اندیشه سیاسی امام‌خمینی (فوزی)

از ویکی امام خمینی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۲ اسفند ۱۴۰۲، ساعت ۲۲:۳۰ توسط Shams (بحث | مشارکت‌ها) (اصلاح ارقام)
اندیشه سیاسی امام‌خمینی (فوزی)
کتاب اندیشه سیاسی‌ امام‌خمینی.jpg
اطلاعات کتاب
عنواناندیشه سیاسی‌ امام‌خمینی
نویسندهیحیی فوزی تویسرکانی
تاریخ نگارش۱۳۸۴ش
موضوعاندیشه سیاسی‌ امام‌خمینی
سبکآموزشی/درسنامه
زبانفارسی
تعداد جلد۱
تعداد صفحات۲۴۰
اطلاعات نشر
ناشردفتر نشر معارف
محل نشرقم
تاریخ نشر۱۳۹۸ش
نوبت چاپدوازدهم
شمارگان۵۰۰۰


اندیشه سیاسی امام‌خمینی، اثری از یحیی فوزی تویسرکانی است که به عنوان کتاب آموزشی دانشگاهی برای آشنایی دانشجویان با بینش سیاسی امام‌خمینی تألیف شده است.

نویسنده

یحیی فوزی تویسرکانی (م۱۳۳۹)، دارای مدرک دکتری علوم سیاسی از دانشگاه تهران و عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است. از جمله مسئولیت‌های علمی وی می‌توان به سردبیری و عضویت در هیئت تحریریه فصلنامه اندیشه سیاسی در اسلام، عضویت در هیئت تحریریه دوفصلنامه دانش سیاسی و دو ژورنال دیگر اشاره کرد. فوزی تویسرکانی بیش از ۵۰ مقاله کنفرانسی و ژورنالی دارد که جوایزی نیز کسب کرده است. موضوع بیشترِ این مقالات انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی ایران، امام‌خمینی و عدالت است. وی همچنین در سال ۱۴۰۲، رئیس کنفرانس نخستین همایش ملی روش‌های پژوهش در علوم انسانی و اجتماعی: رویکردهای نوپدید و چالش‌های پیش رو بود.[۱]

اهمیت کتاب

اهمیت این کتاب از آن رو است که به مبنای اندیشه سیاسی امام‌خمینی به عنوان عالمی دینی، توجه دارد و می‌کوشد با جمع‌آوری اندیشه‌ها و نظرات سیاسی امام‌خمینی از میان آثار ایشان، درک سیاست از نظر امام‌خمینی را که بر مبنای اصول و ارزش‌های دینی چون اسلام سیاسی، ولایت فقیه، و حکومت اسلامی قابل تعریف بود، بازنمایی کند. در این کتاب، نویسنده به بررسی مفاهیم و اصول اسلامی مانند عدالت اجتماعی، توحید و تعالیم اخلاقی پرداخته و آن‌ها را در قالب سیاست قرار داده است.

ساختار

کتاب پس از فهرست مطالب و پیشگفتار، مقدمه و پنج فصل اصلی دارد: فصل اول تحولات سیاسی‌اجتماعی دوران حیات امام‌خمینی و نقش آن در طرح اندیشه سیاسی ایشان.[۲]، رهبری فصل دوم بنیادهای نظری اندیشه سیاسی امام‌خمینی.[۳] فصل سوم مباحث مهم اندیشه سیاسی امام‌خمینی.[۴] فصل چهارم اهداف کلان و جهت‌گیری‌های مهم نظام اسلامی در اندیشه امام‌خمینی.[۵] فصل پنجم نگاه امام‌خمینی به نظام بین‌الملل و راهکارهای ایشان در عرصه سیاست خارجی.[۶] فهرست منابع و مأخذ، پایان‌بخش کتاب است.

منابع

منابع این کتاب، همه آثار امام‌خمینی، بیش از صد کتاب فارسی یا ترجمه‌شده از نویسندگان خارجی و یازده مقاله را شامل می‌شود.

وضعیت نشر

کتاب اندیشه سیاسی امام‌خمینی، نخستین‌بار در سال ۱۳۸۴ش، به همت دفتر نشر معارف، در شمارگان ۵۰۰۰ و در ۲۴۰ صفحه منتشر شد. این کتاب در سال‌های بعد دوبار اصلاح و ویرایش شد و ویراست سوم آن در سال ۱۳۹۵ منتشر شد که تا سال ۱۳۹۸ به چاپ دوازدهم رسید.[۷] این کتاب، در ویراست سوم، نسبت به دو ویراست قبلی، به لحاظ ساختار علمی و محتوا، ارزیابی و بازبینی شد. نویسنده در این ویراست، افزون بر حذف برخی از مطالب و اضافه کردن مباحث تازه، منابع جدیدی نیز معرفی کرده است.

کاستی‌ها

از آن‌جا که کتاب اندیشه سیاسی امام‌خمینی به عنوان یک کتاب آموزشی دانشگاهی تدوین و هدف‌گذاری شده است، انتظار بررسی تطبیقی مفاهیم سیاسی مورد نظر امام‌خمینی با نظرات اندیشمندان سیاسی دنیا، چندان بی‌راه نیست؛ انتظاری که در این کتاب پاسخ در خوری نمی‌یابد.

پانویس

  1. باشگاه خبرنگاران جوان و رزومه علمی دکتر یحیی فوزی تویسرکانی در سیویلکا.
  2. کودکی، تحصیل، مرجعیت
  3. مبانی فلسفی، کلامی، فقهی و عرفانی
  4. رابطه دین و سیاست، ضرورت تأسیس حکومت اسلامی در دوران غیبت، ولایت فقیه و ویژگی‌های حاکم اسلامی، نقش و حقوق مردم در حکومت و ولایت مطلقه، مصلحت و احکام حکومتی
  5. استقلال، عدالت، احیای هویت، آزادی
  6. نفی سلطه بیگانه، اصل نفی ظلم، حفظ استقلال، حفظ تمامیت ارضی کشور، اصل پای‌بندی به روابط بر اساس احترام متقابل، اصل وفای به عهد و پای‌بندی به قراردادها، دفاع از وحدت مسلمانان، اصل دعوت یا صدور ارزش‌های انقلاب و دفاع از مظلومان و مستضعفان جهان.
  7. شبکه جامع کتاب.

منابع

  • https://civilica.com/
  • https://www.gisoom.com/
  • https://www.yjc.ir/fa/elections
  • باشگاه خبرنگاران جوان.
  • رزومه علمی یحیی فوزی تویسرکانی، سیویلکا.
  • شبکه جامع کتاب.
  • فوزی تویسرکانی، یحیی، اندیشه سیاسی امام‌خمینی، قم، دفتر نشر معارف، چاپ اول از ویراست سوم، ۱۳۹۵.