شاپور بختیار: تفاوت میان نسخه‌ها

۱۰۷ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۵ شهریور ۱۴۰۲
(اصلاح ارقام، اصلاح نویسه‌های عربی)
 
(۳ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۲۹: خط ۲۹:
|وبگاه رسمی =
|وبگاه رسمی =
|امضا =
|امضا =
}}'''شاپور بختیار'''، عضو [[جبهه ملی]]، دبیرکل [[حزب ایران]] و آخرین نخست‌وزیر [[رژیم پهلوی]].
}}'''شاپور بختیار'''، عضو [[جبهه ملی]]، دبیرکل حزب ایران و آخرین نخست‌وزیر [[رژیم پهلوی]].


شاپور بختیار در سال ۱۲۹۴ش متولد شد. او تحصیلات ابتدائی را در شهرکرد و دوره متوسطه را در اصفهان و بیروت به پایان رساند و دکترای حقوق بین‌الملل عمومی و علوم سیاسی را از دانشگاه سوربن فرانسه اخذ کرد.


شاپور بختیار در سال ۱۲۹۴ش متولد شد. او تحصیلات ابتدائی را در شهرکرد و دوره متوسطه را در اصفهان و بیروت به پایان رساند و دکترای حقوق بین الملل عمومی و علوم سیاسی را از دانشگاه سوربن فرانسه اخذ کرد.
بختیار در سال ۱۳۲۴ به [[ایران]] بازگشت و مناصب دولتی را در دولت [[محمد مصدق]] و قوام در کارنامه خود دارد و با اوج‌گیری مسائل سیاسی، به عضویت حزب ایران درآمد. او در دهه سی، در فعالیت‌های سیاسی خود محکومیت‌ها و زندان را تجربه کرد و پس از آزادی، به فعالیت‌های اقتصادی پرداخت.


بختیار در سال ۱۳۲۴ به [[ایران]] بازگشت و مناصب دولتی را در دولت [[محمد مصدق|محمدمصدق]] و قوام در کارنامه خود دارد و با اوج گیری مسائل سیاسی، به عضویت حزب ایران درآمد. او در دهه سی، در فعالیت‌های سیاسی خود محکومیت‌ها و زندان را تجربه کرد و پس از آزادی، به فعالیت‌های اقتصادی پرداخت.
وی در آستانه اوج‌گیری مبارزات [[انقلاب اسلامی ایران|نهضت امام‌خمینی]] در عرصه سیاست فعال شد و برخلاف نظر هم‌مسلکان ملی خود، نخست‌وزیری [[محمدرضا پهلوی]] را پذیرفت ولی با تعیین [[دولت موقت]] توسط [[امام‌خمینی]] و پیروزی انقلاب، دولت وی سقوط کرد.


وی در آستانه اوج‌گیری مبارزات نهضت امام‌خمینی در عرصه سیاست فعال شد و برخلاف نظر هم مسلکان ملی خود، نخست وزیری [[محمدرضا پهلوی]] را پذیرفت ولی با تعیین [[دولت موقت]] توسط امام‌خمینی و پیروزی انقلاب، دولت وی سقوط کرد.
با پیروزی انقلاب، بختیار شش ماه در خانه یکی از آشنایان خود پنهان شد و پس از آن به فرانسه رفت اما دست از مخالفت با [[جمهوری اسلامی|نظام جمهوری اسلامی]] نکشید. وی در برنامه‌ریزی برای اجرای [[کودتای نوژه]] نیز نقش داشت و نهایتاً در سال ۱۳۷۰ در محل سکونت خود در حوالی شهر پاریس در ۷۶ سالگی به قتل رسید.
 
با پیروزی انقلاب، بختیار شش ماه در خانه یکی از آشنایان خود پنهان شد و پس از آن به فرانسه رفت اما دست از مخالفت با [[جمهوری اسلامی|نظام جمهوری اسلامی]] نکشید. وی در برنامه‌ریزی برای اجرای کودتای نوژه نیز نقش داشت و نهایتاً در سال ۱۳۷۰ در محل سکونت خود در حوالی شهر پاریس در ۷۶ سالگی به قتل رسید.


== ولادت و نسب ==
== ولادت و نسب ==
خط ۱۲۵: خط ۱۲۴:


== پیوند به بیرون ==
== پیوند به بیرون ==
 
* پروین‌سادات قوامی، «[https://books.khomeini.ir/books/10002/586/ شاپور بختیار]»، [[دانشنامه امام خمینی|دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۲، ص۵۸۶–۵۹۱.
* پروین‌سادات قوامی، «[https://books.khomeini.ir/books/10002/586/ شاپور بختیار]»، [[دانشنامه امام خمینی]]، ج۲، ص۵۸۶–۵۹۱.
{{انقلاب اسلامی ایران}}
 
[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های دارای تصویر]]
[[رده:مقاله‌های دارای تصویر]]
خط ۱۳۴: خط ۱۳۲:
[[رده:مقاله‌های جلد دوم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های جلد دوم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:شخصیت‌های حکومت پهلوی]]
[[رده:شخصیت‌های حکومت پهلوی]]
[[رده:مقاله های نیازمند ارزیابی]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
۲۱٬۲۰۹

ویرایش