محمدجواد فرقانی
فرقانی، محمدجواد؛ از شاگردان درس اخلاق امام خمینی. محمدجواد فرقانی در سال ۱۳۰۲ ش در کرمان به دنیا آمد. او خواندن و نوشتن را در کرمان فراگرفت. سپس به تحصیل دروس حوزوی روی آورد و به همین منظور راهی قم شد و در حوزه علمیه آن شهر به تحصیل پرداخت. فرقانی در آنجا کتاب مطول را پیش حسینعلی منتظری خواند. کتاب شرح لمعه را از شیخ محمد صدوقی یزدی فراگرفت و در درس قوانینالاصول از شاگردان صدوقی یزدی بود. کتاب خلاصه الفصول را هم نزد سید رضا صدر خواند و آنگاه در درس کفایهالاصول میرزا محمد مجاهدی تبریزی شرکت کرد. رسایل را هم پیش مرتضی مطهری فراگرفت و سپس در درس مکاسب مرتضی مطهری در قم شرکت کرد. او در کنار حضور در درسهای سطح استادان فوق، از سال ۱۳۲۱ ش در مدرس زیر کتابخانه مدرسه فیضیه در درس اخلاق امام خمینی که روزهای پنجشنبه هر هفته برگزار میشد شرکت میکرد. فرقانی در زندگینامه خودنوشت برای مرکز اسناد انقلاب اسلامی، اشارهای به مدت حضور در درس اخلاق امام خمینی نکرده است، ولی میتوان احتمال داد که تا پایان آن درس در سال ۱۳۲۴ ش از بحث اخلاقی امام خمینی استفاده میکرده است.
فرقانی در کنار تحصیل در حوزه علمیه قم، به تدریس برخی کتابها در آنجا هم میپرداخت که از آن جمله میتوان به تدریس کتاب معالمالاصول اشاره کرد. وی در زندگینامهاش اشارهای به تحصیل دروس خارج فقه و اصول نکرده است. به نظر میرسد در میانه دهه ۱۳۳۰ ش به کرمان بازگشت و به تبلیغ و وعظ و خطابه در آن شهر پرداخت. بر اساس اسناد انقلاب اسلامی، او یکی از اعضای جامعه اهل منبر کرمان بود و در قالب آن به فعالیتهای سیاسی نیز میپرداخت. ازجمله در فروردین ۱۳۴۲ همراه با منبریان کرمان (جامعه اهل منبر کرمان) نامهای به امام خمینی ارسال و در آن با اعلام پشتیبانی کامل خود از «مجاهدات خالصانه و غیورانه آن مرجع عالیقدر و سایر آیات در راه دفاع از حریم مقدس دیانت و حمایت از سنگر روحانیت و حوزه مقدسه علمیه قم» تأکید کردند که «در راه اجرای اوامر آن مرجع از هیچگونه فداکاری مضایقه» نخواهند کرد (اسناد انقلاب اسلامی، ج ۳، ۶۷-۶۸؛ قیام ۱۵ خرداد به روایت اسناد ساواک، ج ۲، ۹۷). وی پس از آن هم به مبارزات خود ادامه داد و ازجمله در قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ حضور داشت. در دوران تبعید امام خمینی هم بارها به عراق رفت و وجوهات شرعی مردم کرمان و رفسنجان را خدمت ایشان تقدیم میکرد (فرقانی، ۵-۱۱). بر اساس گزارشی از ساواک، او در سال ۱۳۴۷ ش در جلساتی که با حضور اغلب روحانیان مبارز کرمان در خانه سید یحیی جعفری در کرمان برگزار میشد شرکت میکرد (آیتالله سید یحیی جعفری به روایت اسناد ساواک، ۳۰). وی در اغلب راهپیماییها و تظاهرات مردم کرمان در سالهای ۱۳۵۶-۱۳۵۷ ش شرکت داشت.
فرقانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ابتدا در دفتر امام جمعه در کرمان فعالیت کرد و نمایندگی امام جمعه کرمان در ستاد مراسم شهدا را عهدهدار بود. سپس در سال ۱۳۶۱ ش به سمت مدیر عامل بنیاد ۱۵ خرداد استان کرمان منصوب شد و مدت ۵ ماه در آن سمت بود. در آن سال همچنین مدت شش ماه ریاست عقیدتی ـ سیاسی منطقه انتظامی کرمان را بر عهده داشت و سپس به ریاست عقیدتی ـ سیاسی راهنمایی و رانندگی کرمان منصوب شد (فرقانی، ۳-۱۱). منابع: آیتالله سید یحیی جعفری به روایت اسناد ساواک (۱۳۹۶)، تهران، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات؛ اسناد انقلاب اسلامی (۱۳۷۴)، ج ۳، مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ فرقانی، محمدجواد، «زندگینامه محمدجواد فرقانی»، آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ قیام ۱۵ خرداد به روایت اسناد ساواک (۱۳۷۸)، ج ۲، تهران، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات.