تسبیح و تحمید: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۱۲۷ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۱ اسفند ۱۴۰۱
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''تسبیح و تحمید'''، منزه دانستن [[خداوند]] از عجز و نقص و ستایش او.
'''تسبیح و تحمید'''، منزه دانستن [[خداوند]] از عجز و نقص و ستایش او.
مسئله تسبیح و تحمید یکی از حقایق و معارف بلند متون دینی است. [[قرآن|قرآن کریم]] تمام ذرات عالم را تسبیح گوی، و حامد حق‌ تعالی معرفی می‌کند. اندیشمندان اسلامی به مسئله تسبیح و تحمید توجه داشته و در آثار خود به آن پرداخته‌اند. برخی [[متکلمان]] تسبیح لفظی جمادات و حیوانات را با اصول خود موافق ندیده‌اند از این‌ رو تسبیح لفظی را تنها به انسان اختصاص داده‌اند.
[[امام‌خمینی|امام‌‌خمینی]] حقیقت تسبیح را منزه دانستن حق‌تعالی می‌داند و معتقد است تمام موجودات بهره‌ای از عالم غیب دارند و این مطلب علاوه ‌بر اینکه در نزد ارباب [[فلسفه]] متعالی برهانی است، اما انسان از تسبیح موجودات اطلاع ندارد، چون به عالم ماده و طبیعت مشغول است. در نزد اصحاب قلوب و معرفت به مشاهده عینی ثابت است. ایشان برای حمد مراتبی قائل است و برترین مرتبه حمد را حمد ذات حق‌ تعالی به زبان ذات می‌داند، از دیگر مراتب حمد، حمد به لسان احدیت غیبی در مرتبه احدیت است.
امام‌ خمینی در بیان اتحاد حامد و محمود و حد معتقد است که سالک هنگامی‌ که دایره‌ وجود عالم را به اسم «الله» ببیند، همه ثناها و محامد را به‌ حق و اسم جامع الله ارجاع می‌دهد. به اعتقاد وی رسیدن عبد به مقام حامدیت، نتیجه [[قرب نوافل و فرایض|قرب نوافل]] است که حق تعالی زبان عبد می‌گردد و در قرب فرایض، عبد زبان حق می‌گردد.


== مفهوم‌شناسی ==
== مفهوم‌شناسی ==
خط ۱۲۲: خط ۱۲۹:
[[رده:مقاله‌های جلد سوم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های جلد سوم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:کلام]]
[[رده:کلام]]
[[رده:مقاله های نیازمند ارزیابی]]