محمدتقی وحیدی گلپایگانی

نسخهٔ تاریخ ‏۲۰ آبان ۱۴۰۳، ساعت ۲۱:۱۸ توسط Shams (بحث | مشارکت‌ها) (اصلاح ارقام، اصلاح نویسه‌های عربی)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


محمدتقی وحیدی گلپایگانی، از شاگردان درس خارج اصول امام‌خمینی.

محمدتقی وحیدی گلپایگانی
اطلاعات فردی
اطلاعات علمی

او در سال ۱۳۱۳ ش در گلپایگان به دنیا آمد. پدرش شیخ محمدحسین و جدش شیخ محمدحسن گلپایگانی از روحانیان برجسته گلپایگان بودند. محمدتقی وحیدی مقدمات دروس حوزوی را در گلپایگان و نزد پدر و جدش آموخت. آنگاه راهی قم شد و در حوزه علمیه آنجا ادبیات را پیش شیخ مصطفی اعتمادی تبریزی خواند و بخشی از شرح منظومه سبزواری را هم نزد سیدمصطفی خمینی خواند. هم‌زمان در درس تفسیر قرآن آیات میرزا ابوالفضل زاهدی و علامه سیدمحمدحسین طباطبایی شرکت می‌کرد. سپس بخشی از دروس سطح را پیش آقایان محمدتقی ستوده اراکی، محمد فاضل لنکرانی و سیدجلال طاهر شمس فراگرفت (گزارش اولین جشنواره و زندگینامه ائمه جماعات اهل‌قلم، ۲۲۱؛ «زندگینامه آیت‌الله...»). او مکاسب را هم پیش میرزا علی‌اکبر مشکینی خواند. سپس در درس خارج فقه (بحث قضا) آیت‌الله سیدحسین طباطبایی بروجردی شرکت کرد و آن درس را نوشت و در نخستین دوره آزمون در حوزه علمیه قم، با ارائه آن تقریر، موفق به دریافت درجه قبولی شد. او در کنار تحصیل درس خارج فقه آیت‌الله بروجردی، در درس خارج امام‌خمینی هم شرکت می‌کرد (گزارش اولین جشنواره و زندگینامه ائمه جماعات اهل‌قلم، ۲۲۱؛ «پرونده‌ای به مناسبت...»، ۱۶-۱۷). وحیدی گلپایگانی در مصاحبه با حریم امام، صرفاً بر حضور در درس خارج امام‌خمینی بسنده کرده، ولی در زندگینامه او در سایت شخصی‌اش، از امام‌خمینی به‌عنوان استاد درس اصول ایشان نام برده شده است («زندگینامه آیت‌الله...»). او سه سال در درس امام‌خمینی حضور یافت و این حضور تا تبعید ایشان به خارج از کشور (۱۳ آبان ۱۳۴۳) استمرار داشت؛ بنابراین می‌توان گفت که احتمالاً از سال ۱۳۳۹-۱۳۴۰ ش در درس خارج اصول امام‌خمینی که در مسجد سلماسی و سپس اعظم قم برگزار می‌شد، شرکت می‌کرده است. وی پس از سال ۱۳۴۳ ش (تبعید امام‌خمینی به خارج از کشور)، در درس خارج فقه آیت‌الله سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی («پرونده‌ای به مناسبت...»، ۱۶-۱۷) و خارج اصول آیت‌الله سیدمحمد محقق داماد حاضر شد («زندگینامه آیت‌الله...») و از شاگردان خاص آیت‌الله گلپایگانی بود و در هیئت استفتای ایشان نیز عضویت داشت («پرونده‌ای به مناسبت...»، ۱۶-۱۷).

وحیدی گلپایگانی در سال‌های ۱۳۴۰-۱۳۴۴ ش در موسم تبلیغ به شهر آبادان می‌رفت و به تبلیغ دین در آن شهر می‌پرداخت. او در سال ۱۳۴۴ ش به دستور آیت‌الله گلپایگانی راهی تهران شد («زندگینامه آیت‌الله...») و به اقامه نماز جماعت در مسجد انصار الحجه آنجا پرداخت. براثر تلاش‌های او، آن مسجد گسترش یافت (همان). او همچنین به سخنرانی در هیئت المهدی تهران نیز می‌پرداخت و در آبان ۱۳۴۸ ش به سبب سخنرانی در آن هیئت، تحت نظر ساواک قرار گرفت و ساواک تهران در نامه‌ای به اداره کل سوم ساواک خواستار محل دقیق جلسات هیئت فوق و همچنین محل سکونت او شد (حضرت آیت‌الله‌العظمی...، ج ۲، ۴۰). او بر اساس گزارش ساواک در ۱۳۵۲ ش، از امام‌خمینی به‌عنوان مرجع مجاهد نام برد (همان، ج ۳، ۱۶۲). به سبب این‌گونه فعالیت‌های سیاسی دو بار دستگیر شد و هر دو بار با کمک آیت‌الله سیداحمد موسوی خوانساری آزاد گردید. وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به فعالیت در کمیته‌های انقلاب اسلامی پرداخت («پرونده‌ای به مناسبت...»، ۱۶-۱۷) و به مدت شش سال فرماندهی کمیته انقلاب اسلامی در جنوب شرق تهران را بر عهده داشت («زندگینامه آیت‌الله...»). در همان دوران، در آن منطقه با اعضای سازمان مجاهدین خلق مقابله می‌کرد («پرونده‌ای به مناسبت...»، ۱۶-۱۷). به مدت ۷ سال نیز مسئول مرکز رسیدگی به امور مساجد در منطقه جنوب تهران بود («زندگینامه آیت‌الله...»). دو بار هم رئیس هیئت نظارت بر انتخابات [ریاست جمهوری یا مجلس شورای اسلامی] در تهران بود («پرونده‌ای به مناسبت...»، ۱۶-۱۷).

وحیدی گلپایگانی در کنار فعالیت در کمیته‌های انقلاب اسلامی و مرکز رسیدگی به امور مساجد، در امور اجتماعی هم فعال بود و چندین باب مدرسه («پرونده‌ای به مناسبت...»، ۱۶-۱۷) تأسیس کرد. تأسیس بیمارستان ۱۶۰ تختخوابی شهدای گمنام، تأسیس یک کتابخانه مجهز با متراژ ۴۰۰ متر مربع در جنوب تهران (در مسجد انصار الحجّة (عج)) و نیز تأسیس صندوق قرض‌الحسنه غدیر در جنوب تهران ازجمله اقدامات اجتماعی او است («زندگینامه آیت‌الله...»). وحیدی گلپایگانی امام جماعت و تولیت مسجد انصار الحجه تهران است و در سال ۱۳۹۵ ش به اقامه نماز جماعت در آنجا می‌پرداخت («پرونده‌ای به مناسبت...»، ۱۶-۱۷). تألیف کتاب‌های مهارتی از قرآن کریم در دو جلد، قرآن و ولایت، اجتهاد و تقلید و ولایت فقیه و مقاله‌ای در اعجاز قرآن از بعد فصاحت و بلاغت (چاپ‌شده در دائره‌المعارف قرآنی) از آثار اوست (گزارش اولین جشنواره و زندگینامه ائمه جماعات اهل‌قلم، ۲۲۲).

محمدتقی وحیدی گلپایگانی در آذر ۱۴۰۱ در تهران از دنیا رفت و پیکرش پس از انتقال به قم و اقامه نماز توسط علی کریمی جهرمی در قبرستان شیخان به خاک سپرده شد(«آیت‌الله محمدتقی وحیدی گلپایگانی درگذشت»).

منابع: «آیت‌الله محمدتقی وحیدی گلپایگانی درگذشت» (۱۳ آذر ۱۴۰۱)، https://iqna.ir؛ «پرونده‌ای به مناسبت سالروز ارتحال آیت‌الله علی‌اکبر مشکینی در گفتگو با حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدتقی وحیدی گلپایگانی» (۱۳۹۵)، هفته‌نامه حریم امام، سال پنجم، شماره ۲۲۷، ۷ مرداد؛ حضرت آیت‌الله‌العظمی حاج سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی به روایت اسناد (۱۳۸۵)، ج ۲، تهران، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات؛ «زندگینامه آیت‌الله وحیدی گلپایگانی» (۱۳۹۷)، واحد فرهنگی مسجد أنصارالحجّة (عج)، http://vahidigolpayegani.ir؛ گزارش اولین جشنواره و زندگینامه ائمه جماعات اهل قلم (۱۳۸۶)، تهیه و تنظیم: گروه تحقیقات و مطالعات کاربردی مرکز رسیدگی امور مساجد تهران، قم، ثقلین.