدای جایزه علمی دکتر علی‌محمد کاردان، از مقام علمی احمد احمدی به‌عنوان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و استاد برجسته فلسفه در فرهنگسرای ارسباران تجلیل به عمل آمد.

درگذشت

احمدی در ۱۹ خرداد ۱۳۹۷ در قم درگذشت و پیکرش پس از اقامه نماز توسط سیدموسی شبیری زنجانی، در مسجد مطهری در حرم مطهر حضرت معصومه(س) به خاک سرده شد.<ref>انصاری، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، ص۱۷۵.</ref

پانویس

  1. دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۱۸-۱۹؛ انصاری، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، ص۱۷۳.
  2. دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۱۸-۱۹؛ انصاری، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، ص۱۷۳.
  3. صحیفه دل، ج۱، ص۱۹.
  4. دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۱۸-۱۹.
  5. دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۱۸-۱۹.
  6. صحیفه امام، ج۱۵، ص۴۴۵.
  7. دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۲۲-۲۵.
  8. صحیفه امام، ج۱۸، ص۸۳-۸۴.
  9. انصاری، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، ص۱۷۵.
  10. دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۲۰-۲۵؛ «نیم‌نگاهی به زندگی دکتر احمد احمدی»، ص۳-۴؛ انصاری، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، ص۱۷۵.
  11. دکتر احمد احمدی و علوم انسانی، ص۲۰-۲۵؛ «نیم‌نگاهی به زندگی دکتر احمد احمدی»، ص۳-۴؛ انصاری، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، ص۱۷۵.

منابع

  • انصاری، ناصرالدین (۱۳۹۷)، «درگذشتگان: دکتر احمد احمدی»، دوماهنامه آینه پژوهش، دوره ۲۹، شماره ۱۷۴، زمستان.
  • دکتر احمد احمدی و علوم انسانی (۱۳۹۷)، به کوشش سیدطه مرقاتی خویی، تهران، خانه اندیشمندان علوم انسانی.
  • صحیفه امام‌خمینی (۱۳۷۸)، ج۱۵، ۱۸ و ۲۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی.
  • صحیفه دل ‏(‏مطالب و خاطرات مکتوب از شاگردان امام‌خمینی‏(س)‏)‏ (۱۳۸۵)، ج۲، به کوشش: حمید بصیرت‏منش‏،‏ مرتضی طاهری‏، ‏اصغر میرشکاری‏، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی‏(س).
  • «نیم‌نگاهی به زندگی دکتر احمد احمدی» (۱۳۹۲)، کتاب ماه فلسفه، شماره ۷۴، آبان.