قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

اصلاح ارقام
(اصلاح ارقام)
خط ۳۰: خط ۳۰:
| مشخصات نشر =  
| مشخصات نشر =  
}}
}}
'''قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی''' دفتر سی و چهارم از آثار موضوعی تبیان‌ها است که توسط [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]] استخراج و تنظیم شده و توسط [[مؤسسه چاپ و نشر عروج]] به چاپ رسیده است. این دفتر بیانگر عقاید اصولی امام و نوع مدیریت ایشان در زمینه ایجاد پیوند میان قومیت و ملیت از یکسو و استفاده از ابزارهای موجود فراملی از سوی دیگر برای تحقق آرمان توحیدی [[وحدت اسلامی]] است.
'''قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی''' دفتر سی و چهارم از [[تبیان (کتاب)|آثار موضوعی تبیان‌ها]] است که توسط [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]] استخراج و تنظیم شده و توسط [[مؤسسه چاپ و نشر عروج]] به چاپ رسیده است.  
 
این دفتر بیانگر عقاید اصولی امام و نوع مدیریت ایشان در زمینه ایجاد پیوند میان قومیت و ملیت از یکسو و استفاده از ابزارهای موجود فراملی از سوی دیگر برای تحقق آرمان توحیدی [[وحدت اسلامی]] است.
==محتوا==
==محتوا==
[[تبیان]] مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای [[امام‌خمینی]] با استناد به تألیفات ایشان، [[صحیفه امام]] و [[صحیفه نور]] درباره موضوع خاص، گردآوری و منتشر شده است.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، ۱۴۰۰ ش، ج۳، ص۲۳۶؛ مستوفی، حسین، تبیان‌ها، مجله حضور، ۱۳۹۱ ش، شماره ۸۳</ref> و دفتر سی و چهارم آن به «قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی» اختصاص دارد.
{{اصلی|تبیان (کتاب)}}
خط مشی امام‌خمینی از آغاز [[نهضت اسلامی]] مبتنی بر اندیشه [[وحدت اسلامی]] و نگرش‎ ‏امت مدارانه به مسائل [[جهان اسلام]] بود و [[پیروزی انقلاب اسلامی]] در [[ایران]] نقطه عطف‎ ‏این آرمان توحیدی بشمار می‌رود؛ چه امام این خط مشی را با [[وحدت کلمه]] و ایجاد‎ [[‏وحدت ملی]] در ملت ایران آغاز نمود تا مقدمه‌ای برای انقلاب وحدت بخش و خیزش‎ ‏سراسری همه مسلمانان و [[مستضعفان]] جهان به منظور دفاع از منافع جهانی اسلام باشد.  
تبیان مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای [[امام‌خمینی]] با استناد به تألیفات ایشان، [[صحیفه امام]] و [[صحیفه نور]] درباره موضوع خاص، گردآوری و منتشر شده است.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، ۱۴۰۰ ش، ج۳، ص۲۳۶؛ مستوفی، حسین، تبیان‌ها، مجله حضور، ۱۳۹۱ ش، شماره ۸۳</ref> و دفتر سی و چهارم آن به «قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی» اختصاص دارد.
طرح مفاهیمی همچون «[[امت اسلام]]»، «بسیج جهانی مستضعفین»، «ید واحده» و‎ ‏«اخوت» بین مسلمانان، احیای [[فلسفه]] واقعی کنگره عظیم [[حج]]، اعلام روز جهانی قدس،‎ ‏واکنش سریع و صریح نسبت به «توطئه آیات شیطانی»، نامه تاریخی به گورباچف و در‎ ‏نهایت وصیتنانه سیاسی - الهی ایشان همه و همه حاکی از نگرش امت مدارانه به مسائل‎ ‏جهان اسلام است. این مهم جز با نگاه فراملی که مصالح امت را فراتر از مصالح ملی‏ ‏دانسته و در یک مرزبندی جدید، [[اسلام]] را در مقابل [[کفر]] و الحاد قرار داده باشد میّسر‎ ‏نیست، هر چند که این نگاه با جوهر کلاسیک [[ملی‌گرایی]] در تعارض است. اما این همه، به معنای نادیده گرفتن [[قومیت]] و ملیت از سوی ایشان نیست بلکه نگرش امام به قومیت، ملیّت و اندیشه فراملی از ظرافت خاصی برخوردار است،‎ ‏ایشان تا هنگامی به قومیت، حبّ وطن و احساسات پاک ملی گرایانه ارج می‌نهند که در‎ ‏قالب یک ایدئولوژی در مقابل اسلام قرار نگرفته باشد، در غیر این صورت با آن به‎ ‏شدت برخورد کرده و از خود موضع نشان می‌دهند. بنابراین ایشان قومیت و ملیت را‎ ‏تنها در حدود اسلام و در سایه تعالیم آن می‌پذیرند.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۲ش، قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی، مقدمه، ص ج.</ref>
خط مشی امام‌خمینی از آغاز نهضت اسلامی مبتنی بر اندیشه [[وحدت اسلامی]] و نگرش‎ ‏امت مدارانه به مسائل [[جهان اسلام]] بود و [[پیروزی انقلاب اسلامی]] در [[ایران]] نقطه عطف‎ ‏این آرمان توحیدی بشمار می‌رود؛ چه امام این خط مشی را با [[وحدت کلمه]] و ایجاد‎ ‏وحدت ملی در ملت ایران آغاز نمود تا مقدمه‌ای برای انقلاب وحدت بخش و خیزش‎ ‏سراسری همه مسلمانان و [[مستضعفان]] جهان به منظور دفاع از منافع جهانی اسلام باشد.  
==ساختار==
 
کتاب قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی در دو بخش تدوین شده است. موضوعات مطرح شده در این مجموعه عبارتند از: مفهوم ملی‌گرایی، ریشه و منشأ ملی‌گرایی و قوم پرستی، تبلیغات و پیامدهای سوء ملی‌گرایی، اسلام و ملیت و قومیت، نگرش امت‌مداری به مسائل [[جهان اسلام]] و نگاه فراملی به نهضت مسلمانان و مستضعفان جهان.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۲ش، قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی، فهرست مطالب. </ref>
طرح مفاهیمی همچون «[[امت اسلام]]»، «بسیج جهانی مستضعفین»، «ید واحده» و‎ ‏«اخوت» بین مسلمانان، احیای فلسفه واقعی کنگره عظیم [[حج]]، اعلام روز جهانی قدس،‎ ‏واکنش سریع و صریح نسبت به «توطئه آیات شیطانی»، نامه تاریخی به گورباچف و در‎ ‏نهایت وصیتنانه سیاسی - الهی ایشان همه و همه حاکی از نگرش امت مدارانه به مسائل‎ ‏جهان اسلام است. این مهم جز با نگاه فراملی که مصالح امت را فراتر از مصالح ملی‏ ‏دانسته و در یک مرزبندی جدید، [[اسلام]] را در مقابل [[کفر]] و الحاد قرار داده باشد میّسر‎ ‏نیست، هر چند که این نگاه با جوهر کلاسیک [[ملی‌گرایی]] در تعارض است. اما این همه، به معنای نادیده گرفتن [[قومیت]] و ملیت از سوی ایشان نیست بلکه نگرش امام به قومیت، ملیّت و اندیشه فراملی از ظرافت خاصی برخوردار است،‎ ‏ایشان تا هنگامی به قومیت، حبّ وطن و احساسات پاک ملی گرایانه ارج می‌نهند که در‎ ‏قالب یک ایدئولوژی در مقابل اسلام قرار نگرفته باشد، در غیر این صورت با آن به‎ ‏شدت برخورد کرده و از خود موضع نشان می‌دهند. بنابراین ایشان قومیت و ملیت را‎ ‏تنها در حدود اسلام و در سایه تعالیم آن می‌پذیرند.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۲ش، قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی، مقدمه، ص ج.</ref>
 
== ساختار ==
کتاب قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی در دو بخش تدوین شده است. موضوعات مطرح شده در این مجموعه عبارتند از: مفهوم ملی‌گرایی، ریشه و منشأ ملی‌گرایی و قوم‌پرستی، تبلیغات و پیامدهای سوء ملی‌گرایی، اسلام و ملیت و قومیت، نگرش امت‌مداری به مسائل [[جهان اسلام]] و نگاه فراملی به نهضت مسلمانان و مستضعفان جهان.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۲ش، قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی، فهرست مطالب.</ref>
==‏ویژگی==
==‏ویژگی==
در تنظیم قطعات منتخب هر یک از فصول و عنوان‌های فرعی، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف امام ملاک عمل بوده است نه توالی منطقی مطالب و مشخصات کامل مآخذ براساس شماره مسلسل مندرج در پایان هر فیش در انتهای کتاب آورده شده است.<ref>پرتال امام‌خمینی، قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی، ص صفر.</ref>
در تنظیم قطعات منتخب هر یک از فصول و عنوان‌های فرعی کتاب «قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی»، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف امام ملاک عمل بوده است نه توالی منطقی مطالب و مشخصات کامل مآخذ براساس شماره مسلسل مندرج در پایان هر فیش در انتهای کتاب آورده شده است. کتاب قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی بارها چاپ شده و چاپ سوم آن سال ۱۳۹۲ش می‌باشد.<ref>[http://www.imam-khomeini.ir/fa/c9_2880/%D8%B9%D9%86%D8%A7%D9%88%DB%8C%D9%86_%D8%A8%D8%B1%DA%AF%D8%B2%DB%8C%D8%AF%D9%87/%D8%AA%D8%A8%DB%8C%D8%A7%D9%86/%D9%82%D9%88%D9%85%DB%8C%D8%AA__%D9%85%D9%84%DB%8C%D8%AA_%D9%88_%D8%A7%D9%86%D8%AF%DB%8C%D8%B4%D9%87_%D9% «قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام خمینی(س)»]، پرتال امام‌خمینی.</ref>
کتاب قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی بارها چاپ شده و چاپ سوم آن سال ۱۳۹۲ش می‌باشد.
==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
==منابع==
==منابع==
{{منابع}}
{{منابع}}
* مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، پرتال امام‌خمینی، http://www.imam-khomeini.ir
*[http://www.imam-khomeini.ir/fa/c9_2880/%D8%B9%D9%86%D8%A7%D9%88%DB%8C%D9%86_%D8%A8%D8%B1%DA%AF%D8%B2%DB%8C%D8%AF%D9%87/%D8%AA%D8%A8%DB%8C%D8%A7%D9%86/%D9%82%D9%88%D9%85%DB%8C%D8%AA__%D9%85%D9%84%DB%8C%D8%AA_%D9%88_%D8%A7%D9%86%D8%AF%DB%8C%D8%B4%D9%87_%D9% «قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام خمینی(س)»]، پرتال امام‌خمینی، تاریخ بازدید: ۲۵ تیر ۱۴۰۳ش.
* مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، به کوشش سیدضیاء مرتضوی، تهران، ۱۴۰۰ش.  
* مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، به کوشش سیدضیاء مرتضوی، تهران، ۱۴۰۰ش.  
* مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی- تبیان آثارموضوعی (دفتر سی و چهارم)، تهران، ‏مؤسسه چاپ و نشر عروج‏، ‏چاپ سوم،‏ ۱۳۹۲ش.  
* مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، قومیت، ملیت و اندیشه فراملی از دیدگاه امام‌خمینی- تبیان آثارموضوعی (دفتر سی و چهارم)، تهران، ‏مؤسسه چاپ و نشر عروج‏، ‏چاپ سوم،‏ ۱۳۹۲ش.  
۲۱٬۳۲۴

ویرایش