علی‌اصغر مسلمی کاشانی، از شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی.

علی‌اصغر مسلمی کاشانی
علی‌اصغر مسلمی کاشانی.jpg
اطلاعات فردی
تاریخ تولد۱۳۱۰ش
زادگاهکاشان
اطلاعات علمی
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
وبگاه رسمی 


تولد و تحصیل

او در سال ۱۳۱۰ش در شهر کاشان زاده شد. پدرش شیخ عباس مسلمی از روحانیان آن سامان بود [۱]

علی‌اصغر مسلمی تحصیل دروس حوزوی را در زادگاهش کاشان آغاز کرد و اولین استاد او شیخ محمدحسین رضوی کاشانی بود [۲] که ادبیات و همچنین معالم را نزد وی آموخت. مطول را از شیخ محمود نجفی فراگرفت و بخش دیگری از دروس را نزد شیخ جعفر صبوری کاشانی خواند [۳] او پس از سه سال تحصیل در کاشان، به قم رفت و در حوزه علمیه آن شهر در شرح لمعه از شاگردان میرزا حسین نوری همدانی بود. رسایل را نزد میرزا علی‌اکبر مشکینی آموخت و در مکاسب از محضر درس عبدالجواد جبل عاملی سدهی سود برد. سپس در درس شرح لمعه و قوانین‌الاصول سیدموسی صدر شرکت کرد و کفایه‌الاصول را هم نزد سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی و میرزا محمد مجاهدی فراگرفت. درس منظومه ملاهادی سبزواری را هم نزد سیدموسی صدر آموخت [۴] او پس از پنج سال تحصیل در قم به عراق رفت و در حوزه علمیه نجف اشرف به تکمیل تحصیلات حوزوی پرداخت. در آن حوزه مدت ۱۵ سال در درس خارج فقه و اصول سیدابوالقاسم خویی و ۱۲ سال در درس خارج اصول آیت‌الله سیدمحمود حسینی شاهرودی شرکت داشت [۵] علاوه بر آن به مدت ۹ سال نیز در درس خارج اصول آیت‌الله سیدمحمدباقر صدر حضور یافت و درس الفاظ ایشان را تقریر کرد («پرونده‌ای به مناسبات...»، ص۱۰). مدت ۷ سال هم از درس خارج اصول سیدعلی علامه فانی بهره‌مند شد. مدتی هم از درس خارج سیدعبدالاعلی سبزواری، سیدحسن موسوی بجنوردی و سیدمحمد روحانی قمی استفاده کرد [۶]

مسلمی کاشانی از ۱۳۴۴ش و پس از حضور امام‌خمینی در نجف اشرف و آغاز تدریس خارج فقه، در درس خارج بیع (خارج فقه) امام‌خمینی شرکت کرد (قاسمی، ج۴، ص۳۰۳). او در این درس که در مسجد شیخ انصاری تشکیل می‌شد (صحیفه دل، ج۲، ص۶۷) حضور می‌یافت و از شاگردان معروف امام محسوب می‌شد (همان؛ خاطرات حجت‌الاسلام‌والمسلمین...، ص۵۰۵). از هم‌مباحثه‌های او می‌توان به شیخ غلامرضا رضوانی اشاره کرد [۷] وی همچنین در برخی از سفرهای سیدمصطفی خمینی، او را همراهی می‌کرد و در خلال سفر مباحثه‌هایی هم با او داشت (یادها و یادمان‌ها از...، ج ۱، ص۲۷۷). مسلمی از افراد مورد اعتماد امام‌خمینی بود و ایشان به برخی از افرادی که توسط مسلمی معرفی شده بودند، اجازه‌ای در امور شرعیه و حسبیه داده بود (صحیفه امام، ج۱، ص۴۵۸، ۴۶۹، ۴۷۵، ۴۷۷، ۴۹۱، ۵۰۴).

فعالیت‌های مبارزاتی

وی در نجف اشرف مقسم شهریه سیدمحمدباقر صدر بود («پرونده‌ای به مناسبات...»، ص۱۰) و هم‌زمان به مبارزه با حکومت پهلوی همسو با نهضت امام‌خمینی می‌پرداخت و برخی از اعلامیه‌های طلاب علوم حوزوی را امضا می‌کرد. ازجمله پس از مهاجرت امام‌خمینی به فرانسه، همراه با جمعی از روحانیان مبارز نجف اشرف با ارسال نامه‌ای، از هجرت ایشان که تحت فشار رژیم بعث و حکومت پهلوی بود، اظهار تأسف کردند (اسناد انقلاب اسلامی، ج۳، ص۴۰۶-۴۰۷). در ۱۷ مهر ۱۳۵۷ نیز پس از ورود امام‌خمینی به فرانسه، همراه با جمعی از فضلا و مدرسان دروس دینی در حوزه علمیه نجف اشرف با ارسال نامه‌ای به والری ژیسکاردستن رئیس‌جمهور فرانسه، از امام‌خمینی به‌عنوان روح و قلب ۳۵ میلیون ایرانی نام بردند و خواستار رفتار شایسته با ایشان شدند ( همان، ص۴۰۸-۴۰۹).

فعالیت‌ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی

مسلمی کاشانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به کشور بازگشت و به تدریس مباحث درس سیدمحمدباقر صدر در علم اصول در حوزه علمیه قم پرداخت («پرونده‌ای به مناسبات...»، ص۱۰). او در سی خرداد ۱۳۹۶ در قم درگذشت («بزرگداشت حجت‌الاسلام‌والمسلمین مسلمی کاشانی»، ص۱۱).

پانویس

  1. (قاسمی، ج۴، ص۳۰۲).
  2. («پرونده‌ای به مناسبات...»، ص۱۰)
  3. (قاسمی، ج۴، ص۳۰۳).
  4. (قاسمی، ج۴، ص۳۰۳).
  5. (قاسمی، ج ۴، ص۳۰۳).
  6. (قاسمی، ج۴، ص۳۰۳).
  7. (قاسمی، ج ۴، ص۳۰۳).

منابع

اسناد انقلاب اسلامی (۱۳۷۴)، ج۳، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ «بزرگداشت حجت‌الاسلام‌والمسلمین مسلمی کاشانی» (۱۳۹۶)، دوهفته‌نامه افق حوزه، شماره ۵۱۵، ۱۴ تیر؛ «پرونده‌ای به مناسبات شهادت آیت‌الله‌العظمی سیدمحمدباقر صدر در گفتگو با: حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی‌اصغر مسلمی کاشانی» (۱۳۹۴)، هفته‌نامه حریم امام، شماره ۲۰۹، ۱۳ اسفند؛ خاطرات حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدعلی‌اکبر محتشمی‌پور (۱۳۷۶)، تهران، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی؛ صحیفه امام (۱۳۷۸)، ج ۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی؛ صحیفه دل، مطالب و خاطرات مکتوب از شاگردان امام‌خمینی (۱۳۸۵)، ج ۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی؛ قاسمی، رحیم (۱۳۹۳)، دره الصدق فیمن تلمذ من علما اصفهان بالنجف، ج ۴، قم، مجمع الذخائر الاسلامیه؛ یادها و یادمان‌ها از شهید سیدمصطفی خمینی (ره)‏ (۱۳۷۶)، ج ۱، ‏تدوین: کمیته علمی کنگره شهید سیدمصطفی خمینی، تهران، مؤسسه چاپ و نشر عروج.