کاربر:Salar/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

خط ۳۴: خط ۳۴:
==فعالیت‌ها==
==فعالیت‌ها==
دفتر تبلیغات اسلامی از آغاز با هدف گسترش تبلیغ اسلام شکل گرفت و فعالیت‌های چندی را پیش گرفت که در ادامه نیز گسترش یافت. این فعالیت‌ها در سه بخش کلی آموزش، تبلیغ و پژوهش ساماندهی شده‌است:
دفتر تبلیغات اسلامی از آغاز با هدف گسترش تبلیغ اسلام شکل گرفت و فعالیت‌های چندی را پیش گرفت که در ادامه نیز گسترش یافت. این فعالیت‌ها در سه بخش کلی آموزش، تبلیغ و پژوهش ساماندهی شده‌است:
۱. آموزش: معاونت آموزش در سال ۱۳۵۸ با هدف تکمیل آموزش دروس مورد نیاز مبلغان که در حوزه علمیه تدریس نمی‌شد راه‌اندازی شد. مواد آموزشی آن عبارت بودند از: تفسیر، نهج البلاغه، فلسفه حقوق، اقتصاد اسلامی، معارف اسلامی و تحلیل سیاسی. این درس‌ها هم‌زمان با سال تحصیلی حوزه شروع و ختم می‌شد و در سال ۱۳۶۵ ادامه کار به شورای مدیریت حوزه سپرده شد (روابط عمومی، کارنامه، ۲۷). معاونت آموزش در سال ۱۳۶۳ واحد خواهرانِ دفتر تبلیغات اسلامی را با هدف رشد فکری و فرهنگی و استفاده از وجود خواهران طلبه در امر تبلیغ راه‌اندازی کرد (همان، ۸۱؛ همو، مجموعه عملکرد، ۲۳). افزون بر این، در این معاونت، از سال ۱۳۵۹ چندین دوره مکالمه زبان انگلیسی، زبان عربی، فن و خطابه و فن نویسندگی نیز آموزش داده می‌شد (همو، مجموعه عملکرد، ۲۰ ـ ۲۲).
۱. '''آموزش''': معاونت آموزش در سال ۱۳۵۸ با هدف تکمیل آموزش دروس مورد نیاز مبلغان که در حوزه علمیه تدریس نمی‌شد راه‌اندازی شد. مواد آموزشی آن عبارت بودند از: تفسیر، نهج البلاغه، فلسفه حقوق، اقتصاد اسلامی، معارف اسلامی و تحلیل سیاسی. این درس‌ها هم‌زمان با سال تحصیلی حوزه شروع و ختم می‌شد و در سال ۱۳۶۵ ادامه کار به شورای مدیریت حوزه سپرده شد.<ref> (روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، کارنامه چهارده ساله دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم، ۲۷).</ref> معاونت آموزش در سال ۱۳۶۳ واحد خواهرانِ دفتر تبلیغات اسلامی را با هدف رشد فکری و فرهنگی و استفاده از وجود خواهران طلبه در امر تبلیغ راه‌اندازی کرد.<ref> (روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، کارنامه چهارده ساله دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم، ۸۱؛ روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، مجموعه عملکرد دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۲۳).</ref> افزون بر این، در این معاونت، از سال ۱۳۵۹ چندین دوره مکالمه زبان انگلیسی، زبان عربی، فن و خطابه و فن نویسندگی نیز آموزش داده می‌شد.<ref> (روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، مجموعه عملکرد دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۲۰ ـ ۲۲).</ref>
معاونت آموزش با راهنمایی‌های امام‌خمینی مبنی بر رشد طلاب در زمینه‌های علوم اسلامی ـ انسانی و ضرورت تربیت متخصص و محقق، متناسب با نیازهای نظام و جامعه اسلامی نخست با برگزاری دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت، فعالیت خود را آغاز کرد (همو، کارنامه، ۲۹۰ ـ ۲۹۱؛ همو، آشنایی با دفتر، ۲۵) و سپس در سال ۱۳۶۴ اقدام به ثبت دانشگاه باقرالعلوم(ع) کرد. در آبان ۱۳۷۰ هیئت مؤسس این دانشگاه به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و فروردین ۱۳۷۱ از سوی دفتر گسترش دانشگاه‌های وزارت فرهنگ و آموزش عالی، موافقت اصولی آن به عمل آمد و اساسنامه دانشگاه به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید (روابط عمومی، کارنامه، ۲۹۰ ـ ۲۹۱).


۲. تبلیغ: جذب و سازماندهی طلاب، برای اعزام مبلغ به سراسر کشور و نظارت و هدایت تبلیغات اسلامی و انقلابی، ازجمله اهداف معاونت فرهنگی و تبلیغی بوده‌است. اعزام مبلغ از آغاز تأسیس، جایگاه اصلی را در این تشکیلات داشته و محوریت خود را حفظ کرده‌است (همان، ۱۰۸ و ۲۹۰ ـ ۲۹۱؛ همو، مجموعه عملکرد، ۸). این معاونت برای استفاده از مبلغان با سطوح مختلف، نخست اقدام به تشکیل پرونده برای آنان کرد (همو، کارنامه، ۱۱۱؛ همو، مجموعه عملکرد، ۸ ـ ۱۰) تا برای تأمین نیاز داخل و خارج کشور و با توجه به درخواست نهادهای دولتی، انقلابی، دانشگاهی، مدارس، کارخانجات، عقیدتی ـ سیاسی نیروهای مسلح و مساجد شهر و روستا، در ماه‌های محرم، صفر و رمضان، اعیاد و مراسم مرتبط با انقلاب و دیگر مناسبت‌ها اعزام شوند (همو، کارنامه، ۱۰۸ ـ ۱۰۹).
معاونت آموزش با راهنمایی‌های امام‌خمینی مبنی بر رشد طلاب در زمینه‌های علوم اسلامی ـ انسانی و ضرورت تربیت متخصص و محقق، متناسب با نیازهای نظام و جامعه اسلامی نخست با برگزاری دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت، فعالیت خود را آغاز کرد<ref> (روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، کارنامه چهارده ساله دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم، ۲۹۰ ـ ۲۹۱؛روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، آشنایی با دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۲۵).</ref> و سپس در سال ۱۳۶۴ اقدام به ثبت دانشگاه باقرالعلوم(ع) کرد. در آبان ۱۳۷۰ هیئت مؤسس این دانشگاه به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و فروردین ۱۳۷۱ از سوی دفتر گسترش دانشگاه‌های وزارت فرهنگ و آموزش عالی، موافقت اصولی آن به عمل آمد و اساسنامه دانشگاه به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید.<ref> (روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، کارنامه چهارده ساله دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم، ۲۹۰ ـ ۲۹۱).</ref>
گرچه روحانیان از آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در جبهه‌ها برای تبلیغ و نیز شرکت در جنگ حاضر می‌شدند اما برای ساماندهی و گسترش این امر، در سال ۱۳۶۱ ستادی با نام ستاد اعزام به جبهه متشکل از دفتر تبلیغات اسلامی، شورای مدیریت حوزه علمیه قم، جامعه مدرسین، نمایندگی امام‌خمینی در سپاه و دیگر نیروهای مسلح در دفتر تبلیغات اسلامی تشکیل شد و دفتر تبلیغات اسلامی وظیفه اعزام روحانیان قم و شهرستان‌ها را به جبهه بر عهده گرفت و در طول دفاع مقدس به طور منظم طلاب و مبلغان را به سراسر جبهه‌ها اعزام می‌کرد (همو، مجموعه عملکرد، ۱۶).
 
۲. '''تبلیغ''': جذب و سازماندهی طلاب، برای اعزام مبلغ به سراسر کشور و نظارت و هدایت تبلیغات اسلامی و انقلابی، ازجمله اهداف معاونت فرهنگی و تبلیغی بوده‌است. اعزام مبلغ از آغاز تأسیس، جایگاه اصلی را در این تشکیلات داشته و محوریت خود را حفظ کرده‌است.<ref> (روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، کارنامه چهارده ساله دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم، ۱۰۸ و ۲۹۰ ـ ۲۹۱؛ روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، مجموعه عملکرد دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۸).</ref> این معاونت برای استفاده از مبلغان با سطوح مختلف، نخست اقدام به تشکیل پرونده برای آنان کرد<ref> (روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، کارنامه چهارده ساله دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم، ۱۱۱؛ روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، مجموعه عملکرد دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۸ ـ ۱۰).</ref> تا برای تأمین نیاز داخل و خارج کشور و با توجه به درخواست نهادهای دولتی، انقلابی، دانشگاهی، مدارس، کارخانجات، عقیدتی ـ سیاسی نیروهای مسلح و مساجد شهر و روستا، در ماه‌های محرم، صفر و رمضان، اعیاد و مراسم مرتبط با انقلاب و دیگر مناسبت‌ها اعزام شوند.<ref> (روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، کارنامه چهارده ساله دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم، ۱۰۸ ـ ۱۰۹).</ref>
 
گرچه روحانیان از آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در جبهه‌ها برای تبلیغ و نیز شرکت در جنگ حاضر می‌شدند اما برای ساماندهی و گسترش این امر، در سال ۱۳۶۱ ستادی با نام ستاد اعزام به جبهه متشکل از دفتر تبلیغات اسلامی، شورای مدیریت حوزه علمیه قم، جامعه مدرسین، نمایندگی امام‌خمینی در سپاه و دیگر نیروهای مسلح در دفتر تبلیغات اسلامی تشکیل شد و دفتر تبلیغات اسلامی وظیفه اعزام روحانیان قم و شهرستان‌ها را به جبهه بر عهده گرفت و در طول دفاع مقدس به طور منظم طلاب و مبلغان را به سراسر جبهه‌ها اعزام می‌کرد.<ref> (روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، مجموعه عملکرد دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۱۶).</ref>
 
۳. '''پژوهش''': در سال ۱۳۶۲ نخستین مرکز پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی با عنوان مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی تأسیس شد. این مرکز با روند تکاملی خود با راه‌اندازی چهار پژوهشکده: فلسفه وکلام، فقه و حقوق، علوم و اندیشه سیاسی، تاریخ و سیره اهل بیت(ع) و سه مرکز پژوهشیِ مرکز احیای آثار اسلامی، اصطلاح‌نامه علوم اسلامی و پاسخگویی به سؤالات دینی، فعالیت‌های خود را گسترش داد.<ref> (روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، آشنایی با دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۳۲).</ref> این مرکز که به صورت مستقل دارای هیئت امنا، شورای پژوهش و چندین معاونت و واحد بود،<ref> (روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، کارنامه چهارده ساله دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم، ۲۱۷ ـ ۲۱۸؛ روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، مجموعه عملکرد دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۶۸).</ref> در سال ۱۳۸۴ به پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تبدیل و در پنج پژوهشکده، پنج مرکز و یک مرکز مستقل پژوهشی و... سازماندهی شد<ref> (روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، آشنایی با دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۳۳).</ref> و در ادامه گسترش بیشتری یافته‌است.


۳. پژوهش: در سال ۱۳۶۲ نخستین مرکز پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی با عنوان مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی تأسیس شد. این مرکز با روند تکاملی خود با راه‌اندازی چهار پژوهشکده: فلسفه وکلام، فقه و حقوق، علوم و اندیشه سیاسی، تاریخ و سیره اهل بیت(ع) و سه مرکز پژوهشیِ مرکز احیای آثار اسلامی، اصطلاح‌نامه علوم اسلامی و پاسخگویی به سؤالات دینی، فعالیت‌های خود را گسترش داد (همو، آشنایی با دفتر، ۳۲). این مرکز که به صورت مستقل دارای هیئت امنا، شورای پژوهش و چندین معاونت و واحد بود (همو، کارنامه، ۲۱۷ ـ ۲۱۸؛ همو، مجموعه عملکرد، ۶۸)، در سال ۱۳۸۴ به پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تبدیل و در پنج پژوهشکده، پنج مرکز و یک مرکز مستقل پژوهشی و... سازماندهی شد (همو، آشنایی با دفتر، ۳۳) و در ادامه گسترش بیشتری یافته‌است.
==مراکز و واحدهای وابسته==
==مراکز و واحدهای وابسته==
در کنار بخش‌های اصلی دفتر تبلیغات اسلامی، مراکز و مؤسسه‌های بسیاری به دفتر تبلیغات اسلامی وابسته‌اند که به چند نمونه از آنها که در زمان امام‌خمینی تأسیس شده‌اند اشاره می‌شود:
در کنار بخش‌های اصلی دفتر تبلیغات اسلامی، مراکز و مؤسسه‌های بسیاری به دفتر تبلیغات اسلامی وابسته‌اند که به چند نمونه از آنها که در زمان امام‌خمینی تأسیس شده‌اند اشاره می‌شود:
confirmed، emailconfirmed، templateeditor
۱٬۱۸۸

ویرایش