خاطرات دکتر مهدی حائری یزدی (کتاب)
خاطرات دکتر مهدی حائری یزدی استاد فلسفه و فرزند بنیانگذار حوزۀ علمیه قم، کاری از حبیب لاجوردی، به بازخوانی خاطرات آیتالله دکتر مهدی حائری یزدی، پیرامون سوابق خانوادگی، تحصیلات در قم و آمریکا، مسایل مربوط به قضایای سیاسی، اجتماعی و مذهبی و خاطراتی از امامخمینی میپردازد.
گردآورنده
حبیب لاجوردی، دانش آموخته دانشگاههای بیل، هاروارد و آکسفورد و رئیس طرح تاریخ شفاهی ایران در مرکز مطالعات خاور میانه دانشگاه هاروارد آمزیکا. (لاجوردی، خاطرات دکتر مهدی حائری یزدی...، سخن ناشر(ص ۷)
اهمیت
به دلیل آشنایی دکتر حایری با غرب، به واسطه تحصیل در آمریکا و کانادا، و همچنین، آشنایی با جریانهای سیاسی و اجتماعی ایران در دورۀ رضا شاه تا پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و ارتباط ایشان با امامخمینی این خاطرات، دارای اهمیت بالایی است. از امتیازات کتاب میتوان به دارابودن پاورقیهای فراوان و راهگشا، اشاره کرد.
ساختار
کتاب، مشتمل بر فهریت ریز موضوع، سخن ناشر، مقدمه، یادداشت ویراستار و متن خاطرات و نمایه است. در متن خاطرات، وی به سوابق خانوادگی، تحصیلات در قم و آمریکا، مسایل مربوط به تأسیس حوزۀ علمیه قم، رضاخان و مسئلۀ جمهوریت و تمایل او به تبدیل پادشاهی به جمهوری، کشف حجاب و واقعه گوهرشاد، قضایای دکتر مصدق، نمایندگی مرحوم حایری از طرف آیتالله بروجردی در آمریکا، روابط آیتالله بروجردی با دولتها و نقش او در پهنۀ سیاسی ایران، مسایل مربوط به آیتالله کاشانی، ملاقات امامخمینی با شاه و اسدالله علم، پس از حادثه ۱۵خرداد، مسایل در ارتباط با امامخمینی و همچنین، آیتالله شریعتمداری، ایجاد اختلاف بین سلطنت و روحانیت، واقعه ۱۵خرداد، تبعید امامخمینی به ترکیه، سرپرستی سفارت ایران در آمریکا، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، داستان امام موسی صدر، پرداخته است (لاجوردی، خاطرات دکتر مهدی حائری یزدی، ص ۱۵ـ۱۳۳) این کتاب حاصل سه جلسه گفتگوی ۵ ساعته با مهدی حائری یزدی در شهر «بتزدا» در ایالت مریلند آمریکاست که توسط ضیاء صدقی با فاصله زمانی، به تاریخ ۸ بهمن ۱۳۶۷ش تا ۹ اردیبهشت ۱۳۷۱ش انجام گرفته است (لاجوردی، خاطرات دکتر مهدی حائری یزدی، ص ۱۳)
وضعیت نشر
چاپ اول کتاب در سال ۱۳۸۱ش. در ۱۵۸ صفحه، در ۵۰۰۰ نسخه، در تهران، نشر کتاب نادر، به چاپ رسیده است.
منابع
لاجوردی، حبیب، خاطرات دکتر مهدی حائری یزدی استاد فلسفه و فرزند بنیانگذار حوزۀ علمیه قم، تهران، نشر کتاب نادر، چاپ اول، ۱۳۸۱ش.