حکومت اسلامی و ولایت فقیه در اندیشه امامخمینی (کتاب)
حکومت اسلامی و ولایت فقیه در اندیشه امامخمینی، دفتر چهل و پنجم از آثار موضوعی تبیانها است که توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی استخراج و تنظیم شده و توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج به چاپ رسیده است. این اثر مباحثی چون دین و سیاست، حکومت در اسلام، ولایت فقیه، ویژگیهای حکومت اسلامی، نهادهای حکومتی و مردمی و مردم در حکومت اسلامی را در بر میگیرد.
محتوا
تبیان مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای امامخمینی با استناد به تألیفات ایشان، صحیفه امام و صحیفه نور درباره موضوع خاص، گردآوری و منتشر شده است (مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، دانشنامه امامخمینی، ۱۴۰۰ ش، ج۳، ص۲۳۶؛ مستوفی، حسین، تبیانها، مجله حضور، ۱۳۹۱ ش، شماره ۸۳) و دفتر چهل و پنجم آن به «حکومت اسلامی و ولایت فقیه در اندیشه امامخمینی» اختصاص دارد. پژوهشگر اندیشه و افکار امامخمینی میتواند اندیشه «حکومت اسلامی» را در همۀ آثار قدیم و جدید ایشان ببیند و ردّ پای آن را در آنها مشاهده کند. از نظر امام همۀ هستی، تحت ولایت حق تعالی و ولایت کلیّۀ رسول الله(ص) است و حکومت ظاهری در دنیا، شعبهای از ولایت کلیّۀ رسول الله(ص) میباشد. در آثاری چون: مصباح الهدایة، کشف اسرار، رسالۀ الاجتهاد و التقلید و تحریرالوسیلة که پیش از دروس ولایت فقیه در سال ۱۳۴۸ ه.ش. در نجف اشرف نگاشته شده، این اندیشه بارز و ظاهر است. آنچه در دروس نجف امام بروز و ظهور کرد و در کتاب البیع به قلم ایشان به رشته تحریر در آمد و همۀ مطالبی که در سالهای پیروزی انقلاب و دوران مبارک ده ساله از ایشان به عنوان رهبر انقلاب و جامعۀ اسلامی و ولیّ فقیه متبلور شد، مطالبی بود که بر پایۀ زمان و مکان و شرایط بیان شد، تا آن حقیقت در پوشش مناسب خود، در زمان ما جامۀ عمل بپوشاند. امام پیادهشدن آن حقیقت الهی را در دوران معاصر و کشور ایران در شکل «جمهوری اسلامی» میبینند که هم ولایت الهی را در بر دارد و هم رأی و جایگاه مردم که صاحبان حق در ادارۀ زندگی خویش هستند؛ و به بیان دیگر «جمهوری اسلامی» حقیقتی از تحقق ولایت الهی و حکومت اسلامی است که زمان و مکان، شکل آن را تعیین کرده است (مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، ۱۳۹۲ش، حکومت اسلامی و ولایت فقیه در اندیشه امامخمینی، مقدمه، ص الف). ==ساختار== این اثر شامل شش بخش زیر است: بخش اول: دین و سیاست؛ بخش دوم: حکومت در اسلام؛ بخش سوم: ولایت فقیه؛ بخش چهارم: ویژگیهای حکومت اسلامی؛ بخش پنجم: نهادهای حکومتی و مردمی و بخش ششم: مردم در حکومت اسلامی (مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، ۱۳۹۲ش، حکومت اسلامی و ولایت فقیه در اندیشه امامخمینی، فهرست مطالب).
ویژگی
در تنظیم قطعات منتخب هر یک از فصول و عنوانهای فرعی، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف امام ملاک عمل بوده است نه توالی منطقی مطالب و مشخصات کامل مآخذ براساس شماره مسلسل مندرج در پایان هر فیش در انتهای کتاب آورده شده است (پرتال امامخمینی، حکومت اسلامی و ولایت فقیه در اندیشه امامخمینی، ص صفر). این کتاب چندبار چاپ شده و چاپ پنجم آن سال ۱۳۹۲ش میباشد.
پانویس
منابع
- مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، پرتال امامخمینی، http://www.imam-khomeini.ir
- مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، تهذیب نفس و سیر و سلوک از دیدگاه امامخمینی- تبیان آثارموضوعی (دفتر چهل و پنجم)، تهران، مؤسسه چاپ و نشر عروج، چاپ پنجم، ۱۳۹۲ش.
- مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، دانشنامه امامخمینی، به کوشش سیدضیاء مرتضوی، تهران، ۱۴۰۰ش.
- مستوفی، حسین، تبیانها، مجموعهای ارزشمند، از سخنان امامخمینی، مجله حضور، شماره ۸۳، ۱۳۹۱ش.