هاشمی رفسنجانی، دوران مبارزه، خاطرات خودنوشت علیاکبر هاشمی رفسنجانی، پیرامون زندگانی، مبارزات و فعالیتهای سیاسی، نهضت امامخمینی و انقلاب اسلامی است.
اهمیت کتاب
خاطرات مرحوم هاشمی رفسنجانی، بهعنوان کسی که پیوندِ بسیار نزدیک و خودمانی با امامخمینی داشته است، از آغاز نهضت امام با آن همراه بوده و بیشترین شکنجهها را متحمل شده و پس از انقلاب نیز بهعنوان یار امین امام، هم تحولات فراوانی را شاهد بوده و هم مسئولیتهای خطیر فراوانی را بر عهده داشته است، از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است.[۱] از امتیازات کتاب دوران مبارزه میتوان به دارا بودن فهرست تفصیلی مطالب، تصاویر، اسناد، گاهشمار، نمایه اعلام، اشخاص، اماکن، احزاب و گروهها و کتب و نشریات اشاره کرد.
ساختار
کتابِ ۲ جلدی دوران مبارزه، صفحاتی پیاپی و یک فهرست تفصیلی و ریز موضوع دارد. دارای یک مقدمه (حرف اول) از نویسنده است. پس از متن خاطرات، پیافزود و در پایان تصاویر، اسناد، گاهشمار و نمایه است.
محتوا
دوران مبارزه در یک نگاه، آشنایی با حضرت امام، کارنامه آیتالله بروجردی، زمینههای مرجعیت امام، انقلاب سفید(سال۴۱)، یورش به فیضیه(سال۴۲)، ۱۵خرداد۴۲ شکستی پس از پیروزی، سربازی طلاب و حضور نهضت در پادگانهای نظامی، جشنهای آزادی امام، صفیر گلولۀ بخارایی و ترور حسنعلی منصور، کاپیتولاسیون(سال۴۳)، هیئتهای مؤتلفه، تبعید امام(سال۴۳)، نگارش کتاب امیرکبیر، حسینیه ارشاد، کشف جمعیت سِرّی اصلاح حوزه(سال۴۵)، تبدیل جلسات مذهبی به پایگاه مبارزه(سال۴۷)، طرح شعار حکومت اسلامی(سال۴۸)، موج مبارزه مسلحانه(سال۵۰)، تبعید مدرسین حوزه علمیه قم و تعطیلی پایگاههای نهضت در تهران(سال۵۱)، دیدار با امام در نجف، بازتاب نماز عید فطر در تپههای قیطریه(سال۵۷)، پس از کشتار ۱۷شهریور۵۷، تشکّل روحانیت مبارز، انعطاف امام در عین قاطعیت، پرواز انقلاب، زمینههای انتخاب مهندس بازرگان به نخست وزیری، پس از پیروزی.[۲]
وضعیت نشر
کتاب دوران مبارزه نخستین بار، در سال ۱۳۷۶ش در دو جلد با صفحات پیاپی در ۱۶۶۲ صفحه، در ۲۲۰۰۰ نسخه، در تهران، دفتر نشر معارف انقلاب به چاپ رسیده است.
پانویس
منابع
- هاشمی رفسنجانی، علیاکبر، هاشمی رفسنجانی؛ دوران مبارزه، تهران، دفتر نشر معارف انقلاب، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.