سیاست خارجی و روابط بینالملل از دیدگاه امامخمینی (کتاب)
سیاست خارجی و روابط بین الملل از دیدگاه امامخمینی، دفتر بیست و هشتم از آثار موضوعی تبیانها است که توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی استخراج و تنظیم شده و توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج به چاپ رسیده است. در این اثر به اصول و مبانی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، تشکیلات اجرایی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، سازمانها و نهادهای بین المللی، حقوق بشر، خلع سلاح عمومی و صلح بین المللی و روابط خارجی ملل اسلامی؛ پرداخته شده است.
محتوا
تبیان مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای امامخمینی با استناد به تألیفات ایشان، صحیفه امام و صحیفه نور درباره موضوع خاص، گردآوری و منتشر شده است (مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، دانشنامه امامخمینی، ۱۴۰۰ ش، ج۳، ص۲۳۶؛ مستوفی، حسین، تبیانها، مجله حضور، ۱۳۹۱ ش، شماره ۸۳) و دفتر بیست و هشتم آن به «سیاست خارجی و روابط بین الملل از دیدگاه امامخمینی» اختصاص دارد. سومین دورۀ سیاست خارجی حیات ایران را میتوان دوران «عزت و استقلال» نامید که در هنگامۀ پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ آغاز شد. در بحبوحه انقلاب اسلامی ایران، دو شعار استراتژیک «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» و «نه شرقی و نه غربی، جمهوری اسلامی»، با الهام از انگارهها و نظریات امامخمینی، موجب رواج اندیشۀ تازهای در ملّت و نخبگان ایران گردید. این نظریات که صبغهای عمیقاً دینی داشت و برآیند شخصیت مذهبی امام و هدایتهای پی در پی و ساختار عمیق دینی در آحاد ملت ایران بود، با روشن بینی و درایت امام و هدایتهای پی در پی و ساختار شکن ایشان، موجب خروج ایران از دایرۀ بستۀ جهان دو قطبی و خیزش در افقهای تازه بود. افقهایی که اساس آن بر عزت ملّی، منافع ملّی، حقوق انسانی و احترام متقابل برمبنای آموزههای اسلامی استوار شده بود (مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، ۱۳۹۲ش، سیاست خارجی و روابط بینالملل از دیدگاه امامخمینی، مقدمه، ب). ==ساختار== این مجموعه که در گروه سیاسیِ حوزه معاونت پژوهشی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی و به همت علی داستانی بیرکی استخراج و تنظیم شده است، مشتمل بر دو بخش میباشد:
- بخش اول، با عنوان «سیاست خارجی» مشتمل بر دو فصل است.
- فصل اول: «اصول و مبانی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی».
- فصل دوم: «تشکیلات اجرایی در سیاست خارجی».
- بخش دوم، با عنوان «روابط بین الملل» مشتمل بر چهار فصل میباشد:
- فصل اول: به سازمانها و نهادهای بین المللی اختصاص دارد.
- فصل دوم: مواضع امام را در مورد حقوق بشر بیان میکند.
- فصل سوم: به خلع سلاح عمومی و صلح بین المللی اختصاص دارد.
- فصل چهارم: «روابط خارجی جهان اسلام»[۱]
ویژگی
در تنظیم قطعات منتخب هر یک از فصول و عنوانهای فرعی، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف امام ملاک عمل بوده است نه توالی منطقی مطالب و مشخصات کامل مآخذ براساس شماره مسلسل مندرج در پایان هر فیش در انتهای کتاب آورده شده است (پرتال امامخمینی، سیاست خارجی و روابط بینالملل از دیدگاه امامخمینی، ص صفر). این کتاب بارها چاپ شده و چاپ سوم آن سال ۱۳۹۲ش میباشد.
پانویس
- ↑ مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، ۱۳۹۲ش، سیاست خارجی و روابط بینالملل از دیدگاه امامخمینی، مقدمه، و.
منابع
- مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، پرتال امامخمینی، http://www.imam-khomeini.ir
- مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، دانشنامه امامخمینی، به کوشش سیدضیاء مرتضوی، تهران، ۱۴۰۰ش.
- مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، سیاست خارجی و روابط بینالملل از دیدگاه امامخمینی- تبیان آثارموضوعی (دفتر بیست و هشتم)، تهران، مؤسسه چاپ و نشر عروج، چاپ سوم، ۱۳۹۲ش.SS
- مستوفی، حسین، تبیانها، مجموعهای ارزشمند، از سخنان امامخمینی، مجله حضور، شماره ۸۳، ۱۳۹۱ش.