سیدمحمدتقی طباطبایی تبریزی، از شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی.

سیدمحمدتقی طباطبایی تبریزی
اطلاعات فردی
اطلاعات علمی

سیدمحمدتقی طباطبایی تبریزی در سال ۱۳۱۸ش در نجف اشرف و در خانواده‌ای روحانی به دنیا آمد. او دوران ابتدایی را در مدرسه منتدی النشر و زیر نظر علامه محمدرضا مظفر به پایان رساند. سپس وارد کلیة الفقه شد و در رشته علوم اسلامی به تحصیل پرداخت و از اولین فارغ‌التحصیلان آن دانشگاه بود. وی هم‌زمان به تحصیل دروس حوزوی پرداخت و ۱۰ سال در درس فقه و اصول آیت‌الله خویی شرکت کرد. او از سال ۱۳۵۰-۱۳۵۴ش در درس خارج فقه (بیع مکاسب) امام‌خمینی در مسجد شیخ انصاری شرکت و آن درس را تقریر کرد. وی همچنین مترجم درس ولایت فقیه امام‌خمینی است و آن را با عنوان ولایة الفقیه أو حکومة الإسلامیة به زبان عربی ترجمه کرد. چاپ اول این کتاب در نجف بود و بدون نام مترجم در کشورهای عربی منتشر گردید، اما چاپ دوم آن را سیدمحمود دعایی در بیروت چاپ کرد و از طریق آنجا در کشورهای عربی پخش شد. او در داخل عراق به شهرهایی چون بصره و کرکوک می‌رفت و به تبلیغ دین در آن شهرها می‌پرداخت. وی در سال ۱۳۵۴ش و در جریان اخراج ایرانیان مقیم نجف اشرف، از آن کشور اخراج شد.

پیش از پیروزی انقلاب اسلامی سه سال در لندن به تبلیغ دین پرداخت و سپس به تبلیغ در کشور پرداخت. در سال ۱۳۵۷ ش در اغلب تظاهرات و راهپیمایی‌های مردم قم شرکت می‌کرد. او پس از پیروزی انقلاب اسلامی یک سال در استان خوزستان حضور داشت و به قضاوت در دادگاه انقلاب اسلامی پرداخت. سپس به کشور برزیل اعزام شد و از سوی امام‌خمینی مأمور به اقامه نماز جمعه در آنجا شد. طباطبایی تبریزی در برزیل حسینیه، مسجد، مقبره اسلامی و همچنین مدرسه‌ای برای بچه‌های لبنانی بنیان نهاد که تا امروز باقی است. سپس به کشور غنا در غرب آفریقا اعزام شد و برای اولین بار در کل قاره آفریقا، مدرسه‌ای به سبک حوزه علمیه سنتی جهت آموزش مقدمات به مدت سه سال راه‌اندازی کرد. همه افرادی که جذب آنجا می‌شدند کسانی بودند که مدرک سیکل یا دیپلم متوسط داشتند و تا اندازه‌ای با زبان عربی آشنا بودند. در سال اول به‌عنوان سال مقدماتی، سعی می‌شد زبان عربی آنان تقویت شود. برخی از فارغ‌التحصیلان خوب و نخبه این مدرسه برای ادامه تحصیل به ایران اعزام شدند تا به سطوح بالاتر برسند و برخی از آنان پس از هفت هشت سال به کشور خود بازگشتند و هم‌اکنون به فعالیت‌های تبلیغی می‌پردازند. در کنار اداره و تدریس در آن مدرسه، در دفاع از آرمان انقلاب اسلامی هم تلاش می‌کرد و به افرادی که نسبت به امام‌خمینی جسارت می‌کردند، تذکر می‌داد. همچنین از برگزاری سمپوزیومی در غنا درباره کتاب آیات شیطانی که قرار بود با هدف تبلیغ آن کتاب برگزار شود، جلوگیری کرد.

او پس از رحلت امام‌خمینی به کشور بازگشت و سپس از سوی مقام معظم رهبری به شهر وین اتریش اعزام شد و چهار سال در آن کشور حضور داشت. در آن مدت مرکز اسلامی را در وین تأسیس کرد و از سوی رهبری مأمور اقامه نماز جماعت در آنجا شد. وی حسینیه، مسجد، دو باب منزل مسکونی، مدرسه، کتابخانه، آشپزخانه و ضیافت‌خانه‌ای برای آن مرکز بنیان نهاد. همچنین فعالیت‌های سنتی را با مسلمانان ایرانی، عرب، ترک و اتریشی‌هایی که به اسلام گرویده بودند، پی گرفت و ماهی یک بار در جلسات ۴ گانه آنان شرکت می‌کرد. طباطبایی تبریزی آنگاه برای همکاری با سازمان مدارس و حوزه‌های خارج از کشور به تانزانیا اعزام شد. او در دارالسلام، ساختمان متروکه و بزرگی به نام بلال مسلم میشن که وابسته به تجار شیعه هندی مقیم دارالسلام بود، سروسامان داد و به‌عنوان مدرسه از آن بهره جست و سه سال اداره آن مدرسه را بر عهده داشت [۱]

پانویس

  1. («از ایجاد مسجد، حسینیه و قبرستان تا جلوگیری از سمپوزیوم آیات شیطانی»، ۹؛ «سال‌های تبلیغ در گفتگو با آیت‌الله سیدمحمدتقی طباطبایی تبریزی»).

منابع

  • «از ایجاد مسجد، حسینیه و قبرستان تا جلوگیری از سمپوزیوم آیات شیطانی» (۱۳۹۵)، دوهفته‌نامه افق حوزه، شماره ۴۶۶، ۲۶ خرداد.
  • «سال‌های تبلیغ در گفتگو با آیت‌الله سیدمحمدتقی طباطبایی تبریزی»، http://www.taghribnews.com/fa/interview/20011.