افلاطون

از ویکی امام خمینی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ شهریور ۱۴۰۳، ساعت ۰۸:۳۳ توسط P.mahdi (بحث | مشارکت‌ها) (added Category:مقاله های نیازمند ارزیابی using HotCat)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

افلاطون: از حکمای الهی پیش از میلاد

افلاطون /Plato: وی شاگرد سقراط و استاد ارسطوست که در سال ۴۲۸ پیش از میلاد مسیح به دنیا آمد و علوم و حکمت الهی را از سقراط فرا گرفت. نام اصلی او «آریستوکلس» بود و نام افلاطون بعدها به مناسبت پیکر تنومندش به او داده شد.[۱] ازجمله آثار مهم افلاطون تیمائوس، نئتتوس، مهمانی فیدون و پارمنیدس است.[۲] امام‌خمینی از افلاطون به بزرگی یاد می‌کند و او را حکیم عظیم و الهی می‌داند[۳] و در آثار خویش به برخی مبانی و مطالب افلاطون اشاره می‌کند، ازجمله:

  1. راه حل مسئله شرور: امام‌خمینی چند راه برای شرور بیان کرده است؛ ازجمله نظریه عدمی‌بودن شرور است. این نظریه به افلاطون نسبت داده شده که هیچ نوع وجودی برای شرور قائل نیست[۴] (ببینید: عدل الهی).
  2. قدیم‌بودن نفس: امام‌خمینی گفته است که افلاطون و پیروان او نفس را قدیم می‌داند[۵] و سه دلیل بر قدیم‌بودن نفس اقامه کرده است:
    1. حدوث نفس مستلزم آن است که نفس مجرد نباشد. ایشان در برابر این دلیل همسو با حکمت متعالیه قائل است نفس در اول طبیعت، جسم است و به حرکت جوهری ترقی کرده و همین شیء طبیعی حادث، مجرد می‌شود.[۶]
    2. اگر حدوث نفس به حدوث بدن باشد، تسلسل لازم می‌آید.
    3. اگر نفس قدیم نباشد، لازم می‌آید جسمانی باشد و با حدوث بدن حادث شود؛ در حالی‌که نفس ابدی است[۷] (ببینید: نفس).
  1. کاپلستون، تاریخ فلسفه، ۱/۱۵۵.
  2. کاپلستون، تاریخ فلسفه، ۱/۱۶۹–۱۷۰.
  3. امام‌خمینی، تقریرات، ۲/۹۵ و ۴۶۰.
  4. امام‌خمینی، تقریرات، ۲/۹۵–۹۶.
  5. امام‌خمینی، تقریرات، ۳/۷۹ و ۸۲.
  6. امام‌خمینی، تقریرات، ۳/۸۵–۸۶.
  7. امام‌خمینی، تقریرات، ۳/۸۶.