امامت و انسان کامل از دیدگاه امامخمینی (کتاب)
امامت و انسان کامل از دیدگاه امامخمینی، دفتر چهل و دوم از آثار موضوعی تبیانها است که توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی استخراج و تنظیم شده و توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج به چاپ رسیده است. در این مجموعه تمامی آثار و نوشتههای امامخمینی در باب مقوله «امامت و ولایت و انسان کامل» گردآوری و در یک ترتیب منطقی، تدوین شده است.
محتوا
تبیان مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای امامخمینی با استناد به تألیفات ایشان، صحیفه امام و صحیفه نور درباره موضوع خاص، گردآوری و منتشر شده است.[۱] دفتر چهل و دوم آن به «امامت و انسان کامل از دیدگاه امامخمینی» اختصاص دارد. امامخمینی که از عارفان بالله و متمسّکان حقیقی ولایت اهل بیت (ع) میباشند در آثار بیانی و بنانی خویش پیرامون ولایت و امامت به اجمال و در پارهای موارد به تفصیل مطالبی را آوردهاند که مهمترین آن رسالۀ «مصباح الهدایة الی الخلافة و الولایة» است که در آن بحث ولایت با مشرب عرفانی نگارش شده است. و دیگر «کشف اسرار» که پاسخ به شبهات و ترّهات نویسندۀ اسرار هزار ساله است و در آن به دفاع از امامت و اعتقادات تشیّع پرداختهاند. و غیر از این دو، در آثار دیگر ایشان نیز مطالب گوناگونی راجع به امامت و ولایت در ابعاد عرفانی و سیاسی و اجتماعی وجود دارد. بررسی آثار ایشان در این موضوع بخوبی نشان میدهد که امام در نهایت اعتقاد به مقامهای معنوی ائمه (ع) و اثبات ولایت کلیّه الهیّه و مظهریّت تام و تمام حق تعالی برای آنها، از شؤون اجتماعی و سیاسی ائمه (ع) غافل نماندند و جهاد و شهادت و حکومت آنان نیز مورد توجّه ایشان قرار گرفته است. نگاه عرفانی مانع نگاه اجتماعی و سیاسی نشده و همچنین نگاه اجتماعی موجب نگردیده است که امامان را از مقام و شأن والای الهی پایین آورند. ائمه (ع) را در همه جا اعمّ از زندگی فردی و اجتماعی و سیاسی و تربیت نفس و سیر و سلوک الگو و اسوه دانستهاند.[۲] ==ساختار== مجموعه امامت و انسان کامل از دیدگاه امامخمینی که با تلاش فروغ السادات رحیم پور تدوین شده است، در هفت بخش:
- انسان کامل.[۳]
- ولایت،
- ولایت تکوینی،
- ولایت تشریعی،
- مقام و شخصیت ائمه (ع)،
- تشیع، مکتب ائمه (ع)،
- شبهاتی پیرامون امامت؛ تنظیم گردیده است.
در پایان کتاب مجموعهای از فهرستها، شامل فهرست تفصیلی مطالب، آیات، روایات، مآخذ و منبع درج شده است.[۴]
ویژگی
در تنظیم قطعات منتخب هر یک از فصول و عنوانهای فرعی، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف امام ملاک عمل بوده است نه توالی منطقی مطالب و مشخصات کامل مآخذ براساس شماره مسلسل مندرج در پایان هر فیش در انتهای کتاب آورده شده است.[۵] کتاب امامت و انسان کامل از دیدگاه امامخمینی بارها چاپ شده و چاپ چهارم آن سال ۱۳۹۲ش میباشد.
پانویس
- ↑ مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، دانشنامه امامخمینی، ۱۴۰۰ ش، ج۳، ص۲۳۶؛ مستوفی، حسین، تبیانها، مجله حضور، ۱۳۹۱ ش، شماره ۸۳
- ↑ مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، ۱۳۹۲ش، امامت و انسان کامل از دیدگاه امامخمینی، مقدمه، ص الف.
- ↑ مشخصات و اوصاف و مصادیق و ویژگیهای انسان کامل،
- ↑ مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، ۱۳۹۲ش، امامت و انسان کامل از دیدگاه امامخمینی، فهرست مطالب.
- ↑ پرتال امامخمینی، امامت و انسان کامل از دیدگاه امامخمینی، ص صفر.
منابع
- مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، امامت و انسان کامل از دیدگاه امامخمینی- تبیان آثارموضوعی (دفتر چهل و دوم)، تهران، مؤسسه چاپ و نشر عروج، چاپ چهارم، ۱۳۹۲ش.
- مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، پرتال امامخمینی، http://www.imam-khomeini.ir
- مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی، دانشنامه امامخمینی، به کوشش سیدضیاء مرتضوی، تهران، ۱۴۰۰ش.
- مستوفی، حسین، تبیانها، مجموعهای ارزشمند، از سخنان امامخمینی، مجله حضور، شماره ۸۳، ۱۳۹۱ش.