مجازات: تفاوت میان نسخه‌ها

۳٬۳۷۳ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱ شهریور ۱۴۰۲
 
(۵ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''مُجازات'''، انواع و فلسفه مجازات و اصول حاکم بر آن.
'''مُجازات'''، انواع و فلسفه مجازات و اصول حاکم بر آن.
در [[اسلام]] برای جرم‌های مختلف، مجازات‌هایی در نظر گرفته شده‌است: حدود: به مجازات شرعی معین در قبال انجام جرمی خاص، «[[حدود|حد]]» گفته می‌شود. [[امام‌خمینی]] شش مورد زنا، لواط، قذف، نوشیدن شراب، دزدی و [[محاربه]] را از جرم‌های موجب حد دانسته‌است.
[[قصاص]]: به استیفای مثل جنایت نسبت به جانی قصاص گفته می‌شود. و در صورت ارتکاب عمدیِ قتل نفس یا قطع عضو یا واردکردن جراحت و صدمه به دیگری، حکم به قصاص می‌شود.
[[دیات]]: دیه مالی است که به سبب جنایت غیرعمد یا شبه عمد بر نفس یا عضو، به مجنی‌علیه (شخص ضرردیده از جنایت) یا ولیّ دم او پرداخت می‌شود.
[[تعزیرات]]: این دسته از مجازات که اندازه آن در قوانین شرع معین نشده‌است، به دو دسته تعزیرات شرعی و حکومتی تقسیم شده‌است.
مجازات تکمیلی: مجازاتی که به حسب [[قانون]] به قاضی اختیار داده شده افزون بر مجازات اصلی که ذکر شد، برای خنثی‌سازی جرم در آینده، مجرم را محکوم به آن کند.
مجازات تبعی: به مجازاتی که به حکم قانون و به تبع محکومیتی، بار می‌شود و نیازی به قید آن در حکم دادگاه وجود ندارد.
در شریعت اسلامی فلسفه مجازات تک‌بعدی نیست و به همه جوانب آن نظر داشته‌است؛ [[حفظ نظام]] اجتماعی، اجرای [[عدالت (ابهام‌زدایی)|عدالت]]، بازدارندگی، اصلاح و [[تربیت]]، تشفی خاطر،  کفاره [[گناه]] و کاهش عذاب اخروی از جمله جوانب فلسفه مجازات در اسلام است.
اصول حاکم بر مجازات اسلامی عبارتند از: قانونی‌بودن مجازات، تساوی مجازات، تناسب میان جرم و مجازات، شخصی‌بودن مجازات و فردی‌کردن مجازات.
در اسلام اصولی برای اجرای مجازات وجود دارد، چون: تأکید بر اجرای حکم، عدم تجاوز از مجازات قانونی، حفظ شخصیت مجرم و اجرای علنی.
در شریعت اسلامی در کنار تأکید بر اجرای مجازات، اصل بر برائت افراد است، مگر آنکه جرم شخص اثبات شود؛ و اصراری بر اثبات جرم وجود ندارد؛ از این‌رو امام‌خمینی قائل است برای اثبات جرم، در اسلام شرایط سختی در نظر گرفته شده‌است تا به‌راحتی قابل اثبات نباشد.
در احکام اسلامی بنابر ضوابطی چون: وجود شبهه، ثبوت [[توبه]]، عفو حاکم و عفو صاحب حق، برخی از مجازات‌ها قابل گذشت یا ساقط‌شدن هستند.


== مفهوم‌شناسی ==
== مفهوم‌شناسی ==
خط ۱۵۰: خط ۱۷۲:


== پیوند به بیرون ==
== پیوند به بیرون ==
* ابوالقاسم مقیمی حاجی، [https://books.khomeini.ir/books/10009/22/ مجازات]، دانشنامه امام‌خمینی، ج۹، ص۲۲–۳۵.
* ابوالقاسم مقیمی حاجی، [https://books.khomeini.ir/books/10009/22/ مجازات]، [[دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۹، ص۲۲–۳۵.


[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های جلد نهم دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های جلد نهم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های بی‌نیاز از جعبه اطلاعات]]
[[رده:مقاله‌های بی‌نیاز از جعبه اطلاعات]]
[[رده:فقه]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
۱۴٬۵۲۳

ویرایش