محمدباقر عرفانی بیهودی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
محمدباقر عرفانی بیهودی، از شاگردان درس احتمالاً فلسفه امام خمینی.  
'''محمدباقر عرفانی بیهودی'''، از شاگردان درس احتمالاً فلسفه امام‌خمینی.  


محمدباقر عرفانی بیهودی در سال ۱۲۸۹ش در روستای بیهود شهر قائن به دنیا آمد. پدرش آخوند ملا عبدالمجید هادوی از روحانیان آن سامان بود (انصاریان خوانساری، ص۳۹۲؛ ریحان، ص۳۷۲). ریحان یزدی در زندگینامه مختصر محمدباقر عرفانی بیهودی، او را متولد روستای بیهود نائین معرفی کرده است (ریحان، ص۳۷۲) که به نظر می‌رسد دقیق نیست. او در شش سالگی تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش آغاز کرد. سپس وارد مدرسه علمیه قائن شد و در مدت ده سال تحصیل در آنجا، مقدمات و سطح را نزد استادان آنجا گذراند، ولی درباره استادانش در آن دوره اطلاعاتی در دست نیست. وی سپس راهی قم شد و در حوزه علمیه آنجا در درس آیات شیخ عبدالکریم حائری یزدی، سید محمدتقی حجت کوه‌کمری (انصاریان خوانساری، ص۳۹۲)، سید محمدتقی خوانساری (همان، ریحان، ص۳۷۲)، امام خمینی و شیخ محمدعلی حائری بهره برد (انصاریان خوانساری، ص۳۹۲؛ «علمای قاین»، http://www.qayen.ir). وی مدت چهار سال در حوزه علمیه قم در حال تحصیل بود و با استناد به حضور چهار ساله در آنجا و همچنین حضور در درس آیت‌الله حائری یزدی، می‌توان گفت که در اواسط سال ۱۳۱۰ش در درس امام خمینی حاضر می‌شد. در آن دوران امام خمینی به تدریس دروس فلسفی در حوزه علمیه قم می‌پرداخت و می‌توان احتمال داد عرفانی بیهودی در همان درس شرکت می‌کرده است. همچنین می‌توان گفت که او در آن سال‌ها در درس سطح شیخ محمدعلی حائری و درس‌های خارج فقه و اصول آیات حائری یزدی، سید محمدتقی خوانساری و سید محمد حجت کوه‌کمری شرکت می‌جست.
== تولد و زادگاه ==
عرفانی بیهودی پس از چهار سال تحصیل در قم، به عراق رفت و در حوزه علمیه نجف اشرف در درس‌های خارج فقه و اصول آیات سید ابوالحسن اصفهانی، آقا ضیاءالدین عراقی، شیخ محمدحسین نائینی، شیخ محمدحسین غروی اصفهانی و میرزا آقا اصطهباناتی شرکت کرد (انصاریان خوانساری، ص۳۹۲) و موفق به دریافت اجازه اجتهاد از آیات حجت، سید محمدرضا موسوی گلپایگانی و میرزا آقا اصطهباناتی شد. او در سال ۱۳۱۹ ش به ایران بازگشت و بدون هیچ توقع و به‌طور گمنام در منطقه بیهود به ترویج دین اسلام و دیگر فعالیت‌های مذهبی پرداخت («علمای قاین»، http://www.qayen.ir).
محمدباقر عرفانی بیهودی در سال ۱۲۸۹ش در روستای بیهود شهر قائن به دنیا آمد. پدرش آخوند ملا عبدالمجید هادوی از روحانیان آن سامان بود.<ref>انصاریان خوانساری، ص۳۹۲؛ ریحان، ص۳۷۲.</ref> ریحان یزدی در زندگینامه مختصر محمدباقر عرفانی بیهودی، او را متولد روستای بیهود نائین معرفی کرده است.<ref>ریحان، ص۳۷۲.</ref> که به نظر می‌رسد دقیق نیست.  


محمدباقر عرفانی بیهودی در سال ۱۳۹۱ش درگذشت (ربانی بیرجندی، ص۲۴۸).
== تحصیل ==
محمدباقر عرفانی بیهودی در شش سالگی تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش آغاز کرد. سپس وارد مدرسه علمیه قائن شد و در مدت ده سال تحصیل در آنجا، مقدمات و سطح را نزد استادان آنجا گذراند، ولی درباره استادانش در آن دوره اطلاعاتی در دست نیست. وی سپس راهی قم شد و در حوزه علمیه آنجا در درس شیخ عبدالکریم حائری یزدی، سیدمحمدتقی حجت کوه‌کمری (انصاریان خوانساری، ص۳۹۲)، سیدمحمدتقی خوانساری،.<ref>انصاریان خوانساری، ص۳۹۲؛ ریحان، ص۳۷۲.</ref> امام‌خمینی و شیخ محمدعلی حائری بهره برد.<ref>انصاریان خوانساری، ص۳۹۲؛ «علمای قاین»، http://www.qayen.ir.</ref>
 
وی مدت چهار سال در حوزه علمیه قم در حال تحصیل بود و با استناد به حضور چهار ساله در آنجا و همچنین حضور در درس آیت‌الله حائری یزدی، می‌توان گفت که در اواسط سال ۱۳۱۰ش در درس امام‌خمینی حاضر می‌شد. در آن دوران امام‌خمینی به تدریس دروس فلسفی در حوزه علمیه قم می‌پرداخت و می‌توان احتمال داد عرفانی بیهودی در همان درس شرکت می‌کرده است. همچنین می‌توان گفت که او در آن سال‌ها در درس سطح شیخ محمدعلی حائری و درس‌های خارج فقه و اصول آیات حائری یزدی، سیدمحمدتقی خوانساری و سیدمحمد حجت کوه‌کمری شرکت می‌جست.
 
عرفانی بیهودی پس از چهار سال تحصیل در قم، به عراق رفت و در حوزه علمیه نجف اشرف در درس‌های خارج فقه و اصول سیدابوالحسن اصفهانی، آقا ضیاءالدین عراقی، شیخ محمدحسین نائینی، شیخ محمدحسین غروی اصفهانی و میرزا آقا اصطهباناتی شرکت کرد.<ref>انصاریان خوانساری، ص۳۹۲.</ref> و موفق به دریافت اجازه اجتهاد از آیات حجت، سیدمحمدرضا گلپایگانی و میرزا آقا اصطهباناتی شد. او در سال ۱۳۱۹ش به ایران بازگشت و بدون هیچ توقع و به‌طور گمنام در منطقه بیهود به ترویج دین اسلام و دیگر فعالیت‌های مذهبی پرداخت.<ref>«علمای قاین»، http://www.qayen.ir.</ref>
 
== درگذشت ==
محمدباقر عرفانی بیهودی در سال ۱۳۹۱ش درگذشت.<ref>ربانی بیرجندی، ص۲۴۸.</ref>
 
== پانویس ==
{{پانویس}}


== منابع ==
== منابع ==
انصاریان خوانساری، محمدتقی (۱۳۹۵)، مرزبان ایمان و یقین آیت‌الله‌العظمی حاج سید محمدتقی خوانساری، قم، انصاریان؛ ریحان یزدی، سید علیرضا (۱۳۷۲)، آیینه دانشوران، با مقدمه، تعلیقات و اضافات ناصر باقری بیدهندی، قم، انتشارات کتابخانه آیت‌الله‌العظمی مرعشی نجفی.
{{منابع}}
 
* انصاریان خوانساری، محمدتقی (۱۳۹۵)، مرزبان ایمان و یقین آیت‌الله‌العظمی حاج سیدمحمدتقی خوانساری، قم، انصاریان.
* ریحان یزدی، سیدعلیرضا (۱۳۷۲)، آیینه دانشوران، با مقدمه، تعلیقات و اضافات ناصر باقری بیدهندی، قم، انتشارات کتابخانه آیت‌الله‌العظمی مرعشی نجفی.
{{پایان}}
[[رده:پروژه شاگردان]]
[[رده:پروژه شاگردان]]
۱۹٬۱۴۱

ویرایش