خوف و رجا (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۰: خط ۳۰:
| مشخصات نشر =  
| مشخصات نشر =  
}}
}}
'''خوف و رجا''' کتابی به قلم معصومه طلوع است که به تحلیل اندیشه‌های امام‌خمینی درباره خوف و رجا می‌پردازد. این کتاب در سال ۱۳۸۹ش توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج، منتشر شده است.
'''خوف و رجا''' کتابی به قلم معصومه طلوع است که به تحلیل اندیشه‌های امام‌خمینی درباره [[خوف و رجا]] می‌پردازد. این کتاب در سال ۱۳۸۹ش توسط [[مؤسسه چاپ و نشر عروج]]، منتشر شده است.
==محتوا==
==محتوا==
در کتاب خوف و رجا تلاش شده تا مفاهیم کلیدی اندیشه‌های اخلاقی [[امام‌خمینی]] در زمینه [[خوف و رجا]]، بررسی و تبیین شود و زمینه برای پیش بردن چنین مباحثی با تأکید بر نیازهای جامع فراهم آید. در فرازی از کتاب خوف و رجا  آمده، امام‌خمینی خوف را ترس از حق‌تعالی می‌داند که از تجلی جلال و کبریایی حق یا تفکر در حساب و عذاب الهی یا نقصان فرد در انجام الهی ناشی می‌شود و رجا را امید به رحمت حق می‌داند که از ادراک رحمت مطلقه حق به دست می‌آید.<ref>امام‌خمینی، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۱۲۹ و ۱۳۷-۱۳۷.</ref>
در کتاب خوف و رجا تلاش شده تا مفاهیم کلیدی اندیشه‌های اخلاقی [[امام‌خمینی]] در زمینه [[خوف و رجا]]، بررسی و تبیین شود و زمینه برای پیش بردن چنین مباحثی با تأکید بر نیازهای جامع فراهم آید. در فرازی از کتاب خوف و رجا  آمده، امام‌خمینی خوف را ترس از حق‌تعالی می‌داند که از تجلی جلال و کبریایی حق یا [[تفکر]] در حساب و عذاب الهی یا نقصان فرد در انجام الهی ناشی می‌شود و رجا را امید به رحمت حق می‌داند که از ادراک رحمت مطلقه حق به دست می‌آید.<ref>امام‌خمینی، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۱۲۹ و ۱۳۷-۱۳۷.</ref>
امام‌خمینی در آثار اخلاقی و [[عرفانی]] خود با استناد به روایتی درباره خوف و رجا پرداخته و خوف را به اقسامی تقسیم کرده است؛ نظیر خوف عوام، خوف خواص و خوف اخص خواص.<ref>امام‌خمینی، شرح چهل حدیث، ص۳۲۷-۳۲۸.</ref> ایشان در بیان پیامدهای خوف معتقد است مبادی خوف از حق‌تعالی و یأس و [[قنوط]] از رحمت او مختلف و آثار ثمرات آن نیز متفاوت است. ایشان خوف حاصل برای [[پیامبران(ع)|انبیاء]] (ع) و [[اولیاء]] (ع) را با دیگران متفاوت دانسته است؛ زیرا این خوف پس از حال صحو بعد از محو به دست می‌آید و کامل‌ترین مرتبه خوف است.<ref>امام‌خمینی، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۳۳۱.</ref>
 
امام‌خمینی در آثار اخلاقی و عرفانی خود با استناد به روایتی درباره خوف و رجا پرداخته و خوف را به اقسامی تقسیم کرده است؛ نظیر خوف عوام، خوف خواص و خوف اخص خواص.<ref>امام‌خمینی، شرح چهل حدیث، ص۳۲۷-۳۲۸.</ref> ایشان در بیان پیامدهای خوف معتقد است مبادی خوف از حق‌تعالی و یأس و [[قنوط]] از رحمت او مختلف و آثار ثمرات آن نیز متفاوت است. ایشان خوف حاصل برای [[پیامبران(ع)|انبیاء(ع)]] و اولیاء(ع) را با دیگران متفاوت دانسته است؛ زیرا این خوف پس از حال صحو بعد از محو به دست می‌آید و کامل‌ترین مرتبه خوف است.<ref>امام‌خمینی، شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص۳۳۱.</ref>
==ساختار==
==ساختار==
این کتاب مشتمل بر یک مقدمه، پیشگفتار و مطالب اصلی می‌باشد:
کتاب خوف و رجا، مشتمل بر یک مقدمه، پیشگفتار و مطالب اصلی می‌باشد: از جمله این مطالب؛ مراتب خوف، مبانی خوف، پیامدهای خوف، [[عبادت]] و خوف، مراتب رجا، مبانی رجا، پیامدهای رجا، پیامدهای قنوط و ناامیدی، ویژگی‌های اهل رجا و غرور، میزان نظری و عملی خوف، [[توکل]] معیار رجا و ترس و امید زینت‌بخش وجود مؤمن است.
از جمله این مطالب؛ مراتب خوف، مبانی خوف، پیامدهای خوف، عبادت و خوف، مراتب رجا، مبانی رجا، پیامدهای رجا، پیامدهای قنوط و ناامیدی، ویژگی‌های اهل رجا و غرور، میزان نظری و عملی خوف، توکل معیار رجا و ترس و امید زینت‌بخش وجود مؤمن است.
 
==پاورقی==
در این کتاب به مناسبت‌هایی متن عربی برخی [[قرآن|آیات]] و [[حدیث|روایات]] در پاورقی آمده است.
در این کتاب به مناسبت‌هایی متن عربی برخی [[قرآن|آیات]] و [[حدیث|روایات]] در پاورقی آمده است.
==وضعیت نشر==
==وضعیت نشر==
چاپ اول این کتاب در سال ۱۳۸۹ش توسط [[مؤسسه چاپ و نشر عروج]] وابسته به [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]]، منتشر شده است.
چاپ اول کتاب خوف و رجا در سال ۱۳۸۹ش توسط [[مؤسسه چاپ و نشر عروج]] وابسته به [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]]، منتشر شده است.
==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}