حقیقی، عباس؛ از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام خمینی. او در سال ۱۳۰۰ ش در کرمان به دنیا آمد (آیتالله سید یحیی جعفری به روایت اسناد ساواک، ۳). دوران ابتدایی و متوسطه را در زادگاهش گذراند و سپس به تدریس در مدارس کرمان پرداخت. در همان دوران، علیرغم تدریس در مدارس کرمان، به تحصیل دروس حوزوی روی آورد و وارد حوزه علمیه کرمان شد و مقدمات را نزد شیخ محمدباقر امامی آموخت. آنگاه در درس قوانینالاصول علیاصغر صالحی کرمانی حضور یافت. مدتی هم در درس اصول محمدحسن اثنی عشری شرکت کرد و سپس به درس خارج فقه و اصول صالحی کرمانی که در مسجد جامع آن شهر برگزار میشد راه یافت. او آنگاه از خدمت در آموزشوپرورش استعفا داد و با تأسیس مدرسه علمیه معصومیه در کرمان (توسط صالحی کرمانی)، همه وقت خود را صرف تحصیل کرد و در آنجا از درس صالحی کرمانی، میرزا علی آقا مهرابی، شیخ حسین فقیه و برخی دیگر از استادان آن حوزه بهره برد. او در سال ۱۳۲۳ ش به قم رفت و در آنجا دروس سطح را تکمیل کرد و سپس در درس خارج فقه و اصول آیات سید حسین طباطبایی بروجردی و امام خمینی شرکت کرد (دانشور، ۲-۸). درباره سالهای حضور او در درس خارج فقه یا اصول امام خمینی گزارشی در دست نیست، ولی به احتمال زیاد از نخستین شاگردان امام خمینی بوده و در اواخر دهه ۱۳۲۰ ش و اوایل دهه ۱۳۳۰ ش در درسهای امام خمینی شرکت میکرده است. او همزمان با تحصیل در قم، برای تبلیغ دین راهی کرمان میشد و سپس در منطقه راور کرمان مقیم شد و به تبلیغ دین در آنجا پرداخت (همان). او پس از سالها اقامت در راور، راهی کرمان شد و به تبلیغ در آنجا ادامه داد. همچنین در مدرسه معصومیه آنجا به تدریس میپرداخت (آیتالله سید...، ۵۹). با استناد به اسناد ساواک میتوان گفت که او از روحانیانی بوده که به مبارزه با حکومت پهلوی میپرداخته است. در کرمان برخی از جلسات روحانیان مبارز در خانه او تشکیل میشد. او در همان سال هدیه محمدرضاشاه را برای روحانیان رد کرد و به همین سبب به ساواک احضار شد (همان، ۳). او در کرمان در مراسم و مجالسی که توسط مقامات دولتی برگزار میشد شرکت نمیکرد (همان، ۳۵). عباس حقیقی از سال ۱۳۴۹ ش مردم را به تقلید از امام خمینی ارجاع میداد و به ترویج ایشان میپرداخت (همان، ۳). او در سال ۱۳۵۲ ش و در جریان تبعید میرزا علی مشکینی در ماهان کرمان، با او دیدار میکرد (یاران امام به روایت اسناد ساواک، کتاب ۴۰، ۲۴۷). ساواک بر اساس گزارشی که در سال ۱۳۵۴ ش تهیه کرد، از او با عنوان یکی از روحانیان و واعظان مخالف و ناراحت کرمان (دانشور، ۱۵۱) و در سندی دیگر از وی بهعنوان یکی از طرفداران امام خمینی نام برد (آیتالله سید یحیی جعفری به روایت اسناد ساواک، ۱۵۵). به همین سبب در همان سال ممنوعالخروج شد (همان، ۱۵۹؛ یاران امام به روایت اسناد ساواک، کتاب ۴۰، ۳۳۸-۳۳۹). عباس حقیقی پس از سرکوب تظاهرات مردم قم (در ۱۰ دی ۱۳۵۶) و تبریز در ۲۹ بهمن همان سال، همراه با روحانیان کرمان با صدور اعلامیهای آن مصیبتها را به مردم تسلیت گفتند و اقدام حکومت پهلوی را تقبیح کردند (آیتالله سید یحیی جعفری به روایت اسناد ساواک، ۲۰۱). در چهلمین روز شهدای شهرهای یزد و جهرم مجلس بزرگداشتی به نام شهدای آن شهرها در مسجد جامع کرمان برگزار شد که او هم در آن مجلس شرکت داشت. در پایان آن مراسم، تظاهراتی صورت گرفت و شعارهایی در حمایت از امام خمینی سر داده شد (همان، ۲۱۸).
عباس حقیقی در ۱۸ اسفند ۱۳۸۶ ش در کرمان از دنیا رفت و پیکرش در جوار مزار شهدای گمنام آن شهر به خاک سپرده شد (دانشور، ۱۰ ـ ۱۲).
منابع: آیتالله سید یحیی جعفری به روایت اسناد ساواک (۱۳۹۶)، تهران، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات؛ دانشور، محمد (۱۳۸۸)، چهرههای ماندگار کرمان، ج ۱، کرمان، مرکز کرمانشناسی؛ یاران امام به روایت اسناد ساواک: کتاب ۴۰: معلم اخلاق آیتالله حاج میرزا علی فیض مشکینی اردبیلی (۱۳۸۸)، تهران، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات.