سیدحسن طاهری خرم‌آبادی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''سیدحسن طاهری خرم‌آبادی'''، ‌روحانی مبارز، شاگرد و نماینده امام‌خمینی در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و عضو مجالس خبرگان رهبری و قانون اساسی و شورای بازنگری آن. ==زندگی‌نامه== سیدحسن طاهری خرم‌آبادی در اول‌ خرداد ۱۳۱۷ در خرم‌آباد به‌ دنیا...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''سیدحسن طاهری خرم‌آبادی'''، ‌روحانی مبارز، شاگرد و نماینده امام‌خمینی در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و عضو مجالس خبرگان رهبری و قانون اساسی و شورای بازنگری آن.
'''سیدحسن طاهری خرم‌آبادی'''، ‌روحانی مبارز، شاگرد و [[نماینده امام‌خمینی]] در [[سپاه پاسداران انقلاب اسلامی]] و عضو مجالس خبرگان رهبری و قانون اساسی و شورای بازنگری آن.
==زندگی‌نامه==
==زندگی‌نامه==
سیدحسن طاهری خرم‌آبادی در اول‌ خرداد ۱۳۱۷ در خرم‌آباد به‌ دنیا آمد <ref>طاهری، سیدعلی، زندگانی آیت‌الله، ۲۰؛ فراتی، تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی، ۱/۲۰۰.</ref>. پدرش سیدحیدر که تربیت‌یافته حوزه علمیه اصفهان بود، هم‌زمان با هجرت ‌عبدالکریم حائری یزدی به قم، به جمع شاگردان او پیوست و با امام‌خمینی دوستی استواری پیدا کرد <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۲۱ ـ ۲۴.</ref>. سیدحیدر همچنین از شاگردان آقاضیاءالدین عراقی در حوزه نجف بود و از وی اجازه اجتهاد داشت <ref>طاهری، سیدمجتبی، مصاحبه، ۹.</ref>.
سیدحسن طاهری خرم‌آبادی در اول‌ خرداد ۱۳۱۷ در خرم‌آباد به‌ دنیا آمد <ref>طاهری، سیدعلی، زندگانی آیت‌الله، ۲۰؛ فراتی، تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی، ۱/۲۰۰.</ref>. پدرش سیدحیدر که تربیت‌یافته حوزه علمیه اصفهان بود، هم‌زمان با هجرت ‌[[عبدالکریم حائری یزدی]] به [[قم]]، به جمع شاگردان او پیوست و با امام‌خمینی دوستی استواری پیدا کرد <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۲۱ ـ ۲۴.</ref>. سیدحیدر همچنین از شاگردان [[آقاضیاءالدین عراقی]] در [[حوزه نجف]] بود و از وی اجازه اجتهاد داشت <ref>طاهری، سیدمجتبی، مصاحبه، ۹.</ref>.


سیدحسن طاهری خرم‌آبادی از کودکی تحت تعلیم پدر قرار گرفت و‌ تحصیلات‌ ابتدایی خود را در دبستان پانزدهم بهمن‌ خرم‌آباد آغاز کرد <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۳۲ ـ ۳۳.</ref> و در هشت‌سالگی که همراه پدر در سفری یک‌ماهه به قم رفته بود، به فراگیری علوم دینی علاقه‌مند شد. وی حتی پیش از طلبگی لباس روحانیت پوشید و همراه پدر برای زیارت به عتبات رفت <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۳۰ ـ ۳۲.</ref>. او در نه‌سالگی پدر خود را از دست داد و عموی وی، سیداحمد طاهری‌، سرپرستی او را بر عهده گرفت <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۳۴ ـ ۳۷؛ طاهری، سیدعلی، زندگانی آیت‌الله، ۲۰.</ref>. طاهری خرم‌آبادی با تمام‌کردن دوره‌ ابتدایی‌ در سال ۱۳۳۰، به فراگیری علوم دینی پرداخت و در دو سال‌ در‌ مدرسه‌ علمیه‌ کمالیه‌ خرم‌آباد که تحت سرپرستی روح‌الله کمالوند، عالم بزرگ لرستان بود {{ببینید|روح‌الله کمالوند}}، جامع‌ المقدمات‌ و سیوطی‌ را آموخت‌ <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۳۵.</ref>؛ سپس‌ برای ادامه تحصیل همراه‌ مادر خود ذکری رحمتی <ref>طاهری، سیدعلی، زندگانی آیت‌الله، ۲۵.</ref> به‌ قم‌ رفت. او حاشیه‌ ملاعبدالله‌ را نزد اکبر هاشمی رفسنجانی خواند، معالم ‌الاصول‌ و مطوّل‌ را نزد حسین شب‌زنده‌دار و قسمت‌هایی از شرح لمعه و قوانین‌ را نزد حسین جزائری و محمدتقی ستوده و رسائل را نزد ناصر مکارم شیرازی، حسین شب‌زنده‌دار و علی مشکینی و مکاسب را نزد جعفر سبحانی و ابوالقاسم خزعلی آموخت <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۳۹.</ref>. وی کفایة الاصول‌ را در درس عبدالجواد جبل‌عاملی و سیدمحمدباقر سلطانی‌ طباطبایی به‌ پایان‌ برد؛ سپس به طور هم‌زمان در درس‌ خارج‌ فقه سیدحسین بروجردی‌ و امام‌خمینی شرکت‌ کرد <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۳۹.</ref> و با درگذشت بروجردی، برای طرح مرجعیت امام‌خمینی، در منطقه لرستان تلاش بسیاری کرد <ref>دالوند، انقلاب اسلامی در لرستان، ۲/۱۵ ـ ۱۶.</ref>.
سیدحسن طاهری خرم‌آبادی از کودکی تحت تعلیم پدر قرار گرفت و‌ تحصیلات‌ ابتدایی خود را در دبستان پانزدهم بهمن‌ خرم‌آباد آغاز کرد <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۳۲ ـ ۳۳.</ref> و در هشت‌سالگی که همراه پدر در سفری یک‌ماهه به قم رفته بود، به فراگیری علوم دینی علاقه‌مند شد. وی حتی پیش از طلبگی لباس روحانیت پوشید و همراه پدر برای زیارت به [[عتبات]] رفت <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۳۰ ـ ۳۲.</ref>. او در نه‌سالگی پدر خود را از دست داد و عموی وی، سیداحمد طاهری‌، سرپرستی او را بر عهده گرفت <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۳۴ ـ ۳۷؛ طاهری، سیدعلی، زندگانی آیت‌الله، ۲۰.</ref>. طاهری خرم‌آبادی با تمام‌کردن دوره‌ ابتدایی‌ در سال ۱۳۳۰، به فراگیری علوم دینی پرداخت و در دو سال‌ در‌ مدرسه‌ علمیه‌ کمالیه‌ خرم‌آباد که تحت سرپرستی روح‌الله کمالوند، عالم بزرگ [[لرستان]] بود {{ببینید|روح‌الله کمالوند}}، جامع‌ المقدمات‌ و سیوطی‌ را آموخت‌ <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۳۵.</ref>؛ سپس‌ برای ادامه تحصیل همراه‌ مادر خود ذکری رحمتی <ref>طاهری، سیدعلی، زندگانی آیت‌الله، ۲۵.</ref> به‌ قم‌ رفت. او حاشیه‌ ملاعبدالله‌ را نزد [[اکبر هاشمی رفسنجانی]] خواند، معالم ‌الاصول‌ و مطوّل‌ را نزد [[حسین شب‌زنده‌دار]] و قسمت‌هایی از شرح لمعه و قوانین‌ را نزد [[حسین جزائری]] و [[محمدتقی ستوده]] و رسائل را نزد [[ناصر مکارم شیرازی]]، حسین شب‌زنده‌دار و [[علی مشکینی]] و مکاسب را نزد جعفر سبحانی و [[ابوالقاسم خزعلی]] آموخت <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۳۹.</ref>. وی کفایة الاصول‌ را در درس [[عبدالجواد جبل‌عاملی]] و [[سیدمحمدباقر سلطانی‌ طباطبایی]] به‌ پایان‌ برد؛ سپس به طور هم‌زمان در درس‌ خارج‌ فقه [[سیدحسین بروجردی‌]] و [[امام‌خمینی]] شرکت‌ کرد <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۳۹.</ref> و با درگذشت بروجردی، برای طرح [[مرجعیت امام‌خمینی]]، در منطقه لرستان تلاش بسیاری کرد <ref>دالوند، انقلاب اسلامی در لرستان، ۲/۱۵ ـ ۱۶.</ref>.


طاهری خرم‌آبادی پس از تبعید امام‌خمینی به ترکیه در آبان ۱۳۴۳ در درس‌ خارج سیدمحمدرضا گلپایگانی، سیدمحمدمحقق داماد، مرتضی حائری‌ یزدی‌ و حسن فرید اراکی حاضر شده است <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۴۰؛ مهدوی کنی، خاطرات، ۲۳۷.</ref>. وی شرح منظومه را نزد سیدمصطفی خمینی، اشارات را نزد عبدالله جوادی آملی و اسفار را نزد سیدمحمدحسین طباطبایی و مرتضی مطهری خواند <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۴۰ ـ ۴۱.</ref>؛ همچنین به توصیه امام‌خمینی <ref>یزدی، خاطرات، ۳۴۲ ـ ۳۴۳.</ref> از طریق مباحثه با محمد مؤمن، حسین راستی کاشانی، مهدی ربانی املشی و حسن تهرانی بر دانش خود افزود و سال‌ها در حوزه علمیه قم و مدرسه حقانی تدریس کرد <ref>←ربانی املشی، یاران امام به روایت اسناد ساواک، ۲۰۴.</ref> و سفرهای تبلیغی بسیاری به شهرهای مختلف انجام داد <ref>فلسفی، یاران امام به روایت اسناد ساواک، ۵۸۸؛ طاهری، سیدعلی، زندگانی آیت‌الله، ۳۷ و ۴۰.</ref>.
طاهری خرم‌آبادی پس از [[تبعید امام‌خمینی]] به [[ترکیه]] در آبان ۱۳۴۳ در درس‌ خارج [[سیدمحمدرضا گلپایگانی]]، [[سیدمحمدمحقق داماد]]، [[مرتضی حائری‌ یزدی‌]] و حسن فرید اراکی حاضر شده است <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۴۰؛ مهدوی کنی، خاطرات، ۲۳۷.</ref>. وی شرح منظومه را نزد [[سیدمصطفی خمینی]]، اشارات را نزد [[عبدالله جوادی آملی]] و [[اسفار]] را نزد [[سیدمحمدحسین طباطبایی]] و [[مرتضی مطهری]] خواند <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۴۰ ـ ۴۱.</ref>؛ همچنین به توصیه امام‌خمینی <ref>یزدی، خاطرات، ۳۴۲ ـ ۳۴۳.</ref> از طریق مباحثه با [[محمد مؤمن]]، [[حسین راستی کاشانی]]، [[مهدی ربانی املشی]] و [[حسن تهرانی]] بر دانش خود افزود و سال‌ها در [[حوزه علمیه قم]] و [[مدرسه حقانی]] تدریس کرد <ref>←ربانی املشی، یاران امام به روایت اسناد ساواک، ۲۰۴.</ref> و سفرهای تبلیغی بسیاری به شهرهای مختلف انجام داد <ref>فلسفی، یاران امام به روایت اسناد ساواک، ۵۸۸؛ طاهری، سیدعلی، زندگانی آیت‌الله، ۳۷ و ۴۰.</ref>.


در جریان مخالفت علمای حوزه به رهبری امام‌خمینی با لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی در سال ۱۳۴۱، طاهری رابط میان تصمیمات حوزه علمیه قم و روحانیان خرم‌آباد بود و نامه‌نگاری‌هایی با روح‌الله کمالوند داشت <ref>دالوند، انقلاب اسلامی در لرستان، ۲/۲۷ ـ ۲۸.</ref>. هم‌زمان با رفتن کمالوند از تهران به قم در سال ۱۳۴۱، پس از دیدار او به سفارش برخی علمای تهران، مانند میرزااحمد آشتیانی و سیدمحمدبهبهانی، با محمدرضا پهلوی، طاهری زمینه دیدار وی با امام‌خمینی را در خانه خود فراهم کرد <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۱۶۰ ـ ۱۶۱ و ۱۶۴ ـ ۱۶۵.</ref>. کمالوند مورد اعتماد امام‌خمینی و همراه ایشان در روند مبارزه با رژیم پهلوی بود و در اردیبهشت ۱۳۴۳ درگذشت <ref>دالوند، انقلاب اسلامی در لرستان، ۲/۳۰ ـ ۳۶ و ۷۵.</ref> {{ببینید|روح‌الله کمالوند}}.
در جریان مخالفت علمای حوزه به رهبری امام‌خمینی با [[لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی]] در سال ۱۳۴۱، طاهری رابط میان تصمیمات حوزه علمیه قم و روحانیان خرم‌آباد بود و نامه‌نگاری‌هایی با روح‌الله کمالوند داشت <ref>دالوند، انقلاب اسلامی در لرستان، ۲/۲۷ ـ ۲۸.</ref>. هم‌زمان با رفتن کمالوند از تهران به قم در سال ۱۳۴۱، پس از دیدار او به سفارش برخی علمای تهران، مانند [[میرزااحمد آشتیانی]] و [[سیدمحمدبهبهانی]]، با [[محمدرضا پهلوی]]، طاهری زمینه دیدار وی با امام‌خمینی را در خانه خود فراهم کرد <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۱۶۰ ـ ۱۶۱ و ۱۶۴ ـ ۱۶۵.</ref>. کمالوند مورد اعتماد امام‌خمینی و همراه ایشان در روند مبارزه با رژیم پهلوی بود و در اردیبهشت ۱۳۴۳ درگذشت <ref>دالوند، انقلاب اسلامی در لرستان، ۲/۳۰ ـ ۳۶ و ۷۵.</ref> {{ببینید|روح‌الله کمالوند}}.


طاهری در جریان مبارزه با همه‌پرسی انقلاب سفید از سوی رژیم پهلوی {{ببینید|انقلاب سفید}}، از سوی امام‌خمینی مأمور تکثیر و پخش اعلامیه‌های ایشان در لرستان و تشویق علما به واکنش در برابر سیاست‌های دولت شد و در نتیجه اقدامات وی شهر خرم‌آباد در آستانه تعطیلی قرار گرفت؛ ولی وی با دخالت مقامات استان و تدابیر امنیتی مجبور به ترک خرم‌آباد شد <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۱۵۲ ـ ۱۵۶.</ref>. او سپس به مناسبت ماه مبارک رمضان سفری تبلیغی به کاشان کرد <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۱۵۹ ـ ۱۶۰ و ۱۹۹.</ref> و در خرداد ۱۳۴۲ نیز به مناسبت دهه محرم به کاشان رفت و در این سفر وی و علی حجتی کرمانی {{ببینید|محمدجواد حجتی کرمانی}} ازجمله روحانیان پیشرو و انقلابی در کاشان بودند و با توجه به اوضاع سیاسی آن روز به‌ویژه حادثه حمله رژیم پهلوی به مدرسه فیضیه در دوم فروردین همان سال {{ببینید|حمله به مدرسه فیضیه}}، سخنرانی تندی علیه دولت کرد که منجر به بازداشت وی شد؛ ولی با کمک علما و متنفذین کاشان آزاد شد و در عصر عاشورا پنهانی به قم بازگشت <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۱۹۹ ـ ۲۰۸.</ref>. پس از حادثه حمله به مدرسه فیضیه، طاهری به همراه برخی از شاگردان برای محافظت از امام‌خمینی، شب‌ها در کنار ایشان بودند <ref>طاهری، سیدحسن، برداشت‌هایی از، ۳/۱۱۸؛ طاهری، سیدحسن، حریم امام، ۸.</ref>.
طاهری در جریان مبارزه با همه‌پرسی انقلاب سفید از سوی رژیم پهلوی {{ببینید|انقلاب سفید}}، از سوی امام‌خمینی مأمور تکثیر و پخش اعلامیه‌های ایشان در لرستان و تشویق علما به واکنش در برابر سیاست‌های دولت شد و در نتیجه اقدامات وی شهر خرم‌آباد در آستانه تعطیلی قرار گرفت؛ ولی وی با دخالت مقامات استان و تدابیر امنیتی مجبور به ترک خرم‌آباد شد <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۱۵۲ ـ ۱۵۶.</ref>. او سپس به مناسبت ماه مبارک رمضان سفری تبلیغی به کاشان کرد <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۱۵۹ ـ ۱۶۰ و ۱۹۹.</ref> و در خرداد ۱۳۴۲ نیز به مناسبت دهه محرم به کاشان رفت و در این سفر وی و علی حجتی کرمانی {{ببینید|محمدجواد حجتی کرمانی}} ازجمله روحانیان پیشرو و انقلابی در کاشان بودند و با توجه به اوضاع سیاسی آن روز به‌ویژه حادثه حمله رژیم پهلوی به مدرسه فیضیه در دوم فروردین همان سال {{ببینید|حمله به مدرسه فیضیه}}، سخنرانی تندی علیه دولت کرد که منجر به بازداشت وی شد؛ ولی با کمک علما و متنفذین کاشان آزاد شد و در عصر عاشورا پنهانی به قم بازگشت <ref>طاهری، سیدحسن، خاطرات، ۱/۱۹۹ ـ ۲۰۸.</ref>. پس از حادثه حمله به مدرسه فیضیه، طاهری به همراه برخی از شاگردان برای محافظت از امام‌خمینی، شب‌ها در کنار ایشان بودند <ref>طاهری، سیدحسن، برداشت‌هایی از، ۳/۱۱۸؛ طاهری، سیدحسن، حریم امام، ۸.</ref>.
emailconfirmed
۲٬۵۷۶

ویرایش