برزخ: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۲۱۰ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۸ تیر ۱۴۰۲
جز
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۸ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''برزخ'''، عالمی میان [[دنیا و آخرت]].
'''برزخ'''، عالمی میان [[دنیا و آخرت]].
بحث از برزخ در تعالیم اسلامی ریشه در آیات [[قرآن]] کریم دارد و در برخی [[حدیث|روایات]] حقایقی از آن عالم بیان ‌شده است که در مقایسه با معنای اصطلاحی [[حکما]]، بر برزخ صعودی منطبق است.
حکما [[عالم مثال]] و برزخ را به دو قسم نزولی و صعودی تقسیم می‌کنند. برزخ نزولی در قوس نزول عالم و پیش ‌از مرتبه طبیعت است و برزخ صعودی عالم ارواح انسانی بعد از مفارقت از نشئه دنیایی است.
[[امام‌خمینی]] عالم برزخ را از جهت براهین عقلی، آیات و روایات ثابت می‌داند. ایشان قائل است قوه خیال، نشئه برزخی است و انکار تجرد خیالی، مستلزم بطلان بقای نفوسی است که به مرتبه عقل نرسیده‌اند. ایشان با توجه به دو قوس نزول و صعود، عالم مثال را به دو قسم منفصل و متصل تقسیم می‌کند و خیال منفصل را همان عالم برزخ بین [[عالم عقل]] و [[عالم ماده]] می‌داند.
امام‌خمینی در تبیین تکامل برزخی، موجودات را به دو قسم ثابت و متغیر تقسیم کرده و ترقی و تکامل را در عالم برزخ غیر از ترقی و تکامل را در عالم طبیعت و تکامل در برزخ را به‌ معنای زیادت درجات می‌داند؛ از این‌ رو افرادی که به [[تجرد عقلی]] کامل نمی‌رسند و از دنیا می‌روند، در عالم برزخ با [[حرکت جوهری]] برزخی تکامل خود را ادامه می‌دهند.


== مفهوم‌شناسی ==
== مفهوم‌شناسی ==
خط ۸۹: خط ۹۷:


== پیوند به بیرون ==
== پیوند به بیرون ==
باقر صاحبی، «[https://books.khomeini.ir/books/10002/609/ برزخ]»، دانشنامه امام خمینی، ج۲، ص۶۰۹–۶۱۴.
 
[[رده:مقاله‌های آماده ارزیابی]]
* باقر صاحبی، «[https://books.khomeini.ir/books/10002/609/ برزخ]»، [[دانشنامه امام خمینی|دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۲، ص۶۰۹–۶۱۴.
[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های بی‌نیاز از جعبه اطلاعات]]
[[رده:مقاله‌های جلد دوم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:کلام]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
۱۴٬۶۱۲

ویرایش