محسن حرم‌پناهی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
(اصلاح ارقام، اصلاح نویسه‌های عربی)
 
 
(۹ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
حرم‌پناهی، محسن؛ از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام خمینی. محسن حرم‌پناهی در سال ۱۳۰۸ در قم و در خانواده‌ای با پیشینه درخشان علمی به دنیا آمد. پدرش شیخ مهدی حرم‌پناهی و جدش شیخ حسن حرم‌پناهی و جد اعلایش ملاحسین مجتهد قمی از مجتهدان برجسته قم و از شاگردان صاحب جواهر بود و نسبش به ملامحمد کبیر از عالمان برجسته آن سامان می‌رسید (شریف رازی، ج ۲، ۱۳۴ـ۱۳۵؛ «درگذشتگان»، ۱۳۰). پدربزرگ مادری‌اش هم آیت‌الله سید صادق روحانی از مجتهدان برجسته قم بود. محسن حرم‌پناهی در چنین خانواده‌ای به دنیا آمد و از چهار سالگی خواندن و نوشتن را پیش پدرش که از مدرسان دروس حوزوی در قم بود فراگرفت و قرآن و کتب فارسی ازجمله گلستان سعدی را نزد او آموخت. سپس وارد حوزه علمیه قم شد و مقدمات را پیش شیخ غلامحسین فاضل کاشی خواند. در درس قوانین از شاگردان سید رضا بهاءالدینی بود و شرح لمعه را نزد مرحوم شیخ یوسف احدی فراگرفت. در همان زمان به مشهد رفت و مدتی هم در درس شرح لمعه سید احمد مدرس شرکت کرد. آنگاه به قم بازگشت و کتاب مکاسب را نزد آقایان سید محمدباقر سلطانی طباطبایی و سید محمدصادق شریعتمداری آموخت. در کفایةالاصول هم از شاگردان آقایان سید محمدصادق شریعتمداری و میرزا محمد مجاهدی بود (جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج۳، ۱۲۸).
{{جعبه اطلاعات عالمان شیعه
حرم‌پناهی پس از پایان دوره سطح وارد درس خارج فقه و اصول آیت‌الله سید حسین طباطبایی بروجردی شد و مدت ۱۴ سال از درس‌های ایشان بهره برد. در کنار حضور در درس‌های ایشان، از درس‌های خارج فقه و اصول آیات سید محمد حجت کوه‌کمری، سید محمدتقی خوانساری، سید محمدرضا موسوی گلپایگانی و شیخ محمدعلی اراکی بهره می‌برد (همان؛ شریف رازی، ج ۲، ۱۳۴). مدتی هم از درس خارج اصول آیت‌الله سید محمد محقق داماد استفاده می‌کرد (جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ۱۲۸). شریف رازی در زندگینامه مجمل حرم‌پناهی اشاره‌ای به این موضوع نکرده است (شریف رازی، ج ۲، ۱۳۴) و در زندگینامه حرم‌پناهی، درج‌شده در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هم به این موضوع اشاره نشده است (جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج ۳، ۱۲۹)، ولی سید حمید روحانی در کتاب بررسی و تحلیلی از نهضت امام خمینی از حرم‌پناهی به‌عنوان یکی از شاگردان امام خمینی نام برده (روحانی، ج ۱، ۶۳) و این فهرست به تأیید امام خمینی رسیده بود (صحیفه امام، ج ۳، ۲۱۳ـ۲۱۴). ناصر باقری بیدهندی هم در مقاله‌ای با عنوان «نجوم امت» درباره امام خمینی، فهرست دیگری از شاگردان امام خمینی ارائه داده و حرم‌پناهی را از شاگردان امام دانسته است (باقری بیدهندی، ۱۳۱)، بنابراین می‌توان گفت حضور او در درس امام خمینی قطعی است. با وجود این، درباره حضور او در درس‌های خارج فقه و اصول یا اخلاق امام خمینی گزارشی در دست نیست و می‌توان احتمال داد که او از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام خمینی بوده و هم‌زمان با حضور در درس‌های آیت‌الله بروجردی، در درس‌های امام خمینی هم شرکت می‌کرده است. در کنار تحصیل دروس خارج فقه و اصول، در درس‌های فلسفه و همچنین تفسیر قرآن علامه سید محمدحسین طباطبایی هم شرکت می‌کرد.
| عنوان            =محسن حرم‌پناهی
حرم‌پناهی در کنار تحصیل، به تدریس در حوزه علمیه قم هم می‌پرداخت و مقدمات، شرح لمعه، شرح منظومه و شرح تجرید، رسائل، مکاسب و کفایه را بارها تدریس کرد. سپس به تدریس خارج فقه و اصول پرداخت. در همان زمان همراه با عبدالرحیم ربانی شیرازی و به دستور آیت‌الله بروجردی به تحقیق پیرامون کتاب وسایل‌الشیعه پرداخت (جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ۱۲۹). وی با آغاز نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی، به مبارزه با حکومت پهلوی روی آورد و به‌ویژه با سفر به شهر ورامین، در آنجا به افشاگری علیه حکومت پهلوی دست زد و همچنین با جریان‌های انحرافی مبارزه می‌کرد. به سبب همین سخنرانی‌ها و مبارزات بود که به شهربانی احضار شد و نسبت به ادامه فعالیت‌ها مورد تهدید قرار گرفت. همچنین به شهر آشتیان و رستم‌آباد شمیران سفر کرد و به فعالیت‌های تبلیغی در آن مناطق پرداخت (جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ۱۳۰). پس از آن هم به مبارزاتش ادامه داد و همراه با مدرسان حوزه علمیه قم، اعلامیه‌هایی را در حمایت از امام خمینی و یا انتقاد از حکومت پهلوی امضا می‌کرد (اسناد انقلاب اسلامی، ج ۳، ۱۸۸، ۲۲۲، ۲۳۹، ۲۵۱، ۲۷۲، ۴۳۴، ۴۳۹، ۴۵۰، ۴۵۲، ۴۶۲، ۴۷۶، ۴۹۱، ۴۷۸، ۴۷۹، ۵۰۷).
| تصویر            =محسن حرم‌پناهی.jpg
حرم‌پناهی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به تدریس در حوزه علمیه قم ادامه داد و از مدرسان درس خارج فقه و اصول بود. همچنین در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم عضویت داشت. کتاب‌های سفینةالهدی فی شرح وسیلةالنجاه، تصحیح مسائل‌الشیعه، شرکت در تألیف جامع احادیث الشیعه، مساکن و ملابس، تفسیر آیات‌الاحکام، شرح خطبه همام، حاشیه بر کفایةالاصول، قاعده لاضرر، فوائد رجالیه، رساله در تقیه، رساله در امامت، تقریرات درس فقه آیت‌الله بروجردی ـ طهارت و صلاة، تقریرات درس فقه برخی از استادان.
| توضیح تصویر      =
محسن حرم‌پناهی در دوم مهرماه ۱۳۸۱ در قم از دنیا رفت و پیکرش پس اقامه نماز توسط آیت‌الله محمدتقی بهجت، در حرم حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد («درگذشتگان»، ۱۳۱).
| اندازه تصویر      =
منابع: اسناد انقلاب اسلامی (۱۳۷۴)، ج ۳، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ باقری بیدهندی، ناصر (۱۳۶۸)، نجوم امت ۲۸: حضرت آیت‌الله‌العظمی حاج‌آقا روح‌الله خمینی»، نور علم، شماره ۳۱، تیر؛ جامعه مدرسین حوزه علمیه قم (۱۳۸۵)، ج ۳ (زندگینامه اعضای جامعه مدرسین)، تدوین: سید محسن صالح، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ «درگذشتگان» (۱۳۸۱)، دوماهنامه آینه پژوهش، شماره ۷۶، مهر و آبان؛ روحانی، سید حمید (۱۳۸۱)، نهضت امام خمینی، ج ۱، تهران، مؤسسۀ تنظیم و نشر آثار امام خمینی و مؤسسه چاپ و نشر عروج؛ شریف رازی، محمد (۱۳۵۲)، گنجینه دانشمندان، ج ۲، تهران، اسلامیه.
| سرشناسی          =
| نام کامل          =
| لقب              =
| نسب              =
| تاریخ تولد        =۱۳۰۸ش
| زادگاه            =قم
| تاریخ وفات        =۲ مهر ۱۳۸۱
| شهر وفات          =قم
| تاریخ شهادت      =
| محل شهادت        =
| محل دفن          =[[حرم حضرت معصومه]]
| خویشاوندان سرشناس =
| استادان          =امام‌خمینی، [[سیدرضا بهاءالدینی]]، [[سیدحسین بروجردی]]، [[سیدمحمدتقی خوانساری]]، [[سیدمحمدرضا گلپایگانی]]، [[محمدعلی اراکی]]، [[سیدمحمد محقق داماد]] و...
| شاگردان          =
| محل تحصیل        =قم و مشهد
| اجازه روایت از    =
| اجازه اجتهاد از  =
| اجازه روایت به    =
| اجازه اجتهاد به  =
| تالیفات          =سفینةالهدی فی شرح وسیلةالنجاه و...
| سایر              =تدریس در حوزه علمیه قم
| سیاسی            =مبارزه علیه [[حکومت پهلوی]] و حمایت از [[انقلاب اسلامی ایران|نهضت امام‌خمینی]]
| اجتماعی          =
| امضا              =
| وبگاه رسمی        =
}}
'''محسن حرم‌پناهی'''، از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی.  
 
== تولد و خاندان ==
محسن حرم‌پناهی در سال ۱۳۰۸ در [[قم]] و در خانواده‌ای با پیشینه درخشان علمی به دنیا آمد. پدرش شیخ مهدی حرم‌پناهی و جدش شیخ حسن حرم‌پناهی و جد اعلایش ملاحسین مجتهد قمی از مجتهدان برجسته قم و از شاگردان صاحب جواهر بود و نسبش به ملامحمد کبیر از عالمان برجسته آن سامان می‌رسید.<ref>شریف‌رازی، گنجینه دانشمندان، ج۲، ص۱۳۴ـ۱۳۵؛ «درگذشتگان»، ص۱۳۰.</ref> پدربزرگ مادری‌اش هم آیت‌الله سیدصادق روحانی از مجتهدان برجسته قم بود.  
 
== تحصیل ==
محسن حرم‌پناهی از چهار سالگی خواندن و نوشتن را پیش پدرش که از مدرسان دروس حوزوی در قم بود فراگرفت و قرآن و کتب فارسی ازجمله گلستان سعدی را نزد او آموخت. سپس وارد [[حوزه علمیه قم]] شد و مقدمات را پیش شیخ غلامحسین فاضل کاشی خواند. در درس قوانین از شاگردان [[سیدرضا بهاءالدینی]] بود و شرح لمعه را نزد مرحوم شیخ یوسف احدی فراگرفت. در همان زمان به [[مشهد]] رفت و مدتی هم در درس شرح لمعه سیداحمد مدرس شرکت کرد. آنگاه به قم بازگشت و کتاب مکاسب را نزد آقایان [[سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی]] و سیدمحمدصادق شریعتمداری آموخت. در کفایةالاصول هم از شاگردان آقایان سیدمحمدصادق شریعتمداری و [[میرزا محمد مجاهدی]] بود.<ref>جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج۳، ص۱۲۸.</ref>
 
حرم‌پناهی پس از پایان دوره سطح وارد درس خارج فقه و اصول [[سیدحسین بروجردی|آیت‌الله سیدحسین طباطبایی بروجردی]] شد و مدت ۱۴ سال از درس‌های ایشان بهره برد. در کنار حضور در درس‌های ایشان، از درس‌های خارج فقه و اصول آیات سیدمحمد حجت کوه‌کمری، [[سیدمحمدتقی خوانساری]]، [[سیدمحمدرضا گلپایگانی|سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی]] و شیخ محمدعلی اراکی بهره می‌برد.<ref>جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج۳، ص۱۲۸؛ شریف‌رازی، گنجینه دانشمندان، ج۲، ص۱۳۴.</ref>مدتی هم از درس خارج اصول [[سیدمحمد محقق داماد|آیت‌الله سیدمحمد محقق داماد]] استفاده می‌کرد.<ref>جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ص۱۲۸.</ref> [[محمد شریف‌رازی|شریف‌رازی]] در زندگینامه مجمل حرم‌پناهی اشاره‌ای به این موضوع نکرده است.<ref>شریف‌رازی، گنجینه دانشمندان، ج۲، ص۱۳۴.</ref>و در زندگینامه حرم‌پناهی، درج‌شده در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هم به این موضوع اشاره نشده است،.<ref>جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج ۳، ص۱۲۹.</ref> ولی [[سیدحمید روحانی]] در [[نهضت امام‌خمینی (کتاب)|کتاب بررسی و تحلیلی از نهضت امام‌خمینی]] از حرم‌پناهی به‌عنوان یکی از [[شاگردان امام‌خمینی]] نام برده.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ج۱، ص۶۳.</ref> و این فهرست به تأیید [[امام‌خمینی]] رسیده بود.<ref>امام‌خمینی، صحیفه امام، ج۳، ص۲۱۳ـ۲۱۴.</ref> ناصر باقری بیدهندی هم در مقاله‌ای با عنوان «نجوم امت» درباره امام‌خمینی، فهرست دیگری از شاگردان امام‌خمینی ارائه داده و حرم‌پناهی را از شاگردان امام دانسته است،.<ref>باقری بیدهندی، نجوم امت، ص۱۳۱.</ref> بنابراین می‌توان گفت حضور او در درس امام‌خمینی قطعی است. با وجود این، درباره حضور او در درس‌های خارج فقه و اصول یا اخلاق امام‌خمینی گزارشی در دست نیست و می‌توان احتمال داد که او از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی بوده و هم‌زمان با حضور در درس‌های آیت‌الله بروجردی، در درس‌های امام‌خمینی هم شرکت می‌کرده است. در کنار تحصیل دروس خارج فقه و اصول، در درس‌های فلسفه و همچنین تفسیر قرآن [[سیدمحمدحسین طباطبایی|علامه سیدمحمدحسین طباطبایی]] هم شرکت می‌کرد.
 
== تدریس در حوزه علمیه قم ==
حرم‌پناهی در کنار تحصیل، به تدریس در [[حوزه علمیه قم]] هم می‌پرداخت و مقدمات، شرح لمعه، شرح منظومه و شرح تجرید، رسائل، مکاسب و کفایه را بارها تدریس کرد. سپس به تدریس خارج فقه و اصول پرداخت. در همان زمان همراه با [[عبدالرحیم ربانی شیرازی]] و به دستور [[سیدحسین بروجردی|آیت‌الله بروجردی]] به تحقیق پیرامون کتاب وسایل‌الشیعه پرداخت.<ref>جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ص۱۲۹.</ref>
 
== فعالیت مبارزاتی ==
حرم‌پناهی با آغاز نهضت اسلامی به رهبری امام‌خمینی، به مبارزه با [[حکومت پهلوی]] روی آورد و به‌ویژه با سفر به شهر ورامین، در آنجا به افشاگری علیه حکومت پهلوی دست زد و همچنین با جریان‌های انحرافی مبارزه می‌کرد. به سبب همین سخنرانی‌ها و مبارزات بود که به شهربانی احضار شد و نسبت به ادامه فعالیت‌ها مورد تهدید قرار گرفت. همچنین به شهر آشتیان و رستم‌آباد شمیران سفر کرد و به فعالیت‌های تبلیغی در آن مناطق پرداخت.<ref>جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ص۱۳۰.</ref> پس از آن هم به مبارزاتش ادامه داد و همراه با مدرسان حوزه علمیه قم، اعلامیه‌هایی را در حمایت از امام‌خمینی و یا انتقاد از حکومت پهلوی امضا می‌کرد.<ref>اسناد انقلاب اسلامی، ج۳، ص۱۸۸، ۲۲۲، ۲۳۹، ۲۵۱، ۲۷۲، ۴۳۴، ۴۳۹، ۴۵۰، ۴۵۲، ۴۶۲، ۴۷۶، ۴۹۱، ۴۷۸، ۴۷۹، ۵۰۷.</ref>
 
== تألیفات ==
حرم‌پناهی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به تدریس در حوزه علمیه قم ادامه داد و از مدرسان درس خارج فقه و اصول بود. همچنین در [[جامعه مدرسین حوزه علمیه قم]] عضویت داشت.  
 
کتاب‌های سفینةالهدی فی شرح وسیلةالنجاه، تصحیح مسائل‌الشیعه، شرکت در تألیف جامع احادیث الشیعه، مساکن و ملابس، تفسیر آیات‌الاحکام، شرح خطبه همام، حاشیه بر کفایةالاصول، قاعده لاضرر، فوائد رجالیه، رساله در تقیه، رساله در امامت، تقریرات درس فقه آیت‌الله بروجردی ـ طهارت و صلاة، تقریرات درس فقه برخی از استادان.
 
== درگذشت ==
محسن حرم‌پناهی در دوم مهرماه ۱۳۸۱ در [[قم]] از دنیا رفت و پیکرش پس اقامه نماز توسط [[محمدتقی بهجت|آیت‌الله محمدتقی بهجت]]، در [[حرم حضرت معصومه(س)]] به خاک سپرده شد.<ref>«درگذشتگان»، ص۱۳۱.</ref>
 
== پانویس ==
{{پانویس}}
 
== منابع ==
{{منابع}}
* اسناد انقلاب اسلامی (۱۳۷۴)، ج۳، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
* باقری بیدهندی، ناصر (۱۳۶۸)، نجوم امت ۲۸: حضرت آیت‌الله‌العظمی حاج‌آقا روح‌الله خمینی»، نور علم، شماره ۳۱، تیر.
* جامعه مدرسین حوزه علمیه قم (۱۳۸۵)، ج۳ (زندگینامه اعضای جامعه مدرسین)، تدوین: سیدمحسن صالح، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
* «درگذشتگان» (۱۳۸۱)، دوماهنامه آینه پژوهش، شماره ۷۶، مهر و آبان.
* روحانی، سیدحمید (۱۳۸۱)، نهضت امام‌خمینی، ج۱، تهران، مؤسسۀ تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی و مؤسسه چاپ و نشر عروج.
* شریف‌رازی، محمد (۱۳۵۲)، گنجینه دانشمندان، ج۲، تهران، اسلامیه.
{{پایان}}
[[رده:مقاله‌های ارزیابی‌شده/پروژه شاگردان]]
[[رده:شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی]]
[[رده:شاگردان درس خارج اصول امام‌خمینی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۲ تیر ۱۴۰۳، ساعت ۰۹:۴۹

محسن حرم‌پناهی
محسن حرم‌پناهی.jpg
اطلاعات فردی
تاریخ تولد۱۳۰۸ش
زادگاهقم
تاریخ وفات۲ مهر ۱۳۸۱
محل دفنحرم حضرت معصومه
شهر وفاتقم
اطلاعات علمی
استادانامام‌خمینی، سیدرضا بهاءالدینی، سیدحسین بروجردی، سیدمحمدتقی خوانساری، سیدمحمدرضا گلپایگانی، محمدعلی اراکی، سیدمحمد محقق داماد و...
محل تحصیلقم و مشهد
تألیفاتسفینةالهدی فی شرح وسیلةالنجاه و...
سایرتدریس در حوزه علمیه قم
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسیمبارزه علیه حکومت پهلوی و حمایت از نهضت امام‌خمینی


محسن حرم‌پناهی، از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی.

تولد و خاندان

محسن حرم‌پناهی در سال ۱۳۰۸ در قم و در خانواده‌ای با پیشینه درخشان علمی به دنیا آمد. پدرش شیخ مهدی حرم‌پناهی و جدش شیخ حسن حرم‌پناهی و جد اعلایش ملاحسین مجتهد قمی از مجتهدان برجسته قم و از شاگردان صاحب جواهر بود و نسبش به ملامحمد کبیر از عالمان برجسته آن سامان می‌رسید.[۱] پدربزرگ مادری‌اش هم آیت‌الله سیدصادق روحانی از مجتهدان برجسته قم بود.

تحصیل

محسن حرم‌پناهی از چهار سالگی خواندن و نوشتن را پیش پدرش که از مدرسان دروس حوزوی در قم بود فراگرفت و قرآن و کتب فارسی ازجمله گلستان سعدی را نزد او آموخت. سپس وارد حوزه علمیه قم شد و مقدمات را پیش شیخ غلامحسین فاضل کاشی خواند. در درس قوانین از شاگردان سیدرضا بهاءالدینی بود و شرح لمعه را نزد مرحوم شیخ یوسف احدی فراگرفت. در همان زمان به مشهد رفت و مدتی هم در درس شرح لمعه سیداحمد مدرس شرکت کرد. آنگاه به قم بازگشت و کتاب مکاسب را نزد آقایان سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی و سیدمحمدصادق شریعتمداری آموخت. در کفایةالاصول هم از شاگردان آقایان سیدمحمدصادق شریعتمداری و میرزا محمد مجاهدی بود.[۲]

حرم‌پناهی پس از پایان دوره سطح وارد درس خارج فقه و اصول آیت‌الله سیدحسین طباطبایی بروجردی شد و مدت ۱۴ سال از درس‌های ایشان بهره برد. در کنار حضور در درس‌های ایشان، از درس‌های خارج فقه و اصول آیات سیدمحمد حجت کوه‌کمری، سیدمحمدتقی خوانساری، سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی و شیخ محمدعلی اراکی بهره می‌برد.[۳]مدتی هم از درس خارج اصول آیت‌الله سیدمحمد محقق داماد استفاده می‌کرد.[۴] شریف‌رازی در زندگینامه مجمل حرم‌پناهی اشاره‌ای به این موضوع نکرده است.[۵]و در زندگینامه حرم‌پناهی، درج‌شده در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هم به این موضوع اشاره نشده است،.[۶] ولی سیدحمید روحانی در کتاب بررسی و تحلیلی از نهضت امام‌خمینی از حرم‌پناهی به‌عنوان یکی از شاگردان امام‌خمینی نام برده.[۷] و این فهرست به تأیید امام‌خمینی رسیده بود.[۸] ناصر باقری بیدهندی هم در مقاله‌ای با عنوان «نجوم امت» درباره امام‌خمینی، فهرست دیگری از شاگردان امام‌خمینی ارائه داده و حرم‌پناهی را از شاگردان امام دانسته است،.[۹] بنابراین می‌توان گفت حضور او در درس امام‌خمینی قطعی است. با وجود این، درباره حضور او در درس‌های خارج فقه و اصول یا اخلاق امام‌خمینی گزارشی در دست نیست و می‌توان احتمال داد که او از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی بوده و هم‌زمان با حضور در درس‌های آیت‌الله بروجردی، در درس‌های امام‌خمینی هم شرکت می‌کرده است. در کنار تحصیل دروس خارج فقه و اصول، در درس‌های فلسفه و همچنین تفسیر قرآن علامه سیدمحمدحسین طباطبایی هم شرکت می‌کرد.

تدریس در حوزه علمیه قم

حرم‌پناهی در کنار تحصیل، به تدریس در حوزه علمیه قم هم می‌پرداخت و مقدمات، شرح لمعه، شرح منظومه و شرح تجرید، رسائل، مکاسب و کفایه را بارها تدریس کرد. سپس به تدریس خارج فقه و اصول پرداخت. در همان زمان همراه با عبدالرحیم ربانی شیرازی و به دستور آیت‌الله بروجردی به تحقیق پیرامون کتاب وسایل‌الشیعه پرداخت.[۱۰]

فعالیت مبارزاتی

حرم‌پناهی با آغاز نهضت اسلامی به رهبری امام‌خمینی، به مبارزه با حکومت پهلوی روی آورد و به‌ویژه با سفر به شهر ورامین، در آنجا به افشاگری علیه حکومت پهلوی دست زد و همچنین با جریان‌های انحرافی مبارزه می‌کرد. به سبب همین سخنرانی‌ها و مبارزات بود که به شهربانی احضار شد و نسبت به ادامه فعالیت‌ها مورد تهدید قرار گرفت. همچنین به شهر آشتیان و رستم‌آباد شمیران سفر کرد و به فعالیت‌های تبلیغی در آن مناطق پرداخت.[۱۱] پس از آن هم به مبارزاتش ادامه داد و همراه با مدرسان حوزه علمیه قم، اعلامیه‌هایی را در حمایت از امام‌خمینی و یا انتقاد از حکومت پهلوی امضا می‌کرد.[۱۲]

تألیفات

حرم‌پناهی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به تدریس در حوزه علمیه قم ادامه داد و از مدرسان درس خارج فقه و اصول بود. همچنین در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم عضویت داشت.

کتاب‌های سفینةالهدی فی شرح وسیلةالنجاه، تصحیح مسائل‌الشیعه، شرکت در تألیف جامع احادیث الشیعه، مساکن و ملابس، تفسیر آیات‌الاحکام، شرح خطبه همام، حاشیه بر کفایةالاصول، قاعده لاضرر، فوائد رجالیه، رساله در تقیه، رساله در امامت، تقریرات درس فقه آیت‌الله بروجردی ـ طهارت و صلاة، تقریرات درس فقه برخی از استادان.

درگذشت

محسن حرم‌پناهی در دوم مهرماه ۱۳۸۱ در قم از دنیا رفت و پیکرش پس اقامه نماز توسط آیت‌الله محمدتقی بهجت، در حرم حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.[۱۳]

پانویس

  1. شریف‌رازی، گنجینه دانشمندان، ج۲، ص۱۳۴ـ۱۳۵؛ «درگذشتگان»، ص۱۳۰.
  2. جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج۳، ص۱۲۸.
  3. جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج۳، ص۱۲۸؛ شریف‌رازی، گنجینه دانشمندان، ج۲، ص۱۳۴.
  4. جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ص۱۲۸.
  5. شریف‌رازی، گنجینه دانشمندان، ج۲، ص۱۳۴.
  6. جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج ۳، ص۱۲۹.
  7. روحانی، نهضت امام‌خمینی، ج۱، ص۶۳.
  8. امام‌خمینی، صحیفه امام، ج۳، ص۲۱۳ـ۲۱۴.
  9. باقری بیدهندی، نجوم امت، ص۱۳۱.
  10. جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ص۱۲۹.
  11. جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ص۱۳۰.
  12. اسناد انقلاب اسلامی، ج۳، ص۱۸۸، ۲۲۲، ۲۳۹، ۲۵۱، ۲۷۲، ۴۳۴، ۴۳۹، ۴۵۰، ۴۵۲، ۴۶۲، ۴۷۶، ۴۹۱، ۴۷۸، ۴۷۹، ۵۰۷.
  13. «درگذشتگان»، ص۱۳۱.

منابع

  • اسناد انقلاب اسلامی (۱۳۷۴)، ج۳، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
  • باقری بیدهندی، ناصر (۱۳۶۸)، نجوم امت ۲۸: حضرت آیت‌الله‌العظمی حاج‌آقا روح‌الله خمینی»، نور علم، شماره ۳۱، تیر.
  • جامعه مدرسین حوزه علمیه قم (۱۳۸۵)، ج۳ (زندگینامه اعضای جامعه مدرسین)، تدوین: سیدمحسن صالح، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
  • «درگذشتگان» (۱۳۸۱)، دوماهنامه آینه پژوهش، شماره ۷۶، مهر و آبان.
  • روحانی، سیدحمید (۱۳۸۱)، نهضت امام‌خمینی، ج۱، تهران، مؤسسۀ تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی و مؤسسه چاپ و نشر عروج.
  • شریف‌رازی، محمد (۱۳۵۲)، گنجینه دانشمندان، ج۲، تهران، اسلامیه.