اصالت وجود: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۲۱۴ بایت اضافه‌شده ،  ‏۷ فروردین ۱۴۰۲
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''اصالت وجود'''، تحقق عینی [[وجود]] و اعتباری نبودن آن.
'''اصالت وجود'''، تحقق عینی [[وجود]] و اعتباری نبودن آن.
مسئله اصالت وجود از جمله مهم‌ترین مسائلی است که تفکر فلسفی [[حکما]] و [[متکلمان]] را با دگرگونی بنیادی روبه‌رو ساخته است و اساس و پایه اصلی مباحث الهی است که حل بیشتر مسائل فلسفی بر آن مبتنی است.
[[امام‌خمینی]] در جایگاه یکی از راسخان در [[حکمت متعالیه]]، از اصالت وجود، به اصلی کلی یاد می‌کند که مسائلی چون [[توحید (فلسفه و کلام)|توحید]] و بسیاری از مباحث مبداء و [[معاد]] با این اصل روشن می‌شود. در مسئله اصالت وجود، چهار دیدگاه وجود دارد: ۱- اعتباری بودن وجود ۲- قول به اصالت وجود در واجب و اصالت ماهیت در ممکنات ۳- قول به اصالت وجود و ماهیت ۴- اصالت وجود و اعتباری بودن ماهیت.
امام‌خمینی بر اساس مبانی فلسفی خود، بر قول اخیر تاکید دارد و معتقد است وجود حقیقتاً و بالذات و ماهیت، بالعرض و به واسطه وجود، موجود است. ایشان برای اثبات اصالت وجود به پیروی از [[ملاصدرا]] براهین مختلف اقامه نموده است.
امام‌خمینی در کتب فلسفی خود به ثمرات و نتایج اصالت وجود اشاره کرده که از جمله آنها، اثبات توحید صفاتی، اثبات [[تشکیک در وجود|تشکیک وجود]]، اثبات تشخیص وجود، توجیه شرور و تحلیل [[جبر و اختیار]] می‌باشد. امام‌خمینی قول به اعتباری بودن وجود را نقد و آن را برخلاف قواعد فلسفی می‌داند و معتقد است که قائل به اصالت ماهوی این معنا را که موجود همان وجود است، خوب تصور نکرده است؛ از این رو اصیل بودن وجود را نفی کرده است.


== تعریف ==
== تعریف ==
خط ۱۴۸: خط ۱۵۷:
[[رده:مقاله‌های جلد دوم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های جلد دوم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:فلسفه]]
[[رده:فلسفه]]
[[رده:مقاله های نیازمند ارزیابی]]