نهضت امام‌خمینی (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۲۶ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
{{ویرایش}}
{{جعبه اطلاعات کتاب
| تصویر =نهضت امام خمینی.jpg
| نام عنوان =نهضت امام‌خمینی
| نام‌های دیگر =
| نام‌کتاب‌به‌فارسی =
| نویسنده =[[سیدحمید روحانی]]
| مترجم =
| ترجمه‌به‌دیگرزبان‌ها =
| تاریخ نگارش =
| موضوع =
| سبک =
| زبان =فارسی
| ویراستار =
| به تصحیح =
| به کوشش =
| طراح جلد =
| تعداد جلد =چهار جلد
| تعداد صفحات =جلد اول ۹۵۸ صفحه و ۱۶۳۵ صفحه، جلد دوم ۱۰۲۶ صفحه، جلد سوم ۱۳۰۳ صفحه، جلد چهارم ۹۲۴ صفحه
| قطع =وزیری
| مجموعه =
| نسخه‌الکترونیکی =
| ناشر =انتشارات راه امام، انتشارات دارالفکر، انتشارات دارالعلم و انتشارات عروج
| محل نشر =[[بیروت]]، [[ایران]]
| تاریخ نشر =سال ۱۳۵۶، سال ۱۳۶۴، سال ۱۳۷۱، سال ۱۳۸۱، سال ۱۳۹۰،
| نوبت چاپ =
| شمارگان =
| شابک =
| نوع رسانه =
| وبسایت ناشر =
| مشخصات نشر =
}}'''نهضت امام‌خمینی'''، کتابی در شرح نهضت روحانیان و مردم ایران به رهبری [[امام‌خمینی]]، فارسی.


کتاب نهضت امام‌خمینی به قلم [[سیدحمید روحانی]] (زیارتی) از نخستین آثار نوشته‌شده درباره نهضت روحانیت و رهبری امام‌خمینی است که تا کنون چهار جلد آن چاپ و منتشر شده است. نویسنده در این کتاب می‌کوشد حوادث و رویدادهای [[انقلاب اسلامی ایران|نهضت امام‌خمینی]] را از سال ۱۳۴۱–۱۳۵۷ بررسی و گزارش کند.


نهضت امام خمینی، کتابی در شرح نهضت روحانیان و مردم ایران به رهبری امام‌خمینی، فارسی.
نخستین جرقه نگارش کتاب، ابتدای دهه چهل در آغاز نهضت به ذهن مؤلف خطور کرد. امام‌خمینی بخش‌هایی از جلد نخست را که پیش از پیروزی [[انقلاب اسلامی ایران|انقلاب]] چاپ شده است مطالعه کرده و به نویسنده تذکرهایی درباره کتاب داده است.  


کتاب نهضت امام‌خمینی به قلم سیدحمید روحانی<ref> زیارتی.</ref>{{ببینید|سیدحمید روحانی}} از نخستین آثار نوشته‌شده درباره نهضت روحانیت و رهبری امام‌خمینی است که تا کنون چهار جلد آن چاپ و منتشر شده است. نویسنده در این کتاب می‌کوشد حوادث و رویدادهای نهضت امام‌خمینی را از سال 1341 ـ 1357 بررسی و گزارش کند. به گفته نویسنده مهم‌ترین انگیزه وی از تدوین و تألیف این کتاب، بازگوکردن حقایق و وقایع تاریخی برای جلوگیری از تحریف تاریخ انقلاب اسلامی است؛<ref> روحانی، نهضت امام‌خمینی، 1/1227.</ref>؛ نیز عبرت‌آموزی از سرگذشت پیشینیان و درک تاریخ گذشته برای در امان‌ماندن از فروغلتیدن در جاده نادرستی که استعمارگران برای ملت‌های مسلمان هموار می‌سازند، همچنین روشنگری برای نسل آینده درباره مبارزات آزادی‏بخش و پیوند میان نسل امروز و پیشینیان<ref> روحانی، نهضت امام‌خمینی، 1/1227 ـ 1228.</ref>.
ویژگی مهم این کتاب، دسترسی نویسنده به اسناد مکتوب تاریخی است که با کمک آن، تاریخ انقلاب اسلامی را به تصویر می‌کشد و سپس به بررسی و تحلیل آن می‌پردازد.


نخستین جرقه نگارش کتاب، ابتدای دهه چهل در آغاز نهضت به ذهن مؤلف خطور کرد و وی از همان زمان آغاز به گردآوری اسناد تاریخی کرد تا اینکه سال‌ها بعد امکان تدوین و چاپ کتاب فراهم شد<ref> گفتگو با مؤلف.</ref>. امام‌خمینی بخش‌هایی از جلد نخست را که پیش از پیروزی انقلاب چاپ شده است مطالعه کرده و به نویسنده تذکرهایی درباره کتاب داده است، تذکراتی مانند شرح مسائل و حوادث مطابق واقع، پرهیز از اغراق و انکار، پرهیز از افسانه‌بافی و لاف‌زدن و پرهیز از حذف اسامی اشخاصی که مؤثر بودند<ref> روحانی، نهضت امام‌خمینی، 1/10 ـ 16.</ref>.
جلد اول کتاب با بیان زندگی‌نامه امام‌خمینی آغاز می‌شود و به رویدادهای مرتبط با امام‌خمینی تا سال ۱۳۴۵ می‌پردازد. جلد دوم به رخدادهای دوران [[تبعید امام‌خمینی|تبعید امام‌خمینی به ترکیه و عراق]] تا اواخر دهه چهل می‌پردازد. جلد سوم به بررسی «نهضت امام و نقش روشنفکران» می‌پردازد و جلد چهارم درباره «[[حکومت اسلامی]]» است.


ویژگی مهم این کتاب، دسترسی نویسنده به اسناد مکتوب تاریخی است که با کمک آن، تاریخ انقلاب اسلامی را به تصویر می‌کشد و سپس به بررسی و تحلیل آن می‌پردازد. این اسناد در کتاب افست شده است و ضمیمه‌بودن اصل اسناد در کتاب، این فرصت را برای پژوهشگران تاریخ انقلاب اسلامی فراهم می‌سازد که با اسناد به تحلیل رویدادهای انقلاب اسلامی بپردازند. کتاب در آغاز با قلمی ادبی نوشته شده که امام‌خمینی به این سبک انتقاد کرده و هشدار داده است این سبک نگارش موجب می‌شود نوشته‌های تاریخی خیال‌بافی و افسانه‌سرایی پنداشته شوند و واقعیت خود را از دست بدهند<ref> همان، 1/13.</ref>. پس از آن، نویسنده سعی کرده است تذکرات امام‌خمینی را مبنای کار خود قرار دهد<ref> همان.</ref>.
انتشار کتاب نهضت امام‌خمینی واکنش‌ها و نقدهایی را به دنبال داشته است؛ بیشترین انتقادها به جلد سوم کتاب، به‌ویژه مباحث مرتبط با [[علی شریعتی]]، وارد شده است. امام‌خمینی نیز اتقاداتی به نویسنده داشته است. ازجمله به سبک نگارش نویسنده [[انتقاد]] کرده و هشدار داده این سبک موجب می‌شود نوشته‌های تاریخی افسانه‌سرایی پنداشته شوند و واقعیت خود را از دست بدهند، همچنین از عدم آگاهی نویسنده از بسیاری مسائل اظهار تاسف کرده و خاطرنشان می‌کند نویسنده نباید بر آنچه گمان می‌کند اشتباه است سرپوش بگذارد. مورخ نه گزاف می‌گوید و نه کتمان حقایق می‌کند.


جلد اول کتاب که نگارش آن در نجف اشرف در سال 1351 آغاز شده و در سال 1355 به پایان رسیده، با بیان زندگینامه امام‌خمینی آغاز می‌شود. دوران شکل‌گیری شخصیت، تحصیل، تدریس و مرجعیت ایشان، مباحث عمده این بخش را تشکیل می‌دهد. نگارش کتاب کشف اسرار، ارتباط با سیدحسین بروجردی و فراهم‌کردن زمینه‌های فکری نهضت، دیگر مطالب این بخش است<ref> همان، 1/70 ـ 78.</ref>. نویسنده در ادامه به فرایند شکل‌گیری نهضت امام‌خمینی در آغاز دهه چهل می‌پردازد و با بررسی رخدادهای این دوره، آغاز چالش میان روحانیت و رژیم پهلوی را آشکار می‌سازد. لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی<ref> همان، 1/165.</ref>، لوایح شش‌گانه انقلاب سفید و واکنش علما و روحانیان و گسترش اعتراض‌های مردمی<ref> همان، 1/249 ـ 359.</ref>، فاجعه حمله به مدرسه فیضیه و سخنرانی عصر عاشورای امام‌خمینی در سال 1342<ref> همان، 1/363 ـ 457.</ref>، بازداشت ایشان و قیام 15 خرداد<ref> همان، 1/507 ـ 626.</ref>، پیامدهای قیام و آزادی ایشان<ref> همان، 1/615 ـ 936.</ref>، تصویب لایحه کاپیتولاسیون و اعتراض امام‌خمینی به آن، تبعید ایشان به ترکیه و اعتراض‌های گسترده مردمی و ترور حسنعلی منصور، نخست‌وزیر و واکنش شدید رژیم<ref> همان، 1/1001 ـ 1110.</ref>، مجموعه مطالب جلد اول است؛ جلدی که به رویدادهای مرتبط با امام‌خمینی تا سال 1345 می‌پردازد.
چاپ جلد نخست این مجموعه با نام «بررسی و تحلیلی از نهضت امام‌خمینی» برای نخستین‌بار در بیروت انجام شد و در سال ۱۳۵۶ عرضه شد. جلد دوم در سال ۱۳۶۴، جلد سوم در سال ۱۳۷۱ و جلد چهارم در سال ۱۳۹۰ منتشر شده است.  


اقداماتی که رژیم پهلوی با هدف اسلام‌زدایی در ایران انجام می‌داد، اقدامات مراجع تقلید به‌ویژه امام‌خمینی و در مرتبه بعد اقدامات دیگر علمای داخل و خارج در مخالفت با برنامه‌های محمدرضا پهلوی، اقدامات مردم و گروه‌های سیاسی در حمایت از نهضت اسلامی که به تقویت و گسترش نهضت یاری رساند، از دیگر مباحث جلد نخست کتاب است. در پایان این جلد، 375 صفحه اسناد و مدارک ضمیمه شده است که حدود یک‌چهارم کتاب را تشکیل می‌دهند و به عنوان سند مباحث کتاب شماره‌گذاری شده‌اند<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، 1/1227 ـ 1602.</ref>.
== معرفی ==
کتاب نهضت امام‌خمینی به قلم [[سیدحمید روحانی]] (زیارتی) از نخستین آثار نوشته‌شده دربارهٔ نهضت [[روحانیت]] و رهبری امام‌خمینی است که تا کنون چهار جلد آن چاپ و منتشر شده است. نویسنده در این کتاب می‌کوشد حوادث و رویدادهای [[انقلاب اسلامی ایران|نهضت امام‌خمینی]] را از سال ۱۳۴۱–۱۳۵۷ بررسی و گزارش کند. به گفته نویسنده مهم‌ترین انگیزه وی از تدوین و تألیف این کتاب، بازگوکردن حقایق و وقایع تاریخی برای جلوگیری از تحریف تاریخ انقلاب اسلامی است؛<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۱۲۲۷.</ref>؛ نیز عبرت‌آموزی از سرگذشت پیشینیان و درک تاریخ گذشته برای در امان‌ماندن از فروغلتیدن در جاده نادرستی که استعمارگران برای ملت‌های مسلمان هموار می‌سازند، همچنین روشنگری برای نسل آینده دربارهٔ مبارزات آزادی‌بخش و پیوند میان نسل امروز و پیشینیان.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۱۲۲۷–۱۲۲۸.</ref>


نویسنده در جلد دوم به رخدادهای دوران تبعید امام‌خمینی به ترکیه و عراق تا اواخر دهه چهل می‌پردازد و مطالب را از تبعید به ترکیه در 13 آبان 1343 پی می‌گیرد<ref> همان، 2/97 ـ 136.</ref>. مهم‌ترین مباحث این جلد، درباره واکنش‌های داخلی و خارجی به تبعید امام‌خمینی، فعالیت‌های ایشان در نجف اشرف، واکنش امام‌خمینی به منازعات میان عرب‌ها و اسرائیل، جشن تاجگذاری محمدرضا پهلوی و پیامدهای آن، کنسرسیوم سرمایه‌گذاری در ایران، شهادت سیدمحمدرضا سعیدی در زندان و طرح مسئله حکومت اسلامی در سخنان امام‌خمینی در نجف در سال 1348 است. در پایان کتاب حدود 280 صفحه اسناد تاریخی متناسب با مباحث مطرح‌شده، ضمیمه شده است.
نخستین جرقه نگارش کتاب، ابتدای دهه چهل در آغاز نهضت به ذهن مؤلف خطور کرد و وی از همان زمان آغاز به گردآوری اسناد تاریخی کرد تا اینکه سال‌ها بعد امکان تدوین و چاپ کتاب فراهم شد.<ref>گفتگو با مؤلف.</ref> امام‌خمینی بخش‌هایی از جلد نخست را که پیش از پیروزی انقلاب چاپ شده است مطالعه کرده و به نویسنده تذکرهایی دربارهٔ کتاب داده است، تذکراتی مانند شرح مسائل و حوادث مطابق واقع، پرهیز از اغراق و انکار، پرهیز از افسانه‌بافی و لاف‌زدن و پرهیز از حذف اسامی اشخاصی که مؤثر بودند.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۱۰–۱۶.</ref>


نویسنده بر این باور است که شناخت تاریخ سیاسی معاصر ایران، بدون بررسی نقش روشنفکران در دو قرن گذشته، ناشدنی است<ref> همان، 3/8.</ref>؛ از این‌رو در جلد سوم به بررسی «نهضت امام و نقش روشنفکران» می‏پردازد و از اقدامات و توطئه‌های روشنفکران غرب‌زده در جهت تضعیف دین و اسلام‌زدایی و نیز نقش فراماسون‌ها علیه اسلام و نهضت امام‌خمینی سخن می‏گوید<ref> همان، 3/15 ـ 139.</ref>. «ریشه اندیشه اسلام منهای روحانیت»، عنوان دیگری است که نویسنده ذیل آن، ضمن پرداختن به مبانی فکری و رفتاری برخی جریان‌ها و افراد مانند انجمن حجتیه، نهضت آزادی و علی شریعتی، رویکرد آنان به اسلام منهای روحانیت را به نقد می‌کشد<ref> همان، 3/314 ـ 387.</ref>. بخش دیگر کتاب با عنوان «خیزش‌های قهر‌آمیز» به بررسی عملکرد سازمان‌های چریکی نظیر سازمان چریک‌های فدایی خلق و سازمان مجاهدین خلق ایران و پیامدهای اقدام‌های آنان می‌پردازد<ref> همان، 3/391 ـ 681.</ref>. عنوان «امام و رسالت جهانی» نیز به اقدام‌ها و مواضع سیاسی امام‌خمینی درباره تحولات داخلی و خارجی اشاره می‌کند<ref> همان، 3/685 ـ 767.</ref> و در بخش آخر با عنوان «توطئه اسلام‌زدایی»، جشن‌های 2500ساله شاهنشاهی و مواضع امام‌خمینی در برابر آن و اقدامات ستیزه‌جویانه رژیم پهلوی برای دولتی‌کردن روحانیت بررسی شده است<ref> همان، 3/771 ـ 930.</ref>. پایان کتاب، اسناد مربوط به مباحث در 156 صفحه آمده است. این جلد برخلاف جلدهای اول و دوم که موضوع نهضت امام‌خمینی در آنها از جامعیت بیشتری برخوردار بود، به نقد و بررسی جریان‌های فکری و سیاسی خارج از نهضت امام‌خمینی پرداخته است.
== ویژگی‌های کتاب ==
ویژگی مهم این کتاب، دسترسی نویسنده به اسناد مکتوب تاریخی است که با کمک آن، تاریخ [[انقلاب اسلامی ایران|انقلاب اسلامی]] را به تصویر می‌کشد و سپس به بررسی و تحلیل آن می‌پردازد. این اسناد در کتاب افست شده است و ضمیمه‌بودن اصل اسناد در کتاب، این فرصت را برای پژوهشگران تاریخ انقلاب اسلامی فراهم می‌سازد که با اسناد به تحلیل رویدادهای انقلاب اسلامی بپردازند. کتاب در آغاز با قلمی ادبی نوشته شده که [[امام‌خمینی]] به این سبک [[انتقاد]] کرده و هشدار داده است این سبک نگارش موجب می‌شود نوشته‌های تاریخی خیال‌بافی و افسانه‌سرایی پنداشته شوند و واقعیت خود را از دست بدهند.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۱۳.</ref> پس از آن، نویسنده سعی کرده است تذکرات امام‌خمینی را مبنای کار خود قرار دهد.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۱۳.</ref>


جلد چهارم درباره «حکومت اسلامی» است و عناوین اسلام و حکومت، گروه‌های هوادار حکومت اسلامی، جوانان درباری و آرمان‌شهر و فریادگران فیضیه، فصل‌های کتاب را تشکیل می‌دهند. نویسنده انگیزه خود در نگارش این جلد را بررسی این مطلب می‌داند که طرح و بحث حکومت اسلامی در ایران زمینه‌ای دیرینه و درازمدت دارد و تنها در سال‌های جریان مبارزات امام‌خمینی بر سر زبان‌ها نیفتاده است<ref> روحانی، نهضت امام‌خمینی، 4/24.</ref>.
== جلد اول ==
جلد اول کتاب که نگارش آن در [[نجف اشرف]] در سال ۱۳۵۱ آغاز شده و در سال ۱۳۵۵ به پایان رسیده، با بیان زندگینامه امام‌خمینی آغاز می‌شود. دوران شکل‌گیری شخصیت، تحصیل، [[تدریس امام‌خمینی|تدریس]] و [[مرجعیت امام‌خمینی|مرجعیت]] ایشان، مباحث عمده این بخش را تشکیل می‌دهد. نگارش [[کشف اسرار (کتاب)|کتاب کشف اسرار]]، ارتباط با [[سیدحسین بروجردی]] و فراهم‌کردن زمینه‌های فکری نهضت، دیگر مطالب این بخش است.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۷۰–۷۸.</ref> نویسنده در ادامه به فرایند شکل‌گیری نهضت امام‌خمینی در آغاز دهه چهل می‌پردازد و با بررسی رخدادهای این دوره، آغاز چالش میان [[روحانیت]] و [[رژیم پهلوی]] را آشکار می‌سازد. [[انجمن‌های ایالتی و ولایتی|لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی]]،<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۱۶۵.</ref> لوایح شش‌گانه [[انقلاب سفید]] و واکنش علما و روحانیان و گسترش اعتراض‌های مردمی،<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۲۴۹–۳۵۹.</ref> [[حمله به مدرسه فیضیه|فاجعه حمله به مدرسه فیضیه]] و سخنرانی عصر عاشورای امام‌خمینی در سال ۱۳۴۲،<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۳۶۳–۴۵۷.</ref> [[بازداشت امام‌خمینی|بازداشت ایشان]] و [[قیام ۱۵ خرداد]]،<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۵۰۷–۶۲۶.</ref> پیامدهای قیام و آزادی ایشان،<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۶۱۵–۹۳۶.</ref> تصویب لایحه [[کاپیتولاسیون]] و اعتراض امام‌خمینی به آن، [[تبعید امام‌خمینی|تبعید]] ایشان به ترکیه و اعتراض‌های گسترده مردمی و ترور [[حسنعلی منصور]]، نخست‌وزیر و واکنش شدید رژیم،<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۱۰۰۱–۱۱۱۰.</ref> مجموعه مطالب جلد اول است؛ جلدی که به رویدادهای مرتبط با امام‌خمینی تا سال ۱۳۴۵ می‌پردازد.


انتشار کتاب نهضت امام‌خمینی واکنش‌ها و نقدهایی را به دنبال داشته است؛ ازجمله شخصی به دنبال چاپ جلد اول، طی نامه‌ای نسبتاً مفصل به امام‌خمینی، از آن انتقاد کرد و بخش‌هایی از کتاب را اتهام به افراد دانست. امام‌خمینی نیز در پاسخ، مطالعه کتاب را مناسب با حال، وقت و قوه بینایی خویش ندانست؛ اما متذکر شد راضی نیست به هیچ‌کسی توهین شود<ref> 3/444.</ref>. بیشترین انتقادها به جلد سوم کتاب، به‌ویژه مباحث مرتبط با علی شریعتی، وارد شده است<ref> رزمجو، جم.</ref>. سیدحمید روحانی و همکاران وی نیز به انتقادها پاسخ گفته‌اند<ref> 15 خرداد، 14/111 ـ 115 و 15 ـ 16/70، 193.</ref>. نقدهایی نیز به رویکرد نویسنده به امام‌موسی صدر وارد شده است<ref> اباذری، 220 ـ 227؛ کمالیان و رنجبر، 55، 102، 197، 208 و 258.</ref>. همچنین مطالب کتاب درباره انجمن حجتیه واکنش‌هایی در پی‌داشته است<ref> 15 خرداد، 17/123 ـ 125.</ref>. انتقادهایی نیز به دیدگاه‌های نویسنده درباره حزب‌الدعوه عراق در برخی از نشریات عربی خارج از کشور منتشر شده است<ref> گفتگو با مؤلف.</ref>.
اقداماتی که رژیم پهلوی با هدف اسلام‌زدایی در ایران انجام می‌داد، اقدامات مراجع تقلید به‌ویژه [[امام‌خمینی]] و در مرتبه بعد اقدامات دیگر علمای داخل و خارج در مخالفت با برنامه‌های [[محمدرضا پهلوی]]، اقدامات مردم و گروه‌های سیاسی در حمایت از [[انقلاب اسلامی ایران|نهضت اسلامی]] که به تقویت و گسترش نهضت یاری رساند، از دیگر مباحث جلد نخست کتاب است. در پایان این جلد، ۳۷۵ صفحه اسناد و مدارک ضمیمه شده است که حدود یک‌چهارم کتاب را تشکیل می‌دهند و به عنوان سند مباحث کتاب شماره‌گذاری شده‌اند.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۱۲۲۷–۱۶۰۲.</ref>


از سوی دیگر، امام‌خمینی بارها از عدم آگاهی نویسنده از بسیاری مسائل اظهار تاسف کرده است و از ابراز آنها برای وی نیز خودداری کرده است. گویا اشاره امام‌خمینی به برخوردها و کارشکنی‌های برخی عناصر خودی بوده است که از سر ناآگاهی یا خواسته‌های نفسانی به ایشان خنجر زده‌اند<ref> روحانی، نهضت امام‌خمینی، 1/11.</ref>؛ چنان‌که وی اعتراض امام‌خمینی به حذف تعبیر «اعلیحضرت همایونی» را که نویسنده به عمد از پاسخ ایشان به تلگرام محمدرضا پهلوی حذف کرده بود، بازگو کرده است. امام‌خمینی در این اعتراض بر وظیفه مورخ در بازگویی واقعیات و دخالت ندادن حب و بغض‌های شخصی تاکید می‌کند و با ذکر این نکته که ممکن است ایشان نیز اشتباه بکند، خاطرنشان می‌کند نویسنده نباید بر آن اشتباه یا آنچه گمان می‌کند اشتباه است سرپوش بگذارد. مورخ نه گزاف می‌گوید و نه کتمان حقایق می‌کند؛ نویسنده باید به دور از غرض‌ورزی، مبالغه و پرده‌پوشی باشد. ایشان سپس به تفصیل در دفاع از پاسخ احترام‌آمیز خود به پهلوی و اینکه این روشی اسلامی و دینی در هدایت و نجات انسان‌ها حتی فرعون یا اشرار کربلا است، سخن گفته و خاطرنشان کرده که استفاده از زبان نصیحت به پهلوی در آغاز کار به امید هدایت و اصلاح وی بوده است و وقتی ایشان از این راه به نتیجه نرسیده در برابر او ایستاده است<ref> همان، 1/11 ـ 13.</ref>.
== جلد دوم ==
نویسنده در جلد دوم به رخدادهای دوران [[تبعید امام‌خمینی]] به [[ترکیه]] و [[عراق]] تا اواخر دهه چهل می‌پردازد و مطالب را از تبعید به ترکیه در ۱۳ آبان ۱۳۴۳ پی می‌گیرد.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۲/۹۷–۱۳۶.</ref> مهم‌ترین مباحث این جلد، دربارهٔ واکنش‌های داخلی و خارجی به تبعید امام‌خمینی، فعالیت‌های ایشان در نجف اشرف، واکنش امام‌خمینی به منازعات میان عرب‌ها و [[اسرائیل]]، جشن [[تاجگذاری محمدرضا پهلوی]] و پیامدهای آن، کنسرسیوم سرمایه‌گذاری در ایران، شهادت [[سیدمحمدرضا سعیدی]] در زندان و طرح مسئله [[حکومت اسلامی]] در سخنان امام‌خمینی در نجف در سال ۱۳۴۸ است. در پایان کتاب حدود ۲۸۰ صفحه اسناد تاریخی متناسب با مباحث مطرح‌شده، ضمیمه شده است.


چاپ جلد نخست این مجموعه با نام «بررسی و تحلیلی از نهضت امام‌خمینی» برای نخستین بار در بیروت انجام شد که مدت هفت‌ماه طول کشید و در سال 1356 عرضه شد<ref> همان، 1/9.</ref>. انتخاب عنوان «نهضت» برای کتاب، بیشتر ناشی از ادبیات سیاسی مرسوم در میان علما و روحانیان به‌ویژه امام‌خمینی در مبارزات آغاز دهه چهل است؛ چنان‌که کتابی نیز با عنوان نهضت دو ماهه روحانیون در همان زمان از علی دوانی منتشر شد<ref> گفتگو با مؤلف.</ref>. جلد اول کتاب نهضت امام‌خمینی در 958 صفحه بارها به ‌کوشش ناشران مختلف نظیر انتشارات راه امام، انتشارات دارالفکر و دارالعلم به چاپ رسیده است. نقد امام‌خمینی بر بخشی از جلد نخست کتاب، به چاپ اول آن مربوط می‌شود. چاپ پانزدهم این جلد با عنوان نهضت امام‌خمینی با ویرایش جدید و اضافاتی از ناگفته‌ها و اسناد تاریخی، در 1635 صفحه به همت مؤسسه چاپ و نشر عروج در سال 1381 منتشر شده است.
== جلد سوم ==
نویسنده بر این باور است که شناخت تاریخ سیاسی معاصر ایران، بدون بررسی نقش روشنفکران در دو قرن گذشته، ناشدنی است<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۳/۸.</ref>؛ از این‌رو در جلد سوم به بررسی «نهضت امام و نقش روشنفکران» می‌پردازد و از اقدامات و توطئه‌های روشنفکران غرب‌زده در جهت تضعیف [[دین]] و اسلام‌زدایی و نیز نقش فراماسون‌ها علیه [[اسلام]] و نهضت امام‌خمینی سخن می‌گوید.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۳/۱۵–۱۳۹.</ref> «ریشه اندیشه اسلام منهای روحانیت»، عنوان دیگری است که نویسنده ذیل آن، ضمن پرداختن به مبانی فکری و رفتاری برخی جریان‌ها و افراد مانند [[انجمن حجتیه]]، [[نهضت آزادی ایران|نهضت آزادی]] و [[علی شریعتی]]، رویکرد آنان به اسلام منهای روحانیت را به نقد می‌کشد.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۳/۳۱۴–۳۸۷.</ref> بخش دیگر کتاب با عنوان «خیزش‌های قهرآمیز» به بررسی عملکرد سازمان‌های چریکی نظیر سازمان چریک‌های فدایی خلق و [[سازمان مجاهدین خلق ایران]] و پیامدهای اقدام‌های آنان می‌پردازد.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۳/۳۹۱–۶۸۱.</ref> عنوان «امام و رسالت جهانی» نیز به اقدام‌ها و مواضع سیاسی امام‌خمینی دربارهٔ تحولات داخلی و خارجی اشاره می‌کند<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۳/۶۸۵–۷۶۷.</ref> و در بخش آخر با عنوان «توطئه اسلام‌زدایی»، [[جشن‌های ۲۵۰۰ساله شاهنشاهی ایران|جشن‌های ۲۵۰۰ساله شاهنشاهی]] و مواضع امام‌خمینی در برابر آن و اقدامات ستیزه‌جویانه [[رژیم پهلوی]] برای دولتی‌کردن [[روحانیت]] بررسی شده است.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۳/۷۷۱–۹۳۰.</ref> پایان کتاب، اسناد مربوط به مباحث در ۱۵۶ صفحه آمده است. این جلد برخلاف جلدهای اول و دوم که موضوع نهضت امام‌خمینی در آنها از جامعیت بیشتری برخوردار بود، به نقد و بررسی جریان‌های فکری و سیاسی خارج از نهضت امام‌خمینی پرداخته است.


جلد دوم در سال 1364 در 1026 صفحه با قطع وزیری با همکاری انتشارات آموزش انقلاب اسلامی منتشر شده و جلد سوم نیز در 1303 صفحه با قطع وزیری در سال 1371 در مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است. جلد چهارم کتاب را سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و ‌اندیشه اسلامی در سال 1390 در 924 صفحه منتشر کرده است. گفتنی است سه جلد نخست این کتاب را انتشارات عروج چندین نوبت چاپ کرده است.
== جلد چهارم ==
جلد چهارم دربارهٔ «حکومت اسلامی» است و عناوین اسلام و حکومت، گروه‌های هوادار [[حکومت اسلامی]]، [[جوانان]] درباری و آرمان‌شهر و فریادگران فیضیه، فصل‌های کتاب را تشکیل می‌دهند. نویسنده انگیزه خود در نگارش این جلد را بررسی این مطلب می‌داند که طرح و بحث حکومت اسلامی در ایران زمینه‌ای دیرینه و درازمدت دارد و تنها در سال‌های جریان مبارزات امام‌خمینی بر سر زبان‌ها نیفتاده است.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۴/۲۴.</ref>


==پانویس==
== نقدها ==
انتشار کتاب نهضت امام‌خمینی واکنش‌ها و نقدهایی را به دنبال داشته است؛ ازجمله شخصی به دنبال چاپ جلد اول، طی نامه‌ای نسبتاً مفصل به امام‌خمینی، از آن [[انتقاد]] کرد و بخش‌هایی از کتاب را اتهام به افراد دانست. امام‌خمینی نیز در پاسخ، مطالعه کتاب را مناسب با حال، وقت و قوه بینایی خویش ندانست؛ اما متذکر شد راضی نیست به هیچ‌کسی توهین شود.<ref>امام‌خمینی، صحیفه، ۳/۴۴۴.</ref> بیشترین انتقادها به جلد سوم کتاب، به‌ویژه مباحث مرتبط با [[علی شریعتی]]، وارد شده است.<ref>رزمجو، پوستین وارونه.</ref> [[سیدحمید روحانی]] و همکاران وی نیز به انتقادها پاسخ گفته‌اند.<ref>۱۵ خرداد، مجله، ۱۴/۱۱۱–۱۱۵ و ۱۵–۱۶/۷۰، ۱۹۳.</ref> نقدهایی نیز به رویکرد نویسنده به [[امام‌موسی صدر]] وارد شده است.<ref>اباذری، امام‌موسی صدر، ۲۲۰–۲۲۷؛ کمالیان و رنجبر، عزت شیعه، ۵۵، ۱۰۲، ۱۹۷، ۲۰۸ و ۲۵۸.</ref> همچنین مطالب کتاب دربارهٔ [[انجمن حجتیه]] واکنش‌هایی در پی‌داشته است.<ref>۱۵ خرداد، مجله، ۱۷/۱۲۳–۱۲۵.</ref> انتقادهایی نیز به دیدگاه‌های نویسنده دربارهٔ [[حزب‌الدعوه عراق]] در برخی از نشریات عربی خارج از کشور منتشر شده است.<ref>گفتگو با مؤلف.</ref>


{{پانویس|۲}}
از سوی دیگر، امام‌خمینی بارها از عدم آگاهی نویسنده از بسیاری مسائل اظهار تاسف کرده است و از ابراز آنها برای وی نیز خودداری کرده است. گویا اشاره امام‌خمینی به برخوردها و کارشکنی‌های برخی عناصر خودی بوده است که از سر ناآگاهی یا خواسته‌های نفسانی به ایشان خنجر زده‌اند<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۱۱.</ref>؛ چنان‌که وی اعتراض امام‌خمینی به حذف تعبیر «اعلیحضرت همایونی» را که نویسنده به عمد از پاسخ ایشان به تلگرام [[محمدرضا پهلوی]] حذف کرده بود، بازگو کرده است. امام‌خمینی در این اعتراض بر وظیفه مورخ در بازگویی واقعیات و دخالت ندادن حب و بغض‌های شخصی تأکید می‌کند و با ذکر این نکته که ممکن است ایشان نیز اشتباه بکند، خاطرنشان می‌کند نویسنده نباید بر آن اشتباه یا آنچه گمان می‌کند اشتباه است سرپوش بگذارد. مورخ نه گزاف می‌گوید و نه کتمان حقایق می‌کند؛ نویسنده باید به دور از غرض‌ورزی، مبالغه و پرده‌پوشی باشد. ایشان سپس به تفصیل در دفاع از پاسخ احترام‌آمیز خود به پهلوی و اینکه این روشی اسلامی و دینی در [[هدایت]] و نجات انسان‌ها حتی [[فرعون]] یا اشرار [[کربلا]] است، سخن گفته و خاطرنشان کرده که استفاده از زبان نصیحت به پهلوی در آغاز کار به امید هدایت و اصلاح وی بوده است و وقتی ایشان از این راه به نتیجه نرسیده در برابر او ایستاده است.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۱۱–۱۳.</ref>
==منابع==
{{منابع}}
*15 خرداد، مجله، شماره‌های 14 ـ 15 و 16 ـ 17، 1373ش.
*اباذری، عبدالرحیم، امام‌موسی صدر، امید محرومان، تهران، جوانه رشد، چاپ اول، 1381ش.
*امام‌خمینی، سیدروح‌الله، صحیفه امام، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ پنجم، 1389ش.
*رزمجو، حسین، پوستین وارونه، تهران، آوای نور، چاپ اول، 1373ش.
*روحانی، سیدحمید، نهضت امام‌خمینی، ج1، تهران، عروج، چاپ پانزدهم، 1381ش.
*روحانی، سیدحمید، نهضت امام‌خمینی، ج2، تهران، عروج، چاپ پنجم، 1381ش.
*روحانی، سیدحمید، نهضت امام‌خمینی، ج3، تهران، عروج، چاپ پنجم، 1382ش.
*روحانی، سیدحمید، نهضت امام‌خمینی، ج4، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، چاپ اول، 1390ش.
*کمالیان، محسن و علی‌اکبر رنجبر کرمانی، عزت شیعه، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، 1377ش.


{{پایان}}
چاپ جلد نخست این مجموعه با نام «بررسی و تحلیلی از نهضت امام‌خمینی» برای نخستین بار در [[بیروت]] انجام شد که مدت هفت‌ماه طول کشید و در سال ۱۳۵۶ عرضه شد.<ref>روحانی، نهضت امام‌خمینی، ۱/۹.</ref> انتخاب عنوان «نهضت» برای کتاب، بیشتر ناشی از ادبیات سیاسی مرسوم در میان علما و روحانیان به‌ویژه امام‌خمینی در مبارزات آغاز دهه چهل است؛ چنان‌که کتابی نیز با عنوان نهضت دوماهه روحانیون در همان زمان از [[علی دوانی]] منتشر شد.<ref>گفتگو با مؤلف.</ref>جلد اول کتاب نهضت امام‌خمینی در ۹۵۸ صفحه بارها به کوشش ناشران مختلف نظیر انتشارات راه امام، انتشارات دارالفکر و دارالعلم به چاپ رسیده است. نقد امام‌خمینی بر بخشی از جلد نخست کتاب، به چاپ اول آن مربوط می‌شود. چاپ پانزدهم این جلد با عنوان نهضت امام‌خمینی با ویرایش جدید و اضافاتی از ناگفته‌ها و اسناد تاریخی، در ۱۶۳۵ صفحه به همت مؤسسه چاپ و نشر عروج در سال ۱۳۸۱ منتشر شده است.
 
جلد دوم در سال ۱۳۶۴ در ۱۰۲۶ صفحه با قطع وزیری با همکاری انتشارات آموزش انقلاب اسلامی منتشر شده و جلد سوم نیز در ۱۳۰۳ صفحه با قطع وزیری در سال ۱۳۷۱ در [[مرکز اسناد انقلاب اسلامی]] به چاپ رسیده است. جلد چهارم کتاب را سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در سال ۱۳۹۰ در ۹۲۴ صفحه منتشر کرده است. گفتنی است سه جلد نخست این کتاب را انتشارات عروج چندین نوبت چاپ کرده است.
 
== پانویس ==
{{پانویس|۲}}


==پیوند به بیرون==
== منابع ==
{{منابع}}
* ۱۵ خرداد، مجله، شماره‌های ۱۴–۱۵ و ۱۶–۱۷، ۱۳۷۳ش.
* اباذری، عبدالرحیم، امام‌موسی صدر، امید محرومان، تهران، جوانه رشد، چاپ اول، ۱۳۸۱ش.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، صحیفه امام، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ پنجم، ۱۳۸۹ش.
* رزمجو، حسین، پوستین وارونه، تهران، آوای نور، چاپ اول، ۱۳۷۳ش.
* روحانی، سیدحمید، نهضت امام‌خمینی، ج۱، تهران، عروج، چاپ پانزدهم، ۱۳۸۱ش.
* روحانی، سیدحمید، نهضت امام‌خمینی، ج۲، تهران، عروج، چاپ پنجم، ۱۳۸۱ش.
* روحانی، سیدحمید، نهضت امام‌خمینی، ج۳، تهران، عروج، چاپ پنجم، ۱۳۸۲ش.
* روحانی، سیدحمید، نهضت امام‌خمینی، ج۴، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، چاپ اول، ۱۳۹۰ش.
* کمالیان، محسن و علی‌اکبر رنجبر کرمانی، عزت شیعه، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، ۱۳۷۷ش.


{{پایان}}


علیرضا زهیری، [https://books.khomeini.ir/books/10010/181/ نهضت امامخمینی] دانشنامه امام‌خمینی(ره)، ج۱۰، ص 181-82.
== پیوند به بیرون ==
[[رده:مقاله‌های جلد دهم دانشنامه]]
* علیرضا زهیری، [https://books.khomeini.ir/books/10010/181/ نهضت امام‌خمینی]، [[دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۱۰، ص ۱۸۱–۸۲.
[[رده:مقاله‌های آماده ارزیابی]]
{{انقلاب اسلامی ایران}}
[[رده:کتاب‌ها درباره امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های جلد دهم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های دارای جعبه اطلاعات]]
[[رده:مقاله‌های دارای تصویر]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
۱۴٬۵۸۱

ویرایش