سیدمحمود موسوی‌نژاد

نسخهٔ تاریخ ‏۷ دی ۱۴۰۳، ساعت ۱۵:۵۰ توسط Shams (بحث | مشارکت‌ها) (added Category:پروژه شاگردان3 using HotCat)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

موسوی‌نژاد، سید محمود؛ از شاگردان درس خارج اصول امام خمینی. سید محمود موسوی‌نژاد در شهر نیشابور به دنیا آمد. درباره تاریخ تولد و همچنین خانواده او اطلاعاتی در دست نیست. درباره تحصیلات ابتدایی و همچنین حوزوی او پیش از ورود به درس خارج هم گزارشی وجود ندارد. می‌توان احتمال داد که تحصیلات حوزوی خود را در نیشابور و مشهد ادامه داد. او سپس وارد درس خارج فقه و اصول آیت‌الله سید محمدهادی حسینی میلانی شد و از درس‌های ایشان بهره برد. او در سال ۱۳۳۸ ش برای تکمیل تحصیلات حوزوی راهی قم شد و در درس‌های خارج فقه آیت‌الله سید حسین طباطبایی بروجردی و خارج اصول امام خمینی حضور یافت. از همان سال، در مسجد سلماسی وارد درس خارج اصول امام خمینی شد و پس از انتقال جلسات درس ایشان به مسجد اعظم قم، به استفاده از درس امام خمینی ادامه داد. موسوی‌نژاد تا تبعید امام خمینی به خارج از کشور، از درس ایشان بهره می‌برد و یک دوره درس خارج اصول را نزد ایشان خواند. او در آن مدت، به بیت امام خمینی تردد داشت و پرسش‌های خود را با استادش در میان می‌نهاد. پس از آن در درس‌های خارج فقه و اصول آیت‌الله سید محمدرضا موسوی گلپایگانی شرکت کرد. سپس به تدریس دروسی چون ادبیات و بخشی از درس‌های اصول در مدرسه فیضیه قم پرداخت. او با آغاز نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی، به مبارزه با حکومت پهلوی پرداخت و در جلسات سخنرانی که در قم برگزار می‌شد، شرکت می‌کرد. در تظاهرات طلاب علوم حوزوی علیه رفراندوم انقلاب سفید حضور داشت و به همین سبب مورد حمله چماقداران حکومت پهلوی قرار گرفت و در همان روز دستگیر و به شهربانی در قم منتقل شد. در آستانه عید نوروز ۱۳۴۲ که توسط امام خمینی تحریم شده بود، پیام ایشان را به علمای سبزوار انتقال داد. او در سخنرانی امام خمینی علیه مصونیت قضایی مستشاران آمریکایی در ایران (کاپیتولاسیون) حضور داشت («شاگرد امام: نگذاشتیم تخت جمشید را...»، www.ion.ir). پس از تبعید امام خمینی به ترکیه در ۱۳ آبان ۱۳۴۳، همراه با طلاب و روحانیان نیشابوری حوزه علمیه قم، در نامه‌ای به سفیر ترکیه در ایران، از امام خمینی با عنوان «حضرت آیت‌الله‌العظمی آقای حاج‌آقا روح‌الله خمینی... از مراجع شیعه و از زعمای حوزه علمیه قم و مورد علاقه و توجه عموم مسلمانان ایران و سایر ممالک اسلامی و از شخصیت‌های برجسته جهان اسلام» نام بردند که «براثر دفاع از حریم دین و قرآن، به کشور ترکیه تبعید شده‌اند»، لذا خواستار ابلاغ موقعیت علمی ایشان به دولت متبوع خود شدند و در پایان از سفیر ترکیه خواستند تا آنان را از سلامتی امام خمینی مطلع کند (سیر مبارزات یاران امام در آینه اسناد ساواک، ج ۳، ۴۷).

موسوی‌نژاد در سال ۱۳۴۸ ش، راهی مرودشت در استان فارس شد و به فعالیت‌های مذهبی در آن شهر پرداخت. ازجمله فعالیت‌های او، مبارزه با جریان‌هایی چون بهاییت و شیخیه بود. سپس طلاب و روحانیانی را از شهرهای مختلف ازجمله قم، برای سخنرانی در آن شهر و روستاها و شهرهای دیگر دعوت کرد که شمار آنان بالغ بر صد نفر می‌شد. وی سپس حوزه فعالیت خود را تا شهر ارسنجان در همان استان گسترش داد. موسوی‌نژاد سپس درصدد تأسیس مساجد در روستاهای مرودشت و شهرهای اطراف برآمد و البته در این مسیر، با مقاومت‌هایی هم مواجه می‌شد. او در سال ۱۳۵۵ ش، حوزه علمیه امام صادق (ع) را در مرودشت بنیان نهاد و ضمن اداره آنجا، به تدریس در آن حوزه و تربیت طلاب دینی اهتمام ورزید.

در کنار این فعالیت‌ها، به مبارزه با حکومت پهلوی ادامه می‌داد، ازجمله در جریان برگزاری جشن‌های ۲۵۰۰ ساله که در تخت جمشید در نزدیکی شهر مرودشت برگزار شد، با اعزام مبلغان به روستاهای اطراف، مردم را در جریان این اقدام قرار داد و به تبیین دیدگاه‌های امام خمینی پرداخت. در سال‌های ۱۳۵۶-۱۳۵۷ ش هم به فعالیت در مرودشت ادامه می‌داد و اعلامیه‌هایی را علیه حکومت پهلوی صادر و مردم را به برگزاری تظاهرات و راهپیمایی ترغیب می‌کرد. وی یکی از سخنرانان اصلی این تظاهرات بود و به همین علت مأموران درصدد دستگیری او برآمدند، اما با دخالت مردم، موفق به این کار نشدند. براثر این فعالیت‌ها، از دی ۱۳۵۷، امور مرودشت در اختیار مردم قرار گرفت و او به‌عنوان یکی از روحانیان برجسته شهر، همراه با دیگر روحانیان، رهبری آنان را بر عهده داشت. موسوی‌نژاد پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مسئولیت کمیته انقلاب اسلامی مرودشت را بر عهده گرفت. یکی از اقدامات او در آن سمت، جلوگیری از حمله به تخت جمشید و غارت اموال موجود در آنجا بود. در آن روزها (بهمن و اسفند ۱۳۵۷)، برخی از افراد فرصت‌طلب درصدد حمله به آثار باارزش موجود در تخت جمشید برآمدند، ولی موسوی‌نژاد با کمک جمعی از فعالان انقلابی، در مقابل آنان ایستاد و مانع از غارت آن مجموعه شد. او گویا مسئولیت دادگاه انقلاب اسلامی را بر عهده داشت، چراکه در خاطراتش، از دستگیری علیرضا شاپور شهبازی، مسئول وقت تخت جمشید سخن گفته است؛ محاکمه‌ای که نتیجه آن، رأی به آزادی شهبازی بود. سید محمود موسوی‌نژاد هم‌اکنون (۱۳۹۸ ش) اداره مدرسه امام صادق (ع) مرودشت را بر عهده دارد. این مدرسه، ازجمله مدارس موفق در استان فارس است و وی موفق شده است مجوز تدریس درس خارج فقه و اصول را دریافت کند («شاگرد امام: نگذاشتیم تخت جمشید را...»، www.ion.ir). منابع: سیر مبارزات یاران امام خمینی در آینه اسناد به روایت اسناد ساواک (۱۳۹۳)، ج ۲ و ۳، تدوین: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی؛ «شاگرد امام: نگذاشتیم تخت جمشید را به نام انقلاب تخریب کنند»، http://www.ion.ir/news/447066.