مردی شبیه خود اثر مصطفی قلیزاده علیار، به روایت و تحلیل تاریخی زندگی و مبارزات رهبر بزرگ انقلاب اسلامی ایران، امام‌خمینی پرداخته است. کتاب یادشده از سوی انتشارات عروج وابسته به موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی در سال ۱۳۸۷ منتشر شده است.

مردی شبیه خود (کتاب)
کتاب مردی شبیه خود.jpg
اطلاعات کتاب
عنوانکتاب مردی شبیه خود
نویسندهمصطفی قلیزاده علیار
موضوعروایت و تحلیل تاریخی زندگی و مبارزات امام خمینی
تعداد صفحات۲۰۹ صفحه
اطلاعات نشر
ناشرموسسه چاپ و نشر عروج
محل نشرتهران
تاریخ نشر1387ش

نویسنده

«مصطفی قلیزاده علیار»، شاعر، نویسنده، پژوهشگر تاریخ و ادبیات و روزنامه نگار، صاحب امتیاز و مدیرمسئول دوهفته نامه «دنیز» است و از وی بیش از ۳۰ کتاب به زبان‌های فارسی و ترکی و ده‌ها مقاله پژوهشی در نشریات داخلی و خارجی از جمله «دائرةالمعارف تشیع» و «گلشن ابرار» نشر یافته است. در شهریور سال ۱۳۹۶ جایزه بین المللی شهریار و نشان فرهنگی شهریار از سوی دانشگاه تبریز به ایشان اعطا شد؛ در سال ۱۳۹۷ به عنوان چهره ممتاز فرهنگی انقلاب اسلامی در استان آذربایجان غربی از سوی حوزه هنری انتخاب گردید همچنین وی به عنوان یکی از چهره‌های نامدار و تاثیرگذار فرهنگی و هنری آن استان در چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی، مورد تجلیل قرار گرفت (حوزه هنری استان آذربایجان غربی، برداشت ۲۵/۱/۱۴۰۳).

محتوا

کتاب در اصل برای جوانان تألیف شده است و تمام مطالب کتاب مبتنی بر پژوهش و سند و منابع معتبر و زبان کتاب روان و دارای نثری ساده و درست و محکم است. از نظر نویسنده کتاب «مردی شبیه خود» در واقع گنجاندن بحر در کوزه است؛ زیرا زندگی پرکشاکش و ابعاد گسترده زندگی شخصی و سیاسی و علمی و ده سال رهبری امام‌خمینی، در این کتاب مختصر گنجانده و به زبانی آشنا به مخاطب بیان شده است که این کاری بسیار سخت است. ضمنا این کتاب در فروردین سال ۸۸ در بین دانشجویان به مسابقه حضوری در تهران گذاشته شده که حاکی از اهمیت کتاب است (لیزنا، برداشت، ۲۵/۱/۱۴۰۳).

ساختار

کتاب در ۱۳ فصل تدوین شده است: فصل اول (تولد و تحصیل) شامل محورهای همچون خاندان، پدر، مادر، مکتب‌خانه، ایام کودکی و ... است. در ادامه این فصل و فصل دوم (فرازها و نشیب‌ها)، حوادث و داستان‌هایی از دوران کودکی امام، بررسی شده است. فصل سوم (به سوی قیام، به تبیین زمینه‌های قیام امام خمینی در مقابل رژیم پهلوی اختصاص یافته و به لحاظ تاریخی سیاسی ایران در دهه‌های ۱۳۱۰ تا ۱۳۴۰ حایز اهمیت و دقت است. فصل چهارم (جلوه‌های عاشورایی) و فصل پنجم (حماسه‌ای دیگر) شامل حوادث قیام و زندان و آزادی امام و افشای وابستگی شاه به رژیم صهیونیستی اسرائیل می‌شود و فصل ششم تبعید به ترکیه، فصل هفتم و هشتم و نهم به امور تبعید امام به عراق و اقامت ۱۳ساله‌اش در نجف اشرف و سپس عزیمت اجباری به فرانسه می‌پردازد که خواندنی‌ترین صفحات کتاب را تشکیل می‌دهد (حوزه هنری استان آذربایجان غربی، برداشت ۲۵/۱/۱۴۰۳).

یادآوری می‌شود؛ فصل هشتم (ادامه نهضت) از غنی‌ترین فصل‌های کتاب در شمارش فعالیت‌های دهگانه اساسی امام در نجف در راستای رهبری انقلاب اسلامی ازجمله طرح مباحث علمی و فقاهتی حکومت اسلامی در زمان غیبت امام معصوم (ع) و تشکیل آن که حاصل این مباحث، تدوین کتاب «ولایت فقیه» شد. اما چهار فصل آخر کتاب در شرح پیروزی انقلاب و ماجراهای بعد از پیروزی و نیز مباحث قانون اساسی و جنگ تحمیلی و ارتحال امام‌خمینی است (ایبنا، برداشت  ۲۵/۱/۱۴۰۳).

وضعیت نشر: کتاب مردی شبیه خود، و تاکنون دو بار (سال‌های ۸۷ و ۹۳) از سوی انتشارات عروج وابسته به موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی در ۲۰۹ صفحه رقعی منتشر شده است (لیزنا، برداشت، ۲۵/۱/۱۴۰۳).

پانویس

منابع

  • ایبنا، برداشت ۲۵/۱/۱۴۰۳، www.ibna.ir،
  • حوزه هنری استان آذربایجان غربی، برداشت، ۲۵/۱/۱۴۰۳، www arturmia.ir،
  • قلی‌زاده علیار، مصطفی، مردی شبیه خود، تهران، موسسه چاپ و نشر عروج، وابسته به موسسه تنظیم و نشرر آثار امام خمینی، ۱۳۸۷ش.
  • لیزنا، برداشت، ۲۵/۱/۱۴۰۳، www.lisna.ir,