علی فریدةالاسلام کاشانی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
جز (Shams صفحهٔ علی فرید کاشانی را به علی فریدةالاسلام کاشانی منتقل کرد)

نسخهٔ ‏۲ دی ۱۴۰۳، ساعت ۲۲:۲۳

علی فریدةالاسلام کاشانی
اطلاعات فردی
نام کاملعلی فریده الاسلام کاشانی
لقبفریده الاسلام
تاریخ تولد۱۳۰۹ ش
زادگاهکاشان
تاریخ وفات۱۳۳۳ ش
محل دفنقبرستان حاج شیخ، قم
شهر وفاترودسر
اطلاعات علمی
استادانآیت‌الله بروجردی، امام‌خمینی، شیخ هاشم قزوینی، سیداحمد یزدی
شاگردانسیدعبدالکریم هاشمی‌نژاد، سیدحسن ابطحی خراسانی، سیدحبیب‌الله طاهری گرگانی، علی‌اصغر مسلمی کاشانی، غـلامرضا عـرفانیان خراسانی
محل تحصیلکاشان، اصفهان، مشهد، قم
تألیفاتمنظومه مجمع الفرائد، مجمع الفرائد در علم اصول، رساله‌ای در لباس مشکوک، تعلیقه بر فرائد الاصول، منظومه‌ای در علم اصول و علم کلام


فرید کاشانی، علی؛ از شاگردان درس خارج اصول امام‌خمینی.

علی فریده الاسلام کاشانی معروف به فرید کاشانی فرزند محمدحسین در سال ۱۳۰۹ش در کاشان به دنیا آمد. او خواندن و نوشتن را در زادگاهش آموخت و آنگاه به تحصیل دروس حوزوی پرداخت. در کاشان مدتی در درس محمدحسین رضوی و سیدمحمدعلی علوی بروجردی معروف به «باغ» شرکت کرد و به سبب نبوغی که در فراگیری علوم حوزوی داشت، از او لقب «فریده الاسلام» را دریافت کرد[۱]. او در سال ۱۳۲۲ ش به اصفهان رفت و در حوزه علمیه آن شهر در درس استادان مدارس علمیه آن شهر شرکت و مقدمات را تکمیل کرد. آنگاه راهی مشهد شد[۲] و در مدرسه نواب آن شهر مقیم گردید[۳] و چهار سال در درس سطح شیخ هاشم قزوینی[۴] و سیداحمد یزدی شرکت کرد[۵]. هم‌زمان به تدریس نحو و منطق در مدرسه میرزا جعفر آن شهر پرداخت[۶]. وی درحالی‌که طلبه‌ای جوان بود، به بحث با آیت‌الله سیدیونس اردبیلی، مجتهد مقیم آن شهر پرداخت که دو ساعت طول کشید و تعجب آن مرجع را برانگیخت. مدتی هم در حوزه علمیه کوهستان در مازندران، از درس شیخ محمد کوهستانی بهره برد[۷].

فرید کاشانی پس از مدتی حضور در کوهستان بهشهر، به قم رفت و در حوزه علمیه قم در درس خارج فقه و اصول آیت‌الله بروجردی شرکت کرد. مدتی بعد در درس خارج اصول امام‌خمینی شرکت کرد. وی در محرم/شهریور ۱۳۳۳ ش درگذشت[۸]، بنابراین می‌توان احتمال داد که در سال‌های نخست دهه ۱۳۳۰ در درس خارج اصول امام‌خمینی حضور می‌یافته است. حمید روحانی نام او را در ردیف هفتم شاگردان امام‌خمینی قرار داده[۹] و همین گزارش نشان می‌دهد که وی از نخستین شاگردان درس خارج امام‌خمینی بوده است. همچنین باقری بیدهندی از او به عنوان یکی از شاگردان امام‌خمینی نام برده است[۱۰]. وی هم‌زمان با حضور در درس خارج اصول امام‌خمینی، امامت مسجد کیهان قم را بر عهده داشت. همچنین در مسجد کوچک گذر خان به تدریس دروس سطح ازجمله قوانین‌الاصول میرزای قـمی می‌پرداخت و مدتی هم خصوصی، درس خارج را به سیدعبدالکریم هاشمی‌نژاد تدریس می‌کرد. از دیگر شاگردان او می‌توان به سیدحسن ابطحی خراسانی، سیدحبیب‌الله طاهری گرگانی، غلامرضا عرفانیان خراسانی، علی‌اصغر مسلمی کاشانی، حاج شیخ حسن شریعتی نیاسری، محمد امامی کاشانی، یحیی انصاری شیرازی و دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی اشاره کرد[۱۱]. وی در سفرهایش به کاشان، با سیدعلی یثربی، مجتهد مقیم کاشان نیز مباحثاتی داشت. همچنین با رهبران تصوف، شیخیه و بهاییت مناظره می‌کرد[۱۲] که نشان از تبحر او در علوم حوزوی داشت.

تألیفات او عبارت است از: ۱- منظومه مجمع الفرائد، شامل ۲۵۲ بیت در قواعد نحو. ۲- مجمع الفرائد در علم اصول در ۲ جلد[۱۳] که این کتاب در سال ۱۳۳۲ ش به اهتمام محمدحسین اصفهانی منتشر شده است[۱۴]. ۳- رساله‌ای در لباس مشکوک (تقریرات درس فقه آیت‌الله بروجردی). ۴- تعلیقه بر فرائد الاصول شیخ انصاری (از اول بحث برائت تا باب استصحاب). ۵- منظومه‌ای در علم اصول. ۶- منظومه‌ای در علم کلام. ۷- رساله و جزواتی ناقص در مبحث فقه و اصول[۱۵]. همچنین کتاب تقریرات اصول به قلم او، با مقدمه، تصحیح و اصلاحاتی توسط سیدعبدالکریم هاشمی‌نژاد منتشر شده است[۱۶]. فرید کاشانی در محرم سال ۱۳۳۲ ش در شهرستان رودسر در استان گیلان بود و در شامگاه ۱۴ محرم/۲۱ شهریور براثر سکته قلبی در آن شهر درگذشت. پیکر او به قم منتقل شد و در انتهای قبرستان حاج شیخ به خاک سپرده شد[۱۷].

پانویس

  1. سلمانی آرانی، ص۲۷-۲۸
  2. فریده الاسلام، مقدمه، الف
  3. سلمانی آرانی، ص۲۷
  4. فریده الاسلام، مقدمه، الف
  5. سلمانی آرانی، ص۲۷
  6. همان، ص۳۰
  7. سلمانی آرانی، ص۲۷-۲۹
  8. فریده الاسلام، مقدمه، الف
  9. روحانی، ج ۱، ص۴۳
  10. باقری بیدهندی، ص۱۳۱
  11. سلمانی آرانی، ص۲۸
  12. همان، ص۲۹-۳۰
  13. سلمانی آرانی، ص۳۱
  14. مشار، ج ۴، ص۳۳۹
  15. سلمانی، ص۳۱
  16. اصفهانی، ص۴۶
  17. جواهرکلام، ج ۲، ص۵۰۱-۵۰۲

منابع

  • اصفهانی، عبدالله (۱۳۹۳)، «شهید هاشمی‌نژاد، طلایه‌دار مبارزه و مقاومت در خراسان»، ماهنامه پاسدار اسلام، شماره ۳۹۱-۳۹۲، شهریور و مهر.
  • باقری بیدهندی، ناصر (۱۳۶۸)، «بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران آیت‌الله العظمی حاج آقا روح‌الله خمینی»، ماهنامه نور علم، دوره سوم، شماره ۳۱، تیر.
  • جواهرکلام، عبدالحسین (۱۳۸۲)، تربت پاکان قم، قم، انصاریان.
  • روحانی، سیدحمید (۱۳۵۸)، بررسی و تحلیلی از نهضت امام‌خمینی در ایران، ج ۱، بی‌جا، دارالفکر ـ دارالعلم.
  • سلمانی آرانی، حبیب‌الله (۱۳۷۶)، «ستارگان حرم: شیخ علی کاشانی (فریده الاسلام)»، ماهنامه فرهنگ کوثر، شماره ۷، مهر.
  • فریده الاسلام، علی (۱۳۶۸)، مجمع الفرائد فی الاصول، قم، مطبعه امیر.
  • مشار، خان بابا (۱۳۴۲)، مؤلفین کتب چاپی فارسی و عربی از آغاز تاکنون، بی‌جا، بی‌نا.