پایان دفاع و آغازبازسازی؛ کارنامه و خاطرات سال ۱۳۶۷ هاشمی رفسنجانی، کتابی از علیرضا هاشمی، به واکاوی خاطرات علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی، پیرامون حوادث و اتفاقات سال ۱۳۶۷ش پرداخته است.

پایان دفاع و آغاز بازسازی (کتاب)
کتاب هاشمی رفسنجانی؛ پایان دفاع و آغازبازسازی، کارنامه و خاطرات سال 1367.jpg
اطلاعات کتاب
عنوانپایان دفاع و آغازبازسازی
نام‌های دیگرکارنامه و خاطرات سال ۱۳۶۷ هاشمی رفسنجانی
نویسندهعلیرضا هاشمی
تاریخ نگارش۱۳۹۰ش
موضوعخاطرات
سبکخاطره‌نویسی
زبانفارسی
تعداد صفحات۸۰۰
اطلاعات نشر
ناشردفتر نشر معارف انقلاب
محل نشرتهران
تاریخ نشر۱۳۹۰ش
نوبت چاپدوم
شمارگان۳۳۰۰

اهمیت کتاب

خاطرات سال پایانی جنگ و پذیرش قطعنامه، به دلیل حساسیت بالای آن، از اهمیت بالایی برخوردار است. از امتیازات کتاب پایان دفاع و آغازبازسازی، می‌توان به دارا بودن ضمایم، تصاویر و نمایه اشاره کرد. همچنین، شرح جامع و کامل بسیاری از مسایل، جریان‌ها و شخصیت‌ها، در پاورقی، از دیگر ویژگی‌های کتاب است.

ساختار

کتاب پایان دفاع و آغازبازسازی، مشتمل بر مقدمه (حرف اول)، یادداشت ناشر، متن خاطرات براساس ترتیب ماه‌های سال و به صورت روزنگاشت، ضمایم، تصاویر روایت هجران و نمایه می‌باشد.

محتوا

خاطرات سال ۱۳۶۷ش دربردارندۀ حوادث و اتفاقاتی نظیر موشک‌باران شهرها (طی سال‌های ۵۹ تا ۶۷، ۱۲۷شهر، ۴۷۶۹ بار مورد حملات موشکی و بمباران واقع شدند، که طی آن، ۷۶۸۷۳ نفر شهید یا مجروح شدند.)، بمباران شیمیایی و حملات همه‌جانبۀ عراق طی ماه‌های ابتدایی سال، برای عقب‌راندن نیروهای ایرانی و بازپس‌گیری مناطقی که توسط ایران تصرف شده بود، تشدید فعالیت‌های سیاسی طرفین متخاصم در سازمان ملل در خصوص آتش‌بس و پذیرش قطعنامه ۵۹۸ سازمان ملل از طرف ایران و عراق، ورود آمریکا به جنگ و حملات دریایی به سکوهای رشادت و رسالت در ۲۷مهر۱۳۶۶ش و سلمان و نصر در ۲۹ فروردین، بازپس‌گیری شلمچه، فاو و جزایر مجنون توسط عراق، محکومیت استفاده از سلاح‌های شیمیایی در جنگ توسط شورای امنیت (۹ اردی‌بهشت – قطعنامه ۶۱۲)، حمله موشکی ناو آمریکایی به هواپیمای ایرانی با ۲۹۰ نفر سرنشین (۱۲ تیر)، مذاکرات مسئولان با امام برای پذیرش آتش‌بس و قطعنامه ۵۹۸، جلسات توجیهی با برخی بزرگان و دست‌اندرکاران نظام، پذیرش قطعنامه توسط ایران (۲۷ تیر)، اعلام رسمی روز آتش‌بس توسط دبیرکل سازمان ملل متحد، خاویر پرز دکوئیار (۲۹ مرداد)، عملیات مرصاد و درهم کوبیدن تحرّکات منافقین در اسلام‌آباد غرب، علاقمندی آمریکا به تجدید رابطه با ایران با برآوردن نیازهای تسلیحاتی و آزاد کردن اموال مسدود شدۀ ایران، تشکیل شورای عالی بازسازی و سازندگی، انتخابات مجلس سوم و پیروزی جناح چپ، استعفای میرحسین موسوی و مخالفت امام‌خمینی با آن، تدوین برنامه پنج‌ساله اول توسعه و باز کردن فضای کشور برای فعالیت بخش خصوصی، سلمان رشدی و کتاب آیات شیطانی و پیام امام (۲۵بهمن)، نامه امام به گورباچف (۱۱ دی)، مقدمات عزل آیت‌الله منتظری از قائم‌مقامی رهبری توسط امام‌خمینی.[۱]

وضعیت نشر

چاپ دوم کتاب پایان دفاع و آغازبازسازی، در سال ۱۳۹۰ش در ۸۰۰ صفحه، در ۳۳۰۰ نسخه، در دفتر نشر معارف انقلاب به چاپ رسیده است.

پانویس

  1. هاشمی، پایان دفاع و آغازبازسازی، ص۶.

منابع

  • هاشمی، علیرضا، پایان دفاع و آغازبازسازی؛ کارنامه و خاطرات سال ۱۳۶۷ هاشمی رفسنجانی، تهران، دفتر نشر معارف انقلاب، چاپ دوم، ۱۳۹۰ش.