صفویه: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۷۵۱ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۱ مرداد ۱۴۰۲
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۷: خط ۲۷:
}}
}}
'''صفویه'''، نخستین حکومت ملی شیعی در [[ایران]].
'''صفویه'''، نخستین حکومت ملی شیعی در [[ایران]].
صفویه سلسله‌ای منسوب به شیخ‌صفی‌الدین اردبیلی (م۷۳۵ق) از مشایخ صوفیه است. تشکیل حکومت صفوی رویدادی تعیین‌کننده در تاریخ ایران به‌شمار می‌رود و [[وحدت|وحدت ملی]] از پیامدهای دولت صفوی بود. صفویان در کنار رفتارهای ناصواب و ظالمانه، اقدامات پسندیده‌ای ازجمله رسمی‌شدن مذهب [[شیعه]] نیز داشتند. از دیگر دستاوردهای دولت صفوی رفاه و امنیت عمومی و تمدن بود.
به‌جز اندکی از علما، عموم علمای شیعه با شاهان صفوی همکاری کردند و حتی عده‌ای از علمای جبل عامل [[لبنان]] برای همکاری با دولت نوپای صفویان به ایران مهاجرت کردند. علما در دولت صفوی عهده‌دار مناصبی چون شیخ‌الاسلامی شدند و در حل و عقد امور و تشکیلات دینی و امور قضایی و وقفنامه‌ها و حل بحران‌های اجتماعی و تشکیلات دینی دربار ورود پیدا می‌کردند.
امام‌خمینی  بر اساس مبانی فقهی خود، همه [[ولایت جائر|حکومت‌های سلطنتی]] را در ایران در طول تاریخ نامشروع شمرده و از نظر تاریخی، از شاهنشاهی۲۵۰۰ساله ایران با عنوان شاهنشاهی سیاه یاد کرده‌است. ایشان حتی افرادی مانند شاه‌عباس را که در کتاب‌های تاریخی از آنان به خوبی یاد شده، به سبب کورکردن فرزندان خود قبول ندارد و وی را فردی جاه‌طلب معرفی کرده‌است؛ اما در عین حال همکاری علمای شیعه با دربار صفوی را مثبت ارزیابی کرده‌است.
امام‌خمینی همکاری علما با صفویان را معلول عوامل فرهنگی و اجتماعی و شرایط خاص حاکم بر جامعه آن‌روز شمرده‌است. ایشان با بیان پیشتازی [[روحانیت]] در نهضت‌های مردمی، از روشنفکرانی که نقش روحانیت را نادیده می‌گیرند، انتقاد کرده و دوری و نزدیکی عالمان بزرگ به حکومت‌ها و مبارزات مثبت و منفی آنان را شیوه‌های مختلف برای حراست از کیان اسلام و [[فقه]] و تشیع دانسته ‌است.


== معرفی ==
== معرفی ==
خط ۱۲۷: خط ۱۳۶:
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:حکومت‌های شیعی]]
[[رده:حکومت‌های شیعی]]
[[رده:مقاله های نیازمند ارزیابی]]