تبیین رؤیت خداوند از منظر امامخمینی (کتاب)
تبیین رؤیت خداوند از منظر امامخمینی کتابی به قلم سیدمحمد طباطبایی است که به بیان جامع مبانی امام درباره رؤیت خداوند پرداخته است. این کتاب در سال ۱۳۹۵ توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، منتشر شده است.
مؤلف
سیدمحمد طباطبایی، متولد ۱۳۵۰ش، دانشیار گروه روابط بینالملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران میباشد. کتب و مقالات زیادی به قلم او منتشر شده است.
محتوا و ساختار
هدف اصلی کتاب تبیین رؤیت خداوند از منظر امامخمینی، تبیین و بررسی رؤیت خداوند در آثار امامخمینی در قبال آراء و دیدگاه غیرامامیه است. در این کتاب حاضر با بیان اقوال و آراء فلاسفه و متکلمان درباره رؤیت خداوند، نظر امامخمینی را درباره رؤیت حق تعالی مورد بررسی قرار داده است. امامخمینی اصل رؤیت را ممکن میداند ولی آن را سنخ قلبی و از نوع حقیقت ایمان دانسته است.[۱] حضرت امام بین ایمان، عمل صالح و لقاءالله رابطه تنگاتنگی قائل است و معتقد است اگر انسان اهل ایمان و عمل صالح باشد به لقاالله میرسد.[۲] در این پژوهش حاضر آمده که مراد از لقاءالله، رؤیت کنه حق تعالی نیست بلکه مشاهده جمال و جلال حق است [۳] امامخمینی لقاالله را آمال و آرزوی اولیای خدا میداند و رسیدن به لقاءالله همان وجه خداوند میباشد.[۴] دیدار و لقای الهی بر حسب درجات و مراتب افراد مختلف است و آنچه درباره تمایز مقربان مطرح است، بنابر همین اختلاف درجات و مراتب است؛ از این رو امام مشاهدهٔ نبی مکرم اسلام(ص) را حضور فنائی در نزد حق میداند.[۵] امامخمینی بحث جدیدی را دربارهٔ ادلّه نقلی متکلمان درباره رؤیت و خواسته موسی(ع) مطرح کرده است و آن بحث جبل انانیت است.[۶]
بنابراین امام رؤیت حق تعالی را مادی، مثالی و حتی عقلی نمیداند بلکه معتقد است این گونه شهود بهره کسی است که به قرب نوافل و فرائض رسیده و با چشم حق، حق را میبیند.[۷]
ساختار
ساختار این کتاب از یک مقدمه و هشت فصل و یک خاتمه تشکیل شده است. فصل اول درباره کلیات و مفاهیم رؤیت میباشد. در فصل دوم درباره متشابهات و تأویلات سخن به میان آمده است. فصل سوم درباره چیستی رؤیت و اقوال و دیدگاههای قائلین به رؤیت و استدلالهای مشبّهه و مجسمه میباشد. فصل چهارم درباره نقش بنیادین رؤیت و بیان نتیجه دیدگاه امامخمینی سخن به میان آمده است. فصل پنجم درباره رؤیت و لقای الهی میباشد. فصل ششم درباره رؤیت عرفانی و مشاهدات قلبی است. فصل هفتم درباره رؤیت تجلی و صورت داشتن یا نداشتن خداوند میباشد. فصل هشتم درباره حقیقت قلب و موانع رؤیت قلبی سخن به میان آمده است.
وضعیت نشر
چاپ اول تبیین رؤیت خداوند از منظر امامخمینی، کتاب در سال ۱۳۹۵ توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، منتشر شده است.
پانویس
- ↑ طباطبایی، تبیین رؤیت خدا از منظر امامخمینی، مقدمه.
- ↑ طباطبایی، تبیین رؤیت خدا از منظر امامخمینی، مقدمه.
- ↑ امامخمینی، شرح چهل حدیث، ص۴۵۳-۴۵۴؛ امامخمینی، تفسیر سوره حمد، ص۹۵.
- ↑ امامخمینی، آداب الصلاة، ص۳۵۵؛ امامخمینی، صحیفه امام، ج۲۰، ص۸۸.
- ↑ امامخمینی، شرح چهل حدیث، ص۴۵۴-۴۵۷.
- ↑ امامخمینی، تفسیر سوره حمد، ص۱۳۴؛ طباطبایی، تبیین رؤیت خدا از منظر امامخمینی، ص۱۷۹.
- ↑ طباطبایی، تبیین رؤیت خدا از منظر امامخمینی، ص۱۲۹.
منابع
امامخمینی، سیدروحالله، آداب الصلاة، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، چاپ دهم، ۱۳۸۰ش. امامخمینی، سیدروحالله، تفسیر سوره حمد، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، چاپ یازدهم، ۱۳۸۸ش. امامخمینی، سیدروحالله، شرح چهل حدیث، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، چاپ بیست و سوم، ۱۳۸۰ش. امامخمینی، سیدروحالله، صحیفه امام، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، چاپ دوم، ۱۳۷۹ش. طباطبایی، سید محمد، تبیین رؤیت خداوند از منظر امامخمینی، تهران، مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، چاپ اول، ۱۳۹۵ش.